Kronologi demam chicken pox

Rasanya ramai kawan kawan yang dah tahu anak kesayangan saya Auni demam chicken pox...Alhamdulillah setakat hari nih Auni sudah kembali aktif dan ada kudia yang sudah kering dan terkopek...Kebanyakan di bahagain badan, muka dan kepala..Bahagian kaki masih ada gelembung....

Hari pertama Auni chicken pox...Masa nih tak banyak lagi...Saya syak dia kena demam campak..Lepas tuh saya mesej mesej dengan adik saya dia cakap suruh mandikan Auni kalau banyak yang keluar memang chicken pox..Kalau demam campak biasa aje takkan merebak dan keluar kat badan..Lepas mandikan Auni saya tengok makin banyak pulak gelembung air yang timbul...Sah dia chicken pox...


Hari kedua dah semakin banyak dan merebak di belakang badan dan dua tiga ketul di bahagian lain.....Masa nih saya dan incik hubby dah bawak Auni pergi hospital...Dapat ubat demam dan ubat sapu nih...


Hari ketiga semakin merebak ke satu badan...Masa nih saya memang keluar air mata sebab tak tahan tengok Auni menangis cakap sakit (Bukan sakit tapi gatal gatal tuh dia tak tahan)..Saya sampai cakap kat incik hubby kalau sakit nih boleh dipindahkan biar saya yang tanggung...


Hari keempat chicken pox...Dah ada kudis yang dah kering..


Hari kelima chicken pox dah semakin kering...Time nih Auni leka mengopek kudis kudis chicken pox dia..Bila saya tegur jangan kopekdia marah...hahaha


Hari keenam Auni dah semakin ceria dan aktif...Masa nih masih ada chicken pox tapi dah kurang..Cuma di bahagian kaki saja masih ada gelembung air....


Update terkini : Banyak kudis kudis yang terkopek tapi still tak boleh hantar taska lagi..Takut berjangkit...Buat masa nih adik saya no.3 yang bercuti seminggu tolong jaga anak anak saya..

13 comments:

  1. Kata orang chiken pox ni berjangkit bila dia dah kering PM... wallahu a'lam...
    Okje kena masih anak dara

    BalasPadam
  2. alaa siannyee...
    salam ziarah dari saya yee...

    BalasPadam
  3. sian.....klu chicken pox part yg x best, gatal2 satu badan tu, klu sya pun x tahan ni kan budak kecil kan...huhu

    BalasPadam
  4. masa da kering ni la dia akan berjangkit. terus je sapu calamine lotion

    BalasPadam
  5. Alahai kesiannya. Cikgu kena wktu tgkatan 3,dah la bz menyiapkan projek kh utk pmr....habis berparut muka huhu

    BalasPadam
  6. orang kata sekali seumur hidup, mesti kena kan?
    kena masa kecil, cepat sembuh dan tak bertanda mimi..
    kak kena dah tua, dah kahwin...huhu...lambat baik

    BalasPadam
  7. klu yg gelembung ni mang gatal sgt, siannye dahla kecik lagi...

    BalasPadam
  8. kesiankan...kalau budak2 kena chicken pox nie...pasti gatal...parutnya pun susah nak hilang..

    BalasPadam
  9. kesiannya dia..teringat anak sy kena cpox ni..sengsaranya tengok dia rasa gatal..

    BalasPadam

Terima kasih tinggalkan jejak korang kat sini. In shaa Allah saya akan balas jejak korang. Yang penting takmo komen yang bukan bukan ye..