Aina dan Auni belajar tentang tubuh badan

Sejak lappy rosak dan sibuk dengan tugasa kat office, saya lupa nak update perkembangan terbaru Aina dan Auni....Baru baru nih, saya luangkan masa ajar Aina dan Auni tentang tubuh badan kita....Saya ada cerita kat kawan kawan yang saya belikan buku buku untuk Aina dan Auni..Salah satunya saya belikan Kamus Adik (3 bahasa).

Saya ajar lah anak anak saya kening, mata, mulut, bibir, lidah, gigi, tangan, kaki, rambut, dahi, hidung dan bla bla bla...Sambil ajar diorang tuh saya tunjuk, sentuh dan buat mimik lagi..Lepas tuh diorang akan ikut...Contohnya kalau saya sebut mulut, saya akan tunjuk mulut dalam masa yang sama dan buat muncung sekali..Diorang akan ikut sebut dan sentuh mulut sambil muncung mulut....

Bila saya tanya diorang mana mulut automatik diorang akan buat muncung....Sebenarnya banyak cara kita nak ajar anak anak nih...Kena kreatif lah kan....Saya selalu aje baca blog kak Ina cara dia ajar Alisha dan Aqilah....Kira kak Ina nih sumber inspirasi dan ibu contoh bagi saya untuk didik Aina dan Auni...Saya jugak suka baca artikel cara didik anak anak menjadi bijak....

Semoga Aina dan Auni menjadi anak yang solehah dan bijak...Saya harap diorang akan mudah terima ilmu dan berjaya dalam hidup bila besar nanti.....

8 comments:

  1. amin.semoga mereka berdua jadi anak yg soleh

    BalasPadam
  2. aminn. moga Aina dan Auni membesar menjadi anak yang solehah, bijak dan membahagiakan kedua ibu bapa :)

    BalasPadam
  3. seronok kan tengok anak2 rajin belajar. kita yg nak mengajar pun rs bersemangat.

    BalasPadam
  4. mcm2 cara kalau nak ajar anak kan..mau dgn xmau jer...kak ina mmg ibu contoh sbb kt blognya banyak kongsi cara didik anak kan

    BalasPadam
  5. alamakkk tiba2 ada link kak ina.. adehhh... wat malu je.. hihii

    tapi kan, kak ina br entry ni, siap terbayang2 lg mimie wat mulut muncung... sbb kak ina pun kdg2 wat mulut camtu gak time nak ajar budak2 ni.. heheh

    BalasPadam
  6. nanti akak ada baby nak belahjar dr mimi dan rakan2 blog yang lain yg ada pengalaman..blog mimi dan yg lain2 banyak membantu

    BalasPadam
  7. Bagus tu didikan macam ni, supaya mereka dah kenal bahagian tubuh dan mudah la nanti :)

    Ina memang good teacher ;D

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen.