Berpiknik dengan family : Misi mencari remis

Sabtu baru nih saya berpiknik sakan dengan family..Piknik bermisi dan visi tau..Misi saya masa tuh nak cari remis...Sebab dah lama tak makan remis...Teringin pulak...

Kitorang bertolak lebih kurang pukul 9.30 pagi.Sepatutnya pukul 9.00 pagi tak bertolak..Tapi disebabkan kelewatan di pihak saya dan suami so bertolak lewat sikit..Lokasi kitorang berpiknik nih dekat pantai batu berapa saya tak pasti.Yang saya pasti pantai nih nak masuk Eagle Rnach Resort.Kalau ada yang follow instagram saya mesti ada perasan saya upload pic dengan caption otw to Egale Ranch Resort..Padahal nak pergi pantai je pun bukan Eagle Ranch tuh..hahaha....


Sampai aje tempat yang kitorang nak berkelah sakan tuh kan, bentanglah apa yang patut..Keluarkan makanan masing masing bawakkan..Saya bawak bihun goreng dengan cheese kek leleh Blueberry...


Sesi mengemas tempat yang bakal menjadi "mangsa"kitorang...


Bihun goreng simple simple aje...


Blueberry cheese cake leleh....Cubaan pertama Alhamdulillah menjadi...

Lepas dah kemas semua, kitorang makan makan dulu.Masing masing dah laparkan..Lepas makan pakcik saya bersiap siap turun laut nak jala ikan...Saya tunggu air surut betul betul sebab nak cari remis..Kena korek pasir..Kalau air pasang tak feel nak cari....Lebih kurang pukul 12 lebih lah saya dan adik adik sepupu cari remis...Tapi bukan kat pantai tempat kitorang berkelah...Kitorang pergi kat pantai sebelah..Jalan kaki je dekat aje...


Leka sangat cari remis sampai waktu makan pun lupa tau...Dengan panas terik..Memang terbakar kulit..Pergelangan tangan saya dah berbelang..Berbelang merah dan rasa pedih aje...Tak muka gelap separuh sebab tudung saya tuh saya buat macam pakai jilbab..Penyudahnya muka separuh hitam separuh cerah...Alhamdulillah remis saya cari dan incik hubby pun banyak...Puas hati bila tengok reis tuh banyak tau...


Nih lah rupa remis tuh..Nanti saya update kat korang pasal remis dan resipi remis...Memang sedap terangkat.


19 comments:

  1. wah..sedap tu... buat masak pe tu mimie?

    BalasPadam
  2. Assalamualaikum kak mie, sodapnya menu kak mie tu...

    BalasPadam
  3. ni kalo asbeen sue tgk, mau ajak P carik ni..dier mmg fav adik beradik kerang2 ni

    BalasPadam
  4. bestnya..saya tak pernah cari remis ni..teringin juga nak cuba..

    BalasPadam
  5. wahhhh..cuaca panas gini pun mimi berpicnic lagi ye. akak x tahan la cuaca skang ni, kat shah alam mmg sgt sgt panas dgn berjerebunya lagi. mimi nampak kurus la. hehe

    BalasPadam
  6. tak tahu pulak jijah sana ada remis ni..

    BalasPadam
  7. klu remis nie, saya just rebus jer. letak garam, serai n bwg. sodappp... :)

    BalasPadam
  8. first time akak tgk remis ni, sedap tak mimie? eiii ngencess dah ni

    BalasPadam
  9. Rasanya bunda belum pernah makan ni...masak apa ye sedap?

    BalasPadam
  10. oooo itu remis nama nya... tapi akak lebih suka retak seribu tu...

    BalasPadam
  11. bestnya aktiviti camni.. saya pun tak penah makan remis..

    BalasPadam
  12. wah..kek blueberry cheese..queenpink tak pernah rasa :)

    BalasPadam
  13. wahh seronoknya sambil berpicnic cari remis.

    BalasPadam
  14. beznya piknik ramai2...bluberry cheese kek meleleh je tengok..kikiki

    BalasPadam

Terima kasih tinggalkan jejak korang kat sini. In shaa Allah saya akan balas jejak korang. Yang penting takmo komen yang bukan bukan ye..