Ahad, 31 Mac 2013

5th Anniversary Mini GA

11:30:00 PTG 227 Comments
STICKY NOTE UNTIL 31/03/2013

Assalamualaikum....

Hari nih saya tak nak celoteh panjang panjang.....Sempena anniversary yang bakal menjelma tidak lama lagi dengan baik hatinya saya nak buat Mini GA untuk kawan kawan kesayangan saya nih....Syarat syarat nak join pun senang aje...

Cara nak join :



1. Terbuka kepada blogger yang duduk menetap di MALAYSIA aje ye...
2. Tempek header saya kat entry korang ye..
3. Tinggalkan link url entry korang kat kotak komen nih.
4. Tarikh tutup : 31 Mac 2013 (Tamat pukul 11.30 malam)

Senangkan cara nak join Mini GA saya nih...Nama pun Mini GA so, hadiah pun tak lah banyak mana kan....Saya cuma nak cari tiga orang pemenang bertuah dan dua orang pemenang saguhati aje....

Hadiah yang bakal dimenangi :

Tempat pertama : Cardigan labuh + Sehelai Tudung 
Tempat kedua : Sehelai tudung + Kerongsang
Tempat ketiga : Inner neck + Kerongsang

3 pemenang saguhati

Kerongsang x 3 orang pemenang

Nama pun Mini GA kan..Hadiah pun tak lah hebat mana....InsyaALLAH gambar gambar hadiah saya update kemudian ye.....Good luck kawan kawan :)

Nota kaki* Link peserta saya akan keluarkan 01/04/2013 dan pemenang saya akan umumkan pada 03/04/2012...

Rabu, 27 Mac 2013

Perkembangan terkini Aina FREE DIAPERS

12:46:00 PTG 18 Comments
Assalamualaikum....

Alhamdulillah...Terutama sekali saya nak ucap syukur sangat kerana dikurniakan anak sebijak Aina..Dan terima kasih banyak banyak kepada kak Ina sebab banyak kongsi ilmu free diapers kat blog....Sumber inspirasi tuh....

Cerita nih berlaku Sabtu lepas....Saya nekad ajar Aina tanpa diaper satu hari tuh. Sebelum siang tak pakai malam pakai. Tapi kali nih saya nak pastikan Aina langsung tak pakai diapers. Tak sangka saya berjaya membebaskan Aina dari diapers....hehehehe..Saya suka saya suka (^_^)

Saya siap pesan Aina macam nih-->"Aina, kalau nak kencing masuk bilik air ye.." sambil tuh saya tunjuk kan dia toilet. Dia hanya menganggukkan kepala aje...Dan saya bukan hanya pesan sekali tau....Saya pesan berkali kali...Kadang kadang saya sendiri tanya dia, "Aina nak kencing ke?"...Bila dia gelengkan kepala, saya akan cakap,"Kalau nak kencing,bagitau tau."

Alhamdulillah, Aina berjaya free diapers. Sangat teruja okeh..Walaupun Aina free diapers dalam usia 3 tahun lebih tapi sekali ajar aje Aina langsung tak guna diapers sehari suntuk walaupun waktu dia tidur malam.Alhamdulillah syukur sangat sangat. Lepas nih nak ajar Auni pulak...Tak lama lagi nak masuk umur 2 tahun..Tak sabar nak ajar Auni free diapers..hehehe...

Nota kaki* Seronokkan bila anak dah free diapers...Belanja pun jimat...Boleh fikir nak tambah anak yang seterusnya pulak...kahkahkah...


Isnin, 25 Mac 2013

Alhamdulillah rezeki (^_^)

11:30:00 PG 28 Comments
Assalamualaikum....

Saya terima komen dari penganjur iaitu Ejulz yang saya merupakan 100 peserta terawal menyertai segmen yang dianjurkan. 100 penyertaan pertama akan dapat 1 button badges/1 stciker fridge magnet So, dengan suka hatinya saya terjah blog Ejulz nak tinggalkan komen. Alhamdulillah, bila saya tengok dekat senarai pemenang, nama saya ada....Saya menang set Spoon & Fork....


Alhamdulillah, walaupun mood nak join CGL nih suam suam kuku kambing tapi masih ada rezeki nak memang. Sebelum nih saya menang shawl dari mega GA kak Ina....

Nota kaki*Nanti saya update hadiah yang saya dapat dari kawan kawan...

Jumaat, 22 Mac 2013

Tutorial : Cara letak iklan SAYS.COM di blog

2:12:00 PTG 21 Comments
Hari nih saya nak share dengan kawan kawan cara letak iklan says.com kat blog...Request daripada adik saya sorang nih Sheila Salim blogger triple-s....

Langkah 1

Pergi Dashboard > Layout > Add a Gadget > HTML

Langkah 2

Copy paste code kat SINI
Langkah 3

Pastu edit code yg korang copy ikut taste korang ye nak besar ke kecik ke....Contoh macam kat bawah...

2px : tebal border/garisan
#fc0c92 : warna border
LINK : url iklan
URL IMAGE : url gambar iklan
125 : panjang x lebar banner

Kredit : SINI

Macam saya, saya tak ubah apa apa pun. Terus masuk url iklan dan url gambar iklan terus. Okey, bila dah tempek code dekat html, bukak tab baru pergi web says.com pulak ye...

Log In macam biasa, lepas tuh pergi kat dashboard...Akan kelaur macam kat bawah nih...


Langkah 4

Iklan iklan kat says.com nih bila kita dah share di fb,twitter,goggle + akan appear kat dashboard kita betul tak? So, apa yang perlu korang buat, korang pergi kat gambar iklan yang korang nak share tuh lepas tuh tekan right click. Akan keluar kotak kecik macam kat atas tuh. Lepas tuh korang pilih copy image URL...Bila dah copy, korang paste dekat ruang URL IMAGE.

Langkah 5


Lepas tuh pergi kat tajuk iklan, korang right klik. Akan kelaur kotak kecik macam kat atas...Korang pilih copy link address dan paste kat ruang LINK.

Dah siap...Korang save dan boleh review blog korang....

Iklan Says.Com menari nari kat blog

11:29:00 PG 13 Comments

Kalau kawan kawna perasan ada iklan iklan yang menari nari kat bawah header saya tuh, tuh iklan dari SAYS.COM...Salah satu cara saya nak tambah income kat SAYS.COM....Bagi yang belum daftar cepat cepat daftar. Jangan risau iklan SAYS.COM nih tak bagi effect apa apa kat iklan Nuffnang korang.

Saja nak tambah duit poketkan...Walaupun dah ada kerja tetap dan berpencen tetap jugak nak cari side income lain. Sekarang punya masa harga semua barang dah naik kan...Gaji yang ada sekarang belum tentu dapat tampung perbelanjaan harian. So, kena cari inisiatif lain untuk tambah income. Walaupun tak banyak tapi sikit sebanyak income dari iklan nih leh jugak tampung sikit sikit simpanan kan kan...

Bukan nak menagih simpati ke atau paksa kawan kawan. Kalau yang mana rajin singgah blog picisan saya nih, rajin rajin lah klik tabung untuk Aina dan Auni...hehehe...Jasa baik kawan kawan insyaALLAH akan dibalas (^_^)...

Hari ini Ulang Tahun Perkahwinan kami yang ke 5 (^_^)

10:47:00 PG 29 Comments
Assalamualaikum....

Alhamdulillah, hari ini genap usia perkahwinan incik hubby dan saya yang ke 5 tahun. Hari yang sama 5 tahun yang lalu saya sah jadi isteri kepada incik hubby dengan hanya sekali lafaz. Sepanjang 5 tahun hidup sebagai suami isteri banyak kenangan pahit dan manis kami lalui..Suka duka..Ketawa menangis..Semua ada. Adat rumahtangga. Sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pulak suami isteri.


Bersyukur sangat sangat dikurniakan suami yang kelakar, pandai mengambil hati dan menyayangi saya dan anak anak. Dan syukur ke hadrat Ilahi kerana menganugerahkan kami dua orang puteri yang comel dan bijak..Aina dan Auni.....Semoga hubungan kami ini kekal hingga ke syurga....Semoga kasih sayang antara kami akan berterusan selamanya...

Ya ALLAH, kau peliharalah hubungan kami suami isteri dan jauhkanlah kami dari segala godaan dan hasutan syaitan yang boleh merenggangkan hubungan kami. Kau kuatkan perasaan sayang dan cinta di dalam hati kami. Kau kurniakanlah kami anak anak yang soleh dan solehah....Janganlah kau palingkan hati kami suami isteri dari agamaMu dan berikan kami kekuatan, ketabahan dan kesabaran mendidik amanahMU agar menjadi insan yang soleh dan solehah..Kau tetapkanlah iman kami Ya ALLAH....Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui segala galanya...Amin...



Selasa, 19 Mac 2013

Kami tiga beradik

2:44:00 PTG 27 Comments
Saya, Dian (Pengantin) - no 2 dan Suria - no 3 (adik bongsu perempuan takde dalam gambar)

Time nih menunggu saat diijabkabulkan.....Tema kaler nikah hitam + silver (sama tema nikah saya dulu) Actually banyak persamaan majlis perkahwinan saya dan adik saya, Dian nih..Bila ingatkan semula memang nak tergelak pun ada...Mungkin kebetulan semua tuh berlaku kan kan....

Sama tak muka kitorang tiga beradik?

Nota kaki*Tetiba aje tengok gambar nih muka saya kurus...Padahal muka saya bam bam aje...Mungkin faktor cara pakai shawl halfmoon tuh kot....

Hantaran pengantin perempuan untuk pengantin lelaki

1:48:00 PTG 16 Comments
Saya malas nak bebel panjang panjang kat sini....Sebab saya kureng sihat....kena ceri beri..hahaha...Untuk bakal pengantin, akak dengan suka hatinya nak share dengan korang gambar hantaran perkahwinan adik saya yang no dua....Manalah tahukan boleh jadi rujukan untuk korang kan kan...












Geram aje saya tengok hantaran adik saya nih...Rasa macam nak repeat kahwin aje dengan incik hubby...hahaha...Sengal daku nih...

Selasa, 12 Mac 2013

Follower bertuah - 1234 dan 1301

12:35:00 PTG 32 Comments
Seperti yang saya janjikan sebelum nih saya nak review follower bertuah saya iaitu follower yang ke 1234 dan 1301. Alhamdulillah hari nih genap sudah follower saya 1301. Mula mula saya nak review blog follower yang ke 1234 iaitu nekonette.com..


Jom kawan kawan kita terjah blog Kitty nih. Dari apa yang saya tengok, Kitty nih masih baru dalam dunia blogging. Berasal dari Brunei....Tak banyak yang dapat saya ulas tentang follower saya nih...Yang penting penulisannya dalam blog berbahasa Inggeris ye...Jom kawan kawan kita follow Kitty. Tak rugi pun kan kalau kita follow...


Follower saya yang ke 1301 (sempena tarikh lahir saya nih..hehehe) pulak ialah Saida Hata [^_^]. Tapi sayang seribu kali sayang saya tak dapat nak review blog beliau sebab takde link blog....Agak payah kalau jadi macam nih kan. Saya nak follow semula tak boleh sebab takde sebarang jejak yang ditinggalkan. Hopefully kalau empunya diri baca entry saya nih sila silakan lah tinggalkan link blog awak untuk saya balas kunjungan ye...


Kepada dua orang follower bertuah saya nih sila hantar nama,alamat dan no.telefon di email saya nih mimiazirah84@gmail.com ye (^_^). Ada gift istimewa daripada saya untuk korang berdua...

Cara pemilihan pemenang untuk 5th Anniversary Mini GA

10:59:00 PG 14 Comments
Assalamualaikum....

Alhamdulillah baru saja lima hari saya rasmikan 5th anniversary Mini GA sambutan yang saya terima amat menggalakkan. Setakat nih penyertaan mencecah 100++....Alhamdulillah syukur...Walaupun hadiah bukan daripada sponsor sponsor terhebat namun sambutan Mini GA daripada kawan kawan membuatkan saya terharu...Terima kash sudi join Mini GA saya walaupun hadiah tak seberapa...InsyaAllah, jika ada rezeki lebih manalah tahu akan ada penambahan hadiah misteri untuk kawan kawan....

Berbalik kepada tajuk besar kat atas nunnnnnn.....Ada di antara peserta Mini GA saya tanya pemilihan pemenang berdasarkan random.org atau pun cara yang lain. Okey, saya nak terangkan kat sayang sayang saya semua nih ye. Cara pemilihan pemenang adalah berdasarkan cabutan undi. Saya akan key in nombor nombor bertuah korang dan akan gulung kecik kecik. Siapa yang akan cabut undi? Tentulah Aina dan Auni, puteri puteri kesayangan saya tuh....

So, cabutan yang dibuat adalah tulus mulus dan kudus tau..Takde pilih kasih ye....

Nota kaki* Sekiranya ada penambahan hadiah saya akan maklumkan ye. Saya akan pick satu tarikh untuk buat satu entry khas tentang hadiah hadiah yang bakal korang menangi. Lepas tuh saya terus bungkus siap siap...Tinggal tulis nama pemenang dan pos aje....


Isnin, 11 Mac 2013

Entry pendek!!!

11:39:00 PG 24 Comments
Assalamualaikum...

Hari nih saya dengan sedaya upaya membalas jejak kawan kawan dan publish komen ye...Haopefully semuanya dipermudahkan...Komen yang dah mencecah 390++...Mahu naik lenguh jari jemari saya nih..huhu...

Kepada yang telah join Mini GA saya, saya ucapkan bebanyak banyak terima kasih sebab sudi join Mini GA saya yang tak seberapa.....Doa2kan lah rezeki saya, suami dan anak anak murah, manalah tahu saya baik hati nak tambah hadiah lagi kan kan.....

Nota kaki* Sayang sangat sangat kat kawan kawan semua sebab walaupun saya jarang jarang update entry masih ada yang singgah blog saya...Terima kasih :)

Rabu, 6 Mac 2013

Macam macam ada!!!

11:42:00 PG 24 Comments
Assalamualaikum...

Rindunya saya kat kawan kawan....Rasa bisa bisa satu badan kalau tak update entry baru..Sebenarnya banyak cerita yang saya nak cerita kat blog tapi tuh lah kan tak berkesempatan...

Esok saya dah mula busy sebab sekali diberi mandat untuk jadi emcee. Kali nih saya bergabung dengan emcee senior...Jadi emcee untuk Mesyuarat Agung Perkep....Doakan semoga segalanya berjalan dengan lancar...

InsyaALLAH, tak lama lagi saya akan dapat baby baru....Tak sabar nak tunggu kehadiran baby baru saya tuh..

Lappy saya yang rosak tuh pun saya belum hantar repair lagi, next week baru nak hantar..hehehe...Sementara nih update entry guna lappy orang aje....

Hari nih pulak saya bertungkus lumus siapkan tuntutan tuntutan pegawai polis dan anggota polis. Esok dah sibuk dengan mesyuarat Perkep...Kat office saya nih masing masing dah kelam kabut nak buat persiapan terakhir untuk persiapan esok...

Hari nih jugak, saya dah terima cek pertama dari Nuffnang. Alhamdulillah rezeki anak anak saya. Tak sabar nak belikan diorang permainan lego...

Next week pulak hari Rabu, saya dah start cuti sebab dah mula busy buat persiapan akhir majlis perkahwinan adik saya yang no.2...Bertambah tambah busy lah saya nih...Bulan nih memang bulan yang sangat sangat busy bagi saya..Kesian kawan kawan saya masih berhutang nak balas jejak korang...Hopefully korang semua faham ye...

Nanti saya akan terjah korang semua ye....

Selasa, 5 Mac 2013

SMS terakhir anggota komando VAT 69

1:45:00 PTG 24 Comments
Assalamualaikum....

Sekarang nih sana sini sibuk bercerita pasal serangan di Lahad Datu...Sungguh saya sedih atas apa yang berlaku kepada pegawai dan anggota polis yang terkorban.....Tak dapat saya tahan air mata bergenang kat mata saat baca berita berita tentang pejuang pejuang kta yang telah terkorban....

Tak kira lah polis ke tentera ke bila melibatkan pasukan keselamatan yang bertarung nyawa berjuang menyelamatkan negara, saya memang tabik spring dekat mereka...Sebagai seorang anak kepada bekas tentera laut dan isteri kepada seorang tentera darat, semangat juang mereka mengalirdalam tubuh saya jugak...Bila ada keluarga yang menangisi pemergian insan tersayang saya jugak turut merasa kesedihan...Sungguh saya benci mereka yang menceroboh maruah negara kita...



Sedihnya saya bila baca sms yang tertera pada Utusan Malaysia....Officemates yang lain pun sedih....Semoga Allah permudahkan urusan para pejuang kita mempertahankan negara. Semoga mereka sentiasa dilindungiNya...Amin....

Isnin, 4 Mac 2013

Majlis Perpisahan ASP Chumil binti Mohd Saad

2:21:00 PTG 20 Comments
Assalamualaikum...

Lamanya saya tak update entry kan....Hari nak cerita serba ringkas majlis yang berlangsung Khamis lepas...Office saya ada buat Majlis Perpisahan ASP Chumil binti Mohd Saad dan Serah Tugas Ketua Unit Kaunseling....Alhamdulillah majlis berjalan dengan lancar...

Gaya seorang MC...Haruslah bergambar sebelum menyumbangkan suara..hehehe...

Pesanan dari seorang ibu kepada anak anak.....ASP Chumil.....

Kek chocolate moist yang sedap untuk Puan Chumil....Deko kek yang simple tapi cantik...

Pose 1Pipi dengan Puan Chumil....

Yang nih pulak ustaz ustaz BAKA yang sibuk buat BBQ.....Salah satu makanan untuk hari kejadian...

Nota kaki* Sorrylah ye saya tak sempat nak up entry panjang panjang...Busy memanjang....Khamis nih kena jadi MC untuk Mesyuarat Agung Perkep pulak....