Isnin, 31 Mac 2014

Petua kurangkan gusi bengkak

4:46:00 PTG 8 Comments
Rasanya korang tahu kan puan blog sakit gusi. Memang bengkak dan salit bila tekan bawah rahang. Kawan saya ada petua untuk kurangkan sakit dan bengkak gusi tuh...

Caranya korang ambik bunga cengkih tuh korang pecah pecahkan sikit lebih kurang lepas tuh letakkan kat gusi yang bengkak dan sakit tuh. Ia akan kurangkan sakit dan akan rasa kebas. Kalau korang sanggup korang kunyah kunyah bunga cengkih tuh pun boleh...

Korang ada petua lagi tak yang boleh disharekan dengan saya..Boleh kawan kawan lain praktikkan nanti bila jadi situasi macam nih.

Gusi gigi bongsu bengkak dan badan bisa bisa

9:04:00 PG 24 Comments
Assalamualaikum...

Hari nih gusi gigi geraham bongsu aebelah kiri saya sakit...Saya tengok baru keluar separuh..Adoii, seksanya menahan sakit. Saya nak bercakap pun takde mood dah...Bila gosok gigi terkena gusi adooiii bisanya Ya Allah..

Semalam saya pergi mengurut dekat rumah mk a.k.a nenek saya...Puncanya tersalah gerak terus pinggang sakit. Pastu duk makan kangkung dengan bayam lagi bertambah bisa dan angin...Semalam saya dan mak saya bantai muntah sebab badan saya terlalu banyak angin..Mak saya cakap badan saya banyak angin sebab kangkung dan bayam tuh puncanya...Semalam dah lega..Hari nih bisa lagi...

Ya Allah, saya kerja hari nih dan duk menahan sakit aje..Cuba nak lawan bisa badan dan sakit gusi...Maaf ye kalau saya lambat balas jejak kawan kawan..Saya cuba..

Ahad, 30 Mac 2014

Dari Lactogen ke Dutch Lady

3:20:00 PTG 15 Comments

Bertukar ke susu Dutch Lady 5×DHA...Sebelum nih anak anak minum susu Lactogen...Kali nih nak tukar susu pulak...1kg RM 19.99..Perisa biasa tuh je...Alhamdulillah anak anak minum...Rasanya selain susu Lactogen susu Dutch Lady kategori murah dan mampu milik la...Sebelum nih masa Aina kecik saya pernah belikan dia susu Enfalac tapi dia tak nak...Susu mahal kamu tak nak susu murah jugak dia minum...Bagus betul anak anak ummi...Hehehe

Jumaat, 28 Mac 2014

Banner untuk Bedak Sejuk Azza

7:54:00 PTG 15 Comments
Alhamdulillah melangkah lagi setapak...Tempah banner dekat kawan untuk war warkan produk murah yang lahi mujarab tanpa sebarang bhan kimia. In shaa Allah kalau pakai berterusan memberi kesan yang positif....



Shawl halfmoon glitter : Hadiah Top Komen

9:50:00 PG 23 Comments
Assalamualaikum...


Pagi pagi sampai office nampak sampul putih size A4 atas meja..Pelik jugak sape bagi surat kat dak Mimie kan..Sekali tengok tulisan ai tak cam..Tengok belakang sampul OMG terus lebar senyum ai...hahaha

Kak Ina thanks for the beautiful pinky glitter halfmoon shawl...Saya suka...Hehehe..Hadiah nih kak ina bagi sebagai penghargaan kepada top 5 orang pengomen kat blog kak Ina...Sebelum nih saya dapat kain batik Terengganu dari kak Ina...Kaler pink jugak..hehehe...Kak ina memang memahami kita tau...Nih yang buat sayang lebih..

Khamis, 27 Mac 2014

Jangan silap menilai anak (^_^)

1:09:00 PTG 17 Comments
Bukan niat nak riak ke apa ke kat korang. Saya percaya dan yakin anak korang ada yang lagi bijak dan keletah. Semua budak bijak kan. Cuma saya nak share rasa sedih dan terharu saya pasal Aina. Betapa lekanya saya betapa silapnya saya menilai...Walaupun dah 4 tahun saya masih anggap Aina anak yang masih kecik yang belum tahu apa apa dan masih belajar perlahan lahan tentang di sekeliling..Tapi saya silap..

Tapi jangan pulak korang cakap saya tak ambik tahu langsung. Sentap mak nak..hahaha..Saya tetap pantau dia walaupun tak 100%..Yelah, kita bekerja kan..Pukul 7.00 pagi dah hantar ke taska, pukul 6.00 petang baru jemput balik..Betapa masa dengan anak anak sangatttt lah kurang. Kan best jadi surirumah sepenuh masa...ermmmm.

Nak dijadikan cerita bangun pagi aje Aina sibuk cari kaler dan buku mewarna boboiboy dia yang saya belikan Selasa ri tuh. Bila dia mewarna saya tak suka kacau..Biar dia buat sendiri. Bila dia nak mewarna dan tak pasti nak guna kaler apa baru saya akan tunjuk..Contoh macam titisan air saya cakap kaler biru. So, dia paham...Tadi dia kusyuk mewarna tapi saya tak tahu pun dia kaler apa kan. Bila dah siap, dia panggil saya suruh tengok sambil tanya, "Antik tak ummi?"

Saya tengok langsung saya tak cakap apa apa sebab terperanjat dan terharu. Terus saya puji dia pandai..Memang dak Mimie touching tau sebab tak sangka. Selama nih saya hanya tahubdia oandai kaler ikut bentuk...


Korang nampakkan lampu isyarat tuh..Buku dah bagi petunjuk siap siap kaler yang perku diguna. So,saya anggap Aina belajar dari situ. Ambik tiga warna yang ditetapkan..Dan kaler ikut dan dia ajelah..Maksudnya saya anggap dia kaler ikut suka lah nak kaler merah kat mana hijau kat mana kan..Tapi tak sangka lak saya dia warna ikut susunan lampu isyarat tuh dengan betul..Merah,kuning dan hijau...Mana ummi dia tak terperanjat. Jenuh fikir akhirnya terjawab sudah yang anak saya nih belajar dari pemerhatian dia...Bila saya drive dan berhenti kat trafik light dia akan tanya itu apa. Dan saya akan jawab soalan dia tapi tak pernah secara details tau. Tak sangka Aina tahu kaler ikut kedudukan yang betul..Buat saya terharu sungguh anak bijak nih tau..

Jadi, kita kena faham dan sedar kelebihan yang ada pada anak anak. Kadang kadang kita sebagai ibu bapa yang under estimate anak anak kan. Sebagai contohlah kan anak kita tak pandai mengira tapi dia pandai melukis. So, sebagai ibu bapa kita kena pandai cari peluang untuk bantu dia supaya dapat catch up dalam bab mengira tuh supaya boleh seiiring dengan kelebihan yang dia ada. Kot kot dah besar boleh jadi arkitek kan. Setiap anak kan ada kelbihan dan kekurangan masing masing. 

Nota kaki* Lepas nih tak moh under estimate anak anak lagi...Tak moh anggap diorang still kecik lagi...Sangat silap..

Cara update blog guna smartphone/phone

11:28:00 PG 15 Comments
Assalamualaikum...

Heavennye hidup mc sampai 4 hari. Esok masuk kerja terus hadap program besar kat pejabat. Hamek ngko...Masuk kerjaaterus ada program..

Okey nak share dengan korang cara atau applikasi yang saya guna untuk update blog guna phone..Lagipun dak Mimie baik hati nak jawab pertanyaan Mia Izzati...Meh baca cara saya update blog guna phone.

Before this, update blog guna bloggerdroid tuh sebab fikir mesra pengguna sekali bila dah guna nan hado...Asal nak upload gambar,gambar semua ke bawah lepas entry..Macam tak best. So, ahkak merajinkan diri cari sumber cara update blog yang sangat mesra alam..Cari punya cari terjumpalah perkongsian dari blogger mialiana.com. Beliau update blog guna google biasa je...Tak faham??Meh tengok gambar gambar kat bawah..

First, korang wajib ada goggle chrome..Disebabkan memang update guna chrome saya letak chrome dekat wall depan sekali..Senang kerja aku Senah...


2nd, bila dah klik chrome akan keluar macam kat bawah. Taip la url blig korang. Macam dak Mimie nih dah selalu benau bukak blog so, otomatik blog ai dah ada kat bawah tuh...Sila tengok anak panah..Bila dah appear macam tuh senang kerja kuasa dua tak payah taip url blog terus klik aje kat situ..


Bila dah dah taip url blog, akan appear macam gambar bawah nih...Hah,part yang nih i like sebab kalau blogwalking senang aje nak baca entry dan komen...Mudahkan kerja...Tapi kalau nak update entry sila skroll sampai bawah sampaiiiii lah korang nampak ayat nih --> PAPAR VERSI WEB /VIEW WEB VERSION. Bila nampak ayat tuh silalah klik...


So, akan keluarlah blig korang versi web macam kat bawah...Cara nak update blog pulak senang aje...Korang klik dashboard macam gambar bawah akan keluar paparan macam korang online guna lappy. Klik post dan update entry..So,update lah blog macam biasa korang update guna lappy...Korang taip taip lepas tuh masuk gambar pastu taip semula macam biasa...Ala senang kata update macam kat lappy lah...Korang ce bayangkan sendiri..Anggap phone nih macam lappy jugak tapi versi kecik...


Jelaskan??So untuk Miz Izzati nih entry khas untuk awak ye dik. Kawan kawan yang lain nak try pun boleh..Cuma bezanya kalau upload gamvar takde watermark. Kalau nak watermark saya selalu transfer gambar kat lappy pastu siap bubuh watermark bagai transfer balik kat phone. So boleh upload macam biasa tapi agak leceh lah kan...Ikut pada tahap kerajinan korang. Ai is malas so ai tak buat...Tak koseee....

Oklah hopefully entry dapat membantu kawan kawan serba sesidit cara saya update blog guna phone.

Rabu, 26 Mac 2014

Meluangkan masa dengan Addin

9:42:00 PTG 14 Comments
Disebabkan dak Mimie belum ada rezeki nak timang anak lelaki,so anak buah lah jadi sasaran tempat nak bergurau senda main bagaikan...Tapi idak ler ketepikan dua orang anak solehah saya tuh kang ada yang sentap tatik muncung tigaplohtiga inci..Hati nih kan ai is mc...So, lepas singgah kat office kejap terus okan bawak anak anak balik rumah nekma diorang...Lagipun ummi diorang rindu kat anak buah sorang tuh kan...


Lagi 2 minggu aje Addin nak masuk 3 bulan. Sekejap aje kan masa berlalu. Buat masa nih Addin tinggal dengan mama ayah saya. Adik saya, ibu Addin bertugas kat HKL..JM..Tinggal pun dekat bilik sewa...Bawah kedai atas bilik..Agak payah nak bawak Addin dan cari pengasuh. Pusat asuhan HKL pulak dah terima baby lagi sebab full...Ayah Addin pulak bertugas di Lumut.. Navy...Dan dalam masa yang sama ayah dia sedang sambung belajar. So,lepas berbincang, mama saya decided jaga Addin. Setiap minggu adik saya akan balik jenguk anak dia. Kesian Addin sebab kecik kecik dah jauh dengan ibu ayah dia. Adik saya dah buat permohonan tukar Perak. Mudah mudahan pertukaran dia
dipermudahkan....Aamiin...


Bila Ummi dan anak anak berselfie

4:19:00 PTG 15 Comments

Selalu snap pic sorang tak pun snap pic dua beradik..Hari nih nak berselfie dengan anak anak pulak...

Sebenarnya saya tak paksa tau anak anak pakai tudung yela diorang kan budak lagi tapi rasanya tak salah dedahkan diorang dengan benda yang baik kan...Lagipun diorang nak pakai tudung atas permintaan sendiri tau...Rasa nak tampo tampo kokedai aje tengok diorang pakai tudung...Comel tau...

Pink lagi???

10:30:00 PG 17 Comments

Pink lagi???Sila jangan muntah pink..Nanti berjangkit dekat korang..hahaha..

See my calculator is pink colour...Beli kat popular semalam..Motif??Opkos ada motif bila belikan..Takkan beli suka suka..Kalkulator nih saya beli sebab senang nak kira duit keluar masuk jual bedak dan kek cheese leleh. Sejak jadi businesswomen nih kemain banyak order masuk. Alhamdulillah rezeki...Syukur...

Sebelum nih duk kira guna kalkulator kat phone je sangat menyusahkan bila nak mengira. Alang alang semalam dah ada kat Popular baik beli kalkulator sekalikan..Mula mula nampak kalkulator kaler hijau dengan purple. Kepala otak mula ligat fikir kalau ada kaler lain pink mesti ada..Sekali betul cakap aku Senah...Pekerja Popular saja dengki dengan dak Mimie kan?Diorang bantai letak kalkulator pink belah belakang. Jenuh nak kuarkan satu satu kalkulator..Dengki betul korang dengan aku kan...hahaha...Bertambah lagi koleksi pink ai...

Hadiah hari lahir Aina dan Auni - Kitchen Set

8:30:00 PG 13 Comments

Silalah abaikan apa yang ada di sekeliling gambar ye..Sila fokus pada kitchen set tuh saja..Alhamdulillah akhirnya selepas berbulan memikirkan nak belikan apa untuk anak anak guna duit Nuffnang, saya decide belikan Aina dan Auni kitchen set nih...Dua dua dapat sorang satu.Pink kaler..Harus beli dua beli satu memang bergegor umah...

Kitchen set nih ada dua kaler ye satu merah dan satu lagi pink. Harga memang murahhhh kalau nak dibandingkan dengan harga pasaran lain..RM55.00 jer...Murahkan murahkan...Plus postage RM10.00 jer...Still murah belum sampai RM70.00 pun kan...RM100 pun tak sampai...

Saya order dengan blogger PinkyMomma dan terima kasih sangat sangat buat kakak sayang Kak Ina a.k.a blogger IntaNBerliaN sebab banyak tolong saya...Siap bagi link bagai...Terharu sangat sangat..Kalau duduk dekat dengan Kak Ina harus ku belanja makan...huhuhu...

Tak sabar nak tunggu kitchen set nih sampai. Hopefully sampai before birthday Auni nanti...Nak bagi surprise kat dua beradik nih...Oh ya,sebenarnya saya plan nak sambut birthday Aina dan Auni serentak...Hah mesti pelikkan kenapa sambut birthday Aina lambat sedangkan birthday dia dah lama lepas. Bulan Januari kan..Sebenarnya nih idea abi dia suruh buat sekali senang. Jimat belanja katanya. Betul jugak kan..Kek pun nanti saya buat sendiri..In shaa Allah nak buat dua jenis kek..Buat serba ringkas dan ala kadar janji anak anak happy...

Kawan kawan yang nak order kitchen set nih ataupun apa apa mainan untuk anak anak korang boleh hubungi bligger PinkyMomma ye...Saya sertakan link blog dan fb dia..Senang korang deal terus...

CNN : Menjadi tanda tanya

7:41:00 PG 14 Comments


Gambar yang saya screenshot kat note...So,sila abaikan tulisan yang atas tuh ye...By the way saya nak korang tengok apa yang CNN keluarkan...Saya tak nak cerita pasal MH370..Memang sangatttt sedih...Menitis air mata kalau tengok...Fokus saya sekarang apa motif CNN siarkan kenyataan kerajaan Malaysia dan tentera Malaysia macam nih..Apakah? Sebagai rakyat Malaysia lebih lebih lagi sebagai isteri tentera saya amat amat terasa hati dan geram...

Tak kisahlah apa agenda mereka yang penting sebagai umat Islam.kita harus bersatu tegakkan agama Islam, berjuang demi pertahankan kedaulatan negara...

Sama sama kita hafaz dan amalkan surah Al Kahfi 10 ayat yang pertama dan 10 ayat yang terakhir untuk elakkan diri dari fitnah dajjal..

Nota kaki* Entry kali nih bukaa cetuskan provokasi ke apa ke bukan!!Cuma saya agak marah,geram dan terkilan dengan apa yang CNN siarkan...Motif orang US??Aisshhh geram sangat...Ya Allah...

Selasa, 25 Mac 2014

Tak pasal pasal dua dua kena sedut gas nebulizer

2:51:00 PTG 10 Comments
Bila asyik batuk kahak tak kurang nih lah padahnya bila bawak pergi klinik...Tak pasal pasal dua dua kena sedut gas...Ummi pulak tambah mc lagi sebab mata tak elok lagi...Sekali doktor bg mc sampai hati Khamis..Baik hati sungguh doktor tuh...


Auni.memang tak nak sedut tapi paksa jugak...Memang renyah dia nih..Jenuh pujuk...Last last baru nak...

 
Aina sangatlah bagus...Diam aje...Ikut aje apa yang pembantu klinik suruh buat...First time diorang kena sedut gas sebab kahak tahap teruk...Dah berapa minggu tak elok elok kan...

Musim sekarang tak menentu. Kejap panas, kejap hujan pastu panas balik. Tahap kesihatan memang jatuh merundum...So, jaga kesihatan korang baik baik tau...

Jangan terlalu berkira atau kedekut

9:30:00 PG 18 Comments
Korang pernah mengalami situasi berdepan dengan orang spesis berkira atau senang kata kedekut lah...Bukan nak mengata bukan nak mengeji tapi ini realiti. Kena celik mata bukak minda...Kenapa perlu berkira atau kedekut??

Mungkin alasan orang jenis nih sebab nak berjimat. Okey point pertama berjimat. Rasanya semua orang berjimatkan...Takde orang yang simply simply nak buang duit macam tuh. Bukan senaag nak cari duit. Kena kerja keras bangun sebelum subuh demi mencari sesuap nasi...So, jangan cakap ko sorang nak berjimat orang lain tak berjimat...Aku hempuk kang!!!

Pastu,mesti orang jenis nih jugak bagi alasan belanja tak cukup sebab kos sekarang mahal...Weii,ko pikir ko sorang je yang tanggung tuh semua apa kitorang nih duduk goyang kaki ajelah...Kitorang pun mengadap la benda nih semua. Semua naik...So,pandai pandai sendirilah kan nak cut cost macam mana...

Alasan yang palingggggg dak Mimie nih menyampah nak dengarrr bila orang jenis berkira nih jawab SUKA ATI AKULAH DUIT AKU BUKAN DUIT KO...Okey fine...Ko jawab macam tuh,aku pun boleh jawab macam tuh..Betul tak??Tapi bila jawab macam tuh pandai lak ko cakap eee kedekutnya...Ooo yang ko tuh tak kedekutlah...Ada yang makan sup cap kaki size 8...

Point yang saya nak terangkan kat sini ialah :-

a) Janganlah terlalu berkira atau kedekut sangat dengan orang..Tak kiralah dengan adik beradik ke kawan kawan ke kan...Seeloknya ada rezeki lebih dikongsikan supaya lebih berkat dan bertambah murah rezeki kita...

b) Bila kita terlalu berkira atau kedekut tak mustahil kawan kawan akan berkira jugak..Macam mana ko buat orang,orang akan balas.What you give you get back..

c) Fahami dan hayati konsep bersedekah..Bukan setakat sedekah senyuman ataupun duit. Bila kita belanja kawan kawan makan itu sedekah jugak. Bila kita berniaga makanan lebihkan makanan tuh,dah kira bersedekah jugak..Bila beli barang kongsi kongsikan dengan adik beradik lain,kira sedekah jugak.Hadiahkan family sesuatu sebagai ingatan dah kira sedekah jugak...Bila kita ikhlas bersedekah agak agak korang diorang doakan yang baik baik tak??Jawabnya ya.

d) Bila terlalu berkira atau kedekut percayalah suatu hari nanti pasti Allah akan uji....Masa tuh baru tersedar nak muhasabah diri bagai. Kalau insaf seumur hidup takpe, syukur alhamdulillah..Kalau insaf separuh jalan, wo bi chi tao lah...Lu pikirlah sendiri kan..Dalam Islam pun menyarankan agar umat Islam bersedekah...Sebab apa perlu bersedekah...Dan cuba cari kedekut tuh dalam kategori sifat apa???

Sebab apa saya up entry nih??Sebabnya saya nak mintak pendapat korang how to handle this kind of person...Manalah tahu ada di kalangan kita yang berdepan dengan orang jenis macam nih...Bukanlah nak mengharap sangat orang belanja kita tapi sikap terlampau berkira dan kedekut tuh memang tak boleh terima lah...Tapi bila tang kita tak bagi pandai lak cakap kita kedek kan....Hahhh ngko dah kenapa kan Minah...Jom jom share idea korang...

Cara nak mengatasi anak suka bergaduh

7:52:00 PG 10 Comments
Assalamualaikum...

Hohoho...Pagi pagi dah update entry...Banyak entry tergendala tau...Tahun lepas punya cerita pun ada...Nampak nau pemalas menjadi jadi dak Mimie nih kan...

Okey nak tanya kawan kawan lah cara nak mengatasi anak anak yang suka bergaduh..Nak nak adik beradik kan...Semalam korang tahukan ai is mc dengan sakit kepala lagi jiran buat bising pres pres motor pastu sambung pulak berkaraoke...Nak rehat pun cannot...Ko dah kenapa asyik buat bising...Ngadu kat incik hubby dia cakap SABAR TUH SEPARUH DRP IMAN...Adehhh..Sedas ai kena...hahaha...

Okey berbalik pada cerita tadi,semalam Aina Auni memang hantar taska la...Dalam pukul 5.30 petang lepas masak sup ayam jemput diorang kat taska. Sampai aje rumah diorang request nak tengok upin ipin kat lappy. Okey ummi dia ikutkan aje.Masa diorang tengok upin ipin tuhlah dua beradik nih boleh bercekau macam anjing dengan kucing...Yang paling tunjuk ke"gangster"an si adik lah. Kemajn ligat benau ko nak buli kakak..Dah lah si kakak tak sihat...Ummi dia lagi lah...Kejap kejap jadi tarzan alaf baru...Lima minit kang jerit "Adikkkkk"...Diam kejap kang jerit lagi "Adikkkkk"...hoiii...Sakit tekak kering air liur lah...Sampai terpaksa lah saya pukul kaki dan punggung Auni...Bukan pukul kuat tau...Pukul manja manja aje sebab nak stopkan diorang bercekau...Kesian tengok si kakak...

Kawan kawan, akak akak semua ada cara tak yang boleh di share cara nak atasi masalah nih???Saya tak nak anak anak bergaduh...Saya nak diorang pupuk rasa sayang tuh sesama sendiri kan...Yelah,dua beradik aje kan..Tahun kelahiran pun rapat..Suppose be more close lah kan..Nih tak...Meroyan ummi kejap tengok fiil anak anak..

Isnin, 24 Mac 2014

Huaaaaaaaa novel kesayangan kena conteng

7:08:00 PTG 6 Comments
Biarlah gambar berbicara...Sedih oooo...Geram pun ada tapi dah nama pun anak anak kan..Sabar ajelah...


  Bahagian depan buku...

 Bahagian belajang buku...

Adoiiii...sesak nafas dibuatnya...Dah la nivel nih satu satunya edisi hard cover...Boleh kena conteng..Nak marah anak...Apa boleh buat...Sabar ajelah...

T shirt Muslimah hadiah menang GA IntaNBerliaN

1:32:00 PTG 11 Comments
Sebelum nih kan saya ada share dengan korang saya menang t shirt muslimah dari blog kak Ina.. Hari nuh baru terhegeh hegeh macam siput nak up entry pasal hadiah yang saya dapat..Memang tahap malas gaban dak Mimie nih..


Hehehe...Baju yang saya pakai tuh lah baju yang saya menang dalam GA blog kak Ina..Saya suka baju nih memang menepati piawaian yang incik tetapkan lah..


Hahhh nih view dark dekat dan lebih jelas..Serius memang suka sangat sangat baju nih...Selesa je tau..Sekarang nih nak mengumpul koleksi t shirt muslimah...Cantik cantik dan macam macam design...Meroyan tengok...Kang beli baju ntah pape kena komplen plak dengan incik hubby..

Rezeki menang Mega Giveaway blog MJ

12:20:00 PTG 9 Comments
Alhamdulillah walaupun Allah uji saya dengan sakit mata tapi Allah tetap berikan rezeki untuk saya..Kan saya dah cakap setiap kesedihan pasti ada kegembiraan...


Bila ada masa yang terluang sempat jugaklah puan mc nih berblogwalking kan...Sekali ternampak entry senarai pemenang giveaway blog MJ.Harus lah check kan.dah nama pun saaah seorang peserta kan. Alhamdulillah syukur ada rezeki menang. Dapat vouucher RM50 untuk pembelian supplemen shaklee...Tapi saya tak pasti pulak supplemen mana yang boleh dibeli guna voucher tuh kan. Yang tuh pikir kemudian yang penting saya nak share dengan korang rezeki saya hari nih. Walaupun sekarang kemain pemalas nak join ga tapi alhamdulillah masih ada rezeki untuk menang...Details pun tak bagi lagi..Petang petang sikit kot baru bagi...Hari nih mahu pulun up entry dan balas komen kawan kawan.. Pastu baru berblogwalking sepuas hati...

Sakit mata, mc dan ubat ubatan

11:04:00 PG 10 Comments

Bila sakit mata pergi klinik dapat mc dapat ubat..Nampak nampak nampak??Ada 4 jenis ubat yang dak Mimie nih dapat. Botol kecik tuh memang harus lah guna kan sebab untuk mata. Tapi yang hok tiga lagi tuh haremmmm nak sentuh. Demam, batuk dan selsema...Tiga serangkai...Sebenarnya tak demam tak selsema pun..Batuk tuh adalah tapi di tahap masih boleh dikawalkan..

So, kesimpulannya jangan harap lah tiga ubat tuh masuk tekak nih...Tak kosa mak nak makan..Ubat titik mata aje yang akan digunakan sepenuhnya. Yang mc mata, yang lain tak mc...Kerja kat rumah tetap kena buat...Rumah bersepah kang pening kepala pulak...

Nota kaki* Kalau entry bergambar dan takde watermark maknanya entry diupdate menggunakan phone..Kalau ada watermark guna lappy...So,jangan pelik ajaib ye ;)

Sakit penghapus dosa kecil

7:46:00 PG 12 Comments
Assalamualaikum...

Kita semuaaa tahu kan yang sakit tuh penghapus dosa kecik..Tak kira lah demam ke,sakit gigi ke,gastrik ke..Kadang kadang kita sebagai manusia tak sedar yang kita dah buat salah dan dosa kan. So, bila kita sakit nih Allah nak kita sedar..Supaya tak lalai tak lupa kan Dia dan bertaubat....

Ada ke yang suka sakit kan??Takde kan..Kita memang tak pernah mintak nak sakit tapi pasti sakit tuh kamu,kamu dan kamu akan hadapi..Sebab apa??Hanya Allah yang tahu kan...Tapi mesti ada yang tanya kan "Habis anak anak yang kecik yang langsung takde dosa tuh pun sakit jugak.Tuh nak hapus dosa kecik diorang jugak ke??Diorang mana ada dosa?"..Hahhh, memang anak anak kecik yang sakit takde dosa..Diorang kan macam kain putih kan..Opkos takde dosa selagi belum baligh..Betul kan??Kalau salah tolong tegur saya ye..Masih belajar dan terus belajar lagi. Ada salah silap tegur aje saya sedia terima...

Ok berbalik pada tadi, bagi saya anak anak kecik yang takde dosa dan dia sakit, Allah nak uji ibu bapa sebenarnya. Mungkin atas kesilapan dan kesalahan yang lampau yang kita tak sedar. Allah bukan nak jatuhkan hukuman pada hamba hambaNya..No no no..Jangan salah faham.Allah sayangkan kamu,kamu,kamu...Dia bagi kita ujian,dugaan bukan bermakna Dia benci tapi Dia sayangkan hambaNya. Nak hambaNya dekat selalu denganNya. Beribadat dan berdoa agar hati sentiasa tenang hadapi ujian..Semuaaa tahu di sebalik kesedihan pasti ada kegembiraan. Pasti ada hikmahkan...So, kalau diri kita atau keluarga diuji dengan sakit jangan mengeluh cakap Allah tak sayang sebaliknya kita terus beribadat padaNya. Kita tak rugi beb...Kalau kita sentiasa ingat Dia apa yang kita dapat??Korang semua tahukan ganjarannya....Terlalu besar ganjaran yang diberikan tak terluah dek kata kata...

Nota kaki* Pagi pagi saya dah bagi tazkirah...Sebab puan blog sakit mata...Sebelum nih sakit sebelah kiri saja..Hari nih sebelah kanan pun sakit. So, sakit yang saya dapat nih penghapus dosa kecik kan...

Sabtu, 22 Mac 2014

Ulangtahun perkahwinan yang ke 6 - Elly & Mimie

7:40:00 PTG 17 Comments
Assalamualaikum...


Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah...Hari nih 22 Mac 6 tahun yang lalu merupakan tarikh istimewa buat saya dan incik hubby...Ya, hari nih merupakan hari ulangtahun perkahwinan kitorang
yang ke 6 tahun...

Alhamdulillah...Terima kasih Ya Allah...Terlalu banyak dugaan dan rintangam yang kitorang lalui..Dan apa yang kitorang lalui nih banyak mendewasakan dan mematangkan kitorang.

Abang...
Terima kasih kerana menjadi suami dan abi terbaik untuk ayang dan anak anak. Sabar melayan karenah dan fiil ayang yang macam macam nih..Kadang ok kadang x ok...Alaaaa, bak kata incik hubby saya kepala angin boom kebaboom..Hahaha...

Terima kasih jadi abi terbaik untuk anak anak kita. Terima kasih sentiasa di sisi ayang...Susah senang kita hadapi bersama..Ayang doakan hubungan kita kekal hingga jannah..Ya Allah berkatilah hidup kami sekeluarga..Lindungilah kami dari fitnah dunia, jauhkanlah kami dari godaan syaitan,jin dan iblis dan tetapkanlah iman kami Ya Allah. Kuatkan semangat kami dalam melayari bahtera rumahtangga yang kami bina...Aamiin...

Jumaat, 21 Mac 2014

Choki choki idaman hati

12:10:00 PTG 20 Comments

Kalau orang tanya kenapa ngko suka choki choki??Seriously i dont have an answer for that..Sejak dari hingus meleleh katbhidung lagi sampai lah dah tua bangka nih memang choki choki nih pilihan hati saya tau. Kadang kadang time drive tuh selamba aje makan choki choki..Tergantung ajela tiub choki choki kat mulut..Orang tengok pelik ada aku kisah??hahaha...Dari dulu sampai sekarang memang nih lah saya suka makan selain dari cadbury...

Apa itu Trypophobia?

9:32:00 PG 13 Comments
Assalamualaikum...

Hari nih saya nak share dengan korang apa itu trypophobia. Kenapa tiba tiba saya update entry pasal trypophobia nih?Mimpi apa malam tadi dak Mimie nih kan..Tetiba aje..

Hahhh al kisahnya malam tadi saya berwassup bagai dengan adik yang no.3..Dia bagitahu yang dia fobia pada lubang lubang kecik..Ni kes semalam punya hal dia tengok gambar ada lubang lubanh kecik terus badan dia gatal gatal....Yang kakak dia nih kemain sengal dok ketawakan adik dia sebab ingatkan main main..Yelah tak pernah dengar pun orang fobia kat lubang lubang kecik. Ngko dah kenapa kan takut lubang lubang tuh..hahaha...Adik saya siap cakap dah jumpa doktor dan doktor bagitahu memang ada jenis fobia tuh.

So pagi nih terus buat research sikit pasal trypophobia nih. Okey dah jumpa info pasal trypophobia..Baru dak Mimie nih faham...

Trypophobia ialah penyakit psikologi (fobia) dihidapi seseorang yang takut pada sekumpulan lubang kecik dan meeyebabkan rasa ngeri,gatal,geli geleman(merinding). Pola rongga berulang ataupun bahasa mudahnya lubang lubang kecik boleh didapati pada tumbuhan, pada kulit haiwan,gelembung pada adunan dan sebagainya...

Penghidap penyakit fobia nih kan bila dia tengok gambar yang ada lubaag lubang kecik tuh terus dia akan rasa mual,gatal atau geli geleman tau korang. Macam adik saya semalam dia tertengok gambar lubang lubang kecik terus dia rasa gatal gatal..Kesian pulak tengok dia kan tapi nak buat macam mana kan...Saya pun ada fobia tau..Fobia pada lori..hahaha...

Khamis, 20 Mac 2014

Lawatan ke RTM dan jadi penonton Apa Kata Wanita last part

2:34:00 PTG 12 Comments
Lawatan ke RTM dan jadi penonton Apa Kata Wanita part 1
Lawatan ke RTM dan jadi penonton Apa Kata Wanita part 2
Lawatan ke RTM dan jadi penonton Apa Kata Wanita part 3
Lawatan ke RTM dan jadi penonton Apa Kata Wanita part 4

Ok sambung lagi pasal lawatan kat RTM dan jadi penonton Apa Kata Wanita. Kali nih entry akhir dan banyak gambar ye...Nak habiskan cepat. Nak termuntah asyik buat entry nih aje..hahaha...Seperti yang dikaborkan sebelum nih sepanjang program berlangsung secara live memang tak boleh ambik video ataupun gambar.Sooo, gambar gambar kat bawah nih diambik sebelum dan selepas program Apa Kata Wanita ye.


Masa nih kitorang tengok tetamu jemputan a.k.a artis testing suara..


 Sempat lagi mengedik dengan bos..hahaha

Sesi bergambar beramai ramai lepas siaran tamat....Korang tengok iklan kitorang kat sini kemain bergambar sakan..


Time nih Zamzarina sibuk tengah potong kek..Dia panggil kitorang makan kek tapi kitorang tak nak sebab dah dapat cupcakes..Hahaha..Lagipun takde pinggan kertas disediakan so, agak payah nak ambik kek..Dahlah tangan penuh dengan cupcakes, goodies bag bagai..Pastu nak ambik kek lagi..Memang taklah..Tangan ai is dua not three..haha..Sengal..


Tadi berlima sekarang bertiga pulak...Korang nampak cupcakes tuh kan.Tak nampak???Kasi tengok gambar bawah yang jelas lagi nyata..


Ada sampel lipstick kat atas tuh..Yang dak Mimie nih punya sengal nak makan lipstick tuh sekali dengan cupcakes tuh tau. Ingatkan lipstick tuh  dari jenis sugar yang dibentuk jadi lipstick...Nasib baik ada orang tegur lipstick tuh tak boleh makan...Kalau tak mati kejung aku kat situ..Tak pasal masuk Harian Metro..hahaha...

Program habis tepat pukul 12 tengahari. Selesai program ada acara potong kek dan penyerahan goodies bag  Avon oleh krew Apa Kata Wanita kepada penonton. Lepas tuh sesi bergambar macam kat atas...Goodies yang kitorang dapat macam kat bawah nih...


Isi dalam goodies bag Avon...Katalog Avon, risalah, 1 sachet minuman kesihatan Avon Fiber Cell, 1 lipstick, sebentuk cincin Avon (dalam kotak)...Yang 3 sampel lipstick tuh yang atas cupcakes..


Adabi lak kitorang dapat 4 paket serbuk yang berlainan..Rempah kurma, serbuk kunyit, serbuk nasi goreng cina dan serbuk nasi goreng kampung....

Lepas tuh ada sepaket keropok dan sebotol air limau tapi tak sempat nak snap gambar pun...Lupa sangat..Lagipun budak kecik dua orang tuh dah sambar dulu..Memang tak dan la...Fuhh..Akhirnya selesai jugak cerita lawatan ke RTM dan jadi penonton Apa Kata Wanita. Gila lenguh tangan cik Senah nih tau..haha..

CPUV Tesco Online March Mother... dan CPUV DiGi - Project Red

10:34:00 PG 14 Comments

Alhamdulillah syukur....Pagi tadi check akaun Nuffnang sebab nak tengok UV...Tergerak hati nak check akaun Nuff sekali nak tengok earnings naik banyak mana. Sekali check Ya Allah tanjat gugurl tau. Ada 2 CPUV baru yang tengah running. Bulan Februari langsung tak dapat CPUV. Bulan March nih sekali 5 CPUV saya dapat. Terima kasih Nuffnang sebab baik hati bagi saya CPUV baru...

2 CPUV yang saya dapat tuh Tesco Online March Mother...dan CPUV DiGi - Project Red..Setakat nih CPUV Tesco saya dah pernah nampak kat blog cuma tang DiGi tuh aje belum tengok lagi. Anyway terima kasih kepada kawan kawan yang sudi masuk duit dalam tabung saya. In Shaa Allah saya akan isi tabung korang jugak..

CPUV #7 & #8 2014 - Tesco Online March Mother.. dan DiGi - Project Red

Auni kena infection mata

9:34:00 PG 15 Comments
Auni kena paksa mik gambar...hahaha...

Sebelum nih Auni demam. Bila dah baik demam dia kena selsema dan batuk berkahak pulak..Lepas tuh pagi Selasa masa nak hantar dia pergi taska saya tengok mata dia penuh dengan t**k mata kering. Sampai Auni nak bukak mata pun tak boleh..Saya dukung dia terus cuci muka dan mata dia barulah boleh bukak...

Hari Rabu bawak dia pergi Klinik Kesihatan. Doktor bagi dia ubat titik mata, demam, selsema dan cairkan kahak..Setakat hari nih, mata dia makin okey cuma selsema dan batuk ajela...Tapi setakat nih Auni masih aktif lagi...Risau la dalam keadaan cuaca sekarang yang tak menentu...

Rabu, 19 Mac 2014

Rawatan Ortopedik :Rawatan kecederaan lutut

5:33:00 PTG 15 Comments
Sebelum nih saya pernah share dengan korang pasal lutut saya keluar dari kedudukan asalkan. Tak tahulah kenapa lutut saya nih suka main cak cak dengan saya. Bajet nak main kejar kejarlah kan tuh yang ikut suka dia nak lari sana lari sini...

Disebabkan lutut nih suka sangat main lari lari, so, dengan berat hatinya saya decide untuk rujuk pakar. Sebelum nih saya buat rawatan di klinik kesihatan dan doktor di sana keluarkan surat supaya saya rujuk pakar.


Hari nih appointment saya yang pertama di klinik ortopedik HTJ. Appointment pukul 9.30 pagi..Kes saya nih diambil by doktor Siswazah tau tapi dipantau oleh doktor pakar lah...Lama jugak sesi soal jawab dengan doktor..Doktor tanya history pasal lutut saya nih kan. Lepas tuh, kena buat xray. Tang buat xray yang paaaalinnggg lama. Bersapau sejam lebih tunggu giliran. Nasib baik saya standby bawak novel at least tak bosan kan nak tunggu turn.

Lebih kurang pukul 11 lebih turn saya untuk xray kaki. Macam macam gaya kena buat terlentang la, mengiring la, meniarap la..Adoii...Selesai aje, jumpa doktor balik. Masa nih doktor tengok xray takde apa apa kira negatif la..Takde apa apa. Sekali doktor pakar mintak saya baring dan kemain dia goyang sana goyang sini lutut kiri saya. Sakit ngilu tak payah cakap. Saya siap keraskan kaki sebab takut lari lagi lutut tuh. Kemain ganas doktor tuh kerjakan lutut saya. Nasib baik tahap kesopanan dan kesabaran tinggi lagi kalau tak mau juga makan sup kaki lima....

Lepas tuh, doktor siswazah iaitu Dr Azanin isi form untuk rawatan selanjutnya iaitu MRI..Doktor pakar tuh terangkan keadaan lutut saya yang sebenar dan sebab apa perlu buat MRI. Nanti saya cerita pasal keadaan lutut saya. Then saya pergi MRI untuk srt appointment bila nak buat rawatan. In shaa Allah 10 April nih saya kena buat MRI. 30 April pulak rawatan susulan pulak.


Selesai rawatan pukul 1.20 tadi...Dari 9.30 sampai pukul 1.20...Huh kematu punggung tau...huhuhu...

Lunch hari nih

4:19:00 PTG 10 Comments
Alhamdulillah selesai.masak lunch untuk hari nih...Hari nih saya tak kerja sebab mc...Nanti saya story sebab apa saya mc ye.

Sayur campur, ikan kerisi masam manis dan sambal ikan kerisi


Kek pisang yang sedap dan lembut

10:33:00 PG 18 Comments
Malam tadi saya dengan incik hubby bertungkus lumus menyiapkan projek kitorang iaitu membaking kek pisang. Sebenarnya incik hubby teringin nak makan kek pisang. So, tak nak hampakan permintaan incik hubby kena buat lah kan.

Mula mula memang saya nak buat sorang sorang tapi incik hubby datang tanya kenapa tak panggil dia tolong. Disebabkan dia dah offer diri nak tolong, saya ambik kesempatan lah..Hahaha...serahkan kat dia aje buat kek pisang. Saya just pantau saja...


Nampak tak keterujaan incik hubby bancuh kek..Sila abaikan tuala mandi kat kaki dia tuh.Seluar dia mendedahkan aurat sikit so tutup dengan tuala..hehe...


Time nih kek suam suam panas. So tak nampak ira pisang kat kek tuh. Bila betul betul sejuk memang nampak...Bila makan time panas sedap aje moist gitu. Tapi bila makan time sejuk phn tetap sedap, soft dan moist..

Nak share dengan korang resipi kek pisang yang soft dan moist nih...

Bahan bahan(Utk kek 2kg++)

2 cawan minyak masak/jagung
2 cawan gula kastor
8 biji telur gred A
10 biji pisang emas
3 cawan tepung gandum} ayak
1 sdk baking powder } ayak
1 sdk bikarbonat soda} ayak
1 sdk esen vanila

Mula mula mix kan minyak,gula dan telur. Pukul dalam 3-5 minit. Kemudian masukkan pisang yang dilecek tadi gaul sebati. Kemudian masukkan tepung gandum,baking powder dan bikarbonat soda yang dah diayak...Gaul sebati lagi dan akhir sekali masukkan esen vanila. Dah siap masuk dalam loyang yang disapu dengan mentega ye..Bakar suhu 170 darjah celcius (bila permukaan perang sikit saya turunkan suhu jd 150) Bakar selama 60 minit atau sehingga masak.

* Kalau korang nak buat size kecik just divide dua sukatan bahan bahan tuh je..


Excited sangat bila naik eskalator

8:55:00 PG 10 Comments

Semalam saya kerja half day nak bawak Auni pergi klinik sebab infection mata..Nanti saya update cerita pasal Auni ye..

Nak cerita pasal keterujaan anak anak saya naik eskalator..Lepas bawak Auni pergi klinik, kitorang pergi Mydin Seremban 2 nak beli barang dapur dan lauk...


Setiap kali pergi Mydin anak anak saya paling teruja bila dapat naik eskalator lebih lebih lagi si adik Auni. Tengok ajelah gambar dia kat atas, kemain depan dia pergi. Punyalah eksited dapat naik eskalator. Dah serupa rusa masuk kampung tau. Bila naik aje eskalator mesti Auni jadi perhatian orang kat situ sebab dia punya eksited tuh tak tahu saya nak gambarkan macam mana..hihihi...

Selasa, 18 Mac 2014

Lawatan ke RTM dan jadi penonton Apa Kata Wanita part 4

2:00:00 PTG 11 Comments
Lawatan ke RTM dan jadi penonton Apa Kata Wanita part 1
Lawatan ke RTM dan jadi penonton Apa Kata Wanita part 2
Lawatan ke RTM dan jadi penonton Apa Kata Wanita part 3

Sesiapa yang tak sempat baca cerita cerita lepas klik aje link link kat atas ye...

Lepas dah pusing pusing melawat RTM kitorang di bawa ke dewan makan untuk isi perut sebelum rancangan Apa Kata Wanita start...Menu masa tuh bihun goreng, roti jala, kuih karipap, air teh dan air apa entah dah lupa...hihihi..

Masa makan tuh kitorang diberi sampel masker Zarra (dutanya Zamzarina sendiri la) dan fridge magnet Apa Kata Wanita..


Lepas dah makan kitorang terus pergi ke studio Apa Kata Wanita....Dalam studio tuh kitorang diberi penerangan serba sedikit mengenai apa yang perlu dan tak perlu kitorang buat. Untuk pengetahuan korang, di RTM kan sesiapa pun tetamu jemputan tak kiralah sesiapa pun diorang akan panggil tetamu jemputan tuh artis...Sementara tunggu Zamzarina datang kitorang kena berlatih tepuk tangan sekuat hati dan tetamu jemputan kena test suara sehingga krew dekat situ puas hati. Sebutan kena jelas dan terang...Kitorang sempat jugak ambik gambar suasana dalam studio tuh..


Cantik kan set Apa Kata Wanita....


Kek dan cupcakes yang disponsor Avon..Atas cupcakes tuh sampel lipsticks tau...

Masa nih kitorang tengah tunggu Zamzarina datang. Tengah bersiap katanya..Kalau korang nak tahu sepanjang program berlangsung secara live kitorang tak dibenarkan ambik gambar ke video ke...So, saya awal awal dah pesan kat incik hubby dan kawan kawan snap pic dan video kitorang masuk tv..Nanti saya cerita dekat entry lain..Ada sambungan lagi ye..Hehehe tunggu part 5 pulak...

Sizzling Chicken Chop

9:29:00 PG 11 Comments

Semalam keluar dating dengan incik hubby kat Giant Senawang...Singgah lunch dekat food court..Saya makan Sizzling Chicken Chop...Harga RM 9.90...Kira saya puas hati lah memang sedap nak nak makan time hujan...Perghh nikmat tak terkata...

Isnin, 17 Mac 2014

Cara nak pujuk anak menangis bila diorang meragam tak nak pergi taska

11:59:00 PG 18 Comments
Korang tahu tak pagi tadi saya kejutkan Aina sebab nak hantar dia pergi taska. Auni pulak awal awal dah minta dukung....Saya pujuk Aina tapi dia menangis jugak. Bagi dia botol susu pun tetap menangis. Sampailah kat luar rumah masa nak pakai selipar pun dia menangis. Auni bila dah pakai selipar memang dia buat hal sendiri lah...Jalan pun nak sendiri tak nak pimpin.

Sebenarnya Aina tak nak pergi taska sebab dia tahu abi dia ada dekat rumah tapi saya terpaksa tipu dia cakap abi dia kerja...Bayangkanlah korang dah lah saya lambat nak pergi kerja Aina pulak buat perangai betul betul menguji kesabaran tau. Dah lah spesis saya nih cepat berpeluh tang muka...Huhh..Bertambah hangen tau...Nasib tak bertukar jadi incredible hulk pink..Sabar tuh masih ada tau...Boleh control lagi rasa marah tuh....

Bila anak merengek atau menangis tak nak pergi taska takkan kita nak marah herdik bagai kan. So, saya gunakan pendekatan psikologi..Saya pujuk dia baik baik...Saya cakap "Ummi kerja, abi kerja. Siapa nak jaga Aina dekat rumah. Aina kena lah sekolah. Nanti nak makan cikgu bagi, boleh main dengan kawan kawan, belajar dengan kawan kawan. Adik pun suka pergi sekolah. Nanti balik kerja Ummi bagi tengok cerita Upin Ipin dengan Mouse ye." Bila saya pujuk dia baik baik baru dia diam. Saya tengok siap kesat air mata lagi..Alahai sedih pulak tengok Aina nih hah...Nih semua tak bagi Ummi kerja tau..Saja aje..Nasib baik Ummi nih hati kental bersemangat waja gitu..hahaha...

Balik nih, memang kena kotakan janji cari cerita Upin Ipin dan Mickey Mouse Club House baru kalau tak mahu mengamuk Si Aina sebab mungkir janji...So, dekat sini saya nak tekankan pada korang yang anak anak sebaya macam Aina Auni yang tengah membesar lingkungan 3-5 tahun nih memang kita kena pandai pujuk dan main dengan psikologi diorang. In shaa Allah berjaya. Kalau marah marah confirm diorang akan memberontak dan buat perangai...Saya bukanlah nak cakap saya nih baik, lemah lembut dan tak pernah marah anak anak...Oh tak sama sekali. Saya mengaku saya seorang Ummi yang sangat tegas dan garang kalau nak dibandingkan dengan incik hubby saya. Tapi ketegasan dan garang saya bertempat ye. Takde 24 jam asyik nak marah anak aje..Ada masa saya akan manjakan diorang ada masa saya akan bertegas dengan diorang. Tengok pada situasi dan keadaan....Kang semendang aje garang kena report pulak jadi kes dera..hahaha...

SAMA SAMA DOAKAN AGAR PESAWAT MH370 DIJUMPAI SEMULA DAN MANGSA MANGSA TERLIBAT SELAMAT KEMBALI KE PANGKUAN KELUARGA TERCINTA..AAMIIN...

Review food : Burger KFC Zinger Reloaded More Zing

9:23:00 PG 18 Comments
Semalam adik saya datang rumah. Sebelum dia datang saya kirim belikan Burger Zinger Reloaded More Zing tuh. Al maklum ajelah kan dah nama peminat tegar bitger zinger opkos kena try kan..Untuk anak anak saya belikan snack plate...Diorang peminat ayam goreng...


Burger Zinger Reloaded Zing dan apa benda ntah..Nak kata begedil bukan begedil...


Isi dalam burger...Ada gegelang bawang...Sayur ada kat bawah daging tuh...

Okey jom review satu persatu pasal Burger Zinger Reloaded More Zing nih..

Untuk roti burger nih saya memang suka...Lembuttt sangattt roti dia...Saya suka saya suka..Daging pun memang sedap..Tapi yang gegelang bawang tuh saya sianh siang dah ketepikan sebab ai dont like onion...Kalau bubuh dalam masakan saya makan yang ditumbuk atau blender saja, kalau potong hok cenggini memang taklah saya nak makan..

Lepas tuh yang macam begedil tuh saya tak makan sangat gigit sikit aje langsung tak boleh masuk tekak..So,burger ajelah yang saya boleh masuk dan terima...

Secara keseluruhannya, akak nora bagi 2.5/5 bintang..