Pengalaman mengandungkan dan melahirkan Aina tiga tahun yang lepas (Part 1)


Kalau nak ingatkan semual pengalam mengandungkan dan melahirkan Aina dulu, sungguh saya memang tak sanggup nak cerita penderitaan dan kesakitan yang saya tanggung masa tuh.

Saya disahkan mengandung selepas setahun saya dan incik hubby melangsungkan perkahwinan. Masa belum mengandung tuh macam macam pertanyaan yang mengguris hati dan kata kata yang menyakitkan hati kitorang terima. Tapi kitorang sabar aje sebab semua tuh kan kerja Tuahn. Hanya Dia Maha Mengetahui segala galanya kan?

Dalam bulan April, selepas balik dari rombongan Langkawi, beberapa hari lepas tuh saya dah lewat datang period. Saya tak fikir pun saya pregnant sebab sebelum tuh saya pernah lewat period selama 13 hari. Siap pergi klinik check kenapa period tak datang datang. Nurse kat klinik cakap mungkin saya pregnant. Namun hampa, sebab keesokkannya saya period. Sebab tuh bila bulan April, period saya lewat dua minggu saya buat derk aje. Malas nak fikir takut kecewa lagi. Tapi incik hubby pulak, senyap senyap belikan saya sekotak pregnancy test kat farmasi. Dia suruh check manalah tahu ada rezeki. Tapi saya simpan aje. Malas nak check…

Nak dijadikan cerita, keesokkan paginya saya bangun pagi pagi nak buang air kecil. Sekali saya tergerak hati nak buat UPT. Nak tahu sebab apa saya tergerak hati nak buat UPT. Sebabnya masa tidur, saya mimpi saya buat UPT dan keputusannya positif. Sebab tuh, masa nak buang air kecil tuh saya over eksited nak buat UPT sekali. Bajet kalau buat tuh akan positif lah macam mimpi saya kan. Sekali, bila buat….Hamek ko Jah!!! Terus muncul dua line….Saya tergamam sekejap. Macam tak percaya sebab sebelum nih kawan pernah bagitahu saya kalau buat UPT kena tunggu 2,3 minit baru nampak line tuh clear. Tapi macam kes saya nih bukan 2,3 minit dah tapi dua,tiga saat aje terus timbul dua line…

Bila dah buat UPT, terus cuci apa yang patut saya terus duduk sebelah incik hubby dan pandang muka dia yang tengah nyenyak membongkang. Mungkin dia dapat rasa saya tengah tenung dia, dia terjaga dari tidur tanya kenapa? Saya bagutahu saya dah buat UPT dan timbul dua line…Dia tanya apa maksudnya?Saya tunjuk kotak UPT tuh apa maksud dua line. Bila dia baca, dia angguk dan terus tidur!Cis! Sangat tak romantic dan takde perasaan langsung!Huh!!

Tapi…tapi pagi tuh dalam pukul 8 lebih, saya bangun nak terkucil lagi dan sekali lagi saya buat UPT sebab tak puas hati. Takkan lah kejap aje dah timbul dua line. Disebabkan UPT ada lagi satu, saya guna lagi untuk buat ujian tuh lagi. Sah! It’s positive….I am pregnant…Syukur Alhamdulillah. Akhirnya doa saya dan incik hubby termakbul juga. Korang tahu tak apa yang incik hubby buat bila dia bangun pagi tuh? Terus capai handphone, die kol ayah mentua dan ayah saya bagitahu diorang akan jadi datuk tak lama lagi. Aishhh, ingatkan takde perasaan rupa rupanya dia pulak terlebih over okeh!!!

Nota kaki* Next entry sambung esok…Ok bai!

9 comments:

  1. hihi...terlebih excited pulak abinya ;)

    BalasPadam
  2. Mesti eksaited tu sebab anak pertama kan.....hehe

    BalasPadam
  3. xcited giler kan kak bila tau pregnant..xdpt nk gmbr perasaan tuh

    BalasPadam
  4. akhirnya akak cter jgk pengalaman akak,cepat2 sambung ek,nak tau lagiii..hehe..;)

    BalasPadam
  5. Alhamdulillah.. memang seronok detik tu kan.. Ros masih menanti.. Akak doakan untuk Ros ye :)

    BalasPadam
  6. Alhamdulillah..
    rezeki Allah tetap ada cuma cepat dan lambat sahaja..yg penting kena bersabar da reda...

    BalasPadam
  7. kak intan baca pon excited tau..debar..sebab kak intan duk selami feel tu kalau jadi kat kak intan gak...la n kak intan x penah cek dah..wat tatau ja

    BalasPadam
  8. bila terinagt kenangan itu boleh senyum sendiri kan

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen.