Jumaat, 22 Mac 2013

Tutorial : Cara letak iklan SAYS.COM di blog

2:12:00 PTG 21 Comments
Hari nih saya nak share dengan kawan kawan cara letak iklan says.com kat blog...Request daripada adik saya sorang nih Sheila Salim blogger triple-s....

Langkah 1

Pergi Dashboard > Layout > Add a Gadget > HTML

Langkah 2

Copy paste code kat SINI
Langkah 3

Pastu edit code yg korang copy ikut taste korang ye nak besar ke kecik ke....Contoh macam kat bawah...

2px : tebal border/garisan
#fc0c92 : warna border
LINK : url iklan
URL IMAGE : url gambar iklan
125 : panjang x lebar banner

Kredit : SINI

Macam saya, saya tak ubah apa apa pun. Terus masuk url iklan dan url gambar iklan terus. Okey, bila dah tempek code dekat html, bukak tab baru pergi web says.com pulak ye...

Log In macam biasa, lepas tuh pergi kat dashboard...Akan kelaur macam kat bawah nih...


Langkah 4

Iklan iklan kat says.com nih bila kita dah share di fb,twitter,goggle + akan appear kat dashboard kita betul tak? So, apa yang perlu korang buat, korang pergi kat gambar iklan yang korang nak share tuh lepas tuh tekan right click. Akan keluar kotak kecik macam kat atas tuh. Lepas tuh korang pilih copy image URL...Bila dah copy, korang paste dekat ruang URL IMAGE.

Langkah 5


Lepas tuh pergi kat tajuk iklan, korang right klik. Akan kelaur kotak kecik macam kat atas...Korang pilih copy link address dan paste kat ruang LINK.

Dah siap...Korang save dan boleh review blog korang....