Selasa, 25 Mac 2014

Jangan terlalu berkira atau kedekut

Korang pernah mengalami situasi berdepan dengan orang spesis berkira atau senang kata kedekut lah...Bukan nak mengata bukan nak mengeji tapi ini realiti. Kena celik mata bukak minda...Kenapa perlu berkira atau kedekut??

Mungkin alasan orang jenis nih sebab nak berjimat. Okey point pertama berjimat. Rasanya semua orang berjimatkan...Takde orang yang simply simply nak buang duit macam tuh. Bukan senaag nak cari duit. Kena kerja keras bangun sebelum subuh demi mencari sesuap nasi...So, jangan cakap ko sorang nak berjimat orang lain tak berjimat...Aku hempuk kang!!!

Pastu,mesti orang jenis nih jugak bagi alasan belanja tak cukup sebab kos sekarang mahal...Weii,ko pikir ko sorang je yang tanggung tuh semua apa kitorang nih duduk goyang kaki ajelah...Kitorang pun mengadap la benda nih semua. Semua naik...So,pandai pandai sendirilah kan nak cut cost macam mana...

Alasan yang palingggggg dak Mimie nih menyampah nak dengarrr bila orang jenis berkira nih jawab SUKA ATI AKULAH DUIT AKU BUKAN DUIT KO...Okey fine...Ko jawab macam tuh,aku pun boleh jawab macam tuh..Betul tak??Tapi bila jawab macam tuh pandai lak ko cakap eee kedekutnya...Ooo yang ko tuh tak kedekutlah...Ada yang makan sup cap kaki size 8...

Point yang saya nak terangkan kat sini ialah :-

a) Janganlah terlalu berkira atau kedekut sangat dengan orang..Tak kiralah dengan adik beradik ke kawan kawan ke kan...Seeloknya ada rezeki lebih dikongsikan supaya lebih berkat dan bertambah murah rezeki kita...

b) Bila kita terlalu berkira atau kedekut tak mustahil kawan kawan akan berkira jugak..Macam mana ko buat orang,orang akan balas.What you give you get back..

c) Fahami dan hayati konsep bersedekah..Bukan setakat sedekah senyuman ataupun duit. Bila kita belanja kawan kawan makan itu sedekah jugak. Bila kita berniaga makanan lebihkan makanan tuh,dah kira bersedekah jugak..Bila beli barang kongsi kongsikan dengan adik beradik lain,kira sedekah jugak.Hadiahkan family sesuatu sebagai ingatan dah kira sedekah jugak...Bila kita ikhlas bersedekah agak agak korang diorang doakan yang baik baik tak??Jawabnya ya.

d) Bila terlalu berkira atau kedekut percayalah suatu hari nanti pasti Allah akan uji....Masa tuh baru tersedar nak muhasabah diri bagai. Kalau insaf seumur hidup takpe, syukur alhamdulillah..Kalau insaf separuh jalan, wo bi chi tao lah...Lu pikirlah sendiri kan..Dalam Islam pun menyarankan agar umat Islam bersedekah...Sebab apa perlu bersedekah...Dan cuba cari kedekut tuh dalam kategori sifat apa???

Sebab apa saya up entry nih??Sebabnya saya nak mintak pendapat korang how to handle this kind of person...Manalah tahu ada di kalangan kita yang berdepan dengan orang jenis macam nih...Bukanlah nak mengharap sangat orang belanja kita tapi sikap terlampau berkira dan kedekut tuh memang tak boleh terima lah...Tapi bila tang kita tak bagi pandai lak cakap kita kedek kan....Hahhh ngko dah kenapa kan Minah...Jom jom share idea korang...

18 ulasan:

  1. Penah2..kite penah ade roomate yg sgt berkira..5sen pun berkira..xtipu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sya pown ada roomate mcm 2..plik btol org mcm neyh

      Padam
  2. niesa mmg pernah berhadapan dgn org mcm ni..hahaha..tp sll buat xtau je..sbb niesa rasa mls nk tegur org mcm tu..lg2 org tu sepupu sendiri.. nak sgt berjimat tp beli hbeg yg mahal2..eii..geram la kdg2...

    click digi kat sini kak..heee

    BalasPadam
  3. Rezeki susah nak singgah kalau kedekut nauzubillah kan...

    BalasPadam
  4. kalau ikut kepala ting tong kak anim ni, orang macam tu...kita belanja dia, belanja dia lagi, lagi, lagi dan lagi sampai dia terfikir sendiri, kenapa ya?? heee

    BalasPadam
  5. betul ummi, jgn melampau sangat kedekutnya haihh

    BalasPadam
  6. saya setuju bila mimi kata jangan berkira
    saya amat berpegang pada prinsip tu
    banyak kita bagi, banyak pulangannya

    saya ada jumap orang camni, tapi saya buat tak tahu aje
    biasa diroang ni akan tersedar bila ada sesuatu berlaku pada diri sendiri
    saya malas nak bagi orang camni rosakkan hari saya

    BalasPadam
  7. Assalamualaikum kak mie, nice sharing. kalau berkira2 ni, memang payah la hidup. rezeki pun tak masuk. selalu2 lah ingat family sebelum mula pandang orang lain ~~~

    BalasPadam
  8. Betul bagai dikata PU....kalau kita kedekut org pun kedekut jugak kat kita....Yang penting niatkan bersedekah ajelah...terpulang org nak balas ke tidak...kan lagi senang!

    BalasPadam
  9. Betul bagai dikata PU....kalau kita kedekut org pun kedekut jugak kat kita....Yang penting niatkan bersedekah ajelah...terpulang org nak balas ke tidak...kan lagi senang!

    BalasPadam
  10. sya paling pemurah diantara org pemurah.
    paling kedekut diantara yng kedekut gitulah.

    BalasPadam
  11. kak, ida ade seorang kawan ni. duit die kemainn kedek nyee.. tapi kalau ida, asyik2 die cakap " ko byk duit, belanja aaaaa" padahal die pun ade buat sideincome jugak? milo ais kat kedai mamak pun ida tak pernah rasa die belanja... ida? jgn ckp laa beribu kali tlg byrkan air die. hukhukhuk......

    pendapat ida, boooolaaaayan orang cmni... jgn mintak die belanja. kita tak hadap duit die kan? kita kalau nak belanja orang ke hape buat ikhlas. xyah harap orang u belanja kite balik. lame lame dia akan tersedar sendiri. hehehhehe

    BalasPadam
  12. Mmg payah dgn org berkira ni sbnrnya kn... Genggam rpat segala hrta dia... Dh bg mengungkit.plak...

    BalasPadam
  13. Mmg payah dgn org berkira ni sbnrnya kn... Genggam rpat segala hrta dia... Dh bg mengungkit.plak...

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen.