Isnin, 31 Mac 2014

Petua kurangkan gusi bengkak

4:46:00 PTG 8 Comments
Rasanya korang tahu kan puan blog sakit gusi. Memang bengkak dan salit bila tekan bawah rahang. Kawan saya ada petua untuk kurangkan sakit dan bengkak gusi tuh...

Caranya korang ambik bunga cengkih tuh korang pecah pecahkan sikit lebih kurang lepas tuh letakkan kat gusi yang bengkak dan sakit tuh. Ia akan kurangkan sakit dan akan rasa kebas. Kalau korang sanggup korang kunyah kunyah bunga cengkih tuh pun boleh...

Korang ada petua lagi tak yang boleh disharekan dengan saya..Boleh kawan kawan lain praktikkan nanti bila jadi situasi macam nih.

Jumaat, 28 Mac 2014

Shawl halfmoon glitter : Hadiah Top Komen

9:50:00 PG 23 Comments
Assalamualaikum...


Pagi pagi sampai office nampak sampul putih size A4 atas meja..Pelik jugak sape bagi surat kat dak Mimie kan..Sekali tengok tulisan ai tak cam..Tengok belakang sampul OMG terus lebar senyum ai...hahaha

Kak Ina thanks for the beautiful pinky glitter halfmoon shawl...Saya suka...Hehehe..Hadiah nih kak ina bagi sebagai penghargaan kepada top 5 orang pengomen kat blog kak Ina...Sebelum nih saya dapat kain batik Terengganu dari kak Ina...Kaler pink jugak..hehehe...Kak ina memang memahami kita tau...Nih yang buat sayang lebih..

Khamis, 27 Mac 2014

Jangan silap menilai anak (^_^)

1:09:00 PTG 17 Comments
Bukan niat nak riak ke apa ke kat korang. Saya percaya dan yakin anak korang ada yang lagi bijak dan keletah. Semua budak bijak kan. Cuma saya nak share rasa sedih dan terharu saya pasal Aina. Betapa lekanya saya betapa silapnya saya menilai...Walaupun dah 4 tahun saya masih anggap Aina anak yang masih kecik yang belum tahu apa apa dan masih belajar perlahan lahan tentang di sekeliling..Tapi saya silap..

Tapi jangan pulak korang cakap saya tak ambik tahu langsung. Sentap mak nak..hahaha..Saya tetap pantau dia walaupun tak 100%..Yelah, kita bekerja kan..Pukul 7.00 pagi dah hantar ke taska, pukul 6.00 petang baru jemput balik..Betapa masa dengan anak anak sangatttt lah kurang. Kan best jadi surirumah sepenuh masa...ermmmm.

Nak dijadikan cerita bangun pagi aje Aina sibuk cari kaler dan buku mewarna boboiboy dia yang saya belikan Selasa ri tuh. Bila dia mewarna saya tak suka kacau..Biar dia buat sendiri. Bila dia nak mewarna dan tak pasti nak guna kaler apa baru saya akan tunjuk..Contoh macam titisan air saya cakap kaler biru. So, dia paham...Tadi dia kusyuk mewarna tapi saya tak tahu pun dia kaler apa kan. Bila dah siap, dia panggil saya suruh tengok sambil tanya, "Antik tak ummi?"

Saya tengok langsung saya tak cakap apa apa sebab terperanjat dan terharu. Terus saya puji dia pandai..Memang dak Mimie touching tau sebab tak sangka. Selama nih saya hanya tahubdia oandai kaler ikut bentuk...


Korang nampakkan lampu isyarat tuh..Buku dah bagi petunjuk siap siap kaler yang perku diguna. So,saya anggap Aina belajar dari situ. Ambik tiga warna yang ditetapkan..Dan kaler ikut dan dia ajelah..Maksudnya saya anggap dia kaler ikut suka lah nak kaler merah kat mana hijau kat mana kan..Tapi tak sangka lak saya dia warna ikut susunan lampu isyarat tuh dengan betul..Merah,kuning dan hijau...Mana ummi dia tak terperanjat. Jenuh fikir akhirnya terjawab sudah yang anak saya nih belajar dari pemerhatian dia...Bila saya drive dan berhenti kat trafik light dia akan tanya itu apa. Dan saya akan jawab soalan dia tapi tak pernah secara details tau. Tak sangka Aina tahu kaler ikut kedudukan yang betul..Buat saya terharu sungguh anak bijak nih tau..

Jadi, kita kena faham dan sedar kelebihan yang ada pada anak anak. Kadang kadang kita sebagai ibu bapa yang under estimate anak anak kan. Sebagai contohlah kan anak kita tak pandai mengira tapi dia pandai melukis. So, sebagai ibu bapa kita kena pandai cari peluang untuk bantu dia supaya dapat catch up dalam bab mengira tuh supaya boleh seiiring dengan kelebihan yang dia ada. Kot kot dah besar boleh jadi arkitek kan. Setiap anak kan ada kelbihan dan kekurangan masing masing. 

Nota kaki* Lepas nih tak moh under estimate anak anak lagi...Tak moh anggap diorang still kecik lagi...Sangat silap..

Cara update blog guna smartphone/phone

11:28:00 PG 15 Comments
Assalamualaikum...

Heavennye hidup mc sampai 4 hari. Esok masuk kerja terus hadap program besar kat pejabat. Hamek ngko...Masuk kerjaaterus ada program..

Okey nak share dengan korang cara atau applikasi yang saya guna untuk update blog guna phone..Lagipun dak Mimie baik hati nak jawab pertanyaan Mia Izzati...Meh baca cara saya update blog guna phone.

Before this, update blog guna bloggerdroid tuh sebab fikir mesra pengguna sekali bila dah guna nan hado...Asal nak upload gambar,gambar semua ke bawah lepas entry..Macam tak best. So, ahkak merajinkan diri cari sumber cara update blog yang sangat mesra alam..Cari punya cari terjumpalah perkongsian dari blogger mialiana.com. Beliau update blog guna google biasa je...Tak faham??Meh tengok gambar gambar kat bawah..

First, korang wajib ada goggle chrome..Disebabkan memang update guna chrome saya letak chrome dekat wall depan sekali..Senang kerja aku Senah...


2nd, bila dah klik chrome akan keluar macam kat bawah. Taip la url blig korang. Macam dak Mimie nih dah selalu benau bukak blog so, otomatik blog ai dah ada kat bawah tuh...Sila tengok anak panah..Bila dah appear macam tuh senang kerja kuasa dua tak payah taip url blog terus klik aje kat situ..


Bila dah dah taip url blog, akan appear macam gambar bawah nih...Hah,part yang nih i like sebab kalau blogwalking senang aje nak baca entry dan komen...Mudahkan kerja...Tapi kalau nak update entry sila skroll sampai bawah sampaiiiii lah korang nampak ayat nih --> PAPAR VERSI WEB /VIEW WEB VERSION. Bila nampak ayat tuh silalah klik...


So, akan keluarlah blig korang versi web macam kat bawah...Cara nak update blog pulak senang aje...Korang klik dashboard macam gambar bawah akan keluar paparan macam korang online guna lappy. Klik post dan update entry..So,update lah blog macam biasa korang update guna lappy...Korang taip taip lepas tuh masuk gambar pastu taip semula macam biasa...Ala senang kata update macam kat lappy lah...Korang ce bayangkan sendiri..Anggap phone nih macam lappy jugak tapi versi kecik...


Jelaskan??So untuk Miz Izzati nih entry khas untuk awak ye dik. Kawan kawan yang lain nak try pun boleh..Cuma bezanya kalau upload gamvar takde watermark. Kalau nak watermark saya selalu transfer gambar kat lappy pastu siap bubuh watermark bagai transfer balik kat phone. So boleh upload macam biasa tapi agak leceh lah kan...Ikut pada tahap kerajinan korang. Ai is malas so ai tak buat...Tak koseee....

Oklah hopefully entry dapat membantu kawan kawan serba sesidit cara saya update blog guna phone.

Selasa, 25 Mac 2014

Jangan terlalu berkira atau kedekut

9:30:00 PG 19 Comments
Hai korang! 

Korang pernah mengalami situasi berdepan dengan orang spesis berkira atau senang kata kedekut lah...Bukan nak mengata bukan nak mengeji tapi ini realiti. Kena celik mata bukak minda...Kenapa perlu berkira atau kedekut??

Mungkin alasan orang jenis nih sebab nak berjimat. Okey point pertama berjimat. Rasanya semua orang berjimatkan...Takde orang yang simply simply nak buang duit macam tuh. Bukan senang nak cari duit. Kena kerja keras bangun sebelum subuh demi mencari sesuap nasi...So, jangan cakap ko sorang nak berjimat orang lain tak berjimat...Aku hempuk kang!!!

Lepas tu,mesti orang jenis nih jugak bagi alasan belanja tak cukup sebab kos sekarang mahal...Weii,ko pikir ko sorang je yang tanggung tuh semua apa kitorang nih duduk goyang kaki ajelah...Kitorang pun mengadap la benda nih semua. Semua naik...So,pandai pandai sendirilah kan nak cut cost macam mana...

Alasan yang palingggggg dak Mimie nih menyampah nak dengarrr bila orang jenis berkira nih jawab SUKA ATI AKULAH DUIT AKU BUKAN DUIT KO...Okey fine...Ko jawab macam tuh,aku pun boleh jawab macam tuh..Betul tak??Tapi bila jawab macam tuh pandai lak ko cakap eee kedekutnya...Ooo yang ko tuh tak kedekutlah...Ada yang makan sup cap kaki size 8...

Point yang dak Mimie nak terangkan kat sini ialah :-

a) Janganlah terlalu berkira atau kedekut sangat dengan orang..Tak kiralah dengan adik beradik ke kawan kawan ke kan...Seeloknya ada rezeki lebih dikongsikan supaya lebih berkat dan bertambah murah rezeki kita...


b) Bila kita terlalu berkira atau kedekut tak mustahil kawan kawan akan berkira jugak..Macam mana ko buat orang,orang akan balas.What you give you get back..



c) Fahami dan hayati konsep bersedekah..Bukan setakat sedekah senyuman ataupun duit. Bila kita belanja kawan kawan makan itu sedekah jugak. Bila kita berniaga makanan lebihkan makanan tuh,dah kira bersedekah jugak..Bila beli barang kongsi kongsikan dengan adik beradik lain,kira sedekah jugak.Hadiahkan family sesuatu sebagai ingatan dah kira sedekah jugak...Bila kita ikhlas bersedekah agak agak korang diorang doakan yang baik baik tak??Jawabnya ya.



d) Bila terlalu berkira atau kedekut percayalah suatu hari nanti pasti Allah akan uji....Masa tuh baru tersedar nak muhasabah diri bagai. Kalau insaf seumur hidup takpe, syukur alhamdulillah..Kalau insaf separuh jalan, wo bi chi tao lah...Lu pikirlah sendiri kan..Dalam Islam pun menyarankan agar umat Islam bersedekah...Sebab apa perlu bersedekah...Dan cuba cari kedekut tuh dalam kategori sifat apa???


Sebab apa dak Mimie up entry nih??Sebabnya nak mintak pendapat korang how to handle this kind of person...Manalah tahu ada di kalangan kita yang berdepan dengan orang jenis macam nih...Bukanlah nak mengharap sangat orang belanja kita tapi sikap terlampau berkira dan kedekut tuh memang tak boleh terima lah...Tapi bila tang kita tak bagi pandai lak cakap kita kedek kan....Hahhh ngko dah kenapa kan Minah...Jom jom share idea korang...

Cara nak mengatasi anak suka bergaduh

7:52:00 PG 10 Comments
Assalamualaikum...

Hohoho...Pagi pagi dah update entry...Banyak entry tergendala tau...Tahun lepas punya cerita pun ada...Nampak nau pemalas menjadi jadi dak Mimie nih kan...

Okey nak tanya kawan kawan lah cara nak mengatasi anak anak yang suka bergaduh..Nak nak adik beradik kan...Semalam korang tahukan ai is mc dengan sakit kepala lagi jiran buat bising pres pres motor pastu sambung pulak berkaraoke...Nak rehat pun cannot...Ko dah kenapa asyik buat bising...Ngadu kat incik hubby dia cakap SABAR TUH SEPARUH DRP IMAN...Adehhh..Sedas ai kena...hahaha...

Okey berbalik pada cerita tadi,semalam Aina Auni memang hantar taska la...Dalam pukul 5.30 petang lepas masak sup ayam jemput diorang kat taska. Sampai aje rumah diorang request nak tengok upin ipin kat lappy. Okey ummi dia ikutkan aje.Masa diorang tengok upin ipin tuhlah dua beradik nih boleh bercekau macam anjing dengan kucing...Yang paling tunjuk ke"gangster"an si adik lah. Kemajn ligat benau ko nak buli kakak..Dah lah si kakak tak sihat...Ummi dia lagi lah...Kejap kejap jadi tarzan alaf baru...Lima minit kang jerit "Adikkkkk"...Diam kejap kang jerit lagi "Adikkkkk"...hoiii...Sakit tekak kering air liur lah...Sampai terpaksa lah saya pukul kaki dan punggung Auni...Bukan pukul kuat tau...Pukul manja manja aje sebab nak stopkan diorang bercekau...Kesian tengok si kakak...

Kawan kawan, akak akak semua ada cara tak yang boleh di share cara nak atasi masalah nih???Saya tak nak anak anak bergaduh...Saya nak diorang pupuk rasa sayang tuh sesama sendiri kan...Yelah,dua beradik aje kan..Tahun kelahiran pun rapat..Suppose be more close lah kan..Nih tak...Meroyan ummi kejap tengok fiil anak anak..

Jumaat, 21 Mac 2014

Apa itu Trypophobia?

9:32:00 PG 13 Comments
Assalamualaikum...

Hari nih saya nak share dengan korang apa itu trypophobia. Kenapa tiba tiba saya update entry pasal trypophobia nih?Mimpi apa malam tadi dak Mimie nih kan..Tetiba aje..

Hahhh al kisahnya malam tadi saya berwassup bagai dengan adik yang no.3..Dia bagitahu yang dia fobia pada lubang lubang kecik..Ni kes semalam punya hal dia tengok gambar ada lubang lubanh kecik terus badan dia gatal gatal....Yang kakak dia nih kemain sengal dok ketawakan adik dia sebab ingatkan main main..Yelah tak pernah dengar pun orang fobia kat lubang lubang kecik. Ngko dah kenapa kan takut lubang lubang tuh..hahaha...Adik saya siap cakap dah jumpa doktor dan doktor bagitahu memang ada jenis fobia tuh.

So pagi nih terus buat research sikit pasal trypophobia nih. Okey dah jumpa info pasal trypophobia..Baru dak Mimie nih faham...

Trypophobia ialah penyakit psikologi (fobia) dihidapi seseorang yang takut pada sekumpulan lubang kecik dan meeyebabkan rasa ngeri,gatal,geli geleman(merinding). Pola rongga berulang ataupun bahasa mudahnya lubang lubang kecik boleh didapati pada tumbuhan, pada kulit haiwan,gelembung pada adunan dan sebagainya...

Penghidap penyakit fobia nih kan bila dia tengok gambar yang ada lubaag lubang kecik tuh terus dia akan rasa mual,gatal atau geli geleman tau korang. Macam adik saya semalam dia tertengok gambar lubang lubang kecik terus dia rasa gatal gatal..Kesian pulak tengok dia kan tapi nak buat macam mana kan...Saya pun ada fobia tau..Fobia pada lori..hahaha...

Rabu, 19 Mac 2014

Rawatan Ortopedik :Rawatan kecederaan lutut

5:33:00 PTG 15 Comments
Sebelum nih saya pernah share dengan korang pasal lutut saya keluar dari kedudukan asalkan. Tak tahulah kenapa lutut saya nih suka main cak cak dengan saya. Bajet nak main kejar kejarlah kan tuh yang ikut suka dia nak lari sana lari sini...

Disebabkan lutut nih suka sangat main lari lari, so, dengan berat hatinya saya decide untuk rujuk pakar. Sebelum nih saya buat rawatan di klinik kesihatan dan doktor di sana keluarkan surat supaya saya rujuk pakar.

Hari nih appointment saya yang pertama di klinik ortopedik HTJ. Appointment pukul 9.30 pagi..Kes saya nih diambil by doktor Siswazah tau tapi dipantau oleh doktor pakar lah...Lama jugak sesi soal jawab dengan doktor..Doktor tanya history pasal lutut saya nih kan. Lepas tuh, kena buat xray. Tang buat xray yang paaaalinnggg lama. Bersapau sejam lebih tunggu giliran. Nasib baik saya standby bawak novel at least tak bosan kan nak tunggu turn.

Lebih kurang pukul 11 lebih turn saya untuk xray kaki. Macam macam gaya kena buat terlentang la, mengiring la, meniarap la..Adoii...Selesai aje, jumpa doktor balik. Masa nih doktor tengok xray takde apa apa kira negatif la..Takde apa apa. Sekali doktor pakar mintak saya baring dan kemain dia goyang sana goyang sini lutut kiri saya. Sakit ngilu tak payah cakap. Saya siap keraskan kaki sebab takut lari lagi lutut tuh. Kemain ganas doktor tuh kerjakan lutut saya. Nasib baik tahap kesopanan dan kesabaran tinggi lagi kalau tak mau juga makan sup kaki lima....

Lepas tuh, doktor siswazah iaitu Dr Azanin isi form untuk rawatan selanjutnya iaitu MRI..Doktor pakar tuh terangkan keadaan lutut saya yang sebenar dan sebab apa perlu buat MRI. Nanti saya cerita pasal keadaan lutut saya. Then saya pergi MRI untuk srt appointment bila nak buat rawatan. In shaa Allah 10 April nih saya kena buat MRI. 30 April pulak rawatan susulan pulak.


Selesai rawatan pukul 1.20 tadi...Dari 9.30 sampai pukul 1.20...Huh kematu punggung tau...huhuhu...

Kek pisang yang sedap dan lembut

10:33:00 PG 18 Comments
Malam tadi saya dengan incik hubby bertungkus lumus menyiapkan projek kitorang iaitu membaking kek pisang. Sebenarnya incik hubby teringin nak makan kek pisang. So, tak nak hampakan permintaan incik hubby kena buat lah kan.

Mula mula memang saya nak buat sorang sorang tapi incik hubby datang tanya kenapa tak panggil dia tolong. Disebabkan dia dah offer diri nak tolong, saya ambik kesempatan lah..Hahaha...serahkan kat dia aje buat kek pisang. Saya just pantau saja...


Nampak tak keterujaan incik hubby bancuh kek..Sila abaikan tuala mandi kat kaki dia tuh.Seluar dia mendedahkan aurat sikit so tutup dengan tuala..hehe...


Time nih kek suam suam panas. So tak nampak ira pisang kat kek tuh. Bila betul betul sejuk memang nampak...Bila makan time panas sedap aje moist gitu. Tapi bila makan time sejuk phn tetap sedap, soft dan moist..

Nak share dengan korang resipi kek pisang yang soft dan moist nih...

Bahan bahan(Utk kek 2kg++)

2 cawan minyak masak/jagung
2 cawan gula kastor
8 biji telur gred A
10 biji pisang emas
3 cawan tepung gandum} ayak
1 sdk baking powder } ayak
1 sdk bikarbonat soda} ayak
1 sdk esen vanila

Mula mula mix kan minyak,gula dan telur. Pukul dalam 3-5 minit. Kemudian masukkan pisang yang dilecek tadi gaul sebati. Kemudian masukkan tepung gandum,baking powder dan bikarbonat soda yang dah diayak...Gaul sebati lagi dan akhir sekali masukkan esen vanila. Dah siap masuk dalam loyang yang disapu dengan mentega ye..Bakar suhu 170 darjah celcius (bila permukaan perang sikit saya turunkan suhu jd 150) Bakar selama 60 minit atau sehingga masak.

* Kalau korang nak buat size kecik just divide dua sukatan bahan bahan tuh je..


Selasa, 18 Mac 2014

Lawatan ke RTM dan jadi penonton Apa Kata Wanita part 4

2:00:00 PTG 11 Comments
Lawatan ke RTM dan jadi penonton Apa Kata Wanita part 1
Lawatan ke RTM dan jadi penonton Apa Kata Wanita part 2
Lawatan ke RTM dan jadi penonton Apa Kata Wanita part 3

Sesiapa yang tak sempat baca cerita cerita lepas klik aje link link kat atas ye...

Lepas dah pusing pusing melawat RTM kitorang di bawa ke dewan makan untuk isi perut sebelum rancangan Apa Kata Wanita start...Menu masa tuh bihun goreng, roti jala, kuih karipap, air teh dan air apa entah dah lupa...hihihi..

Masa makan tuh kitorang diberi sampel masker Zarra (dutanya Zamzarina sendiri la) dan fridge magnet Apa Kata Wanita..


Lepas dah makan kitorang terus pergi ke studio Apa Kata Wanita....Dalam studio tuh kitorang diberi penerangan serba sedikit mengenai apa yang perlu dan tak perlu kitorang buat. Untuk pengetahuan korang, di RTM kan sesiapa pun tetamu jemputan tak kiralah sesiapa pun diorang akan panggil tetamu jemputan tuh artis...Sementara tunggu Zamzarina datang kitorang kena berlatih tepuk tangan sekuat hati dan tetamu jemputan kena test suara sehingga krew dekat situ puas hati. Sebutan kena jelas dan terang...Kitorang sempat jugak ambik gambar suasana dalam studio tuh..


Cantik kan set Apa Kata Wanita....


Kek dan cupcakes yang disponsor Avon..Atas cupcakes tuh sampel lipsticks tau...

Masa nih kitorang tengah tunggu Zamzarina datang. Tengah bersiap katanya..Kalau korang nak tahu sepanjang program berlangsung secara live kitorang tak dibenarkan ambik gambar ke video ke...So, saya awal awal dah pesan kat incik hubby dan kawan kawan snap pic dan video kitorang masuk tv..Nanti saya cerita dekat entry lain..Ada sambungan lagi ye..Hehehe tunggu part 5 pulak...

Sizzling Chicken Chop

9:29:00 PG 11 Comments

Semalam keluar dating dengan incik hubby kat Giant Senawang...Singgah lunch dekat food court..Saya makan Sizzling Chicken Chop...Harga RM 9.90...Kira saya puas hati lah memang sedap nak nak makan time hujan...Perghh nikmat tak terkata...

Isnin, 17 Mac 2014

Review food : Burger KFC Zinger Reloaded More Zing

9:23:00 PG 18 Comments
Semalam adik saya datang rumah. Sebelum dia datang saya kirim belikan Burger Zinger Reloaded More Zing tuh. Al maklum ajelah kan dah nama peminat tegar bitger zinger opkos kena try kan..Untuk anak anak saya belikan snack plate...Diorang peminat ayam goreng...


Burger Zinger Reloaded Zing dan apa benda ntah..Nak kata begedil bukan begedil...


Isi dalam burger...Ada gegelang bawang...Sayur ada kat bawah daging tuh...

Okey jom review satu persatu pasal Burger Zinger Reloaded More Zing nih..

Untuk roti burger nih saya memang suka...Lembuttt sangattt roti dia...Saya suka saya suka..Daging pun memang sedap..Tapi yang gegelang bawang tuh saya sianh siang dah ketepikan sebab ai dont like onion...Kalau bubuh dalam masakan saya makan yang ditumbuk atau blender saja, kalau potong hok cenggini memang taklah saya nak makan..

Lepas tuh yang macam begedil tuh saya tak makan sangat gigit sikit aje langsung tak boleh masuk tekak..So,burger ajelah yang saya boleh masuk dan terima...

Secara keseluruhannya, akak nora bagi 2.5/5 bintang..

Sabtu, 15 Mac 2014

Cara saya basuh dan masak remis

4:03:00 PTG 9 Comments
 
Nak share dengan sayang sayang saya semua nih cara saya basuh dan masak remis yang menjadi kegilaan saya sekeluarga..

Pic yang pertama tuh saya alirkan air kat atas remis..Remis remis tuh pulak saya bubuh dalam tapis. Tujuannya nak asingkan semua remis dan pasir,batu dan bendasing yang ada..Banyak kali saya ayak remis supaya pasir keluar kat lubang lubang tapis. Lepas tuh, saya ambik segenggam remis alirkan air supaya sisa pasir yang ada dapat dinyahkan...Macam tuh lah saya buat sampai lah remis habis dalam tapis...Lepas tuh saya masukkan dalam periuk dan rebus sampai cengkerang remis terbuka..

Bila dah masak dan cengkerang semua remis terbuka, saya alirkan air paip kat dalam.periuk yang panas tuh...Sampailah air panas dah takde dalam periuk. Lepas tuh saya basuh lagi remis tuh tau. Then, baru la saya asingkan isi remis remis dari cengkerang. Bila dah asing still basuh lagi sebab takut ada pasir yang melekat kat remis..Dah yakin bersih baru lah boleh mula masak remis tuh ikut selera.

Sebenarnya kalau dah suka makan tak kisah kot leceh macam mana pun nak masak kan...Rasa seronok buat aktivit nih..hehehe

Jumaat, 14 Mac 2014

Langkah langkah yang perlu dititikberatkan ketika jerebu

10:10:00 PG 11 Comments
Assalamualaikum...

Sebelum nih banjir sekarang jerebu pulak..Sana sini jerebu..Ada yang bacaan ipu dah sampai tahap teruk dan tak sihat. Anak anak demam, batuk, selsema jangan cakaplah...Bukan kata anak anak, mak ayah pun ada yang tak sihat jugak kan..

Bila jerebu nih kita kena lah alert menjaga kesihatan diri dam family kan. Langkah langkah yang perlu korang, korang dan korang ambik ialah salah satunya mengenakan topeng..Macam Minah poyo kat bawah nih hah...


Cara nih boleh mengelakkan korang hidu haze yang sangat teruk..Tak sanggup lah nak hidu haze tiap tiap hari kan...

Selain tuh korang kena banyakkk minum air suam...Lagi bagus standby air suam botol besar macam kat bawah nih...hahaha..


Minum air suam banyak banyak ye supaya tekak korang tak kering. Bila dah kering nanti payah..Sakit tekak kan...So dengarlah admin corat coret pinkummi nih...

Khamis, 13 Mac 2014

Cara nak kurangkan panas ketika demam

4:12:00 PTG 16 Comments
Sekarang nih sana sini mesti ada aje dengar pasal demam lah batuk lah kan...Makin teruk sangat cuaca sekarang kan..Sana sini ada aje hutan terbakar...Bila cuaca tak menentu ramailah yang tak sihat kan..Demam lah, batuk lah, selsema lah..Ada yang sampai kena semput, lelah, asma...(nih kira adik beradik kan..)

So, saya nak share dengan korang petua nak kurang panas bila demam..Rasanya ada yang tahu ada yang tak tahu...Dulu masa anak anak saya demam, mak a.k.a nenek saya akan ramas daun bunga raya dengan air sampai keluar lendir. Lepas tuh, jaramkan kat kepala dan badan untuk kurangkan panas..Alhamdulillah menjadi..Lagipun masa saya kecik kecik dulu memang itu aje yang mama saya gunakan untuk kurangkan panas.

Selain daripada tuh, air ramasan daun bunga araya nih boleh jugak lebatkan rambut dan mengurangkan pertumbuhan uban...Oh ya, bila demam mesti ada batuk..Bila batuk mesti ada yang semput atau lelah atau asma kan...Korang boleh rebus air daun bunga raya tuh lepas tuh amalkan minhm air rebusan tuh. In shaa Allah akan kurang semput,lelah,asma korang tuh.


Lawatan ke RTM dan jadi penonton Apa Kata Wanita part 3

1:51:00 PTG 10 Comments
Lawatan ke RTM dan jadi penonton Apa Kata Wanita part 1
Lawatan ke RTM dan jadi penonton Apa Kata Wanita part 2

Sambung lagi pasal lawatan ke RTM..Nak tahu cerita yang lepas lepas korang just klik link link kat atas nih ye...Lepas kitorang di bawak ke semua konti radio kitorang di bawa pulak ke set Selamat Pagi Malaysia..Kat sini tak dan nak snap gambar sebab ramai benor yang verangan nak jadi pengacara hahaha...

Lepas tuh Puan Azizah bawak kitorang pergi bilik Berita TV1. Nak masuk kena bukak kasut tau. Masa masuk bilik berita tuh berpinar biji mata sebab serba hijau tau. Kira kalau korang tengok Berita TV1 kalau ada gambar tuh maknanya tuh bukan latar belakang sebenar ye...Latar belakang sebenar colour hijau. Pembaca berita tidak dibolehkan memakai baju berwarna hijau ye sayang sayang semua...Then, Puan Azizah brief kitorang peralatan yang digunakan untuk baca berita. Sebenarnya pembaca berita akan baca berita rujuk pada satu alat yang memaparkan berita yang nak disampaikan. Saya sendiri terlupa nak snap pic alat tuh...Nak terangkan kat korang pun tak reti dah..hahaha...(Takpe saya try cari dekat kawan kawan lain kot kot ada..Nanti saya buat entry lain ye)

Nih lah Puan Azizah...Sangat peramah..Beliau nih gred B44 kalau tak silap saya lah kan.. Hah nampak tak latar belakang yang hijau tuh...Dalam gambar kurang berpinar tapi realitinya adoiii sakit mata ku...



Lepas dah selesai briefing dan bergambar bagai dalam bilik berita kitorang terpaksalah berpisah dengan Puan Azizah sebab beliau ada kerja perlu disettlekan. Lepas sampaikan plak pada Puan Azizah, kitorang dijemput makan di Dewan Makan yang disediakan...Hahh...Part yang nih dah nak masuk cerita Apa Kata Wanita...Akan sambung next entry..

Rabu, 12 Mac 2014

Lawatan ke RTM dan jadi penonton Apa Kata Wanita part 2

11:48:00 PG 14 Comments
Lawatan ke RTM dan jadi penonton Apa Kata Wanita part 1

Hari nih sambung lagi pasal lawatan ke RTM..Lepas kitorang diberi taklimat oleh Puan Azizah, beliau bawak kitorang pusing ke konti konti radio. Sebelum nak ke konti konti radio Puan Azizah tunjukkan logo RTM dari dulu sampai sekarang tau..



Logo yang 1987 tuh sempat jugaklah kan merasa tengok...hehehe...

Lepas  tuh kitorang terus dibawa ke satu jalan kecik untuk ke konti konti. Sebelum nak ke konti konti tuh kita akan jumpa Auditorium P.Ramlee dulu...


Lepas tuh, kitorang dibawa ke setiap konti yang ada..KL fm, Minnal fm, Muzik fm dan macam macam lagi lah.Tak ingat saya semua konti yang ada...Saya snap satu aje gambar konti. Setiap konti hanya ada seorang atau dua saja DJ yang terdiri daripada pegawai awam Gred B17,27...Konti konti radio nih semua dah canggih dan di control oleh sistem tau. Setiap DJ bertugas 3-4 jam. Konti radio kerajaan nih lagi luas tau dan dibandingkan dengan konti radio  swasta...


Okeylah stop sampai sini dulu. Nanti sambung part kitorang di bawa ke bilik berita TV1..Kang semua saya tepek kat sini panjang berjela pulak...

Ok bai

Ahad, 9 Mac 2014

Kehilangan misteri MH370

10:03:00 PTG 4 Comments
Assalamualaikum...

Semalam di saat kita bergembira ada perkhabaran duka yang kita terima. Kehilangan MH370 yang menjadi misteri. Bukan hanya di Malaysia saja yang kecoh tetapi seluruh pelosok negara...Seramai 239 mangsa termasuk crew di dalam pesawat tuh...

Allahuakbar..Subhanallah..Astaghfirullah..Kuasa Allah tiada siapa yang tahu. Hanya Dia yang mengetahui segala galanya...Tapi apa yang saya sedih ada sesetengah manusia yang tak berhati perut meninggalkan komen sampah diorang berkaitan kejadian nih. Perlu ke dikaitkan dengan politik??Fahamlah perasaan ahli keluarga mangsa yang terlibat. Cuba letakkan diri sendiri pada situasi diorang...Sangat annoying orang jenis macam nih tau...Kalau tak tahu apa apa just shut your mouth..Wait and see.Tak payah nak jadi keyboard warrior sangat!!!

Kawan kawan sama samalah kita doakan keselamatan mangsa walaupun kita masih tidak pasti status terkini diorang. Macam macam spekulasi yang timbul sekarang nih...Yang penting sama samalah kita berdoa dan terus berdoa agar mangsa selamat...

Selasa, 4 Mac 2014

Cheese Cake Leleh

4:20:00 PTG 22 Comments
Siapa yang tak meleleh tengok gambar gamabr kat bawah nih jangan angkat tangan..hahaha...Sekarang nih selain daripada buat business jual bedak sejuk Azza, saya jual kek jugak..Tapi COD area berhampiran lah kalau jauh takkan nak pos rosak kek ai buat tau...Penat Senah buat..

Kat bawah nih antara kek cheese leleh yang saya buat..Nih semua orang order..Alhamdulillah..Saya jual pun tak mahal mana..Murah aje..Janji balik modal dan ambik upah buat dan minyak dah kira okey..Alhamdulillah kawan kawan cakap murah...


Yang atas nih kek cheese leleh blueberry...Yang nih makcik saya yang duduk Puchong yang order...


Yang nih plak cheese kek leleh strawberry ex officemate saya yang order...




Yang nih pulak ustaz kat office saya order...Sebenarnya perisa apa pun customer request saya buat aje...Kalau korang tengok cheese parut tuh melimpah saya bubuh kat atas kek..Saya kalau bab makan memang suka guna pendekatan "buat dengan kasih sayang" Saya tak suka nanti customer komplen kek saya macam "kedekut"..

Saya jugak customer dan saya jugak penjual. So, saya tahu apa yang customer nak kan..So customer yang nak cheese lebih tuh tak payah risaulah memang saya akan bubuh cheese banyak..Alhamdulillah kawan kawan yang dah order dengan saya berpuashati..Syukur...Biar untung tak banyak tapi berkat..Saya tak nak ambik untung berkoyan koyan tapi rasa kek ermmmmm.....