Perbezaan kempen CPC dan kempen CPUV


Entry saya nih khas untuk menjawab pertanyaan Kak Intan lagi…Huhuhu…Tak jemu jemu saya nak buat nak jawab pertanyaan kak Intan nih…Syok oooo…

Kak Intan ada tanya saya apa itu CPC dan CPUV..Okeylah, saya terangkan ikut pemahaman saya sebab saya taklah expert sangatkan kak tapi mInsyaALLAH saya boleh share dengan akak ilmu yang saya ada dan faham nih…

Ikut pada apa yang saya tahu, kempen CPC nih ialah iklan iklan yang ada pada blog kita tak kira iklan apa saja yang keluar time orang datang terjah blog…Kempen CPC tuh kita akan dapat bayaran melalui klik yang kita terima. Sebagai contoh, kalau kita check akaun Nuffnang dan takde CPUV yang diterima tetapi kat blog ada iklan, maknanya itu iklan CPC. So, kalau ada sesiapa yang tertarik dengan iklan yang muncul dekat blog kita tuh, diorang akan klik…Tak kisahlah dalam sehari ada berapa klik pada iklan tersebut. Jadi, bayaran dikira melalui per klik setiap iklan….Satu iklan akan dibayar RM 0.25..Kalau satu satu iklan tuh kita dapat 2 klik untuk sehari maknanya akak dapat RM 0.50 lah…Kira CPC nih singkatan daripada Click-Per-Cost…Selalunya iklan CPC nih tak kekal lama di blog akan silih berganti dengan iklan yang lain ye…

Kempen CPUV pulak, iklan yang akan bertempek dekat blog kita dengan jangka masa yang telah ditetapkan. Selalunya, iklan CPUV nih kita terima apabila pihak Nuffnang dan pengiklan telah memilih blog kita untuk mengiklankan sesuatu produk dalam jangka masa yang mereka kehendaki. Sebab tuh kalau kita tengok ada sesetengah iklan CPUV nih akan duduk bertapa lama dalam sesuatu blog dan cara untuk dapatkan CPUV/BE nih saya ada update kat entry nih… Pendapatan CPUV nih pulak dikira melalui berapa kerap blog kita dikunjungi….Sebagai contoh lah, hari nih jumlah Unique Visitors mencecah 1000++..So, secara automatiknya, kalau kita check akaun Nuffnang keesokkannya income untuk CPUV naik mendadak. Kira semakin ramai yang terjah blog kita, semakin tinggilah peluang kita nak jana pendapatan melalui iklan CPUV nih….Sebab itulah, kita digalakkan untuk update survey, profile dan letakkan iklan di tempat yang sepatutnya….Dan yang paling penting kena ada target lah, kalau semakin ramai yang terjah blog kita semakin banyak income masyuk yang kita terima. Sebab itu, kita tengok kalau blogger blogger yang dah terror bab bab nih boleh dapat income melalui suatu iklan tuh cecah RM 1000+++…Tak mustahilkan kalau kita mencuba dan terus mencuba…CPUV nih singkatan untuk Click-Per-Unique-Visit….Sebab tuh mana mana blogger amat mementingkan UV blog mereka….Bila blog kita dah terpilih untuk mengiklankan iklan CPUV nih maka kita kenalah ambik tindakan untuk menaikkan UV blog…Yang paling best, selain kita dapat income dari UV blog, kita jugak akan dapat CTR Bonus tau...Contohlah, CPUV iklan kita dah metered dan kita berjaya kumpul rm 25.23 plus CTR Bonus (Click-Through-Ratio Bonus) RM 5.25 jumlah yang kita dapat ialah RM 30.48…(Contoh ye…Jumlah nih bukan jumlah yang sebenar…) 

Rasanya cukup setakat nih saja, kalau ada apa apa yang kak Intan tak faham tanyalah saya ye…Saya sentiasa bukak kaunter pertanyaan untuk akak dan kawan kawan yang lain…

Nota kaki* Sedang mengkaji dengan mendalam tentang CPUV/BE nih...saya bukan terror sangat..Faham ikut pemahaman sendiri..Kalau salah, sila tegur ye :)

19 comments:

  1. saya pun so-so je paham pasal cpuv/be ni..seronok je tengok bilangan uv kalau dapat banyak..tapi tak reti nak interprem.. hahaha..

    BalasPadam
  2. a'aa betoi tu mimie.. tp kak ina nak tambah lg satu..

    pasal ctr bonus tu, kita HANYA DAPAT JIKA KITA DAPAT AT LEAST 0.20%... Jika kita dapat kurang dari tu, misalnya 0.19%, earning ctr bonus tu akan hilang camtu jer :-)

    BalasPadam
  3. Lebih kurang sama dgn apa yang fiza faham. Ringkas tapi padat. Nice entry. Good jab!

    BalasPadam
  4. kak fieda pun paham2 mcm mimie paham tu jugak,.

    BalasPadam
  5. belum ada rezeki lagi utk dpt semua-semua ni :)

    BalasPadam
  6. saya tak pernah lagi dapat cpuv. huhu..

    BalasPadam
  7. ooo... macam tu rupanya.
    saya pon masih belajar pasal ni.
    bukan faham sangat pon. sikit-sikit tu boleh la.

    BalasPadam
  8. Terima kasih atas penerangan. Hari ni saya dapat CPUV yg pertama. Gembira sangat

    BalasPadam
  9. tq akak..penerangan akak yg paling senang phm..hihi

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen.