Resipi Ayam Masak Serai

Assalamualaikum...

Nak show dengan korang resipi Ayam Masak Serai yang saya buat semalam. Resipi nih saya cilok dari blog kak Ina..Thanks kak Ina sebab share resipi dengan kitorang nih especially saya yang selalu ketandusan idea nak masak apa. Sesekali masak simple pun ok jugak kan...

Oklah sebenarnya senang aje nak masak Ayam Masak Serai nih...Cuma saya ada ubah siiiikiiittt je resipi asal kak ina sebab takde bahan tuh dalam rumah. So, saya gantikan dengan bahan lain.

Bahan bahan A

Ayam
Serbuk kunyit
Garam

Gaulkan ayam dengan serbuk kunyit dan sedikit garam. Goreng dan ketepikan.

Bahan bahan B

1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 batang serai
Cili Kering

Bahan bahan C

4 batang serai (diketuk)
Air asam jawa
Garam
Sedikit serbuk perasa
Gula

Blend bahan bahan B. Kemudian tumiskan bahan yang diblend tadi..Dah garing masukkan 4 batang serai dan ayam. Gaul rata. Masukkan sedikit air asam jawa, garam, serbuk perasa dan gula..Dah siap...

Hahhhh senang aje kan....Masa saya try masak tak sampai setengah jam pun nak masak...Lebih kurang 10 minit. Masa masak memang rasa kejap aje..Betul kata kak Ina sedap makan dengan nasi panas...Perghhhh....

18 comments:

  1. Mudah resepi ni Mimi..nak menery lah nanti..

    BalasPadam
  2. Nampak sedap . Hehe, insha ALLAH, nak cuba buat. :)

    BalasPadam
  3. nampak mcm ayam masak merah je..terliur lak tgk pagi2 mcm ni..hihi

    BalasPadam
  4. eh eh senang je? nk try lah nnti. hehehhehe

    BalasPadam
  5. Terbaik....sngje nk masak2x ni.hihihi

    BalasPadam
  6. DIDOT SUPIR RENTAL MOBIL DIBANDUNG
    CITY TOUR DIBANDUNG

    1 MOBIL TOYOTA AVANZA 2013 2-5 PAX

    PAKET MURAH PROMO 1 : RP 450.000
    INCLUDE.

    1 MOBIL TOYOTA AVANZA
    SUPIR
    BBM/PETROL
    PARKIR DAN JALAN-JALAN DALAM KOTA {PASAR BARU, FECTORY OUTLET DAGO STREET + RIAU TREET}.

    PAKET MURAH 2 LEMBANG AREA : RP 450.000 INCLUDE.
    1 MOBIL TOYOTA AVANZA
    SUPIR
    BBM/PETROL
    PARKIR
    DALAM KOTA + LEMBANG AREA {FLOTING MARKET,SARI ATER,TANGKUBAN PERAHU,}
    TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA

    PAKET MURAH 3 CIWIDEY : RP 525.000/
    1 MOBIL TOYOTA AVANZA
    BBM/PETROL
    PARKIR
    TOL / HIGHWAY TAX
    DALAM KOTA + CIWIDEY {KEBUN STRAEBERRY,KAWAH PUTIH, DANAU PATENGGANG}
    TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA

    PAKET MURAH 5 JAKARTA – BANDUNG : RP 775.000 / INCLUDE
    1 MOBIL TOYOTA AVANZA
    SUPIR
    BBM/PETROL
    JEMPUT DARI BANDARA JAKARTA SAMPAI HOTEL
    TOL / HIGHWAY TAX
    TIDAK TERMASUK TIKET WISATA DAN MAKAN

    HOME STAY t PAKET MOBILB + SEWA RUMAH = RP 950.000 INCLUDE
    STAY FOR 2D / 1N HOUSE IN PESONA PASIRLUY URESIDENCEO
    ONLY 5 MINUTES FROM TOLL GATE BUAH BATU
    2 BEDROOM + 1 BATHROOM FOR 2D / 1N
    FOR 4 PEOPLE + 2 KIDS UNDER 12 YEARS
    1 MOBIL TOYrOTA AVANZA
    PLUS SUPIR
    PLUS BBM/BENSIN
    PICK UP & RETUR TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT INTO HOME STAY
    PLUS BREAKFAST FOR 4 PEOPLE

    WE PROVIDE CAR FOR 2 PAX ,7 FAX ,10 PAX ,14 PAX OR BUS

    CALL. : +6281221988186
    Whatsapp : +6281221988186
    Email : andri.hardiansyah86@gmail.com
    Facebook : zubankatana@yahoo.com
    Web. : http://hayu4tuh.blogspot.com/
    Hubungi : Andri hardiansyah

    BalasPadam
  7. memang sedap ni.. thanx share resepi :)

    BalasPadam
  8. tngk bhn2 dn cara buat sama cam yg biasa saya buat iaitu resepi my MIL.

    BalasPadam
  9. makan panas panas dgn nasi putih kan. sedapnya

    BalasPadam
  10. Assalamualaikum....

    Nak ucap terima kasih bayk2 seb share resipi ni. Hari ni tringin sngguh nk mkn ayam masak serai ni so hasil tny pakcik G dpt resipi ni :-)
    Memang cepat dan simple dan sedap..

    Terima kasih lagi.. jemput lah jalan2 blog saya zinziemeewah

    BalasPadam

Terima kasih tinggalkan jejak korang kat sini. In shaa Allah saya akan balas jejak korang. Yang penting takmo komen yang bukan bukan ye..