Sabtu, 31 Ogos 2013

Didik anak ucapkan Terima Kasih

10:05:00 PTG 8 Comments

Rasanya semua orang tahu kan ucapan terima kasih tuh sangat besar maknanya kan...Kalau kita minta tolong dan terima pemberian orang pasti kita akan ucapkan terima kasih kan...

Macam saya, saya sentiasa praktikkan ucap terima kasih kat anak anak kalau diorang tolong saya buat kerja atau saya minta tolong diorang ambikkan sesuatu..

Macam tadi Auni tolong bawakkan barang saya..Bila saya minta barang tuh terus saya ucapkan terima kasih dan secara automatik Auni akan jawab "Ame.." @ "Sama"..Contoh yang lain bila saya sudah lipat baju Aina dan Auni akan tolong angkat baju yang dilipat tuh...So, saya akan ucapkan "Terima kasih anak anak Ummi"..Diorang pun akan jawab "Sama2"...

Saya tahu korang pun praktikkan benda yang sama kat anak anak kan...Nak didik anak mestilah dari dia kecik lagi kan..Bila kita selalu praktik dan amalkan insyaAllah sampai diorang besar nanti akan jadi amalan wajib diorang untuk ucap terima kasih..Bak kata pepatah meluntur buluh biar dari rebungnya..

Bihun goreng yang simple dan sedap

10:05:00 PTG 5 Comments

Assalamualaikum...

Sarapan pagi nih saya buat bihun goreng yang simple..Yang penting sedap okey...Saya just gunakan bahan bahan apa yang ada kat dapur tuh ye...

Bahan bahan yang diperlukan mudah aje korang..Bihun+air+1 labu bawang besar (saiz sederhana)+segenggam ikan bilis+fish cake+sayur sawi+lobak (diracik halus)+lada merah (dihiris)+sedikit garam...

Mula mula korang tumbuk bawang dan ikan bilis..Pastukan panaskan minyak tumiskan bahan yang ditumbuk tadi sampai naik bau.Agak agak dah garing sikit masukkan fish cake..Bila agak agak dah garing semua bahan masukkan lobak+sawi+lada merah..Pastukan korang masukkan air ye...Biar seketika baru masukkan bihun...Pastu bubuh sedikit garam untuk sedap bihun goreng korang....Dah siap dan sedia untuk dihidang..

Jumaat, 30 Ogos 2013

Kad imbas Upin dan Ipin

4:19:00 PTG 8 Comments

Semalam singgah Petronas keluarkan duit..Sambil sambil tuh mata meliar tengok keliling Petronas..Gaya macam ala ala penyiasat pulak kan...hahaha...

Sekali mata saya ternampaklah kad imbas Upin dan Ipin..Apalagi terus tak fikir panjang saya ambik sekali dua..Untuk Aina dan Auni..Lepas tuh nampak ubat gigi Upin dan Ipin pulak..Ambik jugak..Perisa oren dan strawberi...

Anak anak punya minat tak kisahlah kan...Janji anak anak suka dan happy...Betul tak?

Asal Hari Raya aje saya jadi tembam

3:50:00 PTG 9 Comments

Korang tau tak bila Hari Raya je saya dapat rasa yang saya semakin tembam...Mana taknya hari hari ada jemputan jamuan Raya. Kalau sehari satu jemputan takpe lah jugak kan...Nih sehari 2, 3 jemputan...Cuba korang bayangkan berapa kali saya makan sehari? Mahu badan tak tembam? Buktinya tengok ajelah gambar saya kat bawah nih...Gambar nih yang paling terkini tau..Masa nih makan makan kat umah bos saya...

Jemputan Jamuan Hari Raya Lembaga Tabung Haji Seremban

7:38:00 PG 9 Comments

Alhamdulillah rezeki kan...Actually bos saya ada maklumkan Lembaga Tabung Haji jemput kitorang warga BAKA hadir jamuan Hari Raya yang diorang adakan di Tabung Haji Seremban..Jamuan start pukul 11 pagi sampai 3 petang...Kitorang kaum Hawa pergi dengan kenderaan pasukan tau..Kaum Adam naik kenderaan sendiri..Seramai 10 orang yang pergi...5 lelaki dan 5 orang perempuan...

Yang lelaki pergi dulu...Kitorang yang perempuan bertolak kemudian sebab tunggu kenderaan pasukan sampai...Kitorang sampai Tabung Haji tepat pukul 1 petang..Bos saya bagitahu pemandu minta datang jemput kitorang pukul 1.45 petang...Terasa macam orang kaya pulak datang berhantar balik berjemput..hahaha...

Jamuan diadakan di ground floor (orang awam) dan tingkat 1 (jemputan vip)..Kitorang opkos lah kat tingkat 1..Jamuan tuh kat bilik mesyuarat..Serius korang kagum sekejap tengok pejabat Tabung Haji nih..5S lagi..huhuhu...

Actually banyak gila menu yang disediakan Tabung Haji nih..Malu wei nak snap gambar..Apa pulak kata tetamu jemputan lain kan?Orang nih dah kenapa asyik amik gambar makanan aje...Reputasi I kena jaga okey..hahaha...Antara menu yang wajib ada opkos la nasi impit kan..Pastu ada roti jala, kuah kacang, kari, laksa, sate, buah tembikai dan oren, ayam masak merah, nasi minyak @ beriyani (saya tak sure sebab tak tengok pun...main hentam aje..hahaha), air sirap, air limau, teh dan nescafe...Saya amik 2 menu aje iaitu roti jala dan sate...

Dah puas tambah lemak kat badan kitorang beransur balik..Sebelum balik sempat juagk bergambar dengan dua orang staf lelaki Tabung Haji yang kebetulan kawan lama salah seorang officemate saya...

Khamis, 29 Ogos 2013

Tab Aina pulak rosak

1:05:00 PTG 21 Comments

Pagi tadi saya baca entry kak Ina pasal tab Alisha rosak tak boleh on..Kali nih giliran tab Aina pulak tak boleh on...Baru guna berapa ari je tak sampai sebulan pun...Nasib baik ada warranty card lagi..

Nampaknya lepas nih adegan rebut merebut tab antara Aina dan Auni jadilah kat rumah nanti..

KZNabihah Boutique memang pilihan yang tepat

7:44:00 PG 16 Comments

Entry yang dah lama saya perap dari sehari ke sehari nak up entry nih tapi penyakit M datang pulak...Tuh yang duk bertangguh aje kojo eh...Kali nih nak share dengan korang koleksi pakaian yang terbaik pernah saya ada...

Serius, saya seorang yang amat cerewat dan mementingkan kesempurnaan kalau nak beli pakaian...Siap saya tarik tarik kain nak tengok kualiti kain tuh macam mana...Punya cerewet tahap cipan manusia bernama Mimi Azirah nih kan...Soal duit tak mendatangkan masalah..Jenis saya kalau kualiti kain tuh memuaskan dengan gred triple A plus plus memang tak kisah wei kalau kena keluar duit beratus pun..

Dan yang penting jenis kain tuh mestilah menepati piawaian yang ditetapkan incik hubby..hahaha...Statement yang agak sengal di situ..Dalam memilih pakaian amat penting untuk kita memasti kualiti kain kan...Dan sepanjang saya bershopping memborong membeli pakaian saya amat amat berpuas hati dengan servis dan kualiti kain yang disediakan oleh salah satu online butik yang popular sekarang nih..Hei, kalau sebut satu Malaysia tahu okey...Kalau korang shopping kat butik nih confirm takkan menyesal..

Butik online yang saya maksudkan tuh tak lain tak bukan KZNabihah Boutique lah...First time kenal butik nih melalui blog seorang blogger yang saya dah lupa siapa orangnya..My bad (-_-)...Dari blog blogger tuh saya terjah blogshop KZNabihah..Serius korang 1st time tengok dah jatuh hati beb..Design tip top, material pakaian yang berkualiti dan harga yang berpatutan..Rasanya tak rugi kalau korang beli pakaian yang dijual..Berita baik buat si bersaiz plus plus nih..Untuk pengetahuan korang KZNabihah bukan saja jual pakaian untuk stok kurus cekeding aje tau tapi untuk yang bersaiz plus plus pun ada...Bila korang pakai aje dress ke skirt ke baju kurung keluaran KZNabihah nih korang akan dapat feel yang korang nih retis...Wei feeling princess sekejap wei...Korang akan rasa satu perasaan yang sukar nak digambarkan dengan kata kata..Sebab ramai mata akan memandang korang yang kelihatan sangat cantik dengan fesyen baju yang very da bomb...Family dan kawan kawan saya ramai yang puji koleksi KZNabihah nih cantik cantik belaka..Tak percaya? Korang try shopping dan dapatkan koleksi KZNabihah pasti korang takkan kecewa...

Yang paling penting kain Lycra yang digunakan tidak mengikut bentuk badan korang...Atau lebih panjangnya menampakkan segala lemak lemak tepu yang degil pada badan korang..Bila berpeluh kainnya tak melekap kat badan okey...Macam sesetengaj kain Lycra yang dijual kualitinya kurang memuaskan..Bila berpeluh akan melekap dan menampakkan susuk tubuh badan dengan jelas..Tapi tidak pada koleksi KZNabihah...Owner boutique nih memang seorang yang sangat bijak..Mencipta fesyen yang sesuai dikenakan oleh semua wanita tak kira bangsa dan agama dan masih mengekalkan ciri ciri Muslimah..

Hahhh....korang tergoda tak dengan ayat kasi kipas saya nih?hahaha...Apa korang tunggu lagi? Cepat cepatlah shopping di www.kznabihah.com. InsyaAllah korang akan berpuas hati dengan koleksi diorang..Nak dapat feedback yang bagus lagi korang boleh terjah blog Coklateyes...Nanie salah seorang yang memiliki koleksi KZNabihah...Kalau korang baca entry dia sure keterujaan korang bercambah cambah..huhuhu..Oppss sebelum terlupa saya nak bagitahu korang yang owner KZNabihah jugak ada blogshop yang jual tudung dan shawl tau...Setakat nih saya baru ada dua koleksi shawl Qasriena nih...Nak kumpul duit banyak banyak nak borong shawl kat Qasriena bebanyak...Kalau nak beli shawl yang cantik dengan design yang gila punya meroyan bila tengok korang boleh terjah blogshop Qasriena okey!!

Rabu, 28 Ogos 2013

Selasa, 27 Ogos 2013

Majlis khatam Al-Quran

11:52:00 PTG 11 Comments

Petang semalam berlangsung majlis khatam Al-Quran...Agak lewat sedikit untuk buat majlis nih sebab jadual yang padat masa bulan Ramadhan. So, office saya decide buat bulan Syawal...Biar lambat asalkan buatkan dari tak buat langsung...

Tetamu jemputan Ustaz Amirahman bin Abas dari Sekolah SMART Labu...Ustaz Amirahman memperdengarkan bacaan surah Hud ayat 111 sehingga 123..Pastu dia bagi tazkirah selama setengah jam dan memimpin khatam Al Quran...

Korang layan ajelah gambar gambar sekitar majlis ye...

Kronologi demam chicken pox

1:24:00 PTG 13 Comments
Rasanya ramai kawan kawan yang dah tahu anak kesayangan saya Auni demam chicken pox...Alhamdulillah setakat hari nih Auni sudah kembali aktif dan ada kudia yang sudah kering dan terkopek...Kebanyakan di bahagain badan, muka dan kepala..Bahagian kaki masih ada gelembung....

Hari pertama Auni chicken pox...Masa nih tak banyak lagi...Saya syak dia kena demam campak..Lepas tuh saya mesej mesej dengan adik saya dia cakap suruh mandikan Auni kalau banyak yang keluar memang chicken pox..Kalau demam campak biasa aje takkan merebak dan keluar kat badan..Lepas mandikan Auni saya tengok makin banyak pulak gelembung air yang timbul...Sah dia chicken pox...


Hari kedua dah semakin banyak dan merebak di belakang badan dan dua tiga ketul di bahagian lain.....Masa nih saya dan incik hubby dah bawak Auni pergi hospital...Dapat ubat demam dan ubat sapu nih...


Hari ketiga semakin merebak ke satu badan...Masa nih saya memang keluar air mata sebab tak tahan tengok Auni menangis cakap sakit (Bukan sakit tapi gatal gatal tuh dia tak tahan)..Saya sampai cakap kat incik hubby kalau sakit nih boleh dipindahkan biar saya yang tanggung...


Hari keempat chicken pox...Dah ada kudis yang dah kering..


Hari kelima chicken pox dah semakin kering...Time nih Auni leka mengopek kudis kudis chicken pox dia..Bila saya tegur jangan kopekdia marah...hahaha


Hari keenam Auni dah semakin ceria dan aktif...Masa nih masih ada chicken pox tapi dah kurang..Cuma di bahagian kaki saja masih ada gelembung air....


Update terkini : Banyak kudis kudis yang terkopek tapi still tak boleh hantar taska lagi..Takut berjangkit...Buat masa nih adik saya no.3 yang bercuti seminggu tolong jaga anak anak saya..

CPUV/BE Dove Samson

9:39:00 PG 10 Comments
Assalamualaikum....

Alhamdulillah pagi nih check akaun Nuffnang ada satu CPUV/BE baru muncul...Terima ksih Nuffnang sebab sudi bagi CPUV/BE dekat blog saya...


Nota kaki* Saya tak tahu nih CPUV/BE yang ke berapa...Malas nak kira...

Isnin, 26 Ogos 2013

Hadiah untuk Aina dan Auni

4:40:00 PTG 19 Comments
Assalamualaikum...

Hari nih lambat bersiaran sebab busy settle kan kerja yang berlambak lambak...huhuhu...Nih lah penangan cuti seminggu..kahkahkah...

Actually baru baru nih saya ada baca entry kak Ina pasal dia belikan hadiah untuk anak dara kesayangannya, si cerdik Alisha...Kebetulan saya memang dah bercadang nak belikan Aina dan Auni hadiah yang sama macam kak Ina bagi kat Alisha...Sempat jugak lah cot cet dengan kak Ina kat fb...

Kebetulan adik saya yang no 3 nak beli tab..Nak guna khas untuk internet saja...So, kebetulan saya ada tab dan saya deal dengan dia minggu lepas pasal tab...Hasil perbincangan kitorang, tab tuh saya jual dekat adik saya dengan harga RM 420.00..Saya tak nak duit tuh..Saya cadangkan kat adik saya dia belikan tab untuk Aina dan Auni..Kira macam sistem barter la...Saya bagi adik saya tab, dia pulak belikan anak anak saya tab dengan jumlah harga yang sama dengan tab saya tuh...Sabtu hari tuh dia dah beli pun tb untuk Aina dan Auni...Total RM 440.00..Lebih RM 20.00..Adik saya cakap takpelah dia sedekah...


Samsung tab 7.0 saya yang dah selamat jadi hak milik adik saya, Cuya...


Hah..nihlah hadiah yang saya belikan untuk Aina dan Auni...Buatan Malaysia waranti setahun...RM 220.00 satu...Aina punya kaler pink, Auni pulak kaler ungu...Lega saya, takde diorang berebut nak main game..huhu...Tab anak anak saya nih tak boleh buat call tau, kira tak boleh masuk simkad la...Yang ada sdcard..nak bukak internet semua boleh..Kamera pun ada depan belakang..

Kira oklah kan kan..Jual satu barang dapat dua barang baru...1 in 2...hahaha

Ahad, 25 Ogos 2013

Rumah terbuka di Melaka

4:31:00 PTG 12 Comments

Malam tadi saya dan family besar MIL pergi bandar Melaka pergi rumah saudara MIL buat rumah terbuka. Start pukul 11 pagi sampai 11 malam. Kitorang sampai dalam pukul 9 mlm lebih...

Macam macam juadah yang disediakan tuan rumah...Lapar punya pasal saya tak ingat nak ambik gambar makanan..Dah habis bedal semua baru teringat nak ambik gambar huhuhu...Saya makan mee goreng campur bihun goreng sikit.. Pastu makan kebab daging, keropok lekor, pencuci mulut makan asikrim coklat+vanila dan air sirap...Kenyang ooo...

Alhamdulillah rezeki kitorang anak beranak malam tadi..Balik Melaka terus MIL ajak pergi rumah terbuka malam tuh...

Shawl dan pashmina pemberian istimewa incik hubby

2:34:00 PTG 6 Comments

Sebelum nih incik hubby hadiahkan saya pashmina..Siap dia basuh lagi tau pastu baru bagi saya...Pashmina nih dia bagi sebelum beberapa hari nak raya. Ada tiga layer kaler..Hitam, kelabu dan krim...

Tadi incik hubby balik rumah sekejap nak ambik kereta bawak balik kem..Pastu dia bagi sebungkus beg plastik..Ada dua helai shawl...Satu kaler ungu dan satu lagi kaler hijau turqoise...Dia beli dekat Kelantan masa ada tugas dari Isnin hari tuh..

Saya nak ucapkan jazakallah khair kat incik hubby sebab hadiahkan isteri awak pashmina dan shawl...Jazakallah khair jugak sebab memahami taste isteri awak...Lepas nih boleh beli lagi ye abang..Ayang suka sangat sangat..Cantik..Pandai pilih ye..(Hope dia baca ucapan saya nih sebab kadang kadang dia stalker blog saya jugak..huhuhu)

Nota kaki*Saya memang lebih suka dan selesa pakai shawl dan pashmina...Datanglah apa jenis tudung baru pun shawl dan pashmina jugak yang I cari ok...

Jumaat, 23 Ogos 2013

Cara saya update entry guna Note 2

5:20:00 PTG 12 Comments

Saya up entry sebab nak jawab pertanyaan Kak Ana a.k.a Ibu Lala macam mana saya up entry guna Note 2...Saya rasa Note 1 dan Note 2 tak jauh beza kak...

Lagipun saya up entry guna aplikasi Blogger...Kak Ana boleh kat gambar yang saya tempek sekali kat entry nih..Rasanya semua tahu nak install blogger nih macam mana..

Gambar pertama tuh saya tunjukkan dari mana nak install blogger..Install melalui Play Store...

Gambar second pulak bila nak update tekan simbol pensil tuh..Gambar last akak dah boleh update macam biasa..Simbol kamera tuh kalau akak nak attach gambar..Senang aje kak Ana nak update entry guna Note tapi tak puas sebab kecik ajelah..huhuhu

Install kat Play Store...
Nak taip entry klik simbol pensil kat atas sebelah kanan....
Dah boleh update entry macam biasa..Simbol kamera untuk attach gambar..Dah selesai taip entry post entry klik simbol segitiga kat sebelah disket (save)

Macam mana nak letak watermark kat gambar guna handphone?

2:55:00 PTG 16 Comments

Nak tanya kawan kawan kesayangan semua nih tahu tak cara nak letak watermark kat gambar guna handphone?

Kalau guna lappy saya tahu lah kan macam mana just guna photoscape je..Tapi kalau handphone note 2 macam mana...Yelah cuti seminggu nih apa apa yang saya update saya guna handphone aje..Time kerja saya update guns lappy..

If korang tahu share sharelah ye dengan saya..Macam tak best pulak update entry guna handphone tempek gambar tak guna watermark baru I yang cantik tuh..Kesian eca tau penat dia buatkan watermark untuk saya.

Auni memang anak yang rajin

12:44:00 PTG 10 Comments

Tadi saya suruh Aina ambik penyapu kat dapur sebab lantai kotor ada habuk roti atas lantai lepas diorang sarapan...Masa nih Auni baring sebelah saya tengok saya layan instagram..Bila dia dengar aje saya suruh Aina ambik penyapu terus dia bangun berlari ambik penyapu kat dapur...Walaupun tak berapa sihat dia tetap juagk nak menyapu..hehehe

Apa yang saya perhatikan Auni nih memang seorang pembersih tau..Dia memamg tak boleh tengok lantai kotor ada sampah atau habuk..Memang berlarilah dia ke dapur ambik penyapu...

Kadang kadang telatah dia buat saya dan incik hubby ketawa..Tapi okeylah kan kecik kecik dah tunjuk sikap rajin dan membantu tuh...Saya harap Auni akan kekal rajin dan suka membantu sampailah dia dewasa nanti.

Gara gara Upin dan Ipin

10:46:00 PG 13 Comments

Nih lah bahananya penangan Upin dan Ipin...Hari hari tengok pun tak jemu..Semalam tengok sampai pukul 1.30 pagi pun tak habis habis lagi...

Nak tak nak terpaksa jugak tutup Upin dan Ipin dan shut down lappy. Aina bantai menangis cakap nak Upin..Saya buat derk aje..Dengan suara yang tinggi saya cakap dah lewat malam kena tidur esok sambung...Tapi bantai menangis jugak..I is buat derk lg la...

Sekarang dah pukul 10.48 pagi still tidur lagi gara gara mengantuk punya pasal..Snap gambar pun dia tak sedar..Tuh lah tidur lewat lagi..

Hobi baru saya (^_^)

9:22:00 PG 14 Comments

Sekarang saya ada hobi baru...Kumpul koleksi majalah RASA...Betapa ketinggalan keretapi dan ruginya saya sebab lambat tahap siput khinzir nak start hobi yang berfaedah nih...Tuhlah dulu suruh belajar masak tak nak, bila mama panggil buat buat sleep chicken. Nasib baik dah kahwin pandai masak..Kalau tak kompom hari hari makan kedai. Kopak poket duit asyik keluar...

Sekarang nih nak kata terror masak macam Chef Wan tuh taklah..Apa lagi nak setaraf dengan Matt Moran chef terkenal kat Masterchef Australia atau Jamie Oliver chef yang bijak dan mahir mencipta menu dengan cara yang simple dan berkhasiat...Tak tak saya tak setanding diorang semua tuh...

Tapi kalau suruh masak tuh bolehlah kan wat kenyang perut saya anak beranak...Tapi serius eh saya cakap kalau masakan yang leceh leceh nih saya bukan tak reti nak buat tapi disebabkan bahan bahan yang diperlukan agak menyusahkan nak cari saya decide tak nak belajar cara nak masak. Bila orang suruh buat terkial kial cari menu...Nampak tak betapa sengalnya daku..hahaha...

So...disebabkan minat dalam bidang masakan semakin hari semakin bercambah maka saya mulakan hobi baru nih. Setiap bulan akan pastikan dapat beli majalah RASA koleksi terbaru..Kalau termiss mahu meroyan dibuatnya..hahaha...Dulu suka membuang duit beli majalah InTrend, Lisa, Cosmopolitan bla bla bla sebab semata mata nak join kuiz n dapat hadiah..Sekarang saya bukan lagi tergolong dalam golongan tuh..Bagi can orang lain merasa pulak...Sanggup keluar duit beli majalah masakan sebab sangat berguna okey...

Korang ada hobi baru tak? Sharelah dengan saya...Nak tahu jugak hobi baru korang apa...

Rabu, 21 Ogos 2013

Adam dan Hawa 2 - Dekatnya Cinta

11:35:00 PTG 17 Comments

Hahhh..Amacam? Adam dan Hawa 2 akan menjengah tak lama lagi...Apa lagi standby jela kan...Harus grab satu..Kali nih lagi sedih citer Adam dan Hawa...Hawa a.k.a Ain kena cerai dengan Am pulak hanya kerana cemburu dan salah faham...

Agak agak kan ada tak drama berepisod Adam dan Hawa 2?? Kebarangkalian otak saya mengatakan macam ada jer sambungan Adam dan Hawa..Korang rasa ada ke tak sambungan drama Adam dan Hawa? Kalau korang sekepala dengan saya angkat mouse!!!

Kecewa dengan servis maxis/hotlink

6:48:00 PTG 11 Comments

Korangggg dengarlah rintihan hati kecik saya nih...Saya memang sentap habis dengan maxis/hotlink nih...

Mesti ada kalangan kawan kawan blogger yang tahu no 017 saya kan...Cerita nih macam nih...Hujung bulan April saya beli topup maxis via m2u RM100..Tujuan saya topup RM100 nih nak memudahkan saya...Yelah sebulan 4 kali topup RM10..Kira sebulan RM40 sy spend utk topup maxis/hotlink saja tak masuk Celcom lagi..Jadi saya decide beli topup RM100 terus..Senang boleh guna untuk tiga bulan..Tempoh tamat kredit 23 Julai 2013...

Sekali bila saya nak topup baru pada 25 Julai terus tak boleh guna sebab line tak aktif...Tadi incik hubby mesej dia bagitau orang kat maxis centre cakap sebab saya dah lama tak topup tuh sebab tuh pihak diorang stopkan line nombor saya...Punyalah sengal..Kredit tamat 23 Julai, saya nk topup baru 25 Julai..Takkan dua hari tak topup dah matikan nombor 017..Rupanya diorang cakap sepatutnya tiap tiap bulan kena topup untuk aktifkan nombor...Korang nampak tak permainan vangang maxis/hotlink nih? Kalau tiap tiap bulan kena topup untuk aktifkan nombor buat apa lah korang WUJUD kan topup harga RM100 tuh..Baik topup RM10 atau RM30 aje..

Yang hairan bin ajaibnya servis lain tak pulak macam tuh..Celcom okey je takde masalah...Digi pun sama. No wonderlah adik I no 3 beralih arah dengan Digi..Dia siap cakap maxis/hotlink memang mencekik duit orang aje...Siapa siapa yang keje dengan maxis/hotlink nih saya mintak sangat sangat kat korang tak payah nak terasa sangat dengan entry saya nih...Saya sebagai pelanggan setia korang yang dah 10 tahun guna nombor nombor maxis/hotlink nih sangat sangat kecewa dengan bad servis korang nih tahu tak...Lepas nih tak payah nak wayang promo tuh promo nih kat I kompom kena hambur...Dahlah staf korang malas nak tak nak layan incik hubby aku punya pertanyaan..(Hamek ngko kuar sudah perkataan aku..hilang dah saya)

Hentikanlah jual topup RM100 tuh..Takde guna topup RM100 kalau line nombor dimatikan..Bila report korang bagi alasan dah lama tak topup..Choiiii la...Korang tau tak betapa pentingnya no tuh? Saya tengah marah+bengang+benci dengan servis korang nih tahu tak...Saya syorkan lepas nih kalau ada customer nak beli topup RM100 korang korang yang kerja kat maxis/hotlink nih sila buat announcement macam nih "Tuan tuan puan puan yang telah beli topup RM100 sila pastikan anda aktifkan nombor anda dengan menopup setiap bulan.."

Lepas nih jangan marahlah kalau pelanggan setia korang lari guna Celcom, Digi atau Umobile..Dah memang servis korang macam hampeh!!!

Nota Kaki* Saya memang betul betul marah nih tahu tak...

CPUV/BE The Mortal Instrument

1:36:00 PTG 16 Comments

Tadi check akaun Nuffnang...Alhamdulillah ada cpuv/be baru lagi..Kali nih iklan The Mortal Instrument...So far saya tak nampak pulak iklan tuh kat blog...Mungkin keluar time malam kot..huhuhu...

Terima kasih Nuffnang sudi bagi hadiah kat saya lagi..Alhamdulillah rezeki...Syukur sangat sangat...Kawan kawan ada tak yang dapat iklan sama macam saya nih??

Jamuan Hari Raya di perumahan saya

9:02:00 PG 15 Comments

Kali nih saya nak cerita jamuan Hari Raya pulak tapi gambar gambar takde watermark sebab taip entry guna note..Okeylah straight to the point...16hb lepas bersamaan hari Jumaat malam Sabtu kawasan lorong rumah saya buat jamuan Hari Raya. Setiap rumah kena bayar RM30.00 dan sponsor satu jenis makanan.

Setiap tahun memang kitorang akan buat jamuan raya. Salah satu sebabnya untuk eratkan silaturrahim sesama jiran kan..Tapi masih ada lagi jiran yang tak nak bergaul dengan jiran jiran lain..Buat hal sendiri..Tapi okeylah kan tak nak paksa..

Seronok bila buat aktiviti macam nih kan..Tapi korang tahu tak masa jamuan raya nih mood saya langsung takde..Saya seorang yang suka bercakap dan berborak dengan jiran jiran tapi malam tuh saya hanya duduk dengan suami dan berbual dengan seorang jiran saya aje...Ada jugak saya tegur makcik makcik yang datang tapi tak banyak cakaplah..Bukan memilih tau tapi ada berlaku suatu kejadian yang menyebabkan saya menangis dan down sangat...Nasib baik incik hubby ada datang pujuk saya...Nanti saya cerita kat entry lain kenapa saya moody dan menangis...

CPUV/BE Twisties Traxxobeat

2:27:00 PG 13 Comments

Assalamualaikum...

Gigih wei type entry pepagi nih...Jam tepat menunjukkan pukul 2.50 pagi..Orang lain dah tidur kot..Siap mimpi bagai lagi..Saya still tak boleh tidur..

Disebabkan tahap kerajinan yang melambung tinggi tangan saya gatai duk check akaun Nuffnang..Sekali mata saya terpaku kat satu cpuv/be baru yang tetiba ada..Mana taknya tiap tiap hari I bukak akaun Nuffnang okeh semendang aje takde cpuv/be twisties tetiba hari nih muncul lak cpuv/be baru.Dah lah tuh pertengahan bulan baru nak muncul..Apa pun cannot...Mau tak terkejut mak jah!!! Dah lah baru muncul pastu tarikh start iklan 30 Julai lak tuh..Lagi terkejut cimpanzi den..hahaha...

Sepanjang pemerhatian saya la kan bila iklan twisties nih ada kat blog memang ramai jugak yang singgah tapi I is pelik sebab income still telur ayam...Nuffnang ada prob ke?

Anyway thanks Nuffnang sudi hadiahkan cpuv/be baru untuk saya walaupun sekarang nih penyakit M menjadi jadi gamaknya nak update blog..Kawan kawan yang nampak iklan twisties tuh silalah rajin rajinkan jari klik dan singgah tengok iklan tuh..

Nampak...nampak...Start 30 Julai tuh..21 Ogos baru nak terpacul....

Nota kaki* Dah boleh cash out pun tapi saja biarkan nak tambah duit sampai lah jari nih rajin nak cash out kan....

Isnin, 19 Ogos 2013

Cuti 5 hari - Jaga Auni demam chicken pox

3:25:00 PTG 19 Comments

Assalamualaikum...

Saya mintak maaf tak dapat nak terjah rumah kawan kawan sebab anak dara saya Auni kena chicken pox...Nanti saya update pasal nih kemudian..Doakan anak saya cepat sembuh ye kawan kawan...Tak sanggup tengok dia menangis mengadu sakit dan tergaru garu..

Jumaat, 16 Ogos 2013

Resipi mudah untuk korang yang nak belajar masak....(Ketam Masak Cili Padi)

5:05:00 PTG 20 Comments

Hah bagi korang yang baru nak belajar masak, resipi nih paling mudah dan jimat masa...

Ketam Masak Lemak Cili Padi

Bahan bahan

Ketam
Cili padi (ditumbuk)
Kunyit @ serbuk kunyit
Santan
Serai

Cara nak masak : Tumbuk @ blend cili padi dengan kunyit...Masuk dalam periuk...Jangan bukak api lagi tau..Pastu masukkan santan...Bukak api dan kacau kuah slow slow..Kalau kurang hijau tambah serbuk kunyit lagi ye...Lepas tuh masukkan ketam,garam dan serai...Kacau sehingga masak...Tak boleh tinggal2kan tau nanti pecah minyak..Tak sedap...

Nih lah cara masak pure Negeri Sembilan..Senang kan...Selamat mencuba!!!

Resipi Nasi Goreng Tomyam

4:13:00 PTG 9 Comments
Dah janji nak share resipi dengan korang kan..Sorry lambat sket up entry resipi....Rehat panjang nih faham faham ajelah kan...


Bahan bahan nih saya masak untuk nasi dalam kuantiti yang banyak (Saya masak 4 pot nasi dua kali trip)..Nanti pandai pandai korang adjust ye...

Nasi
1 biji lobak dipotong dadu
1 biji kobis (saiz kecik)
200gm ayam dipotong kecik
200gm sotong 
100gm udang
2 kiub pati tomyam
Garam
1 ikat daun ketumbar diracik

Untuk bahan menumis:

Cili kering
8 ulas bawang putih
8 ulas bawang merah
2 batang serai
(keempat empat bahan nih di blend yer)
Minyak

Mula mula panaskan minyak...Pastu masukkan bahan untuk menumis tadi..Biarkan garing...Lepas tuh masukkan kiub tomyam, lobak, ayam dan sotong...Agak agak bahan tadi dah dah masak masukkan pulak kobis dan udang...Gaul sebati dan masukkan garam dan nasi....Gaul lagi dan last sekali masukkan daun ketumbar yang diracik..Dah masak korang dah boleh hidang....Senang ajekan..Tak susah mana pun...Selamat mencuba ye korang....

Khamis, 15 Ogos 2013

Mengecat dinding rumah Ahad lepas

4:52:00 PTG 12 Comments
Orang lain semua dah cat rumah bulan puasa kan...Hahhh i laki bini punya sengal sibuk cat dinding rumah Hari Raya ke 4..Bak kata incik hubby kitorang sambut raya lambat...

Bertekak jugak masa nak beli cat sebab saya cakap tak sesuai incik hubby cakap sesuai...Lepas berbincang kitorang decide ambik cat kaler Red Ruby dan Red Cili Padi....So, kat bawah nih hasil mengecat....


Dinding nih kalau masuk masuk aje rumah terus nampak...Mula mula bila incik suami cat kaler Red Ruby memang tak boleh blah wei...Merah menyala memang tak sesuai..Dalam kepala otak dah terfikir kaler Red Ruby nih sesuai kat dinding mana...Apa lagi kalau bukan ruang makan kan....So, saya bagi cadangan dekat incik hubby campurkan kaler Red Ruby+Red Cili Padi....Maka nihlah hasilnya...


Yang nih pulak dinding kat ruang tamu sebelah kiri kanan..Nih lah cat kaler Red Cili Padi tuh...Nama aje Red Cili Padi...Habuk pun tarakkk....Cili padi lah sangat kan...Sekali cat jadi kaler pink ngko...Hahaha...i loikeeee.....

Tapi kira okeylah kan..Sesuai jugak....Settle bab mengecat...Sekarang tengah duk fikir nak hias dinding pulak...Incik hubby ada dapat hadiah frame Allah Muhammad daripada kawan dia...So, saya dah decide nak gantung dekat mana...Saya pun ada plan nak tempah ayat 1000 Dinar tulisan kufi tuh kat kawan ofis...InsyaAllah nanti saya share dengan korang...Apa yang penting sekarang ialah membusykan diri menggoogle sana google sini cedok idea nak hias rumah bagi cantik...

Oklah nak out dulu..Bye bye...