Cara update blog guna smartphone/phone

Assalamualaikum...

Heavennye hidup mc sampai 4 hari. Esok masuk kerja terus hadap program besar kat pejabat. Hamek ngko...Masuk kerjaaterus ada program..

Okey nak share dengan korang cara atau applikasi yang saya guna untuk update blog guna phone..Lagipun dak Mimie baik hati nak jawab pertanyaan Mia Izzati...Meh baca cara saya update blog guna phone.

Before this, update blog guna bloggerdroid tuh sebab fikir mesra pengguna sekali bila dah guna nan hado...Asal nak upload gambar,gambar semua ke bawah lepas entry..Macam tak best. So, ahkak merajinkan diri cari sumber cara update blog yang sangat mesra alam..Cari punya cari terjumpalah perkongsian dari blogger mialiana.com. Beliau update blog guna google biasa je...Tak faham??Meh tengok gambar gambar kat bawah..

First, korang wajib ada goggle chrome..Disebabkan memang update guna chrome saya letak chrome dekat wall depan sekali..Senang kerja aku Senah...


2nd, bila dah klik chrome akan keluar macam kat bawah. Taip la url blig korang. Macam dak Mimie nih dah selalu benau bukak blog so, otomatik blog ai dah ada kat bawah tuh...Sila tengok anak panah..Bila dah appear macam tuh senang kerja kuasa dua tak payah taip url blog terus klik aje kat situ..


Bila dah dah taip url blog, akan appear macam gambar bawah nih...Hah,part yang nih i like sebab kalau blogwalking senang aje nak baca entry dan komen...Mudahkan kerja...Tapi kalau nak update entry sila skroll sampai bawah sampaiiiii lah korang nampak ayat nih --> PAPAR VERSI WEB /VIEW WEB VERSION. Bila nampak ayat tuh silalah klik...


So, akan keluarlah blig korang versi web macam kat bawah...Cara nak update blog pulak senang aje...Korang klik dashboard macam gambar bawah akan keluar paparan macam korang online guna lappy. Klik post dan update entry..So,update lah blog macam biasa korang update guna lappy...Korang taip taip lepas tuh masuk gambar pastu taip semula macam biasa...Ala senang kata update macam kat lappy lah...Korang ce bayangkan sendiri..Anggap phone nih macam lappy jugak tapi versi kecik...


Jelaskan??So untuk Miz Izzati nih entry khas untuk awak ye dik. Kawan kawan yang lain nak try pun boleh..Cuma bezanya kalau upload gamvar takde watermark. Kalau nak watermark saya selalu transfer gambar kat lappy pastu siap bubuh watermark bagai transfer balik kat phone. So boleh upload macam biasa tapi agak leceh lah kan...Ikut pada tahap kerajinan korang. Ai is malas so ai tak buat...Tak koseee....

Oklah hopefully entry dapat membantu kawan kawan serba sesidit cara saya update blog guna phone.

15 comments:

  1. Alor akk x brp faham sangat. Kena study satu satu nih. Akk pun update entry guna app blogger yg huruf b tu. Senang jugak. Biasanya akk published gambar dulu pastu baru edit masukkan wording. Nak try yg cara mimi ni pulak

    BalasPadam
  2. macih utk share ilmu nih, mmg sgt berguna nih... pastu nk tanya mcmne akak nyer hp tuh ada gamabr cupckes lawo comei2... ajar skit hhehehe

    BalasPadam
  3. niesa stress nk taip entry kalau screen kecik..hehehe..nice sharing kak.. ^_^

    BalasPadam
  4. Kakak dah upload blogspot dan picasart dlm hp kakak so boleh update terus dan buat watermark sekali..

    BalasPadam
  5. terbaik!!! saya guna flashfox (firefox).. pasni try google jela.. sb leh suka google..

    BalasPadam
  6. mudah tapi MV lebih suka guna bloggeroid..hihi

    BalasPadam
  7. lya sekali je penah update blog dgn smart phone. tp simpan dlm draft.heehe. sbb tgn fail nak justify kan word. trs give up.

    BalasPadam
  8. x pernah lg update guna phone...mcm x cukup besar je phone tu...x puas ..

    BalasPadam
  9. bagi update guna phone mmg cepat tp tu la.kalau nk letak watermark, kena transfer ganbar ke laptop.pas dh siap letak watermark baru download simpan kat picasa album. anytime nk update guna phone boleh je. tp amik masa.baik sekali jalan je update guna phone.hihi

    ada kelemahan juga la.tp bw gna phone best

    BalasPadam
  10. a'aa guna google chrome ni senang.. kak ina kalu nak msk blog guna chrome ni je..

    BalasPadam
  11. Sy pun guna chroome atau pun klu nk cepat guna aplikasi blogaway...

    BalasPadam
  12. lpas ni eda pon nk bt mcm ni la..tqye kak bgi tip ni..

    BalasPadam

Terima kasih tinggalkan jejak korang kat sini. In shaa Allah saya akan balas jejak korang. Yang penting takmo komen yang bukan bukan ye..