Resipi Nasi Goreng Tomyam

Dah janji nak share resipi dengan korang kan..Sorry lambat sket up entry resipi....Rehat panjang nih faham faham ajelah kan...


Bahan bahan nih saya masak untuk nasi dalam kuantiti yang banyak (Saya masak 4 pot nasi dua kali trip)..Nanti pandai pandai korang adjust ye...

Nasi
1 biji lobak dipotong dadu
1 biji kobis (saiz kecik)
200gm ayam dipotong kecik
200gm sotong 
100gm udang
2 kiub pati tomyam
Garam
1 ikat daun ketumbar diracik

Untuk bahan menumis:

Cili kering
8 ulas bawang putih
8 ulas bawang merah
2 batang serai
(keempat empat bahan nih di blend yer)
Minyak

Mula mula panaskan minyak...Pastu masukkan bahan untuk menumis tadi..Biarkan garing...Lepas tuh masukkan kiub tomyam, lobak, ayam dan sotong...Agak agak bahan tadi dah dah masak masukkan pulak kobis dan udang...Gaul sebati dan masukkan garam dan nasi....Gaul lagi dan last sekali masukkan daun ketumbar yang diracik..Dah masak korang dah boleh hidang....Senang ajekan..Tak susah mana pun...Selamat mencuba ye korang....

9 comments:

  1. amboi.. sedapnya... jadi lapar balik dah...

    BalasPadam
  2. Masa bulan puasa hari tu, mak Teena pun ada masak nasi goreng tom yam for the first time. Ternyata memang sedap. Sebelum ni makan nasi goreng biasa jer.

    #Selamat hari raya :)

    BalasPadam
  3. tu dia ..
    nanti nak buat utk berbuka lah mimi !

    BalasPadam
  4. Menu peberet ni.. apa je asal ada nama tomyam memang suka ;D

    BalasPadam

Terima kasih tinggalkan jejak korang kat sini. In shaa Allah saya akan balas jejak korang. Yang penting takmo komen yang bukan bukan ye..