Cara nak mengatasi anak suka bergaduh

Assalamualaikum...

Hohoho...Pagi pagi dah update entry...Banyak entry tergendala tau...Tahun lepas punya cerita pun ada...Nampak nau pemalas menjadi jadi dak Mimie nih kan...

Okey nak tanya kawan kawan lah cara nak mengatasi anak anak yang suka bergaduh..Nak nak adik beradik kan...Semalam korang tahukan ai is mc dengan sakit kepala lagi jiran buat bising pres pres motor pastu sambung pulak berkaraoke...Nak rehat pun cannot...Ko dah kenapa asyik buat bising...Ngadu kat incik hubby dia cakap SABAR TUH SEPARUH DRP IMAN...Adehhh..Sedas ai kena...hahaha...

Okey berbalik pada cerita tadi,semalam Aina Auni memang hantar taska la...Dalam pukul 5.30 petang lepas masak sup ayam jemput diorang kat taska. Sampai aje rumah diorang request nak tengok upin ipin kat lappy. Okey ummi dia ikutkan aje.Masa diorang tengok upin ipin tuhlah dua beradik nih boleh bercekau macam anjing dengan kucing...Yang paling tunjuk ke"gangster"an si adik lah. Kemajn ligat benau ko nak buli kakak..Dah lah si kakak tak sihat...Ummi dia lagi lah...Kejap kejap jadi tarzan alaf baru...Lima minit kang jerit "Adikkkkk"...Diam kejap kang jerit lagi "Adikkkkk"...hoiii...Sakit tekak kering air liur lah...Sampai terpaksa lah saya pukul kaki dan punggung Auni...Bukan pukul kuat tau...Pukul manja manja aje sebab nak stopkan diorang bercekau...Kesian tengok si kakak...

Kawan kawan, akak akak semua ada cara tak yang boleh di share cara nak atasi masalah nih???Saya tak nak anak anak bergaduh...Saya nak diorang pupuk rasa sayang tuh sesama sendiri kan...Yelah,dua beradik aje kan..Tahun kelahiran pun rapat..Suppose be more close lah kan..Nih tak...Meroyan ummi kejap tengok fiil anak anak..

10 comments:

  1. saya pun nk tahu jugak. tapi ank perempuan bergaduh ni taksama dngn ank2 lelaki bergaduh. ank2 lelaki kalau gaduh lasak sngt. pengalaman saya ade 2ank llki in 2years gap

    BalasPadam
  2. alahai.. sian kat kakak ye, tak sihat.. semoga cepat sihat..

    BalasPadam
  3. kalau ada org luar nak buli mereka ke nanti baru mereka bersatu.
    gitulah adik beradik.
    bergaduh tu menunjukan mereka adik beradik kot..dengan org luar tak bergaduh kan?

    BalasPadam
  4. kite pn nak tau jugak ni.
    hehe
    early prep kan.
    boleh la get ready apa yg ptt

    BalasPadam
  5. kite pn nak tau jugak ni.
    hehe
    early prep kan.
    boleh la get ready apa yg ptt

    BalasPadam
  6. budak-budak biasa gitu lah mimi
    biasa kalau anak saya, diorang berebut benda yang sama
    kalau ada yang menjerit saya kata
    kalau tak nak kongsi, mama simpan biar dua-dua tak dapat
    memula tu dulu diorang buat tak tahu saya kata gitu
    saya buat betul-betul walau masing-masing menangis

    lepas tu happen lagi saya cakap lagi benda yang sama
    tapi yang ajaib mereka berkongsi

    cuma saya tak akan pukul yang lagi satu depan lagi satu
    kalau pukul, saya pukul dua-dua
    tak kisah siapa salah

    BalasPadam
  7. hehe. saya na request cara mengawal adik2 yang nakal. hehe.

    BalasPadam
  8. Nak tahu juga ni.. Sbb dh de dua anak ni..

    BalasPadam

Terima kasih tinggalkan jejak korang kat sini. In shaa Allah saya akan balas jejak korang. Yang penting takmo komen yang bukan bukan ye..