Selasa, 19 November 2013

Menjawab pertanyaan Azie


Nampak?Tak nampak kan...
Takpe saya retype pertanyaan Puan Azie kat saya...

Salam mimie, sorry....saya azie...saya tinggal kat sri aman, saya just nak tanya...so far ok tak taska tu, coz tgh mencari tempat nak antar anak ni...klu kita breastfeed...diorg ok ke klu kita tinggalkan susu yang diperah? risau coz byk kes2 yang tak elok kan sekarang ni...trauma pun ada...mohon bagi pendapat...


Terima kasih ye Azie sebab bertanya kat saya...In shaa Allah cuba bagi pendapat saya setakat yang saya tahu ye...Dulu anak anak saya mak saudara saya yang jaga sebab saya tak berani nak hantar anak anak kat taska gara gara banyak kes dera yang berlaku..Tapi disebabkan kos hidup yang semakin meningkat, saya dan incik hubby buat keputusan hantar anak anak kat taska...Dalam hati tawakal aje kan...

Alhamdulillah saya dah hantar anak anak kat Taska Kasih Ainn dah 7 bulan...So far, sepanjang anak anak saya tinggal kat taska tuh syukur tiada berlaku sebarang perkara yang tak ingini macam kes dera tuh..Kalau setakat anak anak bergaduh sesama sendiri, jatuh sendiri tuh normal lah kan...Tapi kalau baby memang diorang jaga dengan cermat dan teliti tau..Nak nak saya kenal penjaga kanak kanak di taska tuh dengan baik..Dua orang daripada penjaga kanak kanak tuh jiran saya...So, diorang memang jenis soft spoken dan baik...

Dari segi perkembangan anak anak saya pulak alhamdulillah satu perkembangan yang agak positif...Anak sulung saya, Aina dulu seorang yang takut nak bergaul dengan orang..Sekarang dia dah okey...Dulu langsung tak nak bercakap atau dengan erti kata lain berat mulut...Sejak duduk taska dia dah pandai bercakap dan suka ajak berbual...Auni pulak terlebih lebih bijak...Setiap hari ada aje benda baru yang dia buat dekat rumah...

Dan yang paling seronoknya bila tengok anak anak saya dah mula pandai main nyorok nyorok, enjit enjit semut, sep sep bom bom,mewarna dengan betul, mengira 123 dan sebut abc..Satu perkembangan yang positif kan...

Kalau pasal breastfeed pulak, better Azie maklum dekat penjaga penjaga taska tuh pasal hal tuh..Explain dengan details waktu anak menyusu, kuantiti susu yang anak minum...Make sure bekalkan susu perahan secukupnya...Saya rasa takde masalah kalau anak Azie BF...In shaa Allah akan dijaga dengan sempurna...Rasanya Azie tak perlu takut dan risau..Make sure siasat dulu latar belakang sesebuah taska tuh untuk mengelakkan berlaku kejadian yang tak diingini....

12 ulasan:

  1. nak selit komen sket, kalau taska tu under JKM selalunya diaorang mang diberi kursus yg khusus tuk penjagaan kanak2 ni...sebab tu kalau nak pilih taksa biarlah ianya yg berdaftar, sebab pegawai JKM mang selalu akan buat lawatan ke setiap taska.

    BalasPadam
  2. nak selit komen sket, kalau taska tu under JKM selalunya diaorang mang diberi kursus yg khusus tuk penjagaan kanak2 ni...sebab tu kalau nak pilih taksa biarlah ianya yg berdaftar, sebab pegawai JKM mang selalu akan buat lawatan ke setiap taska.

    BalasPadam
  3. nak selit komen sket, kalau taska tu under JKM selalunya diaorang mang diberi kursus yg khusus tuk penjagaan kanak2 ni...sebab tu kalau nak pilih taksa biarlah ianya yg berdaftar, sebab pegawai JKM mang selalu akan buat lawatan ke setiap taska.

    BalasPadam
  4. nama sy azi jugak. hihihi.. betul tu tak semua taska tak bagus.. kena selidiki..

    BalasPadam
  5. ha bagus ni, testimoni utk taska tu :)

    Setuju kata kak Yati psl taska :D

    BalasPadam
  6. xder pengalaman lak pasal ni... tapi yg pasti biarlah taska yg berdaftar dankita siasat sikit camana cikgu cikgunya...

    BalasPadam
  7. jika taska yg berdftar kurg sikit mslh sebb cikgu dan pngsuh diberi kursus kan.. insha Allah... kna byk tawakal dan doa.. mga ALLA lindung anak kita..

    BalasPadam
  8. Masa anak kecik kecik dan masih bekerja mmg selalu facing problem macam ni....
    Baguslah tanya opinion kenkawan yg dah dah ada experience

    BalasPadam
  9. byk kena fikir bila nak hantar anak kat taska yea. yg penting kena check dulu ok ker tak.

    BalasPadam
  10. Byk jgk kna amik kira utk anta ank..isau kn mcm2x skrg ni...

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen.