Selasa, 25 Februari 2014

Resipi : Ikan Kerisi Masak Masam Manis

10:32:00 PG 24 Comments

Nih resipi dinner malam Ahad lepas....Selama nih duk pening fikir nak masak apa kan...Sekali bila dah beli buku masakan haruslah pratikkan...Resipi nih saya ambik dari buku masakan ikan incik hubby. Dia beriya nak beli nak belajar masak lauk lauk ikan katanya...Penyudahnya bini dia jugak yang masak hahaha...Tapi okeylah kan bini praktikkan ada jugak faedahnya..Nak jaga perut suami katakan...Eh perut anak anak jugak...

Okey saya nak share dengan korang resipi masam manis nih...Yang penting sedap...Incik hubby saya puji sedap tau..Meh cuba resipi nih....

Cara-caranya : 2 ekor ikan kerisi (ikut selera korang nak bubuh berapa ekor) ratakan dengan serbuk kunyit, garam...Goreng sampai masak pastu angkat...Pastu hiris 4 biji bawang merah, 3 ulas bawang putih, 1 inci halia. Tumis sampai garing..Lepas tuh masukkan 4 sudu sos tomato, 3 sudu sos cili dan 1/2 cawan air (kalau nak bubuh sos dan air lebih pun takpe ikut selera masing masing). Biarkan sampai kuah tuh mengelegak korang bubuh sedikit garam dan gula...Pastu masukkan ikan yang digoreng tadi...Last sekali masukkan tomato (dibelah 8), lada masak (dihiris) dan daun bawang yang dihiris2 panjang..Masak seminit dua..Dah boleh hidang dan makan..

Makan panas panas memang sedap tau korang...Resipi nih korang boleh pelbagaikan jugak..Contohnya ikan kerisi tuh korang boleh gantikan dengan ayam ke, telur ke, daging ke..Ikut seleralah kan...Saya memang nak masak ikan kerisi sama macam dalam buku...Lepas nih nak try resipi lain pulak....

Jumaat, 21 Februari 2014

Pizza Segera : Sunshine Hawaiian Chicken

10:56:00 PG 33 Comments
Assalamualaikum..

Rabu lepas singgah Mydin Seremban 2 nak beli bahan buat kek kawan office order..Masa cari bahan buat kek saya ternampak instant pizza nih...Disebabkan tekak teringin nak makan so saya pun beli lah...Harga sekitak RM 10 ++  Saya tak ingat sen sen dia..Ada dua keping pizza tau dalam nih....Yang penting pastikan halal ye...


Nih rupa sebelum pizza nih saya bakar...Bakar dalam oven lebih kurang 15-20 minit aje..Suhu ikut suka lah janji masak..


Nih rupa pizza tuh sesudah masak...Walaupun tak seseeedappp Domino's tapi rasa piiza nih still lagi okeylah...Cuma nanti saya nak request bubuh cheese lebih lebih sikit untuk topping tuh boleh??hahahaMemang sengalll la...


Lepas nih nak makan pizza buat sendiri jelah kan...Buat sendiri lagi puas hati sebab topping boleh letak banyak melimpah ruah...

Okbai...Nanti saya update entry lain....Nak jenguk rumah korang...

Jumaat, 14 Februari 2014

Pengalaman mengandungkan dan melahirkan Aina empat tahun lepas (Part 3)

2:51:00 PTG 15 Comments
Pengalaman mengandungkan dan melahirkan Aina empat tahun lepas (Part 1)
Pengalaman mengandungkan dan melahirkan Aina empat tahun lepas (Part 2)

Amboi kemain lama saya nak update cerita pengalaman mengandungkan dan melahirkan Aina nih..Entah bila nak habis pun wo bu chi tao...Bapak pemalas saya sekarang nih..hahaha...Tapi saya janji..Janji sejanji janjinya yang pengalaman mengandungkan dan melahirkan Aina akan selesai sebelum masuk cerita pengalaman mengandungkan Auni pulak...Bermakna ada lebih kurang sebulan setengah aje lagi sebelum hari lahir Auni muncul..Hahh..Nampak tak??Kemain lama nak habiskan cerita yang tak berkesudahan nih....Ahhhh lantak...Hado den kisah ko??

Yang nak baca pengalaman saya yang lepas lepas silalah rajin kan tangan kaki bagai klik darlink darlink kat atas tuh ye...Ai is malas nak repeat tigablaskali cerita yang sama...Sejak penyakit MALAS nih melanda semua saya tengok sipi sipi aje...Jeling pun ku tak sudi tau!!!

Okey korang dah tahu saat saya dapat tahu pregnant, alahan masa pregnant dan kegemaran saya masa pregnant...Sungguh mengandungkan Aina nih terlalu banyak dugaan tau...Seksanya hanya Allah saja yang tahu...Alahan teruk...Bau tuh tak boleh bau nih tak boleh...Lepas tuh PJJ pulak dengan incik hubby...Korang bayangkan saya dengan perut memboyot tuh duduk sorang sorang kat rumah..Bila sesekali incik hubby balik rumah mula mengedik manja bagai...Tak dapat apa yang saya nak makan memang tarik muka muncung panjang tigablasjam...See...Pendek kata mengandungkan Aina nih ai issss manja tahap mengada ngada macam meow meow yang suka duk gesel gesel badan kat kaki tuan dia..Hah serupa gitulah perangai melampau saya time tuh..Kalau diingatkan balik saat tuh sumpah saya nak menyorokkan muka dalam peti sejuk...Erkkkk T_T..

Mengandungkan Aina lah saya banyak berdikari. Pergi klinik sorang sorang...Siap naik moto merempit tau...Moto scooter yang jenis berat dan body besar tuh bukan yang spesis comel okey ai bawak...Sebab incik hubby takde so, pada kawan kawanlah saya menumpang kasih tau...Mengandungkan Aina nih saya paaaling mencikkkk tengok buku merah saya tau...(Berasap hedonggg aku dah nih!!) Semendang aje merah...Sebab apa kencing ai is kotor sebab bapak pemalas saya nih nak minum air suam...Mana taknya asyik nak minum air teh, air kotak..Tak pun curik curik minum air gas...Wei, memang bahaya tau untuk baby dalam kandungan...Korang yang pregnant jangan ikut perangai buruk daku yang amat daku kesal nih tau...Air gas atau bahasa saintifiknya air karbonat..Kalau korang tak tahu jugak tak tahulah...Sebab tuh kencing selalu kotor...Lepas tuh, saya bantai tipu misi cakap minum aje minum air suam sebab nak tutup "kejahatan" yang saya dah buat...Ooohhh pehhlizzz la....If i can turn back to the past, saya nak jaga kandungan betul betul...Say NOOO to unhealthy foods and drinks...Malu nak cerita dengan korang tapi tuh la fiil saya masa mengandungkan Aina tau....Memangggggg aishhhhhh rasa mahu hantuk hantuk kepala kat meja...

Tapi taklah sepanjang pregnant tuh saya sungkal semua makanan tak sihat...Takkkkk...Perangai buruk tuh masa sebulan pertama trimester kedua aje lepas tuh dah okey...Mula timbul keinsafan bila tengok kencing asyik kotor aje...Bila dah kena brain wash saya makan dan minum minuman berkhasiat...Korang tahu tak saya nih tak sukaaa minum soya...Tak suka sangat sangat..Tak kisahlah soya kotak ke soya yang orang jual dalam balang yang tahap kaw kaw ke memang taklah saya nak pandang...Tapi pregnantkan Aina hamek ngko!!!!Hantu soya jadinya...Time bulan puasa memang air soya saya serbu dulu tau...Tapi tuh lah orang cakap tak elok minum soya kan..Memang anak kulit putih tapi kulit dia sensitif...Memang betul pun...T_T...

Kemainnn panjang lebar cerita kali nih....Okey lepas nih saya cerita pengalaman saat sakit mula menyerang dan saat nak melahirkan...Tunggu part 4 nanti ye...Nak BW bloglist pulak..Kasi rehat jejari saya nih...Ok bai.

Ahad, 9 Februari 2014

Review produk : Bedak Sejuk Azza's Cold Powder mampu kurangkan kesakitan melecet

8:29:00 PG 12 Comments
Assalamualaikum...

Hari nih saya nak review produk Azza's Cold Powder yang saya guna dan jual jugak..Walaupun murah tapi kesannya sangat menakjubkan...Antara kebaikan menggunakan bedak sejuk nih ia mampu mengurangkan kesakitan dan kesan melecet.

Contohnya macam petang semalam. Aina duduk kat kabinet tv..Ntah macam mana dia tergelongsor ke bawah lepas tuh dia pegang pinggang dan menangis. Saya yang nampak cakap dengan dia "Hah...padan muka ummi dah cakap tadi kan...Kan dah jatuh..."Masa tuh saya fikir dia menangis sebab jatuh.Langsung tak fikir pun badan dia melecet kan...

Sekali malam tadi dia nak tidur dia mintak garukan belakang badan dia...Masa nak garu tuh saya terperasan ada kesan lecet dan merah...Terus teringat kes petang tadi...Saya tanya dia badan Aina kena almari ke..Dia anggukkan kepala...Adoii sangat cuai ummi nih...Langsung tak fikir akan jadi macam tuh...

Gambar atas tuh kesan lecet dan merah...Gambar bawah sebelah kiri saya sapu bedak sejuk...Gambar last tuh pagi tadi saya snap....

Dengan srpantas kilat saya bedak sejuk...Korang boleh rujuk gambar kat atas dan penerangan gambar tuh..Alha.dulilkah pagi nih tengok lecet dan kesan merah tuh hilang...Aina nih jenis kalau luka ke melecet ke dia punya meraung macam dalam keadaan parah tau...Kalau isi minyak gamat lagi parah...Sekarang no more minyak gamat. Terus sapu bedak sejuk...Confirm tak menangis sebab tak pedih dan sejuk aje..

Banyak lagi kelebihan bedak sejuk nih..Nanti saya update satu persatu kelebihan bedak sejuk nih tau...

Yang berminat nak dapatkan bedak sejuk boleh wassup/sms saya di 0136739484...Korang boleh rujuk di sebelah kanan side bar saya...Alhamdulillah ada customer di kalangan blogger jugak dah repeat order 2 kali...Kebanyakan customer berpuashati dan repeat order...Syukur...

Isnin, 3 Februari 2014

Pengalaman mengandungkan dan melahirkan Aina empat tahun lepas (Part 2)

11:40:00 PG 10 Comments

Nak baca pengalaman saya mengandungkan Aina part 1 klik tajuk kat atas ye...Okey, saya sambung lagi pengalaman mengandungkan Aina. Lepas dapat tahu aje saya pregnant, otomatik saya terus mabuk kaw kaw....Gila kentang punya mabuk....

Saya langsung tak boleh bau masakan, bau nasi dan bau sup...Pendek kata sepanjang tiga bulan tuh saya tak boleh masak langsung. Kesian incik hubby daku kena makan dekat kedai sebab kalau saya masak siaplah satu rumah akan dengar bunyi muntahan saya...

Kalau pergi office pulak, officemate lama beli soto ke, bihun sup ke confirm saya lari keluar sebab memang tak tahan bau sup tuh...Adoilah, sampai sakit sakit perut saya menahan loya...Dan untuk menghilangkan loya saya tak makan asam tau sebab orang cakap tak elok amalkan makan asam. So saya kunyah kunyah biskut kering aje untuk hilangkan loya tuh...

Selepas tiga bulan, saya mabuk teruk akhirnya masuk bulan ke 4 saya dah okey. Boleh masak macam biasa....Alhamdulillah. Cuma bila mengandungkan Aina nih saya mengidam nak makan daging rusa dan buah koko...Meroyan incik hubby nak mencari...Kihkihkih..Tapi saya dapat makan jugak daging rusa tuh, incik hubby beli sate kajang daging rusa kat Hj Samuri. Saya order tiga cucuk aje. Saya bukan nak makan banyak pun. Nak rasa je pun. Dapat rasa sikit pun jadilah. Yang incik hubby fikir saya nak makan banyak. Siap tanya kenapa order tiga cucuk...Haiyakkk...Tuh pun tiga cucuk tak habis. Saya makan setengah cucuk aje...

Yang buah koko tuh pulak, kebetulan officemate lama saya balik kampung dan kampung dia ada buah koko. Dia bagi saya dua biji buah koko. Dapat jugak saya makan...Lepas tuh mengidam nak makan kek coklat tapi tak dapat sebab incik hubby tak faham bahasa kiasan saya nih. 

Dan fiil saya bila pregnantkan Aina, saya suka makan sesuatu nih. Sehari mesti ada dua tiga saya beli kat kedai. Kalau tak dapat boleh merajuk.Pernah saya merajuk dengan incik hubby sebab dia lupa nak belikan...Kemain mengada ngada merajuk bagai kan...Bukan saya saja saja ye tapi memang saya hantu benda alah nih...Nak tahu apa?Cuba tengok kat bawah nih.....
*
*

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


Incik hubby sampai pening tengok fiil saya yang suka makan aiskrim Split nih tau....Dan bila pregnantkan Aina nih berat saya banyak kali naik mendadak dan kencing kotor banyak sebab saya bedal apa yang saya nak makan...Minum air suam banyak kali pun still kencing kotor....Apa pun tak boleh saya nih kan...

Nota kaki* Sambung next entry, ok babai...Nak BW pulak..