Jumaat, 28 Jun 2013

Resipi Chocolate Merry Brownies

8:29:00 PTG 12 Comments

Macam yang saya janjikan saya nak share resipi ciptaan saya sendiri....Chocolate Merry Brownies...

Caranya masukkan 1/2 cawan coklat cair (nak guna nutella @ coklat lain yang korang suka pun boleh)+1/2 cawan biskut marie yang diblend halus+3 sudu tepung+3 sudu susu segar+1/2 sudu bikarbonat soda dan tepung naik sendiri+1 biji telur..Gaul sebati...Lepas tuh masukkan dalam paper cup dan bakar suhu 180°c selama 10-15 minit...

Boleh dapat dalam 30-40 bijik lah jugak....Ohya, nak ingat korang 2 tips berguna nih...Kalau korang rasa adunan korang tak manis,masukkan gula kastor dalam 1/2 cawan atau ikut sukatan korang sendiri...Sama ada nak manis atau tak..Saya tak masukkan gula sebab coklat cair yang saya guna dah manis...Tips yang kedua pulak kalau korang nak buat banyak banyak just gandakan saja sukatan yang saya bagi...

Garing kat luar lembut kat dalam....nyum nyum nyum...Sebab tuh saya namakan resipi saya nih Chocolate Merry Brownies...Jangan ditanya kenapa saya tak letak Chocolate Marie Brownies. Saja nak tukar Marie tuh jadi Merry...Glamour sikit...kohkohkoh

Khamis, 27 Jun 2013

Rabu, 26 Jun 2013

Pulut kuning dan kari ayam kampung

7:56:00 PG 11 Comments

Alhamdulillah rezeki saya dan anak anak. Jiran saya bagi pulut kuning kari ayam kampung yang sedap dan lembut....Macam tahu tahu aje saya teringin nak makan pulut kuning..hehehe..

Terima kasih ye jiran...Mi dan isteri...Semoga dimurahkan rezeki...

Ahad, 23 Jun 2013

Aplikasi My Calendar (Period Calendar) di Play Store

7:21:00 PTG 3 Comments

Assalamualaikum...

Hari nih saya share dengan korang tentang satu aplikasi yang saya rasa sangat sangat berguna untuk korang terutamanya kaum wanita. Aplikasi tuh ialah Period Calendar @ My Calendar..Korang boleh install thru Play Store ye. Untuk kawan kawan yang tak guna smartphone nih saya mintak maaf ye sebab buat entry nih...huhuhu...Tapi tak salahkan saya nak share untuk informasi bersama kan.

Kenapa saya cakap aplikasi nih sangat berguna??? Kenapa?Nih bukan nak kipas pencipta aplikasi nih ke apa ke tapi serius korang memang aplikasi My Calendar amat berguna dan boleh digunapakai oleh semua kaum Hawa. Meh terjah satu satu pasal isi kandungan My Calendar nih.

Page depan My Calendar nih akan appear macam page yang pertama ada gambar arnab pink yang comel tuh...Untuk update tarikh pertama dan akhir korang period korang tab je gambar arnab tuh. Sebelum saya terlupa gambar arnab tuh korang boleh tukar dengan gambar haiwan lain. Masa mula mula install appear gambar kucing hitam tapi saya tukar dan pilih arnab pink. Bila korang dah update tarikh pertama dan last period, secara automatik bulan yang seterusnya akan appear tarikh baru yang akan korang period nanti dan tarikh subur korang. Kira nota yang appear kat arnab tuh akan inform korang berapa hari lagi korang akan period. Jangan lupa update sekali jangka masa period korang...

Gambar yang kedua nih pulak menunjukkan tarikh dan nota nota yang korang boleh update. Korang tengok gambar kedua tuh ada calendar kan? Korang tab calendar tuh akan keluar macam gambar yang ketiga. Untuk update nota kat setiap tarikh tuh korang tab je simbol + merah tuh dan akan keluar macam gambar yang ke4 dan kalau korang tab simbol ? hitam akan keluar macam gambar terakhir.

Gambar ke3 tuh korang boleh update mood korang time period, simptom simptom yang korang alami, pil yang korang makan dan macam macam lagi. Korang pun boleh update suhu badan korang, berat badan dan tinggi korang. Gambar terakhir tuh pulak menunjukkan simbol simbol untuk korang paham.

Macam contoh gambar calendar yang ditunjukkan nih korang akan nampak simbol bunga pink kecik dan simbol bulat pink kecik. Simbol bunga tuh menunjukkan tanda korang subur dan simbol bulat tuh waktu ovulasi berlaku. Kalau ada yang merancang kehamilan atau nak menjarakkan kehamilan calendar nih sangat sangat membantu korang okey. Tapi pastikan kitaran period korang tetap tau tak berubah ubah. Macam tuh jugak dengan jangka masa period korang.

Bukan setakat tuh saja. Kalau korang dah pregnant, korang boleh tab di ruangan I'm pregnant dan automatik calendar kitaran period korang akan stop. Tapi tapi tapiiiiii...walaupun calendar kitaran period korang dah stop aplikasi nih akan bantu korang sepanjang korang pregnant. Haaa...betul tak apa saya cakap. Best tak aplikasi nih. Sangat membantu korang yang masih kurang faham tentang kitaran period, waktu subur korang dan macam macam lagi. Hey, jangan cakaplah semua perempuan tahu pasal nih okey...Masih ada yang konpius ye..

Apa tunggu lagi. Cepat cepat install aplikasi nih. Korang tak rugi apa apa pun. Free aje pun kan. Diulang sekali lagi, aplikasi nih sangat sangat membantu...Tak percaya? Korang boleh cuba sekarang dan saya pasti korang akan berterima kasih sebab saya up entry nih...hehehehe...

Selasa, 11 Jun 2013

Resipi Pau Goreng Berinti Kacang Merah dan Coklat

12:19:00 PTG 21 Comments
Assalamualaikum...

Semalam saya letak gambar pau goreng as a teaser kan kan...Hari nih saya bagi resipi pau goreng pulak kat sayang sayang saya semua nih...

Resipi nak buat pau goreng pun senang aje....3 cawan tepung+1 sdb gula+1 sdb yis+1 sdt tepung anik sendiri+1 sdb minyak masak+1 cawan air masak...Gaul sebati sampai jadi doh....Biar doh seketika sehingga naik gebu....Dah naik boleh uli dan isi inti..Uli bulat bulat dan boleh goreng macam biasa dengan api yang kecik...

Senang aje kan nak buat pau goreng...tak susah mana pun....


Tengoklah lelehan coklat dari pau goreng yang panas nih...Coklat nih saya beli kat kedai jual barangan buat kek dan biskut....Coklat nih rasa dia sama macam coklat Nutella...


Tengok muka Aina yang beria-ia makan pau goreng....Sampai pejam pejam mata makan pau goreng...


Tengokkkkkk....Auni sampai jilat tangan dia sebab coklat duk meleleh leleh kat tangan dia.....Hahaha....

Nota kaki* Sorry lamabt up entry resipi pau goreng...Line internet macam siput "bab 1"....huh...sabar ajelah

Isnin, 10 Jun 2013

Pengisian jiwa dan minda

7:48:00 PG 7 Comments

Assalamualaikum

Hari nih betul betul busy. Tak sempat nak balas komen kawan kawan yang masih berbaki 80+++...InsyaAllah saya akan cuba setelkan semua. Nak up entry pun time kat rumah...Banyak benda nak citer tapi satu satu dulu lah ye saya citer.

Hari nih nak share dengan kawan kawan tiga buah buku yang saya beli hari Rabu (43 Inspirasi Mendidik Anak) dan time waktu rehat tadi ( Tika Bidadari Berbisik & Misteri Dunia)

Hari nih nak start baca buku yang 1st saya beli iaitu 43 Inspirasi Mendidik Anak...Tengok sepintas lalu pengisian buku nih memang bagus dan menarik sebagai panduan untuk kaum ibu...

Nanti dah habis baca saya ye ilmu yang saya dapat. Ohya, novel Suami Aku Ustaz saya dah habis baca pun. Esok saya buat review pasal novel SAU ye...

(ENTRY NIH SAYA TAIP HARI JUMAAT...HARI NIH BARU DAPAT PUBLISH..HUHUHU)

Rabu, 5 Jun 2013

Nasi Ayam versi MIL

11:04:00 PG 23 Comments
Assalamualaikum.....

Menu dinner malam semalam saya buat nasi ayam versi resipi MIL saya. Tiba tiba teringin nak masak nasi ayam buat santapan my king and my lil princesses....

Resipi nasi ayam nih sangat mudah dan senang tau....Cuma saya ada ubah sikit sikit aje...Tang nak buat kuah sambal aje..Yang penting masak penuh kasih sayang dan hasilnya insyaAllah mantopp.....Seronok aje tengok incik hubby dan anak anak hirup sup....Sedaplah tuh....


Sebenarnya nasi nih kaler kuning tapi tak tahulah bila snap gambar tak nampak kaler kuning tuh....Cara nak masak nasi nih senang aje tau....Mula mula rendam beras+serbuk kunyit. Agak agak dah beras tuh dah kuning masak macam biasa....Pastu ambik 2 ulas bawang kecik hiris hiriskan dan goreng....Agak agak nasi hampir masak masukkan bawang yang digoreng bersama dengan minyak yang digunakan untuk menggoreng bawang tadi.


Cara nak buat sup pulak...Tumiskan 2 ulas bawang kecik+2 ulas bawang putih+bahan penumis+serbuk kurma....Dah garing masukkan isi ayam yang dipotong kecik2 (ambik bahagian tulang tau)+air+2 kiub pati ayam....

Cara nak buat kuah sambal...4 biji lada masak (goreng dalam 2-3minit - jangan garing sangat tau)+3 ulas bawang putih+secubit garam+aji nomoto...

Buat ayam pulak..Ayam tuh korang perap dengan sedikit kicap pekat+kicap manis...Perap dalam 10 minit...Lepas tuh goreng...Dah siap semua dah boleh hidang...

Senang aje kan resip nih....Tak renyah mana pun....Ikut resipi MIL saya nih senang aje..Kang tengok buku resipi macam payah pulak....Baik ikut resipi MIL aje...Lagi senang, mudah..Sedap pun sedap..hahahaha

Selasa, 4 Jun 2013

Nasi Goreng Special Pink Ummi

1:43:00 PTG 26 Comments
Assalamualaikum...

Luch Sabtu lepas saya butakan anak anak nasi goreng special tau...Masak memang untuk diorang. Ummi diorang tak nak makan sebab kenyang sarap makan roti..huhuhu...

Saya namakan nasi goreng nih Nasi Goreng Special Pink Ummi sebab nasi goreng hasil olahan dan idea saya tau. Tercetus bila tengok bahan bahan yang ada dalam peti sejuk.

So, hasilnya dapatlah macam dalam gambar kat bawah...Bahan bahan nak buat nasi goreng nih pun tak susah mana pun. Janji semua bahan ada mesti menjadikan.....


Bahan bahan

2 mangkuk nasi putih
2 biji bawang kecik } ditumbuk
1 biji bawang putih ditumbuk
3 biji cili padi - dihentak2
3 ekor sotong
1/2 batang lobak (dihiris)
1/2 biji tomato (dipotong empat)
Kacang buncis } kuantiti ikut suka - potong sederhana panjang
Sawi - kuantiti ikut suka
1 potong fish cake
2 sdb sos tiram
2 sdb minyak masak
Secubit garam
Aji Nomoto secukup rasa

Cara nak masak senang je....Masukkan minyak...Tumiskan bawang kecik dan bawang putih...Kemudian masukkan lobak, kacang buncis, sawi, cili padi, fish cake dan sotong...Dah agak masak bubuh tomato dan sos tiram. Kemudian masukkan nasi putih. Gaul rata. Last sekali masukkan garam dan aji nomoto. (Tapi nak ingatkan korang sebelum masukkan garam dan aji nomoto korang rasa dulu nasi goreng tuh ok ke tak rasa dia. Kalau ok no need bubuh bahan perasa, kalau kureng baru bubuh tau.)

Masak dalam 2-3 minit dah boleh angkat dan hidangkan..Hasilnya dapatlah macam dalam gambar. Memang sedap tau. Ada rasa pedas sikit aje tapi budak budak budak boleh makan. don't worry.

SELAMAT MENCUBA!!!