Bingka Kurma Kismis dan Epal yang sedap!!!!

Assalamualaikum....

Pagi tadi lepas solat, terus pergi dapur cari bahan nak buat bingka. Kalau dah teringin sangat nak makan bingka memang terus zass ajelah saya buatkan....

First time tau saya buat bingka nih...Alhamdulillah menjadi. Saya ikut resipi dalam buku...Resipi asal ialah resipi bingka jagung tapi saya olah sikit resipi bingka jagung tuh...So, jadilah bingka kirma kismis dan epal saya...

Bahan bahan nak buat bingka nih senang aje tau. Mula mula korang panaskan oven 180°c.Pastu sapu loyang dengan minyak....Then, proceed step buat bingka. Korang campurkan 1 cwn susu cair+2 biji telur+1 cwn tepung+1/2 cwn tepung kastard+1 1/2 cwn air+3/4 cwn gula+2 sdb mentega atau marjerin...Korang gaul sehingga semua bahan nih rata. Pastu kalau nak bubuh pewarna pun boleh tak nak bubuh pun takpe. Macam saya bubuh pewarna merah sikit nak nampak ceria...hehehe...Last sekali korang bubuh lah kurma yang dihiris, kismis dan epal yang dah dipotong dadu....Gaul lagi sekali pastu tuangkan dalam loyang. Bakar selama 1 jam tau....

Memang sedap tau korang...Nak nak makan bahagian atas bingka yang garing tuh....

8 comments:

Terima kasih sudi tinggalkan komen.