Rabu, 15 Mei 2013

Tips dan soalan temuduga Penolong Pegawai Tadbir N27

Assalamualaikum...

Alhamdulillah...Selesai sudah part interview saya pagi tadi....InsyaAllah ada rezeki tak ke mana....Yang penting saya dah lepas intervew.....Syukur alhamdulillah, Allah permudahkan urusan saya....

Okeylah, dengan baik hatinya saya nak share tips dan pengalaman saya ditemuduga....Saya ditemuduga oleh pegawai awam dari SPRM dan Belia dan Sukan....No speaking london session...Semua dalam BM ye....

Sebelum nak kena interview tuh korang selawat banyak banyak dan baca surah Al-Fil...Untuk hilangkan gemuruh korang tuh...InsyaAllah korang akan rasa tenang...

Tips nak temuduga nih yang pertama kalau ada kot pakailah kot bagi yang dah bekerja dengan kerajaan....Kalau takde pun takpe....Yang penting nama tag kena ada dan dipakai di sebelah kiri dada. Yang perempuan seelok2nya pakai kasut hitam bertutup dan pakai tudung bawal jangan lah pakai tudung berlayer layer tuh...Yangpenting korang bersederhana tau...Lelaki pun sama...Pakai baju long sleeve dan bertali leher..Kasut hitam...

Pastu, pastikan semua dokumen asal dan salinan ada dan di susun ikut turutan seperti dalam surat panggilan temuduga....Contoh kad pengenalan, surat beranak,sijil SPM, Diploma/Ijazah dan sewaktu dengannya, transkrip dan sijil sijil berkaitan.....(nih semua asal tau)...Yang salinan korang kepilkan sekali dan masuk dalam sampul surat....

Antara soalan yang ditanya ialah.......Kebanyakan soalan yang ditanya berkaitan dengan tugas yang saya lakukan sekarang nih....PT Kewangan....

1) Latar belakang
2) Tugas yang dilakukan sekarang
3) Tugas-tugas Penolong Pegawai Tadbir
4) Jika dapat N27 sanggup ke tidak bertugas di luar kawasan sekarang
5) Dokumen yang diperlukan semasa buat tuntutan.
6) Apa itu tanggung kerja?
7) Apa itu kenaikan pangkat?
8) Kew PA ada berapa jenis...
9) Apa itu Kew PA 7?
10) Kerusi dan meja kategori aset apa?
11) Pekeliling berkaitan perolehan harta kerajaan?
12) Apa itu Manual Prosedur Kerja dan Fail Meja?
13) Apa yang dimaksudkan dengan perolehan...

So, nih la soalan soalan yang diorang tanya dekat saya....Dan satu saya nak ingatkan kepada calon calon yang bakal ditemuduga nanti, korang kena alert bab pekeliling, fail meja  manual prosedur kerja dan tugas tugas EO...Lain orang lain soalan dia kena tanya kan...Apa apa pun korang buat preparation....Saya dengar kawan kawan yang dah kena interview ada yang kena speaking ada yang tak kena..Ada yang kena tanya soalan tentang ISO, KIK, Fail Meja....Saya sendiri tak pasti korang kena tanya soalan apa tapi apa apa pun good luck ye kepada yang bakal di interview nanti...

29 ulasan:

  1. Assalamualaikum kak mie, wahhh banyaknya soalan. bila ntah nak dapat temuduga ni

    BalasPadam
  2. salam..kita pon dh lepas interview nih..ada rezeki atau tidak semuanya ditangan DIA kan..:)

    BalasPadam
  3. GOOD LUCK..YANG PASTINYA mpk & fm TUE YANG mv DAPAT JAWAB..PEROLEHAN..BAB KEW PA GAGAL SEBAB MV BIDANG LIBRARY

    BalasPadam
  4. ALHAMDULILLAH,DH SELESAI YER..TERIMA KASIH ATAS TIPS2 NYA..SAMA2 KITA TGGU BERITA BAIK NNT YER..^_^

    BalasPadam
  5. SALAM..
    SY AKAN KENA TEMUDUGA BLN 6 NNTI. XPREPARE APA2 LG.. BERDEBAR PLAK RASA

    BalasPadam
  6. boleh tahan gak soalannya tu..

    hhuuhu..apa2 tq kak..

    kena study la yg mana takde dlm list =)

    BalasPadam
  7. banyak tips,.... macih2

    tp selalu nyer soalan utk org yg dh penah keje gomen ngn yg keje swasta selalu lain skit, yg dh keje gomen dia akan tanya soalan yg ada kaitan ngn keje...

    akak ada gk pkr nk mintak keje EO tp lps setiausaha pejabat pun gred sama, jd mls lak akak hehehe... sbb keje jd PA lg mudah skit

    BalasPadam
  8. susah jga ni... saya ni xpernah ada apa2 pengalaman interview.. esok turn i pula.. i jam 10am di wisma negeri sembilan...

    BalasPadam
  9. Thanks for the share...lamer dh xinterview...sure nebes klu rietta kna interview....hehehe....

    BalasPadam
  10. semoga berjaya kak. insya-allah rezeki tak ke mana :)

    BalasPadam
  11. gud luck...lega dh interview kan...
    js jugak duk tunggu 41 xde panggil interview...hihi

    BalasPadam
  12. wah.. mencabar juga soalannya... macamana dengan calon fresh graduate? ade sesiapa tahu?

    BalasPadam
  13. alamak...sy akan g interview bln depan...dh lama xberinterview nie..

    BalasPadam
  14. good luck ya, thanks a lot sebab berkongsi pengalaman, sbb sy pun 1st time nti nk intrvw huhu

    BalasPadam
  15. moga ada rezeki buat akak. last week Ros jadi urusetia utk interview ni kat JB..

    BalasPadam
  16. kalau yg tak prnh kerja ngn gov tah apa soalannya erk .. aduhh .. xtau nk baca apa

    BalasPadam
  17. Alhamdulillah..congrats mimi sbb dah settle interview..makin berdebar pulak nak tunggu 30hb ni, saya dr agensi swasta, ntah apa lah soalan dorang nnti..mudahan semua akan ok..amin ;)

    BalasPadam
  18. Assalammualaikum!
    saya pun dah lepas interview..
    soalan2 yg ditanya:
    CTI-PCI
    Fail Meja
    Landasan Kerjaya
    Nama KSN & KPPA
    Pertukaran silang (pendapat setuju/tidak)
    inovasi..
    Sekian, boleh study betul2 sesiapa yang belum interview lagi..

    Aini..

    BalasPadam

  19. Assalammualaikum! saya dah lepas. ni soalan2 yang saya dapat...
    CTI-PCI
    Fail Meja
    Landasan Kerjaya
    Nama KSN & KPPA
    Pertukaran silang (pendapat setuju/tidak)
    inovasi..
    Sekian, boleh study betul2 sesiapa yang belum interview lagi..

    Aini..

    BalasPadam
  20. Salam saya dah lepas interview kat kuantan 14/5/2013.Saya dari swasta nak masuk government so nilah soalan2 yg ditanya:>>>

    Kenapa nak masuk government
    Tugas PPT
    Kenapa anda dipilih untuk memegang post PPT dalam BI.Jawab dlm BI.
    Pendapat anda sekiranya dihantar ke luar daerah misalnya ke luar negara
    Kementerian mana anda ingin bekerja, mengapa?
    Tugasan terkini di swasta

    Alhamdulillah semuanya selamat....

    BalasPadam
  21. saya interview pada 28/5
    sesi pukul 10pg, SPA Putrajaya

    saya pekerja swasta

    panel 2 wanita dlm lingkungan 30-an

    Soalan yg ditanya dalam bahasa melayu dan soalanya adalah :

    1. Perkenalkan diri
    2. Ibubapa masih ada lagi? masih berkerja?
    3. Suami kerja apa
    4. Anak umur berapa
    5. Pukul berapa sampai tadi?
    6. Bila register dgn SPA utk jwtn ini?
    7. Dah sarapan?
    8. Ceritakan pasal pekerjaan anda sekarang
    9. Sejak bila bekerja
    10. Kenapa nak kerja dgn kerajaan
    11. Awak ada buat research apa tugas jawatan ini
    12. Betul ke awak nak jawatan ni?
    13. Kerja sekarang cuti berapa hari?
    14. Awak ambil full day ke 1/2 day hari ni?
    15. Skang bulan berapa?
    16. Setakat bulan 5 ni, dah berapa hari awak amik cuti?
    17. Awak tulih sini awak suka bersukan, sukan apa?
    18. Masih aktif lagi?
    19. Company sekarang ade kelab sukan?
    20. Kerja sekarang gaji berapa?
    21. Tetiap tahun ada kenaikan?
    22. Suami awak kerja bank, awak guna panel die?
    23. Kerja sekarang ada elaun?
    24. Awak dak kerja swasta da lama..kalo cari keje lain dlm bidang swasta ni..xde mslh nak dpt kan?

    tido lambat beberapa hari sbb nk persiapkan diri, skali...panel relax2 je..

    apa2 pun kalo ada rezeki, insyallah. kalau tidak, tuhan ada perancangan lebih baik.

    BalasPadam
  22. salam, haaa jumpa juga pengalaman interview KPSL, awk PT kew ke, saya PT (P/O), huhu nervous jugak ni, kalau kena dalam BI merangkak sket la jawabnye....gud luck utk awak juga ye, sama2 berdoa kita berjaya nanti, saya i/view 14/06 nanti... :)

    BalasPadam
  23. Sy dah selesai interview.. Doa2 dapat.. Atas izin Allah segala2nye tjadi.. Kene tunggu keputusan pd 29.7.13 nanti

    BalasPadam
  24. Dah settle! tunggu result je.. Mudah2han dgn Izin driNya..

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen.