Rabu, 21 Ogos 2013

Adam dan Hawa 2 - Dekatnya Cinta

11:35:00 PTG 17 Comments

Hahhh..Amacam? Adam dan Hawa 2 akan menjengah tak lama lagi...Apa lagi standby jela kan...Harus grab satu..Kali nih lagi sedih citer Adam dan Hawa...Hawa a.k.a Ain kena cerai dengan Am pulak hanya kerana cemburu dan salah faham...

Agak agak kan ada tak drama berepisod Adam dan Hawa 2?? Kebarangkalian otak saya mengatakan macam ada jer sambungan Adam dan Hawa..Korang rasa ada ke tak sambungan drama Adam dan Hawa? Kalau korang sekepala dengan saya angkat mouse!!!

Jumaat, 16 Ogos 2013

Resipi mudah untuk korang yang nak belajar masak....(Ketam Masak Cili Padi)

5:05:00 PTG 20 Comments

Hah bagi korang yang baru nak belajar masak, resipi nih paling mudah dan jimat masa...

Ketam Masak Lemak Cili Padi

Bahan bahan

Ketam
Cili padi (ditumbuk)
Kunyit @ serbuk kunyit
Santan
Serai

Cara nak masak : Tumbuk @ blend cili padi dengan kunyit...Masuk dalam periuk...Jangan bukak api lagi tau..Pastu masukkan santan...Bukak api dan kacau kuah slow slow..Kalau kurang hijau tambah serbuk kunyit lagi ye...Lepas tuh masukkan ketam,garam dan serai...Kacau sehingga masak...Tak boleh tinggal2kan tau nanti pecah minyak..Tak sedap...

Nih lah cara masak pure Negeri Sembilan..Senang kan...Selamat mencuba!!!

Resipi Nasi Goreng Tomyam

4:13:00 PTG 9 Comments
Dah janji nak share resipi dengan korang kan..Sorry lambat sket up entry resipi....Rehat panjang nih faham faham ajelah kan...


Bahan bahan nih saya masak untuk nasi dalam kuantiti yang banyak (Saya masak 4 pot nasi dua kali trip)..Nanti pandai pandai korang adjust ye...

Nasi
1 biji lobak dipotong dadu
1 biji kobis (saiz kecik)
200gm ayam dipotong kecik
200gm sotong 
100gm udang
2 kiub pati tomyam
Garam
1 ikat daun ketumbar diracik

Untuk bahan menumis:

Cili kering
8 ulas bawang putih
8 ulas bawang merah
2 batang serai
(keempat empat bahan nih di blend yer)
Minyak

Mula mula panaskan minyak...Pastu masukkan bahan untuk menumis tadi..Biarkan garing...Lepas tuh masukkan kiub tomyam, lobak, ayam dan sotong...Agak agak bahan tadi dah dah masak masukkan pulak kobis dan udang...Gaul sebati dan masukkan garam dan nasi....Gaul lagi dan last sekali masukkan daun ketumbar yang diracik..Dah masak korang dah boleh hidang....Senang ajekan..Tak susah mana pun...Selamat mencuba ye korang....

Khamis, 15 Ogos 2013

Resipi : Mee Sup Udang

12:54:00 PTG 10 Comments
Hari Isnin lepas saya buat mee sup udang untuk jamu jiran saya yang nak datang beraya rumah kan...Sebelum masak saya akan tengok bahan yang ada kat rumah..So, bila dah tengok bahan bahan yang saya decide buat mee sup udang ajelah...Senang dan ringkas...


Gambar sambal cili kicap takde la...Terlupa nak snap..

Bahan bahan nak buat mee sup udang nih senang aje...Mee kuning tuh celur lepas tuh ketepikan...Untuk sup pulak 2 ulas bawang putih+ 1/2 labu bawang besar+1/2 inci halia...Tumbuk kasar...Air+tomato belah 8+ 1 biji lobak merah potong bulat (ikut selera masing masing lah ye)+kobis bunga+udang (dibuang kulit separuh)+serbuk lada hitam+ 2 ketul kiub pati ikan bilis..Panaskan minyak tumiskan bawang dan halia yang ditumbuk+lada hitam..Agak agak bawang dah garing masukkan lobak merah+kobis bunga..Biarkan sekejap pastu masukkan air..Dah mengelegak masukkan pati ikan bilis+udang+ tomato...Kalau korang rasa sup tak berapa kick korang adjust masukkan garam ke apa janji rasa sedap...Dah masak korang boleh hidang...

Untuk sambal cili kicap pulak saya ambik 10 biji cili padi+2 ulas bawang putih..Goreng sekejap dalam kuali..Lepas tuh tumbuk hingga lumat..Campurkan kicap pekat@kicap manis+sedikit jus limau...Senang aje kan...

SELAMAT MENCUBA KORANG!!!