Pengalaman mengandungkan dan melahirkan Aina empat tahun lepas part 4

Pengalaman mengandungkan dan melahirkan Aina empat tahun lepas (part 1)
Pengalaman mengandungkan dan melahirkan Aina empat tahun lepas (part 2)
Pengalaman mengandungkan dan melahirkan Aina empat tahun lepas (part 3)

Untuk pengalaman mengandung dan melahirkan Aina yang lepas silalah klik link link di atas ye. Kali nih nak sambung part 4..Nak kena kejar due entry nih sebelum bezday Auni memunculkan diri pulak..

Masa pregnantkan Aina tahap mengidam saya sangatlah kronik...Bukan nak makan banyak pun kan. Nak rasa sikit je pun..Pregnantkan Aina saya ngidam nak makan asam pedas berempah ikan pari, buah koko,daging rusa dan kek coklat..Semua saya dapat rasa kecuali kek coklat sebab dah hampir due pun..Tapi tetap bersyukur sebab dapat jugak merasa kan...

Untuk pengetahuan korang, due Aina 24 Januari 2010 tapi Aina dilahirkan 27 Januari 2010. Lewat 3 hari dari tarikh due..Korang nak tahu tak masa saya sedang bercuti(tengah tunggu masa nak bersalin.masa nih saya kat kg parent in law pantang kat Melaka) saya dikejutkan dengan berita anggota Polis tempat saya kerja masa tuh (Pusat Latihan Polis Ayer Hitam, Jempol) meninggal dunia masa bersalin sebab tumpah darah..Masa tuh, rasa takut,risau semua adalah..Rasa nak menangis aje yelah kan dah lah pregnantkan anak sulung manalah ada pengalaman kan...Sampai MIL saya nasihatkan jangan fikirkan sangat takut kesihatan saya terjejas. Risau jangan cakaplah..Memang seriau dan takut. Alhamdulillah saya kuatkan semangat dan saya cuba positifkan diri. Anggap apa yang jadi pada arwah adalah ketentuan Allah.

Nak dijadikan cerita, pagi 26 Januari tuh dalam pukul 3 pagi lebih saya dah mula tak selesa nak tidur. Sakit pinggang sakit perut toksah cakap. Kejap ngiring kiri kejap ngiring kanan. Tapi saya layan sakit tuh sorang sorang tak kejut pun incik hubby. Dok layan sakit sampai terlelap. Pastu, saya tersedar dalam pukul 8 pagi sebab sakit teramat kat bahagian atas ari ari bawah pusat. Rasa sakit macam senggugut tapi lagi sakit. Saya pun jalan ke hulur ke hilir kat depan katil sambil tarik dan hembus nafas perlahan lahan nak hilangkan sakit. Agaknya incik hubby terasa kot yang saya gelisah berjalan kat depan katil, dia terbangun dari tidur. Tanya kenapa..Saya cakap sakit perut macam nak bersalin. Incik hubby ajak pergi hospital tapi saya tak nak sebab saya cakap tak sakit teruk pun boleh tahan lagi. Hah, terus incik hubby jerot kat MIL ngadu saya dah sakit tapi tak nak pergi hospital.

MIL saya cakap baik baik suruh saya mandi dan sarapan. Hehehe dalam sakit sakit tuh sempat lagi saya makan nasi goreng, air milo dengan telur separuh masak 2 biji. Kemain sedap pulak. Dah prepare semua barang saya dan baby, kitorang terus bertolak ke Hospital Pakar Sultanah Fatimah, Muar. Hospital nih dekat dengan rumah MIL compared dengan Hospital Melaka yang sangat jauh.

Sampai hospital, buat pendaftaran kat kaunter semua. Lepas tuh, saya dipanggil.masuk ke suatu bilik doktor nak check jalan. Dah buka 2cm. So,diorang suruh saya masuk wad dulu. So, bermula lah episod saya masuk wad. Rasa takut jangan cakap memang ada tapi saya kuatkan semangat demi anak yang saya kandung nih..Rasa takut tuh buang ketepi...Untuk pengetahuan korang saya tak pecah air ketuban ataupun turun darah. Just sakit di bahagian atas ari ari tuh aje. Kira nih salah satu tanda nak bersalin lah kan..

Ok last episod to be continue ye...Nak balas jejak kawan kawan...

Ok bai..

11 comments:

  1. Wahhhh, bersalin adalah pengalaman yang menarik yer.... Bornday Aina tak lama lagi.... :) Btw, sis orang Jempol kah?

    BalasPadam
  2. Pengalaman mengandung dan bersalin merupakan pengalaman yang paling manis dan berharga bagi mereka yang bergelar ibu.... :D

    BalasPadam
  3. Pengalaman mengandung dan bersalin merupakan pengalaman yang paling manis dan berharga bagi mereka yang bergelar ibu.... :D

    BalasPadam
  4. assalam umi..sihat ke??lama benor sy xsinggah sini..wahhh ini cite pengalaman ni..ntah² aina nak dapat adek lagi ek??hehee

    BalasPadam
  5. Tak citer lagi pengalaman bersalinkan qhalif.

    BalasPadam
  6. alahaiii time2 nak bersalin tu plak dpt berita camtu kan, maunya tak takut

    BalasPadam
  7. Sama dgn ank kedua.. Xde tnda apa.. Cuma ksakit biasa je..

    BalasPadam
  8. Respect sgt laa dgn ibu ibu mengandung nih, eya lah kan bukan senang nak lahir kan anak, sya tgk baby bump pun dah gerun hehehe

    BalasPadam
  9. kesian dekat arwah kawan mimi ye
    yelah dah ajal dia ye
    tapi kita yang rasa seram
    saya dulu rasa gitu time mengandungkan aisy
    ari-ari dok menangis sebab takut...hehe

    BalasPadam
  10. aduh time nk dkst brsalin dpt berita sedih..
    sy brsalin ank ketiga masih rasa tkt2 Mimi ni kn pla Mimi ank sulung..

    BalasPadam

Terima kasih tinggalkan jejak korang kat sini. In shaa Allah saya akan balas jejak korang. Yang penting takmo komen yang bukan bukan ye..