Hati hati dengan air Anugerah

Assalamualaikum....

Pagi tadi macam biasa office saya ada buat bacaan Yassin. Selesai majlis, duduk lepak kejap. Tetiba salah seorang officemate saya, Kak Ani beritahu air Air Anugerah yang dia beli tak original. Sebelum nih, air yang dia beli original tapi belian kali kedua tidak original. Saya akan terangkan dengan terang perbezaan antara air Anugerah yang original dan tak original.


Yang sebelah kanan nih air yang original dan sebelah kiri tak original. Kawan kawan boleh tak bezakan kedua dua botol botl nih? Yang original kaler pelekatnya biru muda manakala yang biru pekat tuh tak original..



Perbezaan yang paling ketara ialah tiada cop tanda HALAL pada botol sebelah kiri...Memang jelaskan?Kandungan air Anugerah yang tak original tuh pun memang jauh beza dengan kandungan air Anugerah yang original. Saya catatkan perbezaan kandungan air Anugerah seperti di bawah :

Original

Kalium / Potassium - 2.32 mg/L
Kalsium/Calcium - < 0.02 mg/L
Natrium/Sosium - 11.64 mg/L
Magnesium/Magnesium - < 0.02 mg/L
Florida/Florida - 0.64 mg/L
Jumlah pepejal/Total Dissolved Solids - 74 mg/L
pH - 7.5 mg/L

Tak original


Kalium / Potassium - 2.6 mg/L
Kalsium/Calcium - 15.8 mg/L
Natrium/Sosium - 10.0 mg/L
Magnesium/Magnesium - 1.3 mg/L
Sulfat/Sulfate - 0.8 mg/L
Nitrat/Nitrate - 0.1 mg/L
Jumlah pepejal/Total Dissolved Solids - 102 mg/L
pH - 6.9 mg/L


Ketara perbezaannya ialah kandungan Sulfat & Nitrat yang jelas kelihatan tidak ada pada kandungan air Anugerah yang original.

Kepada kawan kawan yang ada minum air Anugerah nih hati hatilah ye...Makesure betul betul air yang kawan kawan minum tuh original.

28 comments:

  1. masih ada pihak nak mengaut keuntungan dgn cara salah..

    BalasPadam
  2. kena hati hati dalam membeli lepas ni.. Ros tak pernah lagi beli air ni..

    BalasPadam
  3. la..iyer ke??dya baru beli kat C4..siap beli dgn minyak wangi lagi tau..but rasanya dya beli original..tgk PU attachkan tue..bole tahu..dya beli 2 botol..

    BalasPadam
  4. nasib baik la tak mi.um air ni..tq Mimie

    BalasPadam
  5. erkkk..yer ke??thanks for sharing mimie..

    BalasPadam
  6. xpernah tahu pun..tq ukt info nie.. sy nak rpint tuk rujukan..family memg amalkan air nie..pelik jgk ada yg jual murah 3.80 sebotol je

    BalasPadam
  7. xda lak kat sabah mineral jenama ni..nnt lps ni berhati2 la kan :)

    BalasPadam
  8. ooo...pnh tgk gak air ni..1 btol belas ringgit kot..tak ingt..

    BalasPadam
  9. alamakk...
    balik nnt nak check lah..
    time kasih kak share pasal ni...

    BalasPadam
  10. Kena lebih berhati-hati..

    Mak sedara MJ ada jual air Anugerah ni..

    BalasPadam
  11. thanks info kak. hishh benda macam ni pun nak tipu.

    BalasPadam
  12. untuk maklumat air anugrah ada 2 sumber..dekat kedah dan johor..
    kalu ada yg musykil boleh call no nie tanya 0320725555

    BalasPadam
  13. Sebenarnya yang ori ke yang tak ori ke, dua-dua menipu.Mereka menjual ayat Allah dengan wang yang sedikit.

    BalasPadam
  14. Orang bodoh je yang minum air anugerah ni....malas nak baca ayat Al quran.

    BalasPadam
    Balasan
    1. jgn suka hati cakap org bodoh. bkn semua org blh baca al quran dgn betul. dia xjual ayat quran tpi itu upah & kos. klau ko kata jual ayat quran, mcm mna plk dgn al quran? knape ko xkata org yg jual quran tu jual ayat quran? klau mcm tu baik ko tulis sendiri ayat quran tu. bkn semua benda ko blh buat. ada jgk bodohnya contohnya ko bodoh xreti nk fikir sblm brkata2 / komen.

      Padam
  15. @Penawar Biru1. Pemprosesan mineral Air Anugerah sgt baik hgga mndapat iktiraf Jakim dan Kementerian Kesihatan Malaysia. Kmudian is dtenagakan dgn bacaan 30 juz quran, doa2 dan bacaan tertentu dgn kaedah rawatan Islam. Yg mmbacanya adalah dr kalangan huffaz, pghafaz al-Quran.
    2. Ia sbnrnya bknlah jual al-Quran ttp bahan yg yg ada kesan baik dgn al-Quran, di situ kta nmpak ada usaha atau kerja mnusia spt mmbaca al-quran. Abu said al-khudri sdri mnerima upah bila mmberi air jampi fatihah, rasulullah mmbenarkn.
    3. Boleh jmpi sdri. Air anugerah ni hyalah mmudahkn org ramai yg x smpat nk baca quran atau yg tak tahu kaedah rawatan/bacaan atau tahu tp bacaan tajwidnya x smpurna. Bg yg pndai buat sdri, silakan. Anugerah hya mmbantu bg yg x mmpu buat sdri shj.

    -Kredit kepada Imam Muda Ust. Khairul Azhar Ghazali

    BalasPadam
  16. 1. Pemprosesan mineral Air Anugerah sgt baik hgga mndapat iktiraf Jakim dan Kementerian Kesihatan Malaysia. Kmudian is dtenagakan dgn bacaan 30 juz quran, doa2 dan bacaan tertentu dgn kaedah rawatan Islam. Yg mmbacanya adalah dr kalangan huffaz, pghafaz al-Quran.
    2. Ia sbnrnya bknlah jual al-Quran ttp bahan yg yg ada kesan baik dgn al-Quran, di situ kta nmpak ada usaha atau kerja mnusia spt mmbaca al-quran. Abu said al-khudri sdri mnerima upah bila mmberi air jampi fatihah, rasulullah mmbenarkn.
    3. Boleh jmpi sdri. Air anugerah ni hyalah mmudahkn org ramai yg x smpat nk baca quran atau yg tak tahu kaedah rawatan/bacaan atau tahu tp bacaan tajwidnya x smpurna. Bg yg pndai buat sdri, silakan. Anugerah hya mmbantu bg yg x mmpu buat sdri shj.

    - Credit to IMAM MUDA Ust. Khairul Azhar Ghazali

    BalasPadam
  17. tengok tokey dia ler.. kalau pengasas a.k.a tokey mula pakai merc, bmw mewah dan seumpamanya memang ada musabab nak diragukan air anugerah ni.

    BalasPadam
  18. Kalau yang botol pink macam mana pulak ye?Lepas tu yang jual cina. Ada ke tak air anugerah yang botol dia warna pink?

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya pn da beli kt sarawak..tpi xtau pulax halal ke x.sbb saya xtau mbezakan yg ori tu.

      Padam
  19. air anugerah yg saya beli ni botol da warna pink..500ml.tanda halal memang ada..

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen.