Aina seorang anak yang pandai berdikari

Malam semalam Aina mengadu sakit perut kat saya..Saya tanya dia nak "ber.... ke?" Dia menganggukkan kepala...Saya cepat cepat suruh dia bukak seluar dan pergi toilet..Lampu toilet awal awal saya dah bukak sebab senang untuk Aina keluar masuk toilet..hahaha...

Aina kalau buang air besar dia akan tutup pintu sendiri..Rapat aje pun, tak kunci..Lepas tuh dia sendiri akan panjat duduk kat jamban duduk tuh...Bila dah selesai melepaskan hajat, dia akan flush jamban sendiri dan cebok sendiri...Hahh..Mungkin ada yang tak yakin tahap kebersihan mencuci vontot tuh kan...Jangan risau...

Selalunya bila saya nampak Aina dah keluar toilet saya akan tanya dia dah flush? Dah cebok? Aina anggukkan kepala sambil cakap "Dahh.." Tapi biasalah kan untuk memastikan tahap kebersihan tuh saya akan check toilet dan tengok sama ada jamban bersih or tak...Alhamdulillah saya berpuas hati tahap kebersihan toilet..Tapiii saya akan cebok vontot Aina lagi sekali walaupun saya tahu bersih...Sebab bab yang tuh saya memang akan pastikan betul betul bersih.hahaha...

Actually saya dah ajar Aina awal awal berkaitan pembuangan najis kat toilet..hahaha...Saya ajar dia satu persatu supaya dia faham...Alhamdulillah syukur sangat sangat dia dah pandai..Berdikari..Buat sendiri...Selalunya lepas dah check toilet saya akan puji dia saya akan cakap "Pandai anak Ummi"...Bila kita puji anak akan suka dan insyaAllah dia akan praktikkan benda yang sama...Aina memang anak Ummi yang pandai...

11 comments:

  1. aina saya dah doblas tahun :)
    tp anak tecit sy 3 tahun
    setakat ni dia boleh gi toilet sndiri cuma sy akan pastikan cuci balik bontot dia sbb dia cuma sembur air je sbb dia geli nak basuh' nanti busuk tangan' katanya

    BalasPadam
  2. bijaknya aina.. kecik2 dah pandai berdikari..

    BalasPadam
  3. senang betul bila anak pandai berdikari...
    aina memang cepat dapat bila diajar nih..:D))

    BalasPadam
  4. pandainya aina, mmg kene praktikkan dari awal kam mimie, tahniah aina ;)

    BalasPadam
  5. Pandai Aina....tempeklah gambar budak yg pandai tu cuci vontut tu PU....hehe

    BalasPadam
  6. samalah mimie.. kak ina pun akan cuci lg sekali vontot alisha.. mcm kurg yakin la plak bab tu.. hihi

    BalasPadam
  7. alhamdulillah MIMI...cepat dia pandai..:)

    BalasPadam
  8. tq ya MIMI..balas klik2 iklan atas,tepi,bwh dn 8share jg..tq..;)

    BalasPadam

Terima kasih tinggalkan jejak korang kat sini. In shaa Allah saya akan balas jejak korang. Yang penting takmo komen yang bukan bukan ye..