Khamis, 13 Mac 2014

Cara nak kurangkan panas ketika demam

Sekarang nih sana sini mesti ada aje dengar pasal demam lah batuk lah kan...Makin teruk sangat cuaca sekarang kan..Sana sini ada aje hutan terbakar...Bila cuaca tak menentu ramailah yang tak sihat kan..Demam lah, batuk lah, selsema lah..Ada yang sampai kena semput, lelah, asma...(nih kira adik beradik kan..)

So, saya nak share dengan korang petua nak kurang panas bila demam..Rasanya ada yang tahu ada yang tak tahu...Dulu masa anak anak saya demam, mak a.k.a nenek saya akan ramas daun bunga raya dengan air sampai keluar lendir. Lepas tuh, jaramkan kat kepala dan badan untuk kurangkan panas..Alhamdulillah menjadi..Lagipun masa saya kecik kecik dulu memang itu aje yang mama saya gunakan untuk kurangkan panas.

Selain daripada tuh, air ramasan daun bunga araya nih boleh jugak lebatkan rambut dan mengurangkan pertumbuhan uban...Oh ya, bila demam mesti ada batuk..Bila batuk mesti ada yang semput atau lelah atau asma kan...Korang boleh rebus air daun bunga raya tuh lepas tuh amalkan minhm air rebusan tuh. In shaa Allah akan kurang semput,lelah,asma korang tuh.


16 ulasan:

  1. Assalamualaikum kak mie, wahh bagus petua ni.. tak pernah dengar pun. hehe pasni boleh tanam bunga raya depan rumah. senang jadikan ubatan.. hihi. iklan nuff sheila ada appear ke kat blog tu? confius la ada yang kata tak nampak. ada yang kata wujud. sheila singgah sambil klik tabung sini ~~~

    BalasPadam
  2. a'ah..air bunga raya boleh menyejukkan badan.

    BalasPadam
  3. Myra lepas kawen memang MIL selalu akan ramas daun bunga raya kalau demam..

    BalasPadam
  4. Petua kurangkan panas badan dan lebatkan rambut guna daun bunga raya pernah dengar tapi utk asthma pertama kali dengar.

    BalasPadam
  5. Selalu jgk guna daun bunga raya tuk kurangkan panas...

    BalasPadam
  6. pernah dengar gak petua bunga raya ni.. lagipon bunga ni bila guna mmg sejuk.. tp susah nak cari bunga raya skrg ni

    BalasPadam
  7. Betul daun bunga raya ni sejuk
    Thanks sharing :)

    BalasPadam
  8. Daun bunga raya, air asam jawa, lidah buaya, daun samak, daun Naga buana, antara daun yg blh redakan demam... Selain tu barli, cincau, blh juga sejukkan badan...

    BalasPadam
  9. Mmmm.... akak x pernah le ramas daun bunga raya tapi akak jaram budak2 ni dgn air sejuk... akak suruh mandi...

    BalasPadam
  10. terima kasih atas perkongsian, dapat juga mama gunakan tips-tips yang diberi sewaktu saat begini..

    BalasPadam
  11. terima kasih atas perkongsian, dapat juga mama gunakan tips-tips yang diberi sewaktu saat begini..

    BalasPadam
  12. pernah jugak dengar pasal nie..klu MIL letak asam jawa kat kepala..

    BalasPadam
  13. Nice tips on how to reduce heat nowadays!

    BalasPadam
  14. prn jg trbaca petua ni Mimi tp blm amalkn..nti bole try lah petua ni...

    BalasPadam
  15. pernah dgr petua ni. cuma tak pernah cuba pun.susah nak dptkan bunga raya kat sini.

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen.