Isnin, 22 Disember 2014

Penyediaan sarapan yang mudah dan kreatif

4:49:00 PTG 15 Comments
Assalamualaikum...

Sesekali jadi kreatif bila sediakan sarapan...Anak anak confirm suka...Untuk sarapan pagi nih saya buat roti yang di dalamnya ada telur dan cheese..Untuk anak anak saya letak telur sahaja..Untuk diri sendiri plus cheese..Bila berat naik sila jangan complain ye Mimi..Hahaha...


Cara nak sediakan pun senang...Yang penting masak guna non stick lan..Lagi senang kan..Mula mula buat lubang kat tengah tengah roti tuh..Saya potong jadi empat segi..Kalau korang kreatif boleh aje buat bentuk bulat kan...Lepas tuh panas nkn stick lan dengan sedikit mentega..Letak roti yang dipotong tadi.Pecahkan telur dekat tengah tengah roti tuh..Lepas tuh letaklah cheese dan tutup dengan roti yang dipotong tuh...

Sebenarnya korang boleh buat lebih kreatif lagi..Nak letak sosej boleh, nak letak daging burger pun boleh..Apa apa yang korang nak bubuh lah..

Ahad, 14 Disember 2014

Resipi Jemput Jemput Roti Cheese

12:21:00 PTG 26 Comments
Assalamualaikum....

Lately nih jarang benar saya dapat update blog..Maklum ajelah busy semendang aje kan...Takpelah walaupun jarang asalkan berupdate. In shaa Allah lepas nih akan update sentiasa tapi auto publish lah..Buat entry siap siap time malam..Blogwalking buat time malam....In shaa Allah Isnin nih pasang streamyx kat rumah....

Okey tak nak merapu panjang panjang..Kali nih saya nak share resipi jemput jemput roti cheese..Apa yang tercetus dalam otak itu yang saya buat..Semua bahan ada kat dapur so apa lagi mulakan operasi membuat jemput jemput...


Nih lah bancuhan tepung+air+garam+cheese+roti...Nampak tak nampak tak cheese cheese yang bergelimpangan tuh...Melting dibuatnya...

Cara nak buat : Rendam roti dengan air panas. Bila roti dah kembang masukkan tepung dan cheese.Tambahkan air suam...Gaul sebati..Masukkan secubit garam. Nanti rupa bancuhan tepung korang macam gambar kat atas. Dah siap bancuh boleh masak jemput jemput. Ikut taste masing masing lah nak masak garing ke tak..Saya suka garingggg.


Jemput jemput roti cheese yang dah siap di masak..Jangan kritik rupa jemput jemput saya nih..hehehe...Saya suka masak garing garing macam nih, bila makan sedap aje bunyi kruk krak kruk krak dalam mulut..Tambah pulak rasa jemput jemput tuh lemak lemak masin cicah pula dengan sos cili..Perghhhhh memang wallllllaaaaa...Sedapnya korang....

Nota kaki* Banyak hutang entry dengan kawan kawan plus hutang blogwalking...

Sabtu, 13 Disember 2014

Roti telur inti Cheese

8:47:00 PG 13 Comments
Assalamualaikum...

Selamat Sabtuday korang!!!!Hari nih share dengan korang resipi ringkas dan sedap. YANG PALINGGG penting boleh buat korang cair..hehehe...Ala rasanya semua orang pernah buat kan tapi saya tetap jugak nak share resipi nih...Untungnya bila join satu group kat facebook yang suka share resipi kan...


Tengok gambar pun dah tahu cara nak buatkan??Senang aje tau korang...

Cara buat : Potong bahagian tepi roti..Letak cheese atas roti lepas tuh letak roti atas cheese..Potong empat bahagian. Celup dalam telur yang dipukul+garam.Panaskan minyak, goreng roti..Dah masak siap untuk dimakan...

Saya buat roti nih petang semalam..Untuk minum petang anak anak. Bila bab cheese nih memang saya addicted sikit...Berat badan naik mula bubbling..hahaha...

Nota kaki* Nak buat lagi lah petang nih...

Rabu, 3 Disember 2014

Resipi Inti Kastard Donut

5:13:00 PG 16 Comments
Assalamualaikum...

Semalam saya janji nak share dengan korang resipi inti kastard untuk donut kan..Sebelum nih bila saya google kebanyakan blig update resipi kastard menggunakan tepung kastard kan...Unyuk inti kastard saya selalu buat nih tak menggunakan tepung kastard pun tau...Tetap sedap meletup letup kebaboom okey...




Korang boleh tengok hasil kastard dari gambar gambar kat atas...

Cara buat kastard : 1 sdb tepung gandum+ 1sdb tepung jagung+4 sdb gula..Gaul sebati di dalam mangkuk. Lepas tuh masukkan 1 cwn susu segar. Gaul lagi sampai sebati. Make sure adunan tak berketul. Kemudian panaskan non stick pan dengan api perlahan. Masukkan adunan tadi. Kacau dalam 10 saat macam tuh masukkan 1 biji telur+ 1 sdb mentega(boleh rujuk gambar first). Kacau sampai adunan agak likat dan pekat. Kena sentiasa kacau ye untuk elakkan daripada berketul ketul(rujuk gambar kedua). Bila dah agak pekat, tutup api dan siappppppp dah kastard korang.

Kalau korang nak masak guna microwave pun boleh tapi kena ubah sikit cara tuhlah..Lepas gaulkan susu segar tuh masukkan telur+mentega. Kena gaul sebati dan pastikan tak berketul ketul. Wrappingkan bekas adunan tuh dan masukkan dalam microwave.

Kalau kat rumah korang takde tepung kastard tak payah dok risau tak dapat nak buat inti kastard nak makan dengan donut eh...Takde tepung kastardpun takpe asalkan ada tepung gandum dan tepung jagung. Jadi jugak kastard kan...Selamat mencuba korang...

Isnin, 1 Disember 2014

Resipi Donut yang Lembut dan Gebu

7:00:00 PG 17 Comments
Assalamualaikum....

Semalam saya buatkan untuk Aina dan Auni donut a.k.a kuih roda bergula (nih incik hubby yang cakap)

Kuih donut memang favourite anak anak...Tak request kek diorang request donut...Actually donut nih banyak versi resipinya tapi saya pilih resipi donut yang mudah dan senang di dapati...Saya buat dua jenis donut. Donut gula dan donut inti kastard. Untuk entry nih saya share resipi donut dulu ya.. Entry lain nanti saya share resipi intiw kastard pula.


Walaupun warna donut nih tak sekata tapi rasanya sedap,lembut dan gebu...Yang penting anak anak seronok dan suka...


Donut inti kastard nih untuk saya..Anak anak kurang sikit donut inti kastard...Tapi kastard dalam gambar nih nampak tak berapa kuning. In realnya warna kuning tau...

Cara buat donut yang lembut dan gebu : Satukan air+4 sdb gula+1 sdb susu pekat+1 sdb mentega+ yis. Biar sampai yis berbuih lebih kurang 10 minit. Dalam bekas lain satukan tepung+garam. Kemudian masukkan bahan bahan yang direndam ke dalam tepung sedikit demi sedikit sehingga jadi doh. Doh agak melekat lekat ye. Dah jadi doh, tabur tepung atas papan pencanai dan kayu pencanai. Canai doh ikut ketebalan yang korang nak. Jangan terlalu nipis atau tebal ye. Sedang sedang saja. Tekap dengan acuan donut. Dan biarkan donut mengembang naik. Panaskan minyak dengan api sederhana. Goreng donut jangan balik balik kerap sangat nanti serap minyak..Dah masak angkat dan toskan..

Donut  nih walaupun dah sejuk tetap lembut dan gebu tau korang. Ada sesetengah donut yang saya pernah makan bila sejuk jadi keras..Donut nih sesuai dibuat time pagi atau petang.

Apa Itu Darah Bantal

12:26:00 PG 15 Comments

Ada sesiapa yang tahu apa itu darah bantal??Bila tengok keywords nih memang gelak ajelah...Tak pernah pulak saya dengar darah bantal..Ke korang pernah dengar apa darah bantal tuh??Serius memang saya tak pernah dengar. Memang ada erk..huhuhu...

Ahad, 30 November 2014

Sotong Sumbat Pedas Masam Manis

12:00:00 PTG 14 Comments
Selalunya kalau masak sotong mesti sotong masak kicap, sambal sotong, tom yam, masak lemak cili padi..

Semalam ubah selera pula..Buat sotong sumbat...Memang mabeles les les lah rasanya...


Tengok gambar macam telur rebus masak sambal pun ada...Hakikatnya sotong sumbat yang bila dimasak nampak bulat dan domok gitu..hehehe....

Cara buat inti : 5 ekor udang+kobis bunga+lobak+tomato+lada masak..Kesemua bahan dipotong dadu..Masak kesemua bahan di atas api yang perlahan..Kemudian masukkan 2 biji telur. JANGAN kocak telur tuh tau. Bila korang masukkan telur biarkan telur tuh masak dan bila dah masak dan mengeras baru hancur hancurkan. Masukkan garam untuk bagi rasa. Dah siap ketepikan.

Cara buat sotong sumbat : Bersihkan sotong buangkan kulit gelap tuh..(Kulit ke erk yang tuh saya tak tahu apa nama benda alah tuh..Tapi korang faham kan maksud saya??)Dah bersihkan sotong masukkan inti ke dalam sotong bagi padat. Kemudian tutup bukaan sotong dengan lidi kecil. Macam saya tak tutup pun. Alhamdulillah inti tak terkeluar.

Cara buat kuah : 1 labu bawang besar+2 ulas bawang putih+cili kering. Blend dan tumiskan. Kemudian masukkan sos tomato+gula. Biarkan masak seketika..Kemudian last sekali masukkan sotong sumbat tadi+garam. Biar sekejap dah masak boleh dihidang.

Memang sedap tau korang. Kira hidangan nih complete lah..Ada udang,sotong,sayur sayuran dan telur...Yang bab sayur tuh kan korang boleh pelbagai dengan sayur lain. Boleh letak daun bawang, daun sup, brokoli dan lain lain. Ikut kreativiti korang. Saya guna bahan apa yang ada dalam peti ais saja. Korang cuba lah memang sedap.

Handsock Pretty Zahra yang selesa

9:25:00 PG 0 Comments
Assalamualaikum...

Rindu betul dengan blog pink saya nih...Dah dua hari dibiar bersawang..huhuhu...Nampak sangat busy..hehehe...

Okeylah tak mahu cot cet cot cet panjang sangat...Kali nih saya nak review handsock yang selesa dan tidak ikut bentuk lengan...

Macam saya memang pakai handsock dan macam macam jenis dan design saya pakai...Ada sesetengah handsock buat saya tak selesa sebab terlalu ketat di bahagian atas lengan dan menyebabkan rasa tak selesa dan sakit...Adakalanya saya akan tergaru garu sebab gatal..Mungkin jenis kain yang digunakan buat handsock tuh tak serasi dengan saya...

Jadi, bila rasa tak selesa tuh mesti akan timbul keinginan nak cari handsock yang selesa dan tidak ikut bentuk lengan kan??Alhamdulillah akhirnya saya jumpa juga handsock yang selesa dan tidak ikut bentuk lengan....



Handsock Pretty Zahra nih direka oleh wife officemate saya. Apa yang best tentang handsock nih ialah material kain yang digunakan ialah lycra. Tidak melekap, sejuk, besar,selesa sangat sangat dan yang paling penting handsock nih panjang sampai ke lengan tangan atas.


Untuk sepasang handsock nih harganya RM18.00 sahaja...Ada pelbagai warna yng cantik cantik tau.


Untuk update terkini korang boleh cari fb : Handsock Besar Malaysia (HBM)


Sabtu, 22 November 2014

Testimoni Nurraysa Beauty Skincare

11:21:00 PTG 24 Comments
STICKY POST 24 HOURS

SPONSORED POST

Assalamualaikum...

Sebelum nih saya dah pernah share dengan korang serba sedikit pasal produk Nurraysa Beauty Skincare yang 100% bahan semulajadi dan ada kelulusan KKM...Alhamdulillah saya terpilih untuk mencuba keberkesanan produk Nurraysa. TERIMA KASIH diucapkan kepada pengasas Nurraysa, Pn Nur Aini Zolkepeli kerana beri saya peluang mencuba skincare beliau..

Sebelum nih saya share apa yang best mengenai Nurraysa Beauty Skincare dan kelebihan setiap satu set 4 in 1....Kali nih saya nak share testimoni Nurraysa Beauty Skincare yang saya dah gunakan selama seminggu...

Sebelum nih saya bagitahu korang yang saya just gunakan sabun muka saja untuk jaga kulit muka saya..Memang takde krim siang krim malam bagai...Tak mustahil lah jerawat tetap jugak tumbuh bermaharajalela dekat muka saya...Bila dah berjerawat of course lah tinggalkan kesan hitam kan...

Saya juga mempunyai kulit muka jenis kombinasi..Ada masa berminyak ada kering...Bila ada masalah nih mestilah nak cari skincare yang sesuai dengan kulit muka kan...Saya juga ada masalah kulit muka kusam dan eye bag yang agak teruk...Kalau korang masih ingat saya pernah share dengan korang testimoni produk yang saya guna. Memang produk tersebut berkesan tetapi bila masuk bulan kedua muka saya jadi merah dan pedih bila gunakan salah satu produk skincare tersebut...Akhirnya, saya buat keputusan berhenti guna skincare tersebut...Baru masalah muka saya okey tau..Kalau tak memang jadi macam udang kena bakar...Alhamdulillah sekarang dah jumpa produk yang sesuai dengan kulit muka saya...Yang penting 100% semulajadi, tiada bahan kimia, dibuat di kilang bertaraf GMP dan ada kelulusan KKM..

Tengok pada gambar atas nih...Sebelah kiri muka saya sehari sebelum guna produk Nurraysa..Jerawat sana sini + eye bag...Sebelah kanan pulak muka saya seminggu (7 hari) lepas guna produk Nurraysa...Masa nih saya hanya menggunakan UV Krim + Celak +Lip Gloss sahaja...Walaupun tak 100% tapi hasil yang saya dapat memang sangat puas hati...Jerawat cepat mengecut dan kesan hitam jerawat semakin pudar...Eye bag pun semakin kurang...In shaa Allah akan pakai secara berterusan untuk dapatkan hasil yang memuaskan...

Bukan saja masalah jerawat dan kesan jerawat dapat di atasi, masalah kulit kusam dan kulit kombinasi juga dapat diselesaikan..Waktu malam sebelum tidur saya akan cuci muka dengan Collagen Soap..Lepas tuh guna Treatment Serum+Miracle Whitening Spray..Esok pagi pagi bangun tidur muka rasa fresh dan moist aje...Waktu siang pula saya guna Collagen Soap+Treatment Serum+UV Krim...

Saya bagitahu korang lagi sekali apa yang ada dalam Set 4 in 1 Nurraysa Beauty Skincare..Set 4 in 1 mempunyai Collagen Soap+Treatment Serum+Miracle Whitening Spray+UV Krim..

So,inilah testimoni saya sendiri selama seminggu gunakan Nurraysa...In shaa Allah akan share dengan korang testimoni selepas sebulan penggunaan Nurraysa...

Berminat nak cuba produk buatan Muslimah dan terbukti berkesan dan selamat ini??Korang bileh terjah fb dan juga website seperti bawah :-



Khamis, 13 November 2014

Nurraysa Beauty Skincare Rahsia Kulit Wajah Cantik Sihat Berseri

2:52:00 PTG 16 Comments
STICKY POST 24 HOURS

SPONSORED POST

Assalamualaikum...

Hari nih saya nak review produk yang semakin menjadi sebutan dan rebutan ramai..Pasti korang nak tahu produk tuh kan?Pernah dengar Nurraysa Beauty Skincare tak??Tak pernah??Okeylah saya akan cerita secara details satu persatu berkenaan produk nih..Bagi kawan kawan yang friend dengan saya di fb mesti tahu serba sedikit kan sebab wall saya penuh pasal produk nih...


Untuk pengetahuan korang, Nurraysa Beauty Skincare merupakan produk buatan muslimah yang diedarkan oleh sebuah syarikat berdaftar dibawah Syarikat Nur Aini Beauty Collagen Sdn Bhd. Produk ini 100% menggunakan bahan semulajadi tanpa bahan kimia...Kandungan Nurraysa Beauty Skincare terdiri daripada 3 bahan utama iaitu Collagen + Apple Stem Cell + Aloe Vera...Yang paling penting produk ini dibuat di kilang yang bertaraf GMP dan mendapat kelulusan KKM...


Pengasas dan model bagi produk Nurraysa Beauty ...


Nih belakang kotak produk Nurraysa..Dekat belakang kotak korang boleh rujuk nombor NOT di web KKM untuk kepastian korang...Selain daripada itu ada juga tercatat kandungan, tahun luput, harga dan edaran syarikat..

Kelebihan produk Nurraysa Beauty Skincare :


  • hilangkan jerawat/parut/pigmentasi/stretchmarks dan cela
  • kurangkan kedut serta menegangkan kulit
  • bersih,mencerahkan kulit yang gelap/kusam
  • menyamaratakan tona kulit
  • hilangkan hitam di bahagian ketiak dan peha
  • hilangkan minyak berlebihan
  • boleh digunakan untuk badan,ekzema,panau,kurap dan gatal gatal
  • kulit lebih licin
  • memudarkan jeragat
  • hilangkan blackhead/whitehead


Untuk pengetahuan korang Nurraysa Beauty Skincare terdiri daripada 4 produk utama iaitu :

NURRAYSA COLLAGEN SOAP

Fungsi : membersihkan & mencerahkan kulit wajah, menganjalkan kulit muka,kurangkan jerawat & parut,tona muka sekata,lembabkan kulit wajah,bersihkan pori-pori & mekap

Kandungan : Glycerin, Pure Marine Collagen, Minyak Zaitun Extra Virgin, Susu Kambing dan Herba

MIRACLE WHITENING SPRAY

Fungsi : memutih,mencerah, menegang, menutup liang liang roma, mengurangkan garis garis halus dan kedutan di wajah.

Kandungan : Distilled Water,Bifidobacterium Bifidum, Methylisothia Zolinone Phenoxyethanol, Mentha Piperita, Butylene Glycol, Fragrance, Sacharide Isomerate, Hyaluronic Acid, Malus Domestica

TREATMENT SERUM

Fungsi : anti septik dan anti antibiotik untuk melindungi kulit daru jerawat dan jadikan kulit berseri dan mulus.

Kandungan : RO Water, Phenoxyethanol,Butylene Glycol, Epilobium Augustifolium Flower, Matricaria Chamomilla Hamamelis, Allantoin, Methylisothiazolione Carbopor.

UV KRIM

Fungsi : melindungi kulit dari sinaran matahari dan jadikan kulit cerah berseri.

Kandungan : SF 1632, SF 1642, Silsoft 034, TI O2-as-6ld, Yellow rs 112d, Red afs 112d, Mica,  Td 50ab, Ss 4267,Sf 1202,Transparmer.


Bila diberikan kepercayaan untuk review sesuatu produk yang diberikan WAJIB lah kena cuba produk tersebut dan beri pendapat mengenai produk tersebut..Sebelum saya share dengan korang apa yang best tentang Nurraysa Beauty Skincare saya nak beritahu korang yang saya dah stop pakai sebarang skincare. Tak pakai dah krim siang,krim malam,serum dan segala adik beradik keturunan skincare kecuali pencuci muka saja saya guna..Yang tuh saya kena pakailah sebab takkan nak biar kulit muka saya "tak makan". Bila pakai sabun muka saja faham faham ajelah keadaan kulit muka saya kan...Tak sihat 100%...Kesannya muka senang tumbuh jerawat dan meninggalkan bekas jerawat. Bila berpeluang untuk mencuba produk Nurraysa Beauty Skincare haruslah kena beri feedback selepas penggunaan kan...

Apa yang best tentang Nurraysa Beauty Skincare nih ialah baunya wangi. Baik sabun, UV krim, miracle whitening spray dan serum...Setiap satu mempunyai bau wangi yang tersendiri...Tekstur serum pula ringan dan tak berminyak...UV krim pula teksturnya tidak berminyak,lembut dan ringan. Maksud saya ringan tuh bila apply dekat muka memang tak rasa pun macam kita pakai krim..Serius,saya tak tipu..Tak payah sapu tebal tebal dekat muka just sapu nipis saja dah cukup untuk lindung muka korang daripada sinar uv. Sabun pula wangi dan mempunyai buih yang halus. Sabun nih korang boleh kerat jadi kecil. Lagi satu kan korang sabun nih tak midah cair walaupun terkena air. Boleh jimat sebulan tau manakala spray pula berwarna hijau tau..Bila sembur kat muka terasa segar dan sejuk tau korang..Bau spray macam ala ala herba yang berangin...Bila hidu tuh memang bestlah baunya.

Hari nih merupakan hari pertama saya guna produk nih..Nantikan review saya pada hari ke 8 iaitu saya akan beritahu korang kesan selepas 7 hari penggunaan Nurraysa Beauty Skincare dan testimoni pengguna produk Nurraysa Beauty Skincare.

Kalau korang berminat nak cuba Nurraysa Beauty Skincare korang boleh terjah fb dan website seperti tertera kat bawah :








Ahad, 9 November 2014

Resipi Telur Dadar Udang

10:24:00 PG 29 Comments
Assalamualaikum....

Lama tak share resipi kat blog...Semendang sibuk kan...Blog pun bersawang...Saja nak ternak sawang kat blog hahaha..

Okeylah tak nak bebel panjang panjang kang merapu meraban...Semalam punya cerita masak untuk makan malam..Simple aje..Sambal sardin, tekur dadar dan sayur kacang buncis..Tapi nak share dengan korang resipi telur dadar yang senang dibuat dan sedap..Dah banyak kali saya buat memang tak jemu makan...


Nihlah rupa telur dadar udang yang saya buat semalam..Bahan bahan mudah nak dapat dan senang nak buat...

Caranya udang dibuang kulit dan dipotong kecil+tomato dibuang biji dan isi dalam,potong dadu+lobak parut.. Kemudian masukkan telur+garam dalam bahan tadi.Gaul semua bahan sebati.Panaskan sedikit saja minyak.Masukkan bahan telur tadi..Dah masak boleh dihidang..

Senangkan nak buat...Memang sedaplah korang..Saya sekali dah buat asyik nak buat lagi..Tapi kalau korang nak meriah lagi bubuh lah sayur lain kan...Yang sesuai..Jangan pulak bantai letak kangkung sawi bagai kang orang tengok macam pelik aje...hehehe..

SELAMAT MENVUBA KORANG!!!

Khamis, 6 November 2014

Rabu, 29 Oktober 2014

Resipi Apam Susu yang sedap,gebu,lembut dan mudah disediakan (*_^)

10:14:00 PTG 25 Comments
Semalam dah janji dengan anak anak nak membaking. Hari nih tunaikan janji..Saya nak share dengan kawan kawan resipi apam susu yang sedap, gebu, lembut dan paling best senang disediakan....



Cara nak buat :- Pukul 4 biji telur + 1sdt esen vanila + 1sdb ovalette + 1 cwn gula halus sampai kembang dan putih..Lepas tuh masukkan 4sdb susu pekat..Pukul lagi adunan tuh..Last sekali masukkan 2 cwn tepung gandum..Pukul lagi sampai sebati..Bahagikan adunan pada tiga bahagian dan masukkan pewarna yang korang suka..Kukus selama 45 minit...

Apam susu nih boleh dimakan time time lepak lepak di perang hari...Nak makan bila bila pun boleh kan ikut masing masing lah kan..Saya memang lama nak buat apam susu tapi tuh lah kan kekangan masa..Bila dah mc nih ambil peluang yang ada buatlah kan..Bahan bahan pun memang dah ada kat dapur apa lagi lah kan,buat ajelah...

Korang pun boleh try resipi apam susu nih tau..Senang aje tau..

Selasa, 28 Oktober 2014

Petua Atau Cara Menghilangkan Kesan Turun Warna Pada Baju Berwarna

1:59:00 PTG 75 Comments
Rasanya ramai yang tahu cara nak hilangkan turun warna pada baju. Tapi tetap jugak Mimi nak share dekat blog sebagai rujukan diri sendiri dan mungkin ada kawan kawan yang tak tahu petua atau cara nak hilangkan kesan turun warna pada baju berwarna.

Sebab utama Mimi nak share petua dekat blog nih kerana Mimi sendiri menghadapi situasi tuh bila suami basuh baju. Macam Mimi kalau basuh baju akan asingkan baju baju ikut kategori. Seluar jeans lain, baju kurung atau baju melayu lain, baju warna lain, baju putih lain. Tapi bila suami tolong basuh baju, faham faham ajelah. Bukan tak berterima kasih atau bersyukur sebab suami dah membantu. Bersyukur sangat sebab dia tolong basuh baju tapi....

Dijadikan cerita satu hari Mimk balik dari kerja belum pun sempat nak lepaskan penat bekerja seharian suami bagitahu baju Aina dan Auni kena turun warna. Boleh korang bayangkan keadaan Mimi time tuh??Penat dan ditambah pulak dengan berita yang kurang sedap didengar, apa yang jadi dekat Mimi?? Membebel lah jawabnya kan. Bukan Mimi tak pernah pesan pada suami dah banyak kali pesan kalau nak basuh baju kena asingkan ikut kategori. Contoh seluar jeans tak boleh basuh dengan baju lain sebab memang confirm akan turun warna.

Terus Mkmk keluar pergi kat ampai tengok baju Aina dan Auni. Gila punya teruk warna biru bercapuk dekat baju diorang. Mulut memang tak berhenti pot pet pot pet lahKEADAAN MUNGKIN BERBEZA KALAU SUAMI REPORT KESILAPAN DIA TUH BILA MIMI DAH HILANG PENAT ATAU CUKUP REHAT. Mimi tak nak korang cop Mimi isteri yang tak reti bersyukur atau kurang ajar tau tapi Mimi jujur ceritakan keadaan yang berlaku ketika itu ya. Sila faham betul betul ayat yang Mimi highlightkan tuh tau. 

So dengan sepantas kilat Mimi capai handphone dan search petua hilangkan turun warna pada baju yang berwarna. Kalau baju putih senang sikit kerjakan tapi nih baju berwarna.

Dua petua yang Mimk jumpa ialah :-

a) guna sabun baju jenama Dylon - hasil pembacaan dari blog blog yang ada Dylon nih ada dijual di Tesco atau Giant. Mimi dah cari kedua dua tempat tapi nan hadoo.

b) rebus baju yang terkena turun warna tuh kemudian rendam dengan air asam. Air asam apa tak pulak diterangkan secara details so Mimi assume air asam limau. 

Petua pertama ada jugak nak cuba tapi jenama tuh takde. Petua kedua memang taklah nak cuba sebab macam leceh sebab nak rebus bagaikan. So, Mimi decide cuba cara sendiri untuk hilangkan turun warna pada baju berwarna.

Mimi beli clorox lemon ye bukan clorox biasa tuh. Korang pun tahukan fungsi lemon nih mampu menghilangkan kesan kotoran degil. That's why Mimi beli clorox lemon. Cara yang Mimi buat untuk hilangkan turun warna tuh, Mimi letak 1 scoop sabun basuh baju dalam baldi dan Mimi guna jenama Daia. Jenama apa korang guna terpulang. Isi air ikut anggaran baju yang hendak direndam. Kemudian isikan lima penutup botol clorox lemon tuh. Kacau air sabun dan clorox sebati.Kemudian rendamkan baju yang terkena turun warna tuh. Rendaman tuh mesti dua hari berturut-turut untuk baju berwarna. Untuk baju putih sehari semalam dah okey. Masuk hari kedua buang air rendaman hari pertama dan buat air rendaman yang baru. Hari yang ketiga korang boleh tengok baju kembali pada warna asal. Macam Mimi, buat tiga hari berturut turut sebab keadaan turun warna yang agak teruk sebab terkena warna seluar jeans kan.

Clorox Lemon yang Mimi gunakan


Alhamdulillah menjadi. Turun warna pada baju pun hilang, warna baju pun kekal. Baju anak anak Mimi warna kuning tau. So memang tak bercapuk lah jadi baju tuh. Yang penting bila rendam tuh jangan biarkan aje tau kena rajin rajinkan diri kacau kacau rendaman baju tuh.

Untuk baju putih boleh guna petua yang sama seperti di atas. Rendam dalam air yang dah disebatikan dengan serbuk pencuci baju dan clorox lemon rendam semalaman. Ataupun petua lain ialah kalau baju putih tuh jenis fabrik jenis tebal dan tak sensitif rebus saja. Kalau nipis better rendam dengan air panas. Atau boleh juga rendam dengan air panas dengan perahan air limau.  Kalau kesan luntur warna banyak dan teruk gunakan air perahan limau dengan banyak. 

Perlu diingatkan ye kalau baju berwarna tuh warnanya luntur sebab korang rendam dengan clorox tak boleh guna petua nih. Baju yang warnanya luntur sebab clorox memang tak boleh buat apa dah. Menangis tepi bucu katil sajalah jawabnya.  Seeloknya ELAKKAN rendam baju berwarna dengan clorox semata. Better kalau nak rendam baju dengan clorox pastikan campur dengan serbuk pencuci baju.  Itu lagi selamat dan pastikan kuantiti clorox tu sikit saja lebihkan serbuk pencuci baju. 

Hopefully petua nih dapat membantu sedikit sebanyak korang yang menghadapi masalah yang sama. 

Rabu, 10 September 2014

Mama One Step Donut Outlet

4:17:00 PTG 24 Comments
Boleh bersaing dengan Dunkins Donut dan Big Apple...Mama One Step Donut Outlet yang terletak di Kampung Sentosa,Seremban...


Nih logo Mama One Stop Donut Outlet....


Nih donut nestum...Harga RM 1.80


Donut coklat RM 1.30 dan donut cheese RM 2.00...Ada macam macam jenis donut yang dijual...Donut gula,donut inti kacang,donut inti kaya,donut oreo,donut oat dan lain lain...

Donut nih lembut tau memang sedap....Puas hati makan..Berbaloi dengan harga...Murah pun murah..Mama One Stop nih betul betul tepi jalan...Restoran nih warna coklat..Bukan setakat jual donut aje ada jugak jual makanan bergoreng...

MAMA ONE STEP CAFE & RESTAURANT
TEPI JALAN,KG SENTOSA
SEREMBAN

Kalau datang Seremban bolehlah singgah Mama One Step nih..Boleh beli donut banyak banyak...hehehe...Saya bagi 4 1/2 bintang untuk donut donut Mama One Step..

Selasa, 9 September 2014

Ambil darah di Klinik Kesihatan Seremban 2

9:31:00 PG 28 Comments
Semalam saya bawak Aina dan Auni pergi klinik...Tak lama pun tunggu turn terus jumpa doktor dan bagitahu Aina dah demam lima hari..Siang ok malam tak ok...So doktor decide suruh Aina ambil darah takut ada virus...


Alhamdulillah sesi ambil darah berjalan dengan lancar sebab Aina bagi kerjasama yang baik..Banyak kali lah nirse tuh puji Aina. Banyak kali dia cakap "Good girl" dekat Aina..Saya masa pangkukan Aina..Saya bisik kat dia dan bagi semangat kat dia..Saya cakap kat Aina "Aina jangan nangis tau..Aina kan kuat.." Alhamdulillah Aina sangat baik dan bagi kerjasama yang bagus...                 



Muka layu aje Aina tau...Tapi dia memang anak yang baik..Saya susah hati takut Aina menangis meraung bagai tapi alhamdulillah semua sangkaan saya tuh salah...

Lupa pulak nak bagitahu korang keputusan darah Aina ok..Takde vieus ke apa..Clear..Alhamdulillah...

Ahad, 7 September 2014

(10 Days Challenge) Day 4 - 4 Books

11:04:00 PTG 17 Comments
Sepatutnya entry diup kan semalam tapi disebabkan si kakak Aina demam so,adalah amat penting dahulukan anak..Cabaran kali nih pasal 4 buku yang saya suka...Ermmm 4 aje??Kenapa tak 10??Okey tamak...Jom tengok 4 koleksi buku yang saya suka...


Saya rangkumkan sekali keempat empat buku dalam satu gambar senang...

Nih 4 buku yang saya suka baca :-

a) 100 Pesanan Terakhir Rasulullah
b) 365 Stories Make You Rich
c) Misteri Terkabulnya Doa
d) Anda Bertanya Ustaz Azhar Idrus Menjawab Berkenaan Permasalahan Semasa

Sebenarnya saya ulat buku dan memang suka baca buku..Tapi cabaran nih mintak senaraikan 4 buku so saya listkan 4 buku yang saya suka..

Nota kaki* Sorry lambat up entry cabaran nih sebab anak tak sihat..

Jumaat, 5 September 2014

(10 Days Challenge) Day 3 - 3 Songs

11:22:00 PG 21 Comments
Hari nih dah masuk cabaran hari yang ketiga...Cabaran kali nih tentang tiga lagu...Lagu yang saya suka...

Tiga lagu yang paling saya suka dengar ialah :-

Ya Nabi Salam Alaik

Lagu nasyid yang memang saya suka sangat sangat...Memuji Nabi Muhammad...Tak akan jemu punyalah..





Dengarlah Bintang Hatiku

Lagu nih memang touchinggg....Memg suka sangat lagu nih...


Immortal Love Song..

Lagu nih punya maksud yang mendalam tau...Nak nak penyanyi dia Judika...Memang bertambah tambah best lagu nih tau...



Khamis, 4 September 2014

(10 Days Challenge) Day 2 - 2 Films

7:55:00 PG 29 Comments
Assalamualaikum...

Maafkan saya semalam tak sempat nak up entry cabaran hari kedua yang saya join...Semalam sehari suntuk saya kat Bukit Aman attend meeting ABM..Entry semalam pun semua dah set autopublish awal awal...BW pun mana yang saya sempat...

Okey okey jom tengok dua filem yang saya suka tengok dan pernah jemu tengok banyak kali..


Mujhse Dosti Karoge

Filem nih tengok banyak kali pun tak jemu..Sebab apa saya suka sangat filem nih sebab mengisahkan pengorbanan sahabat dalam percintaan kan..Filem nih lebih kurang macam kisah saya dulu time study kat Melaka...hahaha..Kalau ingat balik memang kelakar pun ada...Tapi memang filem nih tak jemu walauoun tengok banyak kali...Tambah pulak dengan lagu lagu yang gila punya best..Saya hafal tau lagu Medley Mujhse Dosti Karoge tuh..


Frozen

Nih bukan kata mak budak,budak budak pun suka tengok banyak kali kan..Takkan jemu...Saya tengok banyak kali pun tak jemu sebab mengisahkan kasih sayang dan cinta sebenar antara adik beradik...Memang best kan...

Nih lah dua filem pilihan hati saya okey..Memang takkan jemu lah tengok..Okey siap cabaran hari kedua...Maaflah terlambat update..Esok saya update entry ketiga pulak ye..

Selasa, 2 September 2014

(10 Days Challenge) Day 1 - 1 Picture

8:06:00 PTG 22 Comments

Tahukan gambar apa nih?Tahu kan?Tahu kan??Semua tahu walaupun ada yang pernah pergi dan tak pernah pergi...

Cameron Highlands...Yes...Cameron Highlands...Kenapa saya letak gambar Cameron Highlands?Sebab saya nakkkk sangat pergi sini tahu...Dah 30 tahun hidup kat dunia nih memang tak pernah jejak kaki kat sini...

Hopefully impian nak datang CH nih akan tercapai..In shaa Allah akan pastikan tercapai...Teringin nak makan strawberi fresh tuh...Lepas tuh bergambar puas puas...

Resipi sos kentang putar ala ala kfc yang sangat simple dan sedap

7:00:00 PG 26 Comments
Assalamualaikum....


Hahhh nampak tak kuah sos kentang putar tuh??Tuh bukan kfc punya tapi versi homemade tau...My makcik yang buat..Apa lagi harus ku cilok resipinya...Dah dapat resipi praktikkan..Memang mabeles les les...

Cuma tadi ubah sikit aje sebab nak makan dengan ayam dan cheese omelette..Cara buat dan bahan tetap sama cuma lebihkan bahan yang ada...Sos atas versi makcik saya..


Nampak tak perbezaan warna sos makcik saya dan sos saya buat tuh??Actually sos saya memang dah sama makcik saya tapi saya ubah sikit aje...So dapatlah warna sos yang agak pekat,likat,melekat...

Cara nak buat sos kentang kfc nih senang aje tau...Korang cairkan 1/2 ketul mentega..Pastu masukkan tepung gandum dalam 2 sudu besar gitu...Gaul sampai pekat..Masukkan kiub stok ayam yang dicampur dalam air..Kacau sebati lagi..Kalau rasa kuah pekat dan likat sangat korang masukkan air lagi..Masukkan lada hitam yang diblend halus..Gaul lagi kemudian masukkan sos cili+kicap manis..Letak dalam 1-2 sudu besar...Gaul sebati..Lepas tuh korang rasa lah..Kalau nak letak garam letak aje..Kalau tak nak pun takpe sebab stok ayam tuh dah ada,kira dah sedapkan sos korang pun...

Dah siap sos korang bolehlah makan dengan kentang putar korang tuh...Nih resepi sos versi mau makan dengan kentang putar...Kalau korang nak makan dengan ayam dan cheese omelette korang just tambahkan lagi lada hitam dan kicap..Bagi kaler dia gelap..Kira ala ala sos lada hitam lah...Macam saya cakap tadi lah bahan tetap sama cuma kuantiti bahan saya tambahkan...So resultnya dapatlah macam sos yang saya buat.Selamat mencuba korang...

Isnin, 1 September 2014

10 Days Challenge

11:00:00 PG 17 Comments
Ada baca kat blog Sally Saiman dan beberapa blog lain yang join cabaran nih..So saya pun nak join jugak..At least ada entry nak diupdate dan kawan kawan dapat kenal siapa saya kan...


Korang nak join jugak ke??Kalau nak join jomlah..Klik SINI

Start esok dah boleh mula 10 Days Challenge nih..Taoi sebelum tuh nak bw dulu blog blog kawan kaean baru boleh up entry untuk esok.

Ahad, 24 Ogos 2014

Resipi Jemput Jemput Kentang Bercheese yang sedap dan lembut

12:04:00 PTG 23 Comments
Assalamualaikum...

Sarapan pagi nih saya buat jemput jemput a.k.a cikodok kentang bercheese...Memang sedap dan lembut aje. Walaupun dah sejuk still lembut lagi tau...



Ghoman isi dalam jemput jemput...

Cara buat senang aje korang..Just tepung+air suam+2 biji kentang yang diparut+keju cheddar parut+sedikit garam+1sdt baking powder...Gaul sebati..Panaskan minyak dan goreng macam biasa...Dah siap boleh makan panas panas..Memang sedap...Selamat mencuba korang..

Khamis, 21 Ogos 2014

Jangan menghukum!!

7:15:00 PTG 18 Comments
Entry nih sekadar pendapat dan luahan..Bahasa yang digunakan untuk entry ini mungkin agak lain sikit dari penggunaan bahasa pada entry entry sebelum ini...Maaf kalau korang rasa janggal. Contoh kalau sebelum nih saya bahasakan diri saya jangan terkejut pulak kalau tetiba saya tuh jadi aku.

Hari nih kita semua dikejutkan tentang kematian seorang kanak kanak lelaki berusia empat tahun yang lemas di dalam kereta. Puncanya bapa arwah yang berkhidmat sebagai seorang guru di Sekolah Agama terlupakan anaknya yang tidur di seat belakang kereta..

Bila kes ini di hebahkan dalam fb, macam biasalah akan dapat reaksi pelbagai daripada pengguna fb...Apa yang menyedihkan komen komen yang ditinggalkan mengenai kejadian nih..Ermmm lebih banyak yang menghina daripada yang mengasihani..Lebih ramai yang menghukum daripada memberi semangat...

Sedih betul bila baca komen komen terutamanya Melayu Islam kita.Sepatutnya kau patut bagi semangat kepada bapa mangsa di atas ujian Allah yang beliau hadapi. Nih tak kau tuduh bapa tuh macam macam...Cuai lah, pembunuh lah...Ada yang lagi teruk kau maki hamun dia dengan perkataan yang aku sendiri tak tergamak nak sebut.. Ada komen yang cakap tak boleh terima kenyataan bila si bapa kata terlupa anak...Dan kau cakap setiap saat kau akan ingat anak kau...

Meh sini baca pulak pendapat dan luahan aku pasal komen komen sampah korang tuh...First aku nak cakap korang yang tuduh macam macam dan maki hamun bapa arwah nih punya otak yang cacat dan akal yang dangkal...Sebab apa aku cakap macam tuh sebab itu kenyataannya...

Korang percayakan takdir Allah?Percaya Qada dan Qadar??So, apa guna korang nak menghentam,nak maki hamun nak menyalak macam anjing atas bukit??Kalau korang percaya itu takdir Allah itu Qada dan Qadar dah tentukan korang akan lafazkan Innalillahi Wainna Ilaihi Raajiuun bila dengar berita tersebut..Nih tak kau maki hamun lagi ada..Tak pasal pasal pahala yang kau buat dah transfer kepada bapa arwah..Ala mesti korang cakap aku nih pandailah cakap sebab mesti aku pun jenis macam tuh kan..Jenis lupa anak..Ya,aku mengaku aku memang jenis lupakan anak aku...Tapi masa bila??Contoh time kerja takkan setiap saat kau asyik fikir dan ingatkan anak kau..Dah sah sahlah kau sibuk kerja,discuss sana sini,meeting sana sini.. Ya aku akan ingat dan fikirkan anak aku bila aku duduk rehat,bila aku makan..So tuh dipanggil setiap saat ke??Jangan nak bohonglah..Sikit sebanyak mesti kau akan lupakan anak kau walaupun sesaat..Time kau solat,kau menghadap Allah,kau sempat ke nak fikirkan anak kau time kau rukuk?Sujud?Ermmm?Cuba jawab??Dah sah sah kau abadikan diri kau,kekusyukan kau pada Allah..Bila berdoa aje kau akan ingat dan fikirkan anak kau.. So,jangan kau guna istilah setiap saat kau ingatkan anak kau.

Lagi satu,yang kau kau kau pergi bantai maki hamun mencarut kat bapa arwah tuh dah kenapa??Dah banyak sangat ke pahala korang kumpul sampai tak kisah nak buat dosa walaupun kecil??Baik sangat ke korang macam tak pernah buat jahat??Mulia sangat ke korang macam tak pernah buat dosa...Jangan nak bohonglah...Korang takde kat tempat si bapa korang bolehlah hentam kaw kaw punya..Cakap itu ini...CUBA CUBA CUBA korang letakkan diri kat tempat si bapa..Apa perasaan kau bila orang luar hentam kau macam macam??Let say satu hari Allah nak uji kau dengan kejadian yang sama....Setiap hari kau akan ingat dan alert untuk hantar anak dekat taska tapi suatu hari Allah berkehendakkan kau jadi seorang yang amat amat pelupa dan kau terus pergi pejabat..Kau keluar langsung tak check apa ada dalam kereta sebab tuh rutin kau bila sampai kat ofis...Kau kunci kereta dan terus masuk ofis kerja macam biasa..Tetiba bila waktu balik kerja kau ternampak anak kau yang kau tinggal dalam kereta dah tak sedarkan diri..Muka dan bibir dah lebam..Then,tersebarlah berita anak kau meninggal dan masuk akhbar,fb,instagram...Then, terdapat sekelompok keyboard warriors dan pengkomen pengkomen yang hentam,maki hamun dan kutuk kau kaw kaw..Apa perasaan kau time tuh??Mesti kau cuba nak pertahankan diri cakap aku tak salah..Aku tak sengaja..Aku tak cuai...Aku terlupa...Dalam keadaan kau yang trauma,tertekan segala ayat ayat yang kau beri untuk pertahankan diri kau dah tak laku...Kau akan terus terusan dihentam,dimaki,dihina,dicaci dan dipersalahkan..Masa tuh baru kau akan terfikir..Ooo dulu aku hina,maki orang atas sebab yang sama sekarang baru aku sedar situasi yang dialami orang itu dulu...Time tuh kau menangis air mata darah pun tak guna...

Satu ajelah aku nak cakap,bila terima berita macam nih korang fikirlah dalam dalam dan muhasabah diri dulu..Cuba fikir ada ke ibu bapa yang tergamak nak bunuh darah daging sendiri dengan cara macam tuh??Dan fikirlah bahawa itu cara Allah beri ujian pada ibu bapa arwah...Husnu zhon lah apa yang berlaku hanya penyebab Allah nak ambil semula hak yang dia pinjamkan..Andaikata arwah tidak meninggal cara itu,mungkin akan meninggal cara yang lain...Kematian arwah dengan cara itu hanya menjadi asbabnya saja...Apa yang pasti arwah anak kecil itu ditempatkan di syurga dan betapa untung ya ibu bapa arwah kerana anak mereka tunggu di tempat yang paling indah....Kita semua tahu segala yang berlaku dalam hidup kita,mati kita,jodoh kita,nama kita,semuanya telah termaktub sejak kita dalam rahim ketika usia 4 bulan..*Betulkan saya kalau saya salah* Jadi janganlah sesuka hati nak menjatuhkan hukum pada orang lain..Siapa kau nak jatuhkan hukuman tuh pada mereka yang diuji sebegitu??

Janganlah kita menuding jari dan meletakkan beban ke atas bahu orang yang ditimpa musibah sedangkan tanpa sedar 1 jari kita tuding pada orang, 4 jari lagi tuding ke arah kita...Jaga mulut,jaga jari,jaga hati kau bila lihat orang lain ditimpa musibah..Seeloknya kau ucap ajelah yang baik baik,bagi kata kata semangat dan tunjukkan simpati..Bukannya kau hina,maki hamun,mencarut...Tak kena batang hidung sendiri pandailah kau cakapkan??Dah kena batang hidung sendiri baru kau sedar langit itu tinggi atau rendah..Betapa Allah itu Maha Besar Maha Mengetahui..Bila dia berkehendakkan sesuatu jadi,maka jadilah...Kun Fa Ya Kun....

Ahad, 17 Ogos 2014

Safi 24-Hour Hydrating Body Lotion

6:24:00 PTG 19 Comments

Sebelum nih saya pernah up entry pasal saya guna losyen johnson & johson milk lotion...

Sekarang nih saya dah beralih arah ke losyen Safi..Actually losyen nih banyak jenis...Tapi saya grab yang nih sebab bau dia best..Duk kerja dalam aircond haruslah kena pakai losyen untuk lembabkan kulitkan..Losyen nih gabungan buah zaitun dan vitamin pencerah..Sambil melembab sambil mencerah gitu...

Saya tak tahu pun losyen nih ada kat pasaran...Dah lama ada ke baru ada kat pasaran erk??Tak tahu pulak saya..hahaha..Harga berapa erk kat pasaran..Sebab saya beli kat kedai runcit harga sebotol RM5.50..Kira okeylah kan.

Resipi Choc Moist Cake yang sedappp dan tersangat moist!!

12:43:00 PTG 15 Comments
Assalamualaikum...

Walaupun ramai dah tahu cara nak buat choc moist cake tetap jugak nak share resipi dengan korang.. Dijamin sedap dan moist sangat sangat...


Ooooo...hiasan kek ku tercacat sikit gara gara tercuit tanpa sengaja...huhuhuhu...

See..meladong ladong topping coklat...Coklat meleleh leleh..Jom jom belajar buat kek..

Cara buat : 300gm tepung+100gm serbuk koko+1sdt baking soda+baking powder diayak..Ketepikan...Putar dengan mixer hingga kembang dan putih 3 biji telur+300gm gula kastor+1sdt esen vanila..Kemudian masukkan 250ml susu cair+250ml minyak jagung+ 2 sudu susu pekat..Putar lagi sampai sebati...Kemudian masukkan bahan tepung yang diayak dan digaul dengan spatula guna kaedah kaup balik..Masuk tepung sikit demi sedikit..Last sekali masukkan 250ml air panas.Gaul sebati..Griskan loyang kek dengan mentega dan lapikkan loyang dengan baking paper.Curahkan adunan dalam loyang..Bakar suhu 160° selama 1 jam 30 minit.

Untuk topping : 200gm coklat masakan+150ml susu cair+1sdb susu pekat+2sdb mentega...Gaul sehingga semua bahan sebati...Curahkan topping atas kek sikit demi sikit (suku topping)atas kek...Tujuannya untuk bagi topping tuh menyerap ke dalam kek dan kek akan rasa moist gitu...Biarkan seketika..Lebihan topping tadi bolehlah dicurahkan habis atas kek..Lepas tuh boleh hias ikut taste memasing.

Kek akan moist sangat sangat dan coklat akan terasa..Tak caya korang boleh try..Memang moist..Kek nih saya buat untuk open house lorong rumah saya...

* nak rasa kek coklat lebih hoho liaw korang boleh masukkan serbuk nescafe/kopi..Memang kek coklat korang akan bertambah sedap..Tak percaya boleh try.

Rabu, 13 Ogos 2014

Resipi kuah ikan bakar campak campak

9:00:00 PG 16 Comments
Puan blog minta maaf sebab lambat update resipi kuah ikan bakar agak lambat sebabnya puan blig tak sihat..Sepatutnya semalam daa hari nih ada seminar dekat ILIM tapi terpaksa tarik diri sebab kesihatan yang tidak mengizinkan...Demam+Batuk+Badan Bisa+ Hilang Suara..Lengkap...So, tahap kelupaan agak tinggi...


Sebelum terlupa baik update laju laju...Kang berhutang lagi dengan korang..


Malas nak letak watermark..Puan blog time dengan sepantas kilat...

Cara nak buat : Blend bawang besar holland+4 biji bawang merah+2 batang serai+air asam jawa+cili kering+kunyit+ 1sdt serbuk rempah tumis...Blend sampai lumat..Ketepikan..Panaskan minyak tumis bahan yang diblend+serai diketuk tadi sehingga pecah minyak. Last sekali masukkan garam+gula...Curahkan atas ikan dan bakar ikut kesesuaian suhu oven korang atau guna pemanggang ajaib..

*Rempah tumis tuh yang saya dapatkan daripada kak Ina..Maksud saya, saya kirim kat Ina masa dia balik Terengganu...

*Kalau takde rempah tumis korang gantikan dengan serbuk kari..Disebabkan rumah saya takde serbuk kari saya tukar guna rempah tumis..Sedap jugak..hehehe..

Yang penting makan time panas panas haba menossk lobang hedong memaag perghh teraagkat mak bedah..Try la yer...Kalau tak sedap jangan salahkan saya..Salahkan tekak saya..hahaha...

Resipi kuah ikan bakar campak campak

5:57:00 PG 10 Comments
Puan blog nak minta maaf sebab lambat update entry resipi kuah ikan bakar sebab puan blog tak berapa sihat..Demam+bisa badan+batuk+suara hilang...Lengkap..Tapi tetap datang bekerja macam biasa..huhuhu..

Okeylah takmo merapu bubbling pepanjang..Direct aje ye...


Cara nak buat kuah nih blend bawang besar holland+bawang merah+ 2 batang serai+cili kering+serbuk kunyit+serbuk kulit kayu manis+serbuk jintan manis+serbuk jintan putih+serbuk ketumbar+air asam jawa..Dan blend ketepikan..Panaskan minyak tumiskan bahan yang diblend tadi+serai yang diketuk...Masak sampai pecah minyak...Last sekaai masukkan garam+gula...Then, curahkan kuah atas ikan. Bakar ikut suhu yang bersesuaian dengan oven korang atau masak guna pemanggang ajaib...

Senang aje kan kan..Koraag bolehlah cuba ye..Kalau tak sedap jangan salahkaa saya,sayakan tekak saya..hahaha..larik...

*sukatan untuk semua jenis serbuk tuh 1 sudu kecil ye..Jangan membukit sangat serbuk tuh agak agak rata okeylah...

Isnin, 11 Ogos 2014

Aiskrim Chocolate Rice

10:30:00 PG 20 Comments
Semalam lepas masak masak saya buatkan anak anak aiskrim pulak..Aina request aiskrim coklat..So, ummi buat ikut permintaan anak..


Bertaburan lah chocolate rice kat atas aiskrim tuh...Dulu saya buat aiskrim ada bubuh telur..Sekarang buat aiskrim tak payah guna telur...

Cara nak buat aiskrim pun sangat sangat senang tau...1 tin susu cair+susu pekat+ovalette..Pukul dengan mixer hingga kembang dan gebu..Lepas tuh masukkan 3 sudu besar serbuk coklat.Gaul rata..Tuang dalam tipuware dan taburkan chocolate rice...Sejukbekukan dalam fridge..

* Sukatan susu pekat ikut pada taste korang..Macam saya tak berapa suka manis so saya letak 4 sudu besar.

*Perasa aiskrim ikut pada koranglah nak letak ye...

Kuah Ikan Bakar campak campak yang sedap

9:00:00 PG 16 Comments
Dua tiga hari lepas ada tengok entry kak Ina a.k.a IntaNBerlian pasal kuah ikan bakar resipi mak kak Ina..Tetiba tekak nih pun nak makan ikan bakar..So,kuahnya harus ku buat sendiri guna rempah gulai yang saya kirim daripada kak Ina..Nak masak kena bereksperimen nanti kita tak tahu sedap ke tak...


Meladong kuah ikan bakar yang saya buat..hahaha...Melimpah ruah kuah ikaa bakar tuh..Puas lah makan..Memang sedap...Naati saya share resipi dengan korang ye...

Ahad, 10 Ogos 2014

Mee Rebus Kuala Sg Baru yang kaw kaw mabeles lesss

7:30:00 PG 14 Comments
AUTOPUBLISH

Semalam lepas balik dari Wet World Resort Kolam Air Panas Pedas, ayah ajak pergi makan mee rebus dekat Kuala Sg Baru..Ayah belanja...Total semua sekali RM49.50 untuk 11 mee rebus + air...Murahkan...

Lokasi kedai makan yang jual mee rebus nih agak tersorok sikit..Kena tengok betul betul..Kalau kawan kawan yang dari Melaka nak pergi PD/Seremban ikut jalan dalam memang akan lalu Pekan Kuala Sg Baru..Kedai makan tuh betul betul sebelah Shell..Di sebelah kiri jalan..Kalau kawan kawan dari PD/Seremban nak pergi Melaka ikut jalan dalam gak memang lalu Pekan Kuala Sg Baru..Kedudukan kedai makan nih sebelah kanan jalan...Saya highlightkan sekali lagi ye..Gerai makan mee rebus nih agak tersorok dan terletak bersebelahan dengan Shell.


Mee rebus nih memang kaw kaw mabeles lesss...Kuah mee rebus nih memang pekat dan terasa rempahnya tau..Tempat lain kalau makan mee rebus tak sama rasa macam mee rebus Kuala Sg Baru..Kalau kat PD kuah mee rebus jadi macam kuah mee bandung..Itu apa yang ayah saya cakap..Ayah saya cakap mee rebus Kuala Sg Baru memang terasa dan sedapnya tak tahu nak gambarkan macam mana...Tapi orang resdung tak digalakkan makan sebab kuahnya memang rasa udang tau...Tapi saya makan jugak sebab ada penawar untuk elakkan resdung..hahaha...

Kalau kawan kawan ada lalu Pekan Kuala Sg Baru sila rajinkan diri makan mee rebus kat sini..Harga berpatutan tau..RM3.00 saja..Memang puas hati..Tak rugi makan..hehehe..

Sabtu, 9 Ogos 2014

Resipi Kek Oren Sunkist Blended Cheese

1:10:00 PTG 13 Comments
Assalamualaikum...

Semalam sempat buat dua jenis kek untuk bekalan cuti cuti Malaysia dengan family...Kek coklat dan kek oren...Tapi kali nih nak share dengan korang resipi kek oren sunkist blended cheese...Cheese dan aku tak boleh dipisahkan...Bila badan naik mula pot pet pot pet..hahaha...


Cara nak buat senang dan mudah aje tau korang...Pejam sebelah mata pun boleh..hehehe....

Bahan bahan dan cara nak buat

2 cawan tepung + 1 sdt baking powder...Diayak..Ketepikan...Dua biji oren sunkist (dibuang biji) + kulit oren (dibuang serat putih tuh) + 3 biji telur (gred A@size L) + 1 cawan gula pasir + 1 cawan minyak masak..blend hingga sebati. Kemudian tuang adunan dalam bekas lain..Masukkan tepung yang diayak sikit demi sedikit. Gaul guna spatula cara kaup balik..Dah sebati masukkan cheese cheddar yang diparut + secubit garam...Gaul sekejap bagi sebati..Kemudian masukkan dalam loyang kek yang digris dengan mentega..Bakar dengan suhu 160 darjah celcius selama 35-40 minit...

*cheese parut ikut pada korang nak buh banyak mana..Saya parut 1/4 aje cheese tuh..

*kalau tak nak letak cheese parut pun boleh..Cara buat sama aje cuma tak payah buh cheese.

*oren sunkist kalau tak nak dua biji boleh aje letak sebiji..ikut selera korang..

Kek nih sedap tau..Terasa keorennan dalam mulut tau..Rasa yang gebas gebus tuh perghh...Kalau nak bawak balik untuk mentua kat kampung boleh...Senang,mudah,jimat masa...