Sabtu, 15 Mac 2014

Cara saya basuh dan masak remis

 
Nak share dengan sayang sayang saya semua nih cara saya basuh dan masak remis yang menjadi kegilaan saya sekeluarga..

Pic yang pertama tuh saya alirkan air kat atas remis..Remis remis tuh pulak saya bubuh dalam tapis. Tujuannya nak asingkan semua remis dan pasir,batu dan bendasing yang ada..Banyak kali saya ayak remis supaya pasir keluar kat lubang lubang tapis. Lepas tuh, saya ambik segenggam remis alirkan air supaya sisa pasir yang ada dapat dinyahkan...Macam tuh lah saya buat sampai lah remis habis dalam tapis...Lepas tuh saya masukkan dalam periuk dan rebus sampai cengkerang remis terbuka..

Bila dah masak dan cengkerang semua remis terbuka, saya alirkan air paip kat dalam.periuk yang panas tuh...Sampailah air panas dah takde dalam periuk. Lepas tuh saya basuh lagi remis tuh tau. Then, baru la saya asingkan isi remis remis dari cengkerang. Bila dah asing still basuh lagi sebab takut ada pasir yang melekat kat remis..Dah yakin bersih baru lah boleh mula masak remis tuh ikut selera.

Sebenarnya kalau dah suka makan tak kisah kot leceh macam mana pun nak masak kan...Rasa seronok buat aktivit nih..hehehe

9 ulasan:

  1. Remis?
    remis tu macam kupang kah Ummi?
    Sesuai masak apa jer ye? Seriously tak pernah tahu remis tu apa... heeee

    BalasPadam
  2. ha, ini memang betul remis...kalau etok lain tau.

    BalasPadam
  3. remis tu apa ek??sy jrg makan jenis² ni..huhuu

    BalasPadam
  4. mmg kene cuci betpi2 kan.. takut nanti mkn tergigir pasir or batu plak

    BalasPadam
  5. betoi tu.takut sakit perut pon iye jugak.demi kesihatan ok je

    BalasPadam
  6. Rajin Mimi berkali2 alirkan air.. :)

    Tp tula klau tergigit pasir terbantut la nak makan kan :D

    BalasPadam
  7. saya pun lebih kurang cam mimi juga kalau basuh remis ni
    tapi malangnya dah lama tak makan remis
    teringin la pula =)

    BalasPadam
  8. teringin la pla mkn cenkerang ni...lma x mkn ni..
    sy pn sma jg mcm Mimi..cuci blik lps rebus..tkut nti masih afa pasir kn..

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen.