Aplikasi My Calendar (Period Calendar) di Play Store

Assalamualaikum...

Hari nih saya share dengan korang tentang satu aplikasi yang saya rasa sangat sangat berguna untuk korang terutamanya kaum wanita. Aplikasi tuh ialah Period Calendar @ My Calendar..Korang boleh install thru Play Store ye. Untuk kawan kawan yang tak guna smartphone nih saya mintak maaf ye sebab buat entry nih...huhuhu...Tapi tak salahkan saya nak share untuk informasi bersama kan.

Kenapa saya cakap aplikasi nih sangat berguna??? Kenapa?Nih bukan nak kipas pencipta aplikasi nih ke apa ke tapi serius korang memang aplikasi My Calendar amat berguna dan boleh digunapakai oleh semua kaum Hawa. Meh terjah satu satu pasal isi kandungan My Calendar nih.

Page depan My Calendar nih akan appear macam page yang pertama ada gambar arnab pink yang comel tuh...Untuk update tarikh pertama dan akhir korang period korang tab je gambar arnab tuh. Sebelum saya terlupa gambar arnab tuh korang boleh tukar dengan gambar haiwan lain. Masa mula mula install appear gambar kucing hitam tapi saya tukar dan pilih arnab pink. Bila korang dah update tarikh pertama dan last period, secara automatik bulan yang seterusnya akan appear tarikh baru yang akan korang period nanti dan tarikh subur korang. Kira nota yang appear kat arnab tuh akan inform korang berapa hari lagi korang akan period. Jangan lupa update sekali jangka masa period korang...

Gambar yang kedua nih pulak menunjukkan tarikh dan nota nota yang korang boleh update. Korang tengok gambar kedua tuh ada calendar kan? Korang tab calendar tuh akan keluar macam gambar yang ketiga. Untuk update nota kat setiap tarikh tuh korang tab je simbol + merah tuh dan akan keluar macam gambar yang ke4 dan kalau korang tab simbol ? hitam akan keluar macam gambar terakhir.

Gambar ke3 tuh korang boleh update mood korang time period, simptom simptom yang korang alami, pil yang korang makan dan macam macam lagi. Korang pun boleh update suhu badan korang, berat badan dan tinggi korang. Gambar terakhir tuh pulak menunjukkan simbol simbol untuk korang paham.

Macam contoh gambar calendar yang ditunjukkan nih korang akan nampak simbol bunga pink kecik dan simbol bulat pink kecik. Simbol bunga tuh menunjukkan tanda korang subur dan simbol bulat tuh waktu ovulasi berlaku. Kalau ada yang merancang kehamilan atau nak menjarakkan kehamilan calendar nih sangat sangat membantu korang okey. Tapi pastikan kitaran period korang tetap tau tak berubah ubah. Macam tuh jugak dengan jangka masa period korang.

Bukan setakat tuh saja. Kalau korang dah pregnant, korang boleh tab di ruangan I'm pregnant dan automatik calendar kitaran period korang akan stop. Tapi tapi tapiiiiii...walaupun calendar kitaran period korang dah stop aplikasi nih akan bantu korang sepanjang korang pregnant. Haaa...betul tak apa saya cakap. Best tak aplikasi nih. Sangat membantu korang yang masih kurang faham tentang kitaran period, waktu subur korang dan macam macam lagi. Hey, jangan cakaplah semua perempuan tahu pasal nih okey...Masih ada yang konpius ye..

Apa tunggu lagi. Cepat cepat install aplikasi nih. Korang tak rugi apa apa pun. Free aje pun kan. Diulang sekali lagi, aplikasi nih sangat sangat membantu...Tak percaya? Korang boleh cuba sekarang dan saya pasti korang akan berterima kasih sebab saya up entry nih...hehehehe...

3 comments:

  1. kalau di iPhone appsnya dipanggil iPeriod...he he he... Farah pun pakai juga...senang nak monitor...but then sekarang ni buat masa sekarang tak pakai apps ni...tengah pakai apps iPregnancy...

    BalasPadam
  2. dh lama download apps ni...mmg berguna.. :)

    BalasPadam
  3. Assalamualaikum kak mie, sheila pakai Period Tracker. rasanya nak try tukar yang inilah :)

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen.