Rabu, 30 Januari 2013

Kesihatan dan Perubatan Alternatif

Tadi sehari suntuk tak menghadap blog sebab sibuk dengan program kat office yang berkaitan dengan kesihatan...Pakar kesihatan nih didatangkan khas dari Dimaz....Hanya melalui nama dan bulan kelahiran segala penyakit kita terbongkar dan sikap kita akan terkeluar semua.....Segala penyakit yang dia sebut memang ada saya hadapi sekarang nih....

First sekali pakar nih tengok nama saya, dia cakap saya seorang yang suka memendam...If something tuh saya tak suka, saya kan diam saya tak luahkan saya akan pendam...Kalau seseorang tuh kata A, saya akan cakap ok aje sedangkan dalam hati berbuku buku tak setujunya....Ya, memang saya seorang yang suka pendam kalau saya tak puas hati. Bukan tak nak luahkan tapi kerana nak menjaga hati....sebab saya tahu kalau saya terus terang pasti ada hati yang terasa.....

Lepas tuh saya menghadapi masalah lupa...Memang saya mudah lupa dan lupa...So, if ada benda penting, saya memang kena cepat cepat bagitahu seseorang atau tulis dekat kertas nota..Kalau tak, confirm daku lupa...Tua sudah bah...Saya ada jugak tanya penyakit yang dihadapi anak anak saya dan sikap diorang...

Tentang penyakit pulak, dia cakap saya ada masalah darah, lendir +bendalir (resdung), pundi kencing, sendi tulang, rahim dan asma....Ya, semua yang dia sebut tuh saya ada....Dan yang paling saya terkejut dia cakap saya paling teruk hadapi resdung (sinus)...Memang inilah masalah yang saya hadapi. So, dia suruh saya ambik ubat yang berkaitan. Tentang ubat esok saya cerita ye tentang fungsi ubat tuh dan cara amalkan...Saya di nasihatkan katakan TIDAK kepada udang dan sotong. Kalau saya sayang diri, saya kena stop makan semua nih....

Lepas tuh, saya dinasihatkan banyak minum air suam untuk menjaga buah pinggang sebab sekali kita gagal jaga buah pinggang akibatnya kita tanggung kemudian hari (walaupun takde sakit buah pinggang okeh!!!Tetap ikut nasihat jugak)...Lepas tuh, pasal sendi tulang tuh pun betul sebab sebelum nih kan saya ada masalah lutut beralih dari kedudukan asalkan...Masa dia bagitahu tuh saya terkejut okeh!!!Masalah pundi kencing tuh pulak, setiap kali nak bersama atau selepas bersama dengan incik hubby saya akan buang air kecil...Hahaha...betul jugak....Dia cakap memang masalah pundi kencing dan kena jaga jaga....

Asma tuh memang saya akan kena bila demam dan batuk....Disebabkan sinus yang teruk, secara otomatiknya saya akan ada asma....Masalah darah pulak, dia bagitahu darah saya kotor sikit dan agak pekat..Sebenarnya tak elok....Dan akhir sekali tenang rahim tuh ialah masalah period yang tidak konsisten..Ya, memang saya hadapi penyakit sejak dulu tapi sejak makan pil perancang, period saya teratur tapi dia bagitahu tidak elok sebenarnya makan pil perancang nih. Lagipun darah haid kita tidak sihat...

Saya di maklumkan sekiranya seseorang wanita yang datang period pada hari pertama sehingga hari terakhir, kaler darah period ialah MERAH SAGA menunjukkan wanita tuh sihat,sihat,sihat+++++....Memang sihat lah....Tapi kalau kaler coklat, coklat gelap, berketul ketul memang kita ada masalah period....Nih apa yang berkaitan dengan penyakit yang saya hadapi lah....Tapi banyak tips berguna yang diberikan tentang simptom simptom penyakit yang kita hadapi tapi kita tak sedar...Lepas tuh, dia ajar cara mandi dengan betul untuk menghindarkan penyakit....

InsyaALLAH, esok saya share dengan kawan kawan simptom simptom tanda penyakit kronik dan apa yang kita patut makan dan tak patut makan...Mesti korang akan rasa tak percaya tapi itulah hakikatnya....Yang penting perubatan nih berlandaskan Islam ya....

13 ulasan:

  1. bagusla mcm ni kan. at least kita boleh berjaga2 & kawal tahap kesihatan kita.

    BalasPadam
  2. macam menarik jer nih... tiba2 jadi macam berminat pulak... ^_^

    share ler lagi dear...

    BalasPadam
  3. macam hubby saya pun resdung... so seafood mmg jarang ada dalam freezer.. huhuhu

    BalasPadam
  4. Wahhhh macam mana nak dapatkan rawatan dari doktor tu. saya pun macam ada masalah jugak tapi tak tau nak cek macam mana..

    BalasPadam
  5. yg pasti minum air masak itu bagus... :) jg kesihatan ye kak.. ^^

    BalasPadam
  6. pernah dengar tapi memang bak kate MImi sukar utk percaya..

    BalasPadam
  7. OKje rasa kurang setujulah kalau dari nama dan bulan kelahiran dia dah tau segala-galanya.... tak yah percayalah PU...
    guidance mungkin ok kot!

    BalasPadam
  8. betul tu dl ada kwn chinese bgtau dia kata pil perangcang tak elok tuk badan kita bg tempoh jangka panjang... so pas dia bgtau tu sy stop terus dah rancang sendiri...

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen.