Jumaat, 28 Jun 2013

Resipi Chocolate Merry Brownies

8:29:00 PTG 12 Comments

Macam yang saya janjikan saya nak share resipi ciptaan saya sendiri....Chocolate Merry Brownies...

Caranya masukkan 1/2 cawan coklat cair (nak guna nutella @ coklat lain yang korang suka pun boleh)+1/2 cawan biskut marie yang diblend halus+3 sudu tepung+3 sudu susu segar+1/2 sudu bikarbonat soda dan tepung naik sendiri+1 biji telur..Gaul sebati...Lepas tuh masukkan dalam paper cup dan bakar suhu 180°c selama 10-15 minit...

Boleh dapat dalam 30-40 bijik lah jugak....Ohya, nak ingat korang 2 tips berguna nih...Kalau korang rasa adunan korang tak manis,masukkan gula kastor dalam 1/2 cawan atau ikut sukatan korang sendiri...Sama ada nak manis atau tak..Saya tak masukkan gula sebab coklat cair yang saya guna dah manis...Tips yang kedua pulak kalau korang nak buat banyak banyak just gandakan saja sukatan yang saya bagi...

Garing kat luar lembut kat dalam....nyum nyum nyum...Sebab tuh saya namakan resipi saya nih Chocolate Merry Brownies...Jangan ditanya kenapa saya tak letak Chocolate Marie Brownies. Saja nak tukar Marie tuh jadi Merry...Glamour sikit...kohkohkoh

Nuffnang earnings ada problem ke?

8:38:00 PG 13 Comments

Assalamualaikum...

Salam Jumaat kawan kawan semua. Semoga hari nih lebih baik dari semalam...In Shaa ALLAH..

Actually saya nak tanya kawan kawan nih...Rutin harian bila nak bukak blog mesti kita tengok akaun Nuffnang kan? Macam saya, saya akan tengok blog stats untuk semalam dan hari nih. Then, baru saya tengok earnings...Kot kot lah kan ada CPUV baru kan..kohkohkoh...

Sekali bila klik kat earnings tuh keluar macam kat gambar bawah. Banyak kali jugak lah try..Banyak kali jugak lah gambar cap kelapa sawit kat bawah nih...Benda nih pernah jadi tak kat korang?Ke earnings Nuffnang under maintenance sekarang nih?

Khamis, 27 Jun 2013

Jambu batu asam kulit limau

7:19:00 PTG 11 Comments

Jambu batu nih pencuci mulut masa program ceramah sempena hari Polis....

Sedap korang....Jemputan sampai tambah 3,4 kali sambil puji menu makan tengahari sedap sangat2....

Sosej rebus

1:47:00 PTG 8 Comments

Sebenarnya sosej nih saya rebus dulu sebelum buat sambal...Sosej rebus nih favourite Aina dan Auni...Anak anak saya lebih suka makan sosej rebus daripada sosej yang digoreng atau bakar.Confirm diorang buat main renjis renjis..Tapi kalau sosej rebus bukan main lg diorang makan..Siap bertambah tambah...

Selera diorang nih selalu tak sama dengan saya. Saya kurang sosej rebus nih

Jom main sembunyi sembunyi dengam Auni

11:31:00 PG 10 Comments

Sejak dah "bersekolah" nih baik Aina dan Auni dah banyak belajar benda baru...Antaranya main sembunyi sembunyi sambil kira 1,2,3.....

Seronok tengok perkembangan diorang..Agaknya nih salah satu aktiviti diorang dekat taska selain belajar...Sempat tempek gambar Auni je..Gambar Aina baru nak snap dah habis kira...

Rabu, 26 Jun 2013

Keywords yang popular minggu lepas

9:55:00 PTG 7 Comments

Hahhhh....Sekarang nih kan sedang berjalannya peperiksaan KPSL gred N27 kan....

So, minggu lepas keywords berkaitan yang paling popular...Macam macam keywords calon calon peperiksaan cari kan...Good luck ye buat mereka yang sedang bertungkus lumus menjawab soklan peperiksaan....

Tunggu next year pulak kompom keywords nih popular semula...

Kek Cheese Pesona

12:37:00 PTG 13 Comments

Assalamualaikum...

Hari Isnin lepas saya teringin nak makan kek cheese. Kebetulan saya terbaca kat satu blog nih (saya dah lupa blog mana) ada share resipi kek cheese pesona. Cara nak buat pun senang je.

Cara nak buat, korang celupkan biskut merry dalam susu segar yang dipanaskan (tak nak panaskan pun okey je).Lepas tuh,susun biskut yang dicelup tadi dalam loyang (makesure guna loyang yang boleh bukak tuh tau)..Pastu, korang pukul hingga sebati 500g cream cheese+1/2 cawan gula halus+100ml susu segar...Dah sebati,tuang dalam loyang tau jangan bubuh banyak banyak tau sebab nak selang selikan dengan biskut yang dicelup susu tadi. Lepas dah ratakan cream cheese atas biskut,korang taburkan serbuk milo.Pastu,ulang langkah tadi sampai habis.Makesure kek korang tuh lapisan atas sekali cream cheese....

Dah siap boleh simpan kek tadi dalam fridge...Agak agak dah keras,boleh keluarkan dalam loyang dan korang boleh hias ikut suka hati. Macam saya, buat simple je juz tabur serbuk milo. Lepas nih boleh buat kek birthday pulak kan...

Kek nih senang aje nak buat dan yang paling penting kek nih memang sedap la....

UV blog pada 24/06/2013 1000++++ Speechless

12:34:00 PTG 13 Comments

Semalam macam biasa saya check akaun Nuffnang....Bila saya check UV blog saya terperanjat..Sebab selalunya UV blog saya 300++. Sekali bila tengok 24/06/2013 punya UV..mak aiii capai 1000++...Speechless mak nok....hahaha...

Tertanya tanya jugak kan apa penyebab UV blog saya naik mencanak canak sampai macam tuh sekali....Apa apa pun saya bersyukur walaupun sehari aje UV blog saya capai 1000+++..Nih sebagai pembakar semangat untuk capai UV 1000k tiap tiap hari lepas nih...

Alhamdulillah...

Isitimewa untuk blogger Zaza Nizam

12:16:00 PTG 5 Comments

Hari nih saya nak buat entry special untuk blogger Zaza Nizam...Terlebih dahulu saya nak ucapkan terima kasih banyak banyak untuk blogger Zaza Nizam sebab sudi terjah blog saya dan tinggalkan jejak kat entry saya.

Bila orang memberi kita merasa, orang tinggalkan komen kita membalasnya kan...Saya nih punyalah semangat nak balas komen komen Zaza Nizam tau. Sekali tak boleh terjah blog dia sebab link blog takde..Acaner?

So, kepada blogger Zaza Nizam please tinggalkan link blog awak kat entry nih boleh?Senang nak balas jejak...Boleh kan kan kan....

Majalah RASA keluaran JULAI 2013

11:43:00 PG 4 Comments

Bertambah lagi koleksi majalah resipi saya...Sejak demam Masterchef melanda saya meroyan sikit kalau nampak buku atau majalah resipi dan masakan.

Nota Kaki*Bukan setakat demam Masterchef Selebriti aje demam Masterchef Australia ye jugak.

Pulut kuning dan kari ayam kampung

7:56:00 PG 11 Comments

Alhamdulillah rezeki saya dan anak anak. Jiran saya bagi pulut kuning kari ayam kampung yang sedap dan lembut....Macam tahu tahu aje saya teringin nak makan pulut kuning..hehehe..

Terima kasih ye jiran...Mi dan isteri...Semoga dimurahkan rezeki...

Selasa, 25 Jun 2013

Syura Juara Masterchef Selebriti Musim ke 2

10:07:00 PTG 4 Comments

Alhamdulillah....Akhirnya terjawab sudah siapa juara Masterchef Selebriti...

Sebenarnya kan dari awal lagi saya memang pilih Syura..Saya memang harap sangat tau dia jadi JUARA. Alhamdulillah, rezeki berpihak kepada Syura. Akhirnya peserta pilihan saya jadi juara.

Tahniah Syura di atas kejayaan bergelar JUARA MASTERCHEF SELEBRITI MUSIM KE 2. Tahniah jugak buat badan kebajikan BREAST CANCER WELFARE kerana mendapat sumbangan sebanyak RM60,500...

Ahad, 23 Jun 2013

One Born Every Minute UK

7:33:00 PTG 5 Comments

Assalamualaikum...

Hujung hujung minggu nih banyak habiskan masa tengok TV aje. Antara channel pilihan saya 104 Ria, 703 AFC, 709 Lifetime dan 727 Food.

Tapi hari nih saya tengok channel 709 dan rancangan yang saya suka One Born Every Minute UK. Seronok tengok ragam dan cara ibu ibu preggy menghadapi saat saat yang getir melahirkan bayi. Most of them nih suka screaming...But kita sebagai Muslim kena banyak beristighfar, zikir dan berdoa.

Memang kesakitan yang ditanggung saat saat nak melahirkan tak dapat dibayangkan macam mana. Sakitnya hanya ibu yang nak melahirkan saja yang tahu. Sebab itu Allah berikan ganjaran yang terlalu besar untuk ibu ibu mengandung dan melahirkan bayi.

Kadang kadang menangis jugak tengok rancangan nih sebab kesedihan dan kegembiraan menyambut kelahiran anak tuh tak dapat digambarkan dengan kata kata...Betapa besarnya rahmat yang Allah berikan kepada kita kan....Bila tengok rancangan nih terimbau kenangan melahirkan Aina dan Auni..

Nota kaki* Tetiba macam nak mengandung lagi...huhuhu

Aplikasi My Calendar (Period Calendar) di Play Store

7:21:00 PTG 3 Comments

Assalamualaikum...

Hari nih saya share dengan korang tentang satu aplikasi yang saya rasa sangat sangat berguna untuk korang terutamanya kaum wanita. Aplikasi tuh ialah Period Calendar @ My Calendar..Korang boleh install thru Play Store ye. Untuk kawan kawan yang tak guna smartphone nih saya mintak maaf ye sebab buat entry nih...huhuhu...Tapi tak salahkan saya nak share untuk informasi bersama kan.

Kenapa saya cakap aplikasi nih sangat berguna??? Kenapa?Nih bukan nak kipas pencipta aplikasi nih ke apa ke tapi serius korang memang aplikasi My Calendar amat berguna dan boleh digunapakai oleh semua kaum Hawa. Meh terjah satu satu pasal isi kandungan My Calendar nih.

Page depan My Calendar nih akan appear macam page yang pertama ada gambar arnab pink yang comel tuh...Untuk update tarikh pertama dan akhir korang period korang tab je gambar arnab tuh. Sebelum saya terlupa gambar arnab tuh korang boleh tukar dengan gambar haiwan lain. Masa mula mula install appear gambar kucing hitam tapi saya tukar dan pilih arnab pink. Bila korang dah update tarikh pertama dan last period, secara automatik bulan yang seterusnya akan appear tarikh baru yang akan korang period nanti dan tarikh subur korang. Kira nota yang appear kat arnab tuh akan inform korang berapa hari lagi korang akan period. Jangan lupa update sekali jangka masa period korang...

Gambar yang kedua nih pulak menunjukkan tarikh dan nota nota yang korang boleh update. Korang tengok gambar kedua tuh ada calendar kan? Korang tab calendar tuh akan keluar macam gambar yang ketiga. Untuk update nota kat setiap tarikh tuh korang tab je simbol + merah tuh dan akan keluar macam gambar yang ke4 dan kalau korang tab simbol ? hitam akan keluar macam gambar terakhir.

Gambar ke3 tuh korang boleh update mood korang time period, simptom simptom yang korang alami, pil yang korang makan dan macam macam lagi. Korang pun boleh update suhu badan korang, berat badan dan tinggi korang. Gambar terakhir tuh pulak menunjukkan simbol simbol untuk korang paham.

Macam contoh gambar calendar yang ditunjukkan nih korang akan nampak simbol bunga pink kecik dan simbol bulat pink kecik. Simbol bunga tuh menunjukkan tanda korang subur dan simbol bulat tuh waktu ovulasi berlaku. Kalau ada yang merancang kehamilan atau nak menjarakkan kehamilan calendar nih sangat sangat membantu korang okey. Tapi pastikan kitaran period korang tetap tau tak berubah ubah. Macam tuh jugak dengan jangka masa period korang.

Bukan setakat tuh saja. Kalau korang dah pregnant, korang boleh tab di ruangan I'm pregnant dan automatik calendar kitaran period korang akan stop. Tapi tapi tapiiiiii...walaupun calendar kitaran period korang dah stop aplikasi nih akan bantu korang sepanjang korang pregnant. Haaa...betul tak apa saya cakap. Best tak aplikasi nih. Sangat membantu korang yang masih kurang faham tentang kitaran period, waktu subur korang dan macam macam lagi. Hey, jangan cakaplah semua perempuan tahu pasal nih okey...Masih ada yang konpius ye..

Apa tunggu lagi. Cepat cepat install aplikasi nih. Korang tak rugi apa apa pun. Free aje pun kan. Diulang sekali lagi, aplikasi nih sangat sangat membantu...Tak percaya? Korang boleh cuba sekarang dan saya pasti korang akan berterima kasih sebab saya up entry nih...hehehehe...

Sabtu, 22 Jun 2013

Koleksi FM saya

9:43:00 PTG 10 Comments

Assalamualaikum....

Antara koleksi FM yang saya ada. Ada yang saya beli, ada yang orang bagi dan ada hadiah menang CGL...Geram pulak tengok FM banyak banyak nih.

Setakat nih letak kat bahagian atas fridge...Tak berani letak kat bahagian pintu bawah fridge tak pasal pasal ada yang "hilang"...hahaha

Khamis, 20 Jun 2013

Saya demam

3:56:00 PTG 11 Comments
Saya mintak maaf kat kawan kawan hari nih tak dapat nak singgah sangat rumah korang dan tinggalkan komen....Sepanjang hari nih saya memang tak sihat...batuk + selsema + demam..Siap muntah bagai...Gara gara cuaca yang semakin panas dan berjerebu...Auni pun dah mula batuk batuk....

Nih pun saya gigihkan diri pergi kerja dan buat tugasan yang diamanahkan...InsyaAllah esok saya cuba balas jejak kawan kawan ye....Banyak sebenarnya saya nak up entry baru tapi tuhlah kan masa tak mengizinkan saya...Harap kawan kawan faham dan doakan saya cepat sembuh....

Rabu, 19 Jun 2013

TAHNIAH Mek Nor (Officemate) - Kelahiran puteri ke 2

8:32:00 PG 10 Comments
Assalamualaikum....

Alhamdulillah Ahad hari tuh officemate saya selamat melahirkan puteri kedua iaitu Nur Asfa Safiya binti Mohd Nazimullah di Hospital Serdang....Berat 3.19kg....Syukur..Bertambah lagi umat Muhammad...Alhamdulillah...


Geram je saya tengok baby officemate saya nih...Temmmbammmmmmm............Ishhhh nih yang buat tak sabar nak tambah baby lagi nih....Tapi tunggu tahun depan lah...

TAHNIAH MEK NOR & NAZIM...

Selasa, 18 Jun 2013

Alhamdulillah, rezeki hari nih...

4:11:00 PTG 21 Comments

Alhamdulillah rezeki hari nih...

Dapat kek lapis Sarawak, bos saya bagi. Baru balik dari Miri...Keychain Mekah pulak officemate saya bagi. Dia baru balik dari umrah...
Rezeki saya hari nih, Alhamdulillah. ..Terima kasih ye bos n Syahir....

Filem Suami Aku Ustaz

2:05:00 PTG 12 Comments

SUAMI AKU USTAZ - Hannah Dhaniyah

Filem ini diterbitkan oleh Karyaseni Production Sdn Bhd ( Dato' Muzri - Producer ) bersama Nur Adp Sdn Bhd ( Adi Putra - Executive Producer ) - Ghaz Abu Bakar ( Director - Ghaz juga merupakan pengarah video klip Anuar Zain ) Pelakon Utama ( Adi Putra, Nora Danish, Izzue Islam )


Sinopsis cerita : (Sinopsis yang tertera kat belakang novel)

Alisa bukanlah anak gadis yang nakal mana pun. Tapi bila mak dengan ayah sudah mula tidak percayakan diri dia, apa lagi yang dia boleh buat?

“Kami nak satukan kamu dengan Hafiz sebelum kami bertolak ke Mekah.”
Yang menjadi masalah buat Alisa apabila ‘TIDAK’ bukan salah satu pilihan jawapan yang dia ada. Dan dia pula tidaklah pernah terfikir hendak melarikan diri daripada keluarga. Senakal-nakal Alisa, kasih sayang mak dengan ayah masih mampu membuatkan dia mengikut kata mereka. Tapi macam mana pula dengan cita-cita dia?

“Dia itulah ustaz di sekolah aku. Ustaz yang popular pula tu sebab masih belum berpunya. Hendak dikatakan handsome, semestinya tidak. Pada aku, dia bukanlah tergolong di dalam lelaki idaman aku. Tetapi, kalau sudah ramai yang mahu mengisi borang untuk masuk ‘Kelab Peminat Ustaz Hafiz’ sekiranya kelab itu wujud, mestilah dia tu ada rupa, ya tak? Aduh! Tidak fasal-fasal dia menjadi kepunyaan aku pula.”

Macam mana agaknya apabila Alisa yang berperangai gila-gila terpaksa hidup dengan Hafiz yang hidupnya skema? Tapi skema ke Hafiz kalau perangainya suka menyakat Alisa sejak lahir sehinggalah besar?

“Cuma aku harap, kahwin ni bukan bermakna hidup aku berakhir. Well, kau tahulah kan. Cita-cita aku ni tinggi. Pada aku umur baya kita ni sebenarnya hidup kita baru bermula. Mana nak belajar, nak kerja. Aku harap, everything is going to be well.”
Alisa. Cita-citanya setinggi langit, cintanya masih belum pernah berputik. Akan wujudkah cinta buat si suami dan bertahankah jodoh mereka berdua? Perlukah salah seorang berkorban hanya untuk membuatkan cita-citanya kesampaian?


Sinopsis saya :

Alisa seorang gadis lincah dan masih bersekolah di tingkatan 5 akan dinikahkan dengan abang sepupunya merangkap Ustaz yang mengajarnya kerana ibu bapa Alisa nak pergi Mekah. Dek kerana risau dengan sikap Alisa yang dianggap 'nakal' oleh ibu bapa Alisa ingin mengahwinkan Alisa dengan Hafiz supaya Hafiz dapat menjaga Alisa sepanjang ketiadaan diorang.

Majlis pernikahan berjalan dengan sederhana. Pernikahan Alisa dan Hafiz dirahsiakan hanya guru besar dan guru kelas Alisa saja yang tahu. So, sepanjang pernikahan diorang macam macam lah perkara lucu yang jadi....

Sehinggalah Alisa menyambung pelajaran kat universiti, hati Alisa mula berbelah bagi dengan kehadiran seorang lelaki yang mengusik hatinya...

Nak tahu cerita selanjutnya, jangan lupa beli novel nih...Best...hehehehe

Gediksss pose

9:43:00 PG 13 Comments
Gambar nih saya snap masa on the way balik Seremban dari Kompleks Sukan Nilai...Dah lama tak mengediksss macam nih...hahaha

Khat nama saya

9:04:00 PG 12 Comments

Assalamualaikum....

Cuci cuci mata korang dulu dengan entry permulaan ye....Tulisan khat nama saya...Officemate buatkan...Tulisan khat hasil tangan saya pulak saya bagi officemate untuk diframekan...Nanti saya update kemudian ye.

Isnin, 17 Jun 2013

Basikal baru Aina dan Auni

8:58:00 PG 13 Comments

Semalam incik hubby bawak balik basikal baru untuk anak anak dara dia...Bukan main seronok lagi Aina dan Auni daoat basikal baru. Bukan main seronok lagi diorang...Main sama sama....Yang penting kaler pink hokeyyy...

Tapi bila dah main lama lama mulalah berebut basikal...Aina terpaksa mengalah bila Auni tak bagi Aina naik basikal. Aina sampai merajuk dan bagitahu saya adik dia tak bagi main basikal.

Saya pujuk Aina, ada rezeki lebih saya belikan basikal baru untuk dia pulak...Alhamdulillah, dia faham dan tak merajuk lagi. Lepas nih saya kena gigih kumpul duit belikan basikal Aina.

Hadiah daripada blogger IntanBerlian - Thanks kak Ina

8:46:00 PG 6 Comments

Assalamualaikum....

Khamis lepas saya dapat bungkusan daripada kak Ina @ blogger IntanBerlian...

Saya memang dah agak hadiah apa yang saya dapat. Sebab sebelum nih kak Ina dah update entry pasal hadiah nih. Untuk pengetahuan korang, saya dapat hadiah nih sebab jadi top commenters kat blog kak Ina....Kain batik kaler pink...Saya dah fikir dah nak buat baju kurung Pahang. So, saya just beli kain untuk buat baju...Untuk kain saya guna kain batik yang kak Ina bagi nih....

Dan yang surprisenya bukan saya sorang saja yang dapat hadiah tau. Aina dan Auni pun dapat hadiah jugak. Kaler pensil Upin dan Ipin. Bukan main seronok lagi diorang dapat kaler Upin dan Ipin.

Thanks tau kak Ina bagi hadiah yang sangat bermakna nih...Nak kol kak Ina saya tak sampai hati nak nak kak Ina sekeluarga tengah bersedih. InsyaAllah lepas nih bila semua dah ok, saya akan kol kak Ina.

Jumaat, 14 Jun 2013

Biskut Colostrum IG6 yang sangat sedap

12:03:00 PTG 13 Comments

Biskut nih saya beli semalam...2 tin RM37...1 tin ada 60 keping biskut. Memang sedap giler biskut nih..Aina dan Auni makan sampai tinggal separuh daripada biskut nih....Pagi tadi dengan rasminya 1 tin biskut dah habis.

Dalam masa satu hari 1 tin biskut dah habis. Tinggal setin aje lagi. Mau kena beli stok banyak2 letak dekat rumah nih...Memang sedap tau biskut nih. Crunchy lagi....Siapa nak beli biskut nih bolehlah calling2 saya tanya ye..huhuhu

Sah saya nih memang pelupa

10:32:00 PG 9 Comments

Ya Allah!!!

Memang sah saya nih pelupa...Hari nih Jumaatkan? Mati mati saya ingat hari nih Khamis. Dengan penuh konfindennya saya post entry Nasi Ayam Kak Lina tadi...

Patutlah Yui tanya tuh entry semalam ke...Mula mula pelik jugak nape dia cakap entry saya tuh entry semalam sekali tengok tajuk Spontaneous Thursday. ..hahaha...Giler sengal saya nih. Mati mati ingat hari nih hari Khamis rupa rupanya hari Jumaat..I is malu u know....

Khamis, 13 Jun 2013

Keywords popular minggu lepas

11:27:00 PG 10 Comments

Assalamualaikum...

Nak tempek keywords yang popular untuk minggu lepas punya...Bila tengok kat bawah nih keywords popular ialah soalan kpsl N27....

Haaahhh...Saya rasa keywords menjadi hangat sejak akhir akhir nih sebab hujung bulan nih ada exam KPSL N27 kan...Siapa yang ambik exam tuh good luck yer :)


Selasa, 11 Jun 2013

Resipi Pau Goreng Berinti Kacang Merah dan Coklat

12:19:00 PTG 21 Comments
Assalamualaikum...

Semalam saya letak gambar pau goreng as a teaser kan kan...Hari nih saya bagi resipi pau goreng pulak kat sayang sayang saya semua nih...

Resipi nak buat pau goreng pun senang aje....3 cawan tepung+1 sdb gula+1 sdb yis+1 sdt tepung anik sendiri+1 sdb minyak masak+1 cawan air masak...Gaul sebati sampai jadi doh....Biar doh seketika sehingga naik gebu....Dah naik boleh uli dan isi inti..Uli bulat bulat dan boleh goreng macam biasa dengan api yang kecik...

Senang aje kan nak buat pau goreng...tak susah mana pun....


Tengoklah lelehan coklat dari pau goreng yang panas nih...Coklat nih saya beli kat kedai jual barangan buat kek dan biskut....Coklat nih rasa dia sama macam coklat Nutella...


Tengok muka Aina yang beria-ia makan pau goreng....Sampai pejam pejam mata makan pau goreng...


Tengokkkkkk....Auni sampai jilat tangan dia sebab coklat duk meleleh leleh kat tangan dia.....Hahaha....

Nota kaki* Sorry lamabt up entry resipi pau goreng...Line internet macam siput "bab 1"....huh...sabar ajelah

Isnin, 10 Jun 2013

Pengisian jiwa dan minda

7:48:00 PG 7 Comments

Assalamualaikum

Hari nih betul betul busy. Tak sempat nak balas komen kawan kawan yang masih berbaki 80+++...InsyaAllah saya akan cuba setelkan semua. Nak up entry pun time kat rumah...Banyak benda nak citer tapi satu satu dulu lah ye saya citer.

Hari nih nak share dengan kawan kawan tiga buah buku yang saya beli hari Rabu (43 Inspirasi Mendidik Anak) dan time waktu rehat tadi ( Tika Bidadari Berbisik & Misteri Dunia)

Hari nih nak start baca buku yang 1st saya beli iaitu 43 Inspirasi Mendidik Anak...Tengok sepintas lalu pengisian buku nih memang bagus dan menarik sebagai panduan untuk kaum ibu...

Nanti dah habis baca saya ye ilmu yang saya dapat. Ohya, novel Suami Aku Ustaz saya dah habis baca pun. Esok saya buat review pasal novel SAU ye...

(ENTRY NIH SAYA TAIP HARI JUMAAT...HARI NIH BARU DAPAT PUBLISH..HUHUHU)

Khamis, 6 Jun 2013

Dijemput join Group Geng Blogger Pink Ummi

9:29:00 PG 10 Comments

Assalamualaikum...

Hari nih saya bersenang lenang kat rumah sebab cuti Israk Mikraj....

Hari nih gigih membalas jejak kawan kawan...Tinggal 160+++ komen je lagi saya nak jejak...Jenuh nak ketuk rumah kawan kawan....Maaf kalau saya lambat jejak rumah korang sebab saya balas komen dan up entry nih guna note aje...So terbatas sikit lah kan pergerakan tuh...Kalau lappy leh bukak 4, 5 blog skaligus kan...

So, tak mau cerita panjang panjang. Saya dengan berbesar hati nak invite sayang sayang semua yang aktif wassup join group wassup saya. Leh share cerita kan walaupun tak update blog berbulan bulan..hahaha...

Korang tinggalkan aje no wassup korang kat entry nih...Jangan risau ye saya takkan publish no wassup korang tuh....Atau paing senang korang boleh wassup saya 0136739484....Nanti bagitau lah korang sape ye...Jangan takut nak wassup saya tau, saya makan nasi tak makan orang. Muka nampak sombong tapi sebenarnya saya seorang ceria.

Rabu, 5 Jun 2013

Nasi Ayam versi MIL

11:04:00 PG 23 Comments
Assalamualaikum.....

Menu dinner malam semalam saya buat nasi ayam versi resipi MIL saya. Tiba tiba teringin nak masak nasi ayam buat santapan my king and my lil princesses....

Resipi nasi ayam nih sangat mudah dan senang tau....Cuma saya ada ubah sikit sikit aje...Tang nak buat kuah sambal aje..Yang penting masak penuh kasih sayang dan hasilnya insyaAllah mantopp.....Seronok aje tengok incik hubby dan anak anak hirup sup....Sedaplah tuh....


Sebenarnya nasi nih kaler kuning tapi tak tahulah bila snap gambar tak nampak kaler kuning tuh....Cara nak masak nasi nih senang aje tau....Mula mula rendam beras+serbuk kunyit. Agak agak dah beras tuh dah kuning masak macam biasa....Pastu ambik 2 ulas bawang kecik hiris hiriskan dan goreng....Agak agak nasi hampir masak masukkan bawang yang digoreng bersama dengan minyak yang digunakan untuk menggoreng bawang tadi.


Cara nak buat sup pulak...Tumiskan 2 ulas bawang kecik+2 ulas bawang putih+bahan penumis+serbuk kurma....Dah garing masukkan isi ayam yang dipotong kecik2 (ambik bahagian tulang tau)+air+2 kiub pati ayam....

Cara nak buat kuah sambal...4 biji lada masak (goreng dalam 2-3minit - jangan garing sangat tau)+3 ulas bawang putih+secubit garam+aji nomoto...

Buat ayam pulak..Ayam tuh korang perap dengan sedikit kicap pekat+kicap manis...Perap dalam 10 minit...Lepas tuh goreng...Dah siap semua dah boleh hidang...

Senang aje kan resip nih....Tak renyah mana pun....Ikut resipi MIL saya nih senang aje..Kang tengok buku resipi macam payah pulak....Baik ikut resipi MIL aje...Lagi senang, mudah..Sedap pun sedap..hahahaha