Bubur ikan bilis yang simple dan sedap

Nak share dengan korang resipi bubur yang simple ciptaan ai yang bajet terhangat di pasaran...mihmihmih

Macam biasalah kan saya jenis masak nih tengok bahan bahan apa yang ada kat dapur...Asal ada janji halalan toyiban kan..

Bahan bahan

Beras
Ikan bilis yang ditumbuk
3 ulas bawang merah ditumbuk
2 ulas bawang putih ditumbuk
Lobak dipotong dadu
Kacang buncis potong kecik kecik
Minyak
Air
Sedikit garam dan perasa
Telur

Mula mula tumis bawang merah, putih dan ikan bilis yang ditumbuk..Tumis hingga garing..Masuk lobak, kacang buncis.Gaul gaul pastu masukkan air..Kacau sebati masukkan beras yang dah dibasuh...Biar sampai masak...Last seekaliii baru masuk sedikit garam dan serbuk perasa..Jangan bubuh banyak kang masin lak sebab ikan bilis kan dah ada rasa masin masin kann.Pastu telur tuh korang masak ikut taste anak tekak ye..Nak buat telur rebus?Telur hancur?ikut lerr kan...Macam ai suka telur goyang a.k.a putih goreng yang kuningnya still cair...Perghhh terbaik...

Memang sedap tau korang makan time panas panas..Melepur mulut mengelupur cari air sebab panas..hahaha

10 comments:

  1. erk..pagi2 ni kalau mkn bubur mesti sedap..tp nak cuba mcm yg kak mimi buat la..

    BalasPadam
  2. Rumah kakak dah dua hari asyik masak bubur mimie sebab anak no. 2 kakak demam dia tak nak makan lain selain bubur macam ini. Tapi dia makan dgn ikan bilis goreng dan kicap aje..

    BalasPadam
  3. Wow. Telur tu yg mouth watering ni haihhhh sedapnyaaaaaaaaaaa :(((


    nak bubur gakkk heheheeh thanksssss ummi hheheh

    BalasPadam
  4. sedapnyer..sgt suka mkn bubur..favourite..

    BalasPadam
  5. rezepi yg mudah n sedap... ank2 mesti suka la ni

    BalasPadam
  6. sy paling xbleh blah dgn telur goyang ni.. nak nak kalau kuning meleleh cam tu.alahai... kembang tengkuk.. mmm

    BalasPadam
  7. http://syafisupplement.blogspot.com/Selasa, 19 Ogos 2014 10:33:00 PG MYT

    t.kasih sebab bagi resipi simple mimple mcm nie...heheheh,,,saya perlu sebab nak masak bubur untuk anak and saya sendiri ni kurang pengetahuan memasak...thanks banyakx1000....sebab dah mudahkan hidup saya.....:)

    BalasPadam
  8. Simply tried ur recipe ni. Tp instead letak buncis i letak kailan. Rasa sedap juga. Thank u very much!

    BalasPadam

Terima kasih tinggalkan jejak korang kat sini. In shaa Allah saya akan balas jejak korang. Yang penting takmo komen yang bukan bukan ye..