Sabtu, 28 September 2013

Azza's Cold Powder bedak sejuk untuk kecantikan asli wajah

4:12:00 PTG 14 Comments
Korang pernah dengar produk bedak sejuk nih tak? Pengasas produk nih ialah kak Azza Elite...Produk bedak sejuk beliau memang mendapat sambutan yang menggalakkan...Banyak testimoni dan komen positif yang diterima daripada pengguna hasil penggunaan bedak sejuk secara konsisten...
Kebaikan dan kelebihan bedak sejuk Azza's cold powder ialah :-
- mencantikkan kulit wajah
- mencerahkan kulit wajah
- menyejukkan wajah
- menyegarkan wajah
- melembutkan wajah
- menghilangkan minyak pada wajah
- mengurangkan kusam pada wajah
- menghilangkan sel kulit mati
- merawat resdung
- mengurangkan kesan luka & parut
- merawat ruam & gatal
- mengurangkan/mengecutkan jerawat
- boleh dijadikan scrub badan
                                                                                                                                                                  
Sesuai digunakan oleh lelaki dan wanita..Kanak kanak, ibu mengandung dan ibu lepas bersalin juga boleh menggunakan kerana produk ini merupakan bedak sejuk..Siap dibancuh hanya sapukan saja...
a) Harga RM26.00 termasuk postage
b) COD - Bdr Sri Sendayan, Seremban dan Port Dickson
Berminat untuk dapatkan Azza's cold powder? Boleh sms/wassup saya di 0136739484 (Mimie)
Azza's cold powder...

Ramai yang confuse Azza's cold powder dengan bedak tanaka...Actually mungkin kelebihannya lebih kurang sama namun tetap ada perbezaan antara Azza's cold powder dan tanaka...

Kurung kucing dalam botol - Langsung tidak berperikemanusiaan

10:57:00 PG 12 Comments

Assalamualaikum kawan kawan yang saya sayangi....

Pagi tadi saya bukak ig (Instagram)...Tengok tengok pic kawan kawan baru upload..Sekali mata saya terpandang satu pic yang diupload kawan ig saya..Ya Allah ke mana hilangnya sikap perikemanusiaan dua orang hamba Allah nih....

Yang lebih memilukan dan memalukan orang Melayu kita pulak tuh yang buat..Sungguh saya benci kepada orang yang suka menganiaya nih...

Korang tengoklah gambar kat bawah nih..Apa salah anak kucing yang dikurung dalam botol plastik? Boleh pulak diorang tersenyum lebar bergambar dengan anak kucing dalam botol tuh...Cuba korang tengok anak mata anak kucing tuh..Sayu ajekan..Tak tahulah nasib anak kucing tuh sekarang..Hopefully dua orang hamba Allah tuh lepaskan..Kalau tak lepaskan korang fahamkan apa yang akan jadi...

Dunia akhir zaman! Macam macam yang berlaku...Hilang semua sikap sikap positif yang diterapkan ibu bapa tika mendidik kala kecik kecik dulu..Nak salahkan siapa? Salah didikan ibu bapa ke pengaruh kawan kawan ke atau bergantung pada sikap individu itu sendiri...Entahlah..Sama sama kita doakan supaya hamba allah ini kembali sedar dengan kesilapan mereka.

Jumaat, 27 September 2013

Semakan keputusan Peperiksaan Kenaikan Pangkat Secara Lantikan (KPSL) Penolong Pegawai Tadbir Gred N27

6:09:00 PTG 6 Comments

Kepada sesiapa yang telah pun menduduki peperiksaan kpsl hujung bulan Jun yang lalu keputusan peperiksaan korang dah boleh check ye...Hopefully korang yang menduduki peperiksaan tersebut berjaya...

Nak semak keputusan peperiksaan korang boleh klik www.kompetensi.jpa.gov.my/peperiksaan/keputusan/

Akan kuar page macam kat bawah...Boleh jugak check thru sms..Just ikut step macam pic nombor 2 tuh...

Favourite Aina dan Auni

6:03:00 PTG 9 Comments

Anak anak kesayangan saya yang comel dan bijak nih memang suka makan biskut...Terutama sekali biskut lemak..Saya memanh panggil biskut lemak..Tak tahulah korang panggil biskut apa...Family saya semua panggil biskut yang petak nih biskut lemak sebab rasa biskut nih berlemak dan kalau cicah kat air mesti nampak macam minyak kat dalam air tuh kan...

Cubalah hidang macam macam makanan dekat diorang langsung diorang tak hairan kalau ada biskut lemak nih tau...Selagi tak habis selagi tuhlah diorang duk hadap biskut lemak nih...

Roti bakar

3:59:00 PTG 8 Comments

Lunch hari nih roti bakar..Buat tiga keping aje...Tuh pun tinggal lagi sekeping...Tak mampu nak habiskan...Nih roti bakar versi kuali non stick punya ye...

Dah 3 hari diarrhea..Hari nih mc

11:47:00 PG 13 Comments

Assalamualaikum...

Hari nih hari ke 3 saya kena diarrhea...Pagi tadi pergi Klinik Kesihatan...Kali nih diarrhea saya yang paling teruk...Pagi tadi
Pukul 4.05 pagi saya dah bangun masuk toilet....Keluar masuk keluar masuk pukul 7.30 pagi baru stop..Seksa tau korang...Naik pedih vontot saya hah...

Saya akan slow slow jejak blog korang ye..Setakat yang saya mampu...Doakan saya xepat sembuh ye..

Khamis, 26 September 2013

Kenduri Domino's di pejabat petang semalam

11:20:00 PG 10 Comments

Semalam semua orang lapar...Saya dan kawan kawan pejabat seia sekata(ceh ayat tak menahan) collect duit beli domino's..Masing masing tengah lapar kan....Termasuk puan blog nih..Walaupun perut sakit tetap jugak nak makan domino's sebab dah lama tak makan....Alhamdulillah kenyang...Seronok makan ramai ramai nih..Happening...

Entry pendahuluan pagi Khamis

8:20:00 PG 16 Comments
Assalamualaikum...

Kawan kawan kesayangan saya semua nih sihat tak?Semoga sihat lah hendaknya ye....Thanks a lot kepada kawan kawan yang singgah dan tinggalkan komen dekat entry saya...Nanti saya try jejak korang ye..Slow slow..

Hari nih saya tak sihat sangat..Start dari semalam...Perut masuk angin lepas tuh loya..Kepala sakit..Semalam tidur pukul 12.30 tengahari sampai 2.30 petang...Dengan perut sakit lagi..Pagi tadi pukul 5.15 pagi dah bangun keluar masuk toilet...3 kali...Tak tahu lah kenapa...Nak duduk pun tak selesa sebab pedih kot..huhuhu...

Kawan kawan kesayangan saya nih semua fahamkan....Bagi saya masa ye terjah blog korang....InsyaAllah saya cuba balas komen korang dan terjah blog blog yang dah lama tak singgah..Bila penyakit M datang menyerang + sakit perut = slow lah jadi..Harap sabar ye sayang sayang semua..

Rabu, 25 September 2013

(Video) Isteri Mat Yo maki security guard...Di manakah hilangnya budi bahasa dan rasa hormat?

4:18:00 PTG 16 Comments

Rasanya ramai kot yang dah tengok video isteri pemain bola sepak JDT, Mat Yo maki seorang pakcik guard....Apa pendapat korang?

Sungguh saya sedih dengan apa yang berlaku..Ke manakah hilangnya rasa hormat dan budi bahasa isteri Mat Yo..

Macam Mat Yo tuh kan kenapa lah dia tengok aje fiil isteri dia maki hamun pak guard tuh..Langsung tak tegur sikap sombong isteri dia tuh...Isteri Mat Yo kena beringat...Suami hanya pemain bola Malaysia aje bukan taraf International pun...Janganlah disebabkan status suami dia tuh, dia hidup mendongak ke langit...Kena beringat hidup kita umpama roda..Bila dah senang segala galanya hilangkan?Hilang rasa hormat pada orang tua dan budi bahasa langsung zero...Sedihnya la hai...

Untuk pakcik guard terbabit sabarlah wahai pakcik..Sesungguhnya Allah takkan uji hambaNya lebih daripada kemampuan hamba itu sendiri...Apa yang berlaku ada hikmahnya..Anggap sajalah apa yang berlaku tuh satu ujian buat pakcik..Sabarlah wahai pakcik...

CPUV/BE Senheng/Sen Q

9:25:00 PG 15 Comments
Assalamualaikum...


Alhamdulillah rezeki saya lagi..Pagi tadi check akaun Nuffnang ada CPUV/BE Senheng/Sen Q Plant..Terima kasih Nuffnang..Kawan kawan yang namnpak iklan nih jangan segan segan singgah tengok ye...Syukur alhamdulillah...Bertambah lagi duit dalam tabung..

Selasa, 24 September 2013

Auni terkunci dalam bilik air

10:44:00 PTG 11 Comments

Auni memang suka mandi..Dah mandi kat taska pun nak mandi lagi....Nak dijadikan cerita masa nih saya tengah sibuk pujuk Aina menangis sebab nak ikut abi dia pergi kedai...Abi dia tak nak bawak sebab nak pergi kedai kereta..Agak payah nak bawak budak kecik...

Masa saya duk pujuk Aina, saya tengok pampers Auni dah bersepah kat lantai..Anak bertuah tuh dah bukak pampers dia dan masuk bilik air sendiri nak mandi...

Entah macam mana saya tergerak hati nak tengok Auni..Saya tengok pintu bilik air tertutup rapat..Saya try tolak pintu sekali tak boleh...Ahhh parahhh...Sah memang terkunci dari dalam..Saya ketuk ketuk pintu panggil Auni suruh bukak pintu..Dengarlah dia cuba bukak tapi tak boleh..Saya suruh Auni cuba lagi...Dia cuba bukak tapi tak boleh sampailah saya dengar dia cakap "Ummi tak leh.."Pastu dengar dia menangis...

Saya dengar dia menangis mulalah nak join menangis sekali tapi saya cuba tenangkan diri..Kalau kusut sangat tak boleh nak fikirkan...So, saya try cari kunci pendua pintu gril nak try panjat dari luar rumah dan jenguk Auni...Sekali cari kunci pendua pulak takde...Dua kali cari tak jugak jumpa..Sekali baru teringat kunci pendua ada sekali dengan kunci utama..Dan kunci tuh pulak dalam kereta okeh...Lupa nak bawak keluar..Incik hubby pulak pergi kunci pintu gril guna kunci dia..Lagi parah korang...Saya tak boleh nak keluar...Serabut dah nih...

Terus cari henfon kol incik hubby suruh balik sebab Auni terkunci dalam bilik air..Incik hubby suruh tunggu dia on the way balik...Tengok jam dah 15 minit dia terkunci..Dalam duk kalut sempat lagi saya snap gambar pintu bilik air..hahaha..Sengalkan...

Saya cuba slow talk dengan Auni suruh dia cuba bukak pintu sampai berjaya..Sekali cuba tak boleh..Dua kali tak boleh..Alhamdulillah kali ketiga berjaya jugak dia bukak pintu bilik air...Allah, lega saya korang...Terus saya cakap Auni pandai dan cium dua banyak kali....Auni? Apa lagi sengih macam kerang busuk..Anak bijak saya nih memang kental punya budak tau...Aishhh...memang sangat mencabar jaga Auni yang sangat aktif nih...

Lepas nih tak boleh nak leka memang akan jadilah macam nih...Jadi pengajaran untuk saya...Memang kena pantau Auni ketat ketat..

CPUV/BE University of London International

1:31:00 PTG 6 Comments

Alhamdulillah syukur...Rezeki lagi...Pagi tadi check akaun Nuffnang ada lagi BE yang tengah joget joget kat blog..Tapi setakat nih saya tak nampak lagi iklan tuh...Terima kasih incik Nuffnang sudi pilih blog saya untuk tempekkan iklan nih..Toceh toceh..hehehe..

Nota kaki* Sorry lambat update sebab saya not in good mood...Perut sakit+tekak loya..

Tab Aina rosak lagi

1:01:00 PTG 6 Comments

Sebelum nih kan saya bagitahu tab Aina rosakkan..Adik saya dah bawak pergi kedai dan repair..Rupanya wayar tercabut...So sabtu hari tuh Aina dah dapat semula tab dia...Tapi...tab dia rosak semula..Bukan sebab kerosakan yang sama...

Punca yang tab Aina rosak sebab Auni geram dengan kakak dia..Aina suka ambik tab Auni...Bila tab dia habis bateri dia bantai rampas tab Auni macam mana Auni tak geram...So, untuk melepaskan geram tuh Auni pergi main renjis renjis air milo kat tab kakak dia...Mahu tak rosak..

Sekarang tab Aina memang tak boleh on..Kena hantar pergi klinik..So, tab Auni kena sorokkan sementara waktu sebab takut diorang berebut..Ummi dah naik pening dengan fiil anak anak..

Siapa nak buat part time job contact saya ye

12:33:00 PTG 23 Comments
ENTRY MELEKAT SAMPAI 24 SEPTEMBER 2013...ENTRY BARU SKROLL KAT BAWAH LAJU LAJU OKEY!!!
Saya sedang mencari siapa siapa yang berminat nak buat part time job...Kerjanya hanya kutip dokumen saja...Jumpa klien dan kutip dokumen...Setiap 28hb, bonus 4 angka ke 5 angka akan direct masuk dalam akaun korang...Nih bukan tipu atau drama semata mata ye..Nih betul betul tau...Saya nak cari serius partimer saja okey..(Nak cari serius partimer area KL, N9 dan Melaka) Saya nak cari seseorang yang betul betul nak ubah hala tuju hidupp....Ceh ayat tak menahan...
Bila wassup nanti sila bagitahu nama korang dan alamat....Senang nak brief pasal kerja part time untuk korang...
Berminat? Boleh pm/wassup saya..Nombor ada kat sidebar...

Isnin, 23 September 2013

Selipar refleksologi yang murah

5:00:00 PTG 17 Comments

Selipar nih saya beli dekat salesman yang datang bawak risalah tuh korang....Diorang nih main masuk aje kat dalam office kitorang tanpa permission..hahaha...Kebetulan big big boss takde so kitorang layankan aje...Officemate saya yang sorang pun beli jugak...

Saya dah rasmi guna semalam...Perghhh memang terbaik lah...Tapak kaki kanan saya sakit dan rasa pedih aje...Tapi selesa tau korang...Buat lenjan dalam rumah...Bersih tapak kaki saya..hahaha...Harga selipar nih murah aje RM 19.90...

Resipi Cucur Kentang

3:00:00 PTG 12 Comments

Pagi tadi keluarkan teaser aje kan....Sekarang saya nak share resipi pulak dengan korang...Memang sedap dan lembut aje...First time try buat tak sangka jadi pulak...Semalam sarapan incik hubby say buatkan cucur ikan bilis+bawang..Disebabkan i dont like bawang in the cucur@ cikodok, i making the potato cikodok..hahaha....Hancur BI ai...Tunggang langgang...

Nak buat senang aje korang...3 biji kentang dibuang kulit direbus sampai empuk....Pastu, tumbuk atau lenyek kentang yang dah direbus...Bubuh kentang tadi dengan tepung+garam+1/2 cawan air suam+air panas..Korang bancuh ikut anggaran sendiri lah ye..Ala kalau nak bancuh buat cucur kan bancuhan tuh tak terlalu cair atau pekat sangat kan...Sederhana aje...Dah siap bancuhan tadi boleh lah korang goreng ikut saiz yang korang nak...

Masa taip entry nih saya dah terbayang bayang kelembutan cucur kentang nih...Macam nak buat lagi aje...Cicah pulak dengan kuah kari...Perghhhh..

Gaya Auni merajuk

1:27:00 PTG 10 Comments

Nih gaya merajuk Auni sekarang....Dulu tak reti nak merajuk buat macam nih..Sekarang bukan main lagi...Kalau dekat rumah MIL saya pot dia kalau merajuk bawah meja makan....Sekarang dekat rumah pot dia merajuk depan pintu bilik...Bila saya cakap "Eeeeee ada ulat belakang adik.."Auni bantai meraung lepas tuh sambung merajuk kat ruang tamu..hahaha....Jahat ummi dia..Anak dah lah merajuk bantai sakat lagi..Bukan nak pujuk pun kan...Selagi tak pujuk macam nih lah gaya dia..hahaha

Sabtu, 21 September 2013

Happy You You

6:00:00 PG 10 Comments
ENTRY AUTO PUBLISH

Assalamualaikum...

Korang tahu tak sekarang nih Auni belajar perkataan baru...HAPPY dan YOU...Dua hari lepas dia dengar lah satu rancangan nih ada nyanyi lagu HAPPY BIRTHDAY TO YOU...Sekali Auni ikut nyanyi sambil tepuk tangan...Comei aje dia nyanyi sebut HAPPY YOU YOU...

Saya yang dengar nih pulak terlebih eksited..Ada je saya rakam video dia nyanyi lagu HAPPY YOU YOU tuh tapi saya malas pulak nak upload dekat youtube sebab Auni seksi time tuh..Nanti kalau dia nyanyi lagi saya rakam ye...Korang tengok nanti dia nyanyi...Comei aje...

Jumaat, 20 September 2013

Aina dan Auni meratah mentega

8:00:00 PTG 7 Comments

Nak cerita kat korang pasal fiil Aina dan Auni semalam..Korang nampakkan mentega tuh. Saya suka mentega jenama Buttercup..Sedap dan kurang masinnn..Yang roti tuh abaikan ye. Baru sapu mentega kat sekeping roti..Nak dijadikan cerita semalam Aina dan Auni sibuk nak roti..Saya cakap tunggu dulu sebab mentega keras lagi kan..Yelah simpan dalam fridge..Untuk pengetahuan korang mentega tuh sebenarnya banyak lagi tau...Kira kalau kita beli kat kedai 500gm kan..hahhh kira mentega saya ada baki lebih kurang 200gm ke 250gm..Maknanya separuh lah yang tinggal...

Nak dijadikan cerita semalam Auni yak yak..Macam biasalah pergi toilet cebok budak kecik nih..Aina duduk aje kat ruang tamu..So, apa dia buat Umminya donno lah kan...Dah sudah cebok Auni, pakaikan dia pampers...So, saya pulak terus lepak atas sofa tengok Masterchef All Stars..

Serius tak tergerak langsung nak tengok apa dua orang budak kecik tuh buat depan kabinet tv...Saya duk fikir diorang tengah leka tengok Upin Ipin...Sekali si kakak datang dekat saya sambil tunjuk Auni...Masa tuh, saya nampak mulut Aina shining shining kaler kuning..Aik..macam kenal aje..Macam kena cucuk jarum saya bangun dari sofa...Sekali tengok, ya Allah...Budak budak nih bantai makan ratah mentega macam tuh aje...Siap cedok guna sudu skop susu diorang tuh..Allah...Terkezut beruk ummi dia...Bayangkan dari separuh yang tinggal terus tinggal macam kat gambar tuh...Aisshhh budak budak nih sabar ajelah....Ratah mentega pun boleh jadi...Apa pun cannot


Paper ship in the making

3:30:00 PTG 7 Comments
Alhamdulillah semakin hari semakin seronok perkembangan Aina....Tak sia sia saya didik dia plus hantar dia pergi taska...Memang seronokkan tengok anak anak membesar jadi budak yang bijak..

Walaupun Aina masih belum bercakap dengan betul..Maksud saya kalau kak Ina ada cerita Alisha pasal Alisha cakap bahasa Jerman, hahhh yang Aina pulak bahasa Jepun..hahaha...Apa dia cakap kadang kadang memang saya tak faham..

Malam tadi Aina try buat kapal kertas tau korang....Saya terkejut tengok kebolehan Aina tau...Kemas aje dia lipat kertas tuh ikut step by step...


Kemaskan dia lipat kerta tuh..Saya punyalah tunggu step seterusnya Aina nak lipat kertas tuh jadi kapal sekali Auni bantai rampas kertas tuh..Lepas tuh dia main ketuk ketuk macam bertukang kertas tuh...Adoii sabor ajelah perangai si Auni tuh..Dia memang suka buli kakak dia..hahaha...

Nanti balik rumah saya nak bagi Aina kertas suruh dia buat kapal lain..Nak tengok tahap IQ dia kan..Bila anak anak tahu buat sesuatu yang berfaedah dan kita tak pernah ajar rasa bangga pulak erk..hahaha...Syukur Alhamdulillah Allah kurniakan saya anak anak yang bijak....Saya tahu Aina anak yang bijak....

Belajar butang baju sendiri

12:08:00 PTG 11 Comments
Malam tadi Aina buka baju tidur dia..Saya marah lah sebab malam malam bukak baju sejukkan...Saya suruh dia pakai balik baju tidur tuh..

Bila dia pakai saya nak butangkan dia tak bagi..Kepala saya duk fikir dia merajuk dengan saya sebab marah dia tadi..Rupa rupanya dia tak bagi saya butangkan sebab dia nak belajar butang sendiri..Bila dia dah butang baju dia panggil saya suruh tengok...Bila saya tengok baju dia dah berbutang semua saya puji dia cakap padai...Kira cover balik nak pujuk dia sebab marah bukak baju tadi..Nasib baik dia senyum bila saya puji dia..hahaha...Ummi garang tak bertempat...Bukan apa korang saya marah sebab malam malam kan sejuk..Takut dia sejuk nanti...


Nampak perut...Seksi u...hahaha

Pemberian istimewa officemates dan bos

11:34:00 PG 8 Comments
Assalamualaikum....

Nama aje blogger tapi rasa malas nak update entry pulak.....Tapiiii...Bila tak update entry rasa lain pulakkan...Rasa tak senang duduk pulak..hehehe...Walau macam mana malas pun saya tetap perah sagat otak nih cari idea nak update entry...

Alhamdulillah hari nih banyak pulak idea datang nak update blog kesayangan saya nih....Pagi nih nak jamu korang tengok pemberian istimewa yang saya terima....


Alhamdulillah Allah murahkan rezeki saya...Rezeki kita nih datang dalam pelbagai bentuk..Betul tak?Naik pangkat ke, naik gaji ke, kesihatan yang baik ke, dapat makanan ke dapat duit ke apa ke janji segala apa yang kita peroleh tuh rezeki kan..

Syukur sangat sangat...Terima kasih to my lovely officemates dan bos sebab haiahkan saya something yang sangat special...Yang sebelah kiri tuh lilin epal pemberian officemate saya Zu...Dia bagi sebelum dia bertukar ke Jabatan Mufti Melaka...Yang sebelah lilin epal tuh Aura Salt di datangkan khas dari Red Kebaya Spa..Yang nih officemate saya Hafiz yang bagi..Dia dapat gift nih dengan baucer sekali tapi baucer dia ambik..Dia bagi saya Aura Salt nih...Boleh digunakan untuk mandi tau untuk menaikkan aura..hahaha...Bila nak guna tak tahulah saya...Saya dapat Aura Salt nih dua hari lepas kot...Tak ingat lah..lalalala...

Last sekali saya dapat sejadah yang comel dan kecik nih...Tomeinye...Cantik...Geram pulak tengok sejadah kecik nih....Sebenarnya sejadah nih bos saya dapat..Pemberian Datin tau isteri Dato' KP...Tapi dia hadiahkan sejadah nih dekat saya pagi tadi masa jumpa dia bincang hal berkaitan kerja....Ya Allah!!Terharu saya tau sebab dapat hadiah istimewa nih...Terima kasih Puan....Touching nih....Syukur padaMu Ya Allah murahkan rezeki hambaMu ini..ALhamdulillah!!!

Klik-klik lah tabung Aina dan Auni ye!!

Khamis, 19 September 2013

Ada apa dengan Lifetime Channel 709?

12:03:00 PTG 19 Comments
Kalau orang lain berduyun duyun tengok drama Melayu macam Cinta Jannah, Asmara Luna, Diandra dan sebagainya..Saya pulak amat ketinggalan tengok cerita cerita macm nih sebabnya saya lebih gemar tengok channel 709...Lifetime....



Ada apa dengan Lifetime? Sebenarnya rancangan yang ada kat Lifetime nih boleh dikatakan best jugak...Bila bukak Lifetime saya suka tengok rancangan Masterchef..Sebelum nih Masterchef Australia, sekarang bila dah tamat Masterchef Australia digantikan pulak Masterchef All Stars...Dah namanya minat masak kan so rancangan nih memang sesuai ler nak tengokkan...Rancangan nih ke udara setiap hari Isnin-Jumaat pukul 7.05pm - 8.05pm....

Lepas tuh saya suka tengok rancangan Prank My Mom...Hahhhh nih memang gila lah anak anak diorang prank mak masing kaw kaw punya...Nih kalau buat dekat Malaysia memang not suitable...


Lagi satu saya suka tengok One Born Every Minute...Cabaran buat bidan hospital menghadapi macam macam karenah dan fiil ibu ibu yang nak bersalin....Cara diorang nak bersalin pun sempoi...Macam macam cara diorang bersalin tau...Tapi sebagai orang Islam takde lah menjerit bagai macam diorang bila rasa sakit kontraksi tuh datang....Kita dah tentulah akan istighfar, zikir dan baca doa amalan untuk ibu ibu mengandung kan dan bersalin kan...


Last but not least saya suka sangat sangat rancangan Coming Home...Sebab apa? Sebab sebagai isteri tentera sangat touching okey tengok channel nih...Mengenai tentera yang bertugas di luar kawasan berbulan dan bertahun tak balik jumpa family..Bila tiba nak balik jumpa family akan ada surprise dibuat oleh pengacara dengan orang orang tertentu dalam sesebuah family tuh...Contohlah kan saya tengok episod seorang pegawai tentera yang bertugas di luar dan setahun tak balik.Bila tiba masa pegawai tentera nih nak balik diorang berpakat lah nak bikin surprise kat anak anak diorang..Kira kepulangan pegawai tentera tuh dalam pengetahuan isteri dan pengacara sahaja..Anak anak tak tahu...Bila tengok anak anak terkejut tengok ayah diorang balik dan menangis sedih wei....Sebab faham sangat sangat perasaan anak anak diorang yang lama tak jumpa ayah sendiri kan...


Agak agak korang paham tak penerangan saya pasal Coming Home nih...Rasa macam berbelit belit aje ayat ai nih..hahaha...Rancangan One Born Every Minute dan Coming Home nih setiap hari Khamis...Malam nih adalah..hehehee...

Tuh pasal lah saya agak ketinggalan drama drama Melayu nih sebab dok sibuk melayan Lifetime nih..hahaha...Kalau nak tengok drama Melayu terhegeh hegeh lah ai download kat DailyMotion...hahaha...

Nota kaki * Drama adaptasi novel Pengancam Perkahwinan dan Love You Mr Arrogant dah nak keluar tv wei...Tak sabar nak tengok...


Klik-klik lah tabung Aina dan Auni ye!!

CPUV/BE Olay JAS Bundle

10:31:00 PG 17 Comments
Assalamualaikum...

Alhamdulillah pagi tadi check akaun Nuffnang ada satu CPUV/BE baru Olay JAS Bundle.Syukur rezeki di pagi Khamis....Terima kasih Nuffnang sudi bagi hadiah untuk saya....Tiga CPUV/BE saya sebelum nih dah pun credited...Tak buat entry pun sebab bapak pemalas saya nih..hahaha....




Hahhhh...Nih lah iklan yang sedang bergoyang goyang di blog saya....Kalau kawan kawan nampak iklan jangan lupa klik dan tengok prodk nih tau....Macam biasalah kan kawan kawan cubit cbit sayang iklan saya, saya akan balas balik...Win win situation kan...


Nota kaki* Patutlah tapak tangan kanan saya gatal malam tadi..Rupa rupanya nak dapat rezeki....hehehe (^_^)

Rabu, 18 September 2013

Aina seorang anak yang pandai berdikari

4:17:00 PTG 11 Comments
Malam semalam Aina mengadu sakit perut kat saya..Saya tanya dia nak "ber.... ke?" Dia menganggukkan kepala...Saya cepat cepat suruh dia bukak seluar dan pergi toilet..Lampu toilet awal awal saya dah bukak sebab senang untuk Aina keluar masuk toilet..hahaha...

Aina kalau buang air besar dia akan tutup pintu sendiri..Rapat aje pun, tak kunci..Lepas tuh dia sendiri akan panjat duduk kat jamban duduk tuh...Bila dah selesai melepaskan hajat, dia akan flush jamban sendiri dan cebok sendiri...Hahh..Mungkin ada yang tak yakin tahap kebersihan mencuci vontot tuh kan...Jangan risau...

Selalunya bila saya nampak Aina dah keluar toilet saya akan tanya dia dah flush? Dah cebok? Aina anggukkan kepala sambil cakap "Dahh.." Tapi biasalah kan untuk memastikan tahap kebersihan tuh saya akan check toilet dan tengok sama ada jamban bersih or tak...Alhamdulillah saya berpuas hati tahap kebersihan toilet..Tapiii saya akan cebok vontot Aina lagi sekali walaupun saya tahu bersih...Sebab bab yang tuh saya memang akan pastikan betul betul bersih.hahaha...

Actually saya dah ajar Aina awal awal berkaitan pembuangan najis kat toilet..hahaha...Saya ajar dia satu persatu supaya dia faham...Alhamdulillah syukur sangat sangat dia dah pandai..Berdikari..Buat sendiri...Selalunya lepas dah check toilet saya akan puji dia saya akan cakap "Pandai anak Ummi"...Bila kita puji anak akan suka dan insyaAllah dia akan praktikkan benda yang sama...Aina memang anak Ummi yang pandai...

Belum pulih sepenuhnya

11:19:00 PG 16 Comments
Assalamualaikum....

Untuk pengetahuan semua chicken pox saya tuh tak betul kering tau..Memang saya nak sambung mc tapiii...bila ada yang pertikaikan mc terlalu lama dan akan beri kesan pada kerja saya jadi serba salah...
Saya tak mintak sakit nih..Sakit yang Allah bagi pada saya nih sebagai ingatan untuk diri sendiri supaya tak lupakan DIA dan sebagai penghapus dosa kecil saya kan..

Saya kerja nih bukannya nak tunjuk yang saya pekerja cemerlang ke pekerja yang lebih pentingkan kerja daripada diri sendiri ke atau nak tunjuk saya nih yang terbaik..Tak tak...bukan sama sekali..Saya tetap manusia biasa...Kalau ada kerja penting yang memerlukan saya, saya akan pastikan kerja tuh selesai walaupun saya sakit...Tapi bila saya dapat mc atas sebab kesihatan yang tak mengizinkan dan ada yang mempertikaikan mc terlalu lama what should I do?

Korang mungkin tengok muka saya takde bekas chicken pox dekat entry semalam..Korang jangan tertipu okeh..Tahu tak berapa tebalnya saya tempek bedak kat muka nak tutup semua bekas bekas chicken pox tuh? Bayangkan dulu saya selesa natural beauty tapi sekarang saya kena tempek patplohpat inci bedak kat muka yang bikin wa tak selesa macam cacing kepanasan....Sungguh wa memang tak selesa dah bila tempek bedak.....

Sebagai bukti saya tempek muka sebenar saya..Tak mau sembunyi sembunyi dengan korang..Korang hadap lah muka saya raksasa jadian saya tuh...Saya nak korang rasa perasaan saya yang terpaksa bekerja walaupun hakikatnya saya boleh dapat mc lagi..Aiyooo..lepas nih kalau ada officemates yang kena chicken pox jangan salahkan saya ye...Saya mc baru seminggu dah ada bunyi cakap lama..Sedih beb!! Touching sekejap..

Keadaan muka saya sebelah kanan...

Yang nih view sebelah kiri...

Yang nih view depan..muka mintak penampor...Sila jangan muntah pink tengok muka saya nih..huhuhu.....

Nota kaki* Asap ekzos semua boleh nampak..Hati saya yang berasap tak siapa yang nampak...huhuhuh...

Klik-klik lah tabung Aina dan Auni ye!!

Selasa, 17 September 2013

Kembali bekerja

2:29:00 PTG 11 Comments

Assalamualaikum...

Lambat bersiaran hari nih...Sebab kena settlekan kerja dulu...Sebab hari nih first kerja setelah sekian lama ber"mc", puan blog pakai kaler merah hari nih..Bagi semangat sikit nak bekerja..

Ngko mampu pakai merah menyala nih nyah..hahaha betapa sengalnya daku...

Isnin, 16 September 2013

Banyaknya laut

4:56:00 PTG 11 Comments

Anak dara kesayangan saya yang bijak cerdik si Auni kagum benar tengok laut....Sepanjang jalan tuh aayik la duk teriak "Banyaknya lautttt"..Tuh ajelah yang di sebut sepanjang jalan tuh...Saya dengar tergelak jer..Kelakar aje...Ada ke laut banyak...Bila kita cakap bukan banyak, besar..Pastu dia sebut "Besarnya lauttt" pastu dia tukar balik cakap banyak laut..

Masa nih saya kat area Pengkalan Balak..On the way dari Sg Rambai nak balik Seremban..Lalu ikut jalan kampung..Malas ikut highway..

Gambar laut saya snap dari dalam kereta guna Note 2 je, no FILTER tau..Suka tengok view laut time nih....Cantik kan ciptaan ALLAH.

Cara Aina lukis orang

1:45:00 PTG 6 Comments

Malam tadi Aina tengah kusyuk melukis...Saya pulak sibuk tengok tv..Lepas tuh tergerak lak hati saya nak tengok Aina lukis apa...Wah wah wah dia lukis orang tau korang...Orang panjang petak..Masa saya tengok tuh orang tuh takde telinga...Aina cakap kat saya telinga dia tak buat lagi..Saya suruh dia buat telinga..

Aina lukis bulat kat kiri kanan orang panjang petak tuh..Hahaha..Kelakar memang kelakar tapi saya puji Aina. Saya cakap pandai Aina lukis sambil cium dahi dia..Nampak jelas tau riak muka Aina yang happy dan senyum lebar bila saya puji dan cium dia..

Bila anak anak buat sesuatu yang menunjukkan kebolehan dan kemahiran dia seperti melukis ke menulis ke membaca ke kita sebagai ibu bapa kena appreciate anak anak tau..Cara macam mana terpulang pada korang..Macam peringkat umur Aina dan Auni saya akan puji diorang dan beri ciuman...

Tengoklah bentuk lukisan orang Aina nih..Dia tahu lukis mata, hidung, mulut dan telinga..Cuma kaki dan tangan aje yang takde..huhuhu...

Ahad, 15 September 2013

Keywords untuk hari nih

9:07:00 PTG 12 Comments

Assalamualaikum....

Uittt...lama betul saya tak update pasal keywords di blog saya...Keywords untuk hari nih ada macam macam...Korang boleh tengok kat pic bawah...

Yang saya rasa paling terbaik ada yang search pasal mengandung...Tips untuk dapatkan anak lelaki...Saya ada up pasal entry berkaitan...Apa yang paling bagusnya saya betul betul terlupa nak up entry tips untuk dapatkan anak perempuan...Padahal dah janji..Dasar mungkir janji saya nih...hahaha...Sorry bukan mungkir tapi lupa..Serius banyak entry saya yang tergendala..Jenuh saya nak habiskan sebelum masuk tahun depan...

Ada jugak yang cari pasal testimoni Aurawhite....Saya "berehat" sekejap dari jual Aurawhite sebab tak berapa sihatkan...InsyaAllah lepas ni sambung semula...Nih antara keywords yang saya pilih random ye...Yang lain tengok kat pic...hahaha...

Okeylah saya out dulu..Nak cari idea nak up entry baru...Main SEO lak..Sekali sekala..mihmihmih

Sabtu, 14 September 2013

Berbedak beras+daun cermai=muka hijau

11:25:00 PTG 12 Comments

Kawan kawan mesti tahu yang saya kena chicken pox kan..Sekarang saya dalam fasa pemulihan...Alhamdulillah chicken pox dah makin elok cuma tinggal bekas bekas chicken pox jela...

Bila dah tinggal scars yang menakutkan kat muka dah tentulah kena usaha nak hilangkan scars tuh kan...Alhamdulillah macam macam petua yang saya dapat..Salah satunya sapu muka dengam beras+daun cermai yang di blend@ di tumbuk...Disebabkan ai ni menantu manja yang mengada ngada, MIL yang tolong proseskan beras+daun cermai untuk dijadikan bedak...

Sedap wooo sapu kat muka...Sejuk aje...Kalau orang lain pakai bedak sejuk kaler putih, bedak saya kaler hijau..Lain daripada yang lain...Bukan setakat sapu kat muka tapi satu badan ye...Perghhh bab sapu kat badan yang saya tak tahan..Sebab kadang kadang tangan nih duk gatal menggaru garu..Terkopek lah kudis chicken pox tuh kan...Pedih bila sapu bedak hijau kat tempat kudis yang terkopek tadi..Tahan ajelah kan dah silap sendiri siapa suruh garu garu..hahahaha...

Mulai semalam bermula lah episod muka ai menjadi hijau..Bukan jadi incredible hulk okey...

Berjimba jimba di ladang kelapa sawit

5:13:00 PTG 6 Comments

Lepas makan tengahari, saya, MIL, FIL pergi ladang kelapa sawit..Incik hubby dah pergi dulu bawak Aina naik motor...Saya dan Auni pergi kemudian ikut MIL dan FIL.

Ladang kelapa sawit nih hak sdn bhd MIL dan FIL tau..Tanah tuh tanah MIL..So daripada tanah terbiar kan lebih baik digunakan untuk manfaat bersama...Tanam sawit dapat jugak hasilkan..

Hari nih hari kedua saya, MIL, Aina dan Auni pergi ladang kelapa sawit..Tengok incik hubby dan FIL tanam sawit baru beli..Ada jugak sawit yang dah besar dan keluarkan hasil..Yang sawit besar besar di tanam arwah tok abah incik hubby...So, sawit yang baru beli incik hubby dan FIL tanam di tanah yang masih kosong..

Sekali sekala berjimba jimba dalam ladang kelapa sawit best tau..hahahaha...Tengoklah Aina dan Auni bukan main seronok lagi diorang bila datang ladang kelapa sawit nih...Masa kecik nih lah kena kenalkan diorang ladang kelapa sawit kan..Kang dah besar takut tak kenal pulak..Saya yakin korang pun mesti suka kalau balik kampung kan? Banyak aktiviti kampung boleh buatkan. Betul tak?

Sayur campur yang super simple

1:46:00 PTG 7 Comments

Assalamualaikum...

Masakan pertama saya di rumah MIL selepas pulih chicken pox...Hari nih MIL saya nak masak ikan cencaru masak asam pedas dan sayur campur.So, part saya kupas bawang dan potong sayur..Settle semua saya terus masak sayur campur...Senang aje nak buat sayur campur nih..

Cara nak buat, bawang besar+bawang putih+ikan bilis..Tumis sampai garing..Pastu masukkan sayur kobis+lobak+air...Biar seketika sampai masak...Last sekali masukkan garam...

Untuk korang yang baru nak berjinak jinak belajar masak cubalah resipi mudah nih...Belajar masak simple simple lama lama dah mahir boleh belajar masak masakan yang advance sikit...Selamat mencuba...

Jumaat, 13 September 2013

Bedak beras+daun cermai untuk hilangkan bekas chicken pox

9:32:00 PTG 6 Comments

Homemade bedak beras+daun cermai...My MIL buatkan...Dia rendam beras pastu my MIL blend dengan daun cermai...Hohohoho...Nak cantik punya pasal ai is sanggup okey walaupun muka bakal jadi hijau...

Siapa yang sanggup tengok muka ada bekas chicken pox kan...Elok elok muka takde bekas apa apa tetiba ada..Meraung gua beb!!! Lepas nih bermula la sesi menyental muka sampai bekas bekas chicken pox nih hilang...Selagi tak hilang sanggup ai cari petua bagi hilang...

Ada seorang blogger bagitahu beli gel gamat dan sapu kat tempat kena chicken pox elok jugak..Saya lupa nama blogger tuh yang saya ingat nama IG dia @mshazadoes..Thanks dear bagitau pasal gel gamat tuh...Ex schoolmate saya pulak dia bagi petua masa dia kena chicken pox dia sapu nipis aje kat muka kulit pisang lemak manis@pisang kapas..Biar lendir lendir tuh kering dekat muka pastu cuci muka macam biasa...Tapi makan masa jugak nak hilangkan...

Kalau kawan kawan ada petua lain yang boleh hilangkan parut chicken pox nih share lah dengan saya. Tak kisah lah guna cara tradisional ke kena beli produk ke ai tak kisah..Ai is sanggup asalkan kulit muka dan badan macam dulu...

Makanan untuk hari nih

5:30:00 PTG 3 Comments
Pagi tadi sarapan nasi lemak....Tengahari makan ikan goreng dan kuah masak lemak...Pastu perut sakit payah nak uk uk uk...Ai bedal makan buah oren bubuh asam...Petang pulak duduk lepak lepak makan pulak jambu batu dengan asam...Dah lama mengidam nak makan jambu batu dengan asam nih..Semalam dapat makan puas hati ai..hahaha

Dah beralih arah ke Minion Rush dan Garden Mania pulak!

1:34:00 PG 10 Comments

Assalamualaikum...

Sampai sekarang nih fenomena Candy Crush masih on kan...Tak henti henti orang send request kat saya di fb...Jangan risau..Korang hantar seberapa banyak request pun saya pasti akan layan. Saya memahami perasaan korang bila main Candy Crush tuh...huhuhu...Sekarang saya stuck kat level 109..Payah bebenor..Nyampah pulak kome kan..hahaha..

Sekarangggg...saya dah berpaling tadah hokey..Bukan kacang lupakan kulit...no no no...Tidak sama sekali..Cuma kacang terlupa jalan nak balik..hahaha...Kadang kadang main jugak Candy Crush tuh tapi tak sefanatik dulu la kan...Saya sedang berseronok main game Minion Rush dan Garden Mania nih..

Apa yang best pasal Minion Rush nih gamenya tuh sebab salah satunya boleh collect pisang banyak banyak..hahaha..Gila sengal kan tak pasal pasal seronok sebab collect pisang..Lepas tuh, bila main game nih mencabar sikit lah sebab laluan yang kena lalu tuh bikin tapak kakai gelai gelai (tapak kaki geli geli)..Sebabnya kiri kanan sepanjang jalan tuh no tembok hokey...Silap langkah ngko jatuh kecepek jauh nun kat bawah..Tuh yang tapak kakai gelai gelai..hahaha..

Okey yang lagi satu Garden Mania nih pun best jugak...Kena solve puzzle ikut pada seberapa banyak klu yang diminta untuk completekan satu level tuh..Contohnya satu level nih kena completekan 30 biji lobak 30 biji bawang 2 ladybug dan 4 kaktus..Hah..korang kena settle kan apa yang diminta dengan kadar nyawa yang diberikan (move)..Alaaaa macam Candy Crush lah ada 20 move lah 25 move lah. Samalah macam Garden Mania nih nok...Selagi tak complete jangan berangan nak pergi next level hokey..Korang paham tak apa saya terangkan pasal game Garden Mania nih? Kalau tak paham tengok ajelah gambar yang saya tempek tuh..InsyaAllah korang paham maksud tersurat dan tersirat saya terangkan tadi ye.. Korang try lah main dua games nih gerenti best. TAK percaya? Hahhh korang test dua dua game ni cepat..Frrreeeee install kat google play...Memaaaanng best dan bolehlah buat peneman time korang tengah bosan..