Resipi Cucur Kentang


Pagi tadi keluarkan teaser aje kan....Sekarang saya nak share resipi pulak dengan korang...Memang sedap dan lembut aje...First time try buat tak sangka jadi pulak...Semalam sarapan incik hubby say buatkan cucur ikan bilis+bawang..Disebabkan i dont like bawang in the cucur@ cikodok, i making the potato cikodok..hahaha....Hancur BI ai...Tunggang langgang...

Nak buat senang aje korang...3 biji kentang dibuang kulit direbus sampai empuk....Pastu, tumbuk atau lenyek kentang yang dah direbus...Bubuh kentang tadi dengan tepung+garam+1/2 cawan air suam+air panas..Korang bancuh ikut anggaran sendiri lah ye..Ala kalau nak bancuh buat cucur kan bancuhan tuh tak terlalu cair atau pekat sangat kan...Sederhana aje...Dah siap bancuhan tadi boleh lah korang goreng ikut saiz yang korang nak...

Masa taip entry nih saya dah terbayang bayang kelembutan cucur kentang nih...Macam nak buat lagi aje...Cicah pulak dengan kuah kari...Perghhhh..

12 comments:

  1. wah cucur kentang, first time i dengar ni, nak cubalah dear...

    BalasPadam
  2. ibu sally suka sgt buat..bezanya dia potong kecik2 je kentang tu..hahaha

    BalasPadam
  3. Kalau akak potong2 dadu lebur dalam tepung dan goreng pun sodappp (dasar pemalas nak rebus bagai hahahaa...).

    BalasPadam
  4. sedapnya..noe klu buat cucur kentang ni...x yah rebus..potong kecik2..masuk terus..klu ada carrot pun masukkan jugak...mesti sedap kan...

    BalasPadam
  5. wahhh sedappnya.... huhh pantang2 jijah oi..hee

    BalasPadam
  6. wah potato pun boleh buat cucur... menarik nyer, resepi harus cuba jugak ni :)

    BalasPadam
  7. waaa terliur sudah.. nak kena buat gak nih..

    BalasPadam

Terima kasih tinggalkan jejak korang kat sini. In shaa Allah saya akan balas jejak korang. Yang penting takmo komen yang bukan bukan ye..