Khamis, 31 Januari 2013

BERITA TERGEMPAR : Hadiah domain free untuk 2000 blogger bertuah!!!

11:30:00 PTG 48 Comments
STICKY NOTE

Assalamualaikum....

Sebelum nih saya punya eksited nak tukar domain dot blogspot dot com ke domain sendiri iaitu dot my....Alhamdulillah setelah melalui proses langkah demi langkah akhirnya domain saya pun dah bertukar menjadi dot my.....

Terus terang saya katakan banyak keistimewaannya bila bertukar ke domain dot my nih...Tak percaya? Kawan kawan boleh terjah blog Innanie Ariffin a.k.a blogger Coklateyes. Nak tahu keistimewaan  domain dot my nih kawan kawan boleh klik kat tajuk Keistimewaan Dot My seperti di bawah yang saya sertakan tuh.

Kat bawah nih saya sertakan tajuk tajuk entry berkaitan yang terdapat dalam blog IA untuk memudahkan korang cari dan faham betul betul.....

Keistimewaan Dot My
Soalan Hantu & Cara Dapatkan Hadiah Hebat Berjumlah RM 300 000 Dari Blog Coklateyes
Perhatian #1 Untuk Penerima Domain Percuma
Perhatian #2 Untuk penerima Domain Percuma
Perhatian #3 Quick Update
Perhatian #4 Kelewatan yang dikesali
Perhatian #5 Berita Gembira! Tutorial Tukar Domain
Perhatian #6 Tukar URL Blog di Nuffnang
Perhatian #7 Tutorial Lengkap Tukar Domain Lengkap Dot My

Dan ada berita gembira untuk kawan kawan yang tak sempat nak dapatkan domain percuma....Sebelum nih, tawaran dibuka kepada 1500 orang blogger yang bertuah kan? Kali nih tawaran nih dibuka lagi untuk 2000 blogger yang bertuah.....

Tak percaya? Korang boleh baca email yang diberikan oleh pihak Asiahost kepada saya semalam.....


Pihak Asiahost berMURAH HATI nak beri lagi 2000 kuota secara PERCUMA kepada warganegara berumur 18 sehingga 45 tahun terutamanya BLOGGER MALAYSIA....See, kawan kawan...PERCUMA okey!!PERCUMA untuk setahun yang pertama...Tahun tahun yang berikutnya korang perlu bayar RM 20.00 SAHAJA!!!


Kalau berminat korang boleh try search dulu sama ada domain pilihan hati korang tuh available ataupun tak....Korang boleh masukkan url baru korang tuh di ruang yang terdapat di sebelah kiri blog saya seperti gambar kat bawah nih....


Contoh : Korang taip nama url baru @ nak kekalkan url lama. Lepas tuh klik button Go...Kalo available korang boleh proceed step seterusnya...

Tak sabar nak dapat domain baru? Klik sini untuk cara cara mendaftar ----> SINI...Sukacita saya nak ingatkan kawan kawan TOLONG!TOLONG!TOLONG! baca betul betul dan teliti penerangan yang diberikan oleh blogger Coklateyes ye....InsyaALLAH, segalanya akan dipermudahkan okey....

Nota kaki* Kawan kawan yang dah daftar tapi tak tahu nak tukar domain tuh macam mana jangan segan silu minta tolong saya. InsyaALLAH saya akan cuba bantu okey (^_^)


Buku buku baru untuk Aina dan Auni (^_^)

8:00:00 PTG 14 Comments

Saya beli nih dekat Pusat Dakwah Paroi Seremban. MAsa nih saya datang untuk Wacana Maulidur Rasul yang disampaikan oleh Imam Muda Aran, Imam Muda Asyraf dan Ustaz Haslin (Ustaz Bollywood)....

Sebelum masuk dewan, macam macam gerai ada...Ada yang jual makanan dan minuman, roti, tudung, kerongsang dan buku buku...Saya meroyan kejap dekat situ bila tengok banyak sangat buku dan Al-Quran yang dijual. Rambang mata dibuatnya...Saya nih memang pantang nampak buku, memang saya meroyan...

Hasil meroyan tuh tadi, saya rembat dua buah buku untuk Aina dan Auni....Kamus Adik ( 3 bahasa) + VCD sekali dan 101 Info Mengenal Al Quran. Walaupun Aina dan Auni baru 3 dan 2 tahun tapi bagi saya memang elok saya terapkan budaya membaca dalam diri anak anak saya. Tambahan lagi tentang ilmu agama...Saya nak anak anak kenal ISLAM dengan lebih mendalami sedari kecil lagi...

Nota kaki* Malam nih nak bukak VCD Kamus Adik nih...Nak diorang belajar...Bahasa Melayu, Inggeris dan Arab....

Berat OK, tinggi OK, BMI tak OK

7:04:00 PTG 14 Comments
Petang tadi bawak Auni chek up. Nasib baik tak kena marah sebab lupa nak bawak Auni check 3hb...Memang mak nenek saya nih....Lepas nih Auni check up 04.04.2013..Kena tulis dalam diari siap siap kalau tak confirm lupa lagi....

Alhamdulillah hasil check up hari nih memuaskan hati. Cuma satu je yang saya tak puas hati...BMI Auni turun sikit..


Benci betul perkataan susut tuh lah....Auni nih tinggi bukan main lagi mencanak canak naik..Berat naik suam suam kuku kambing..Mana taknya, makan banyak tapi tak dan nak jadi isi dah dia renyah bergerak sana sini. Aktif sangat sangat. Nasib baik, nurse cakap budak aktif tuh perkara biasa..No need to worry sangatlah..

Info kesihatan

6:21:00 PTG 7 Comments

Sebelum nih saya ada share dengan kawan kawan kesihatan dan perubatan alternatif yang saya dapat daripada Ketua Eksekutif Dimaz Health & Beauty Encik Che Musa bin Che Salleh. Beliau pernah di temuramah oleh stesen TV1…

Produk yang dihasilkan beliau adalah berteraskan herba semulajadi dan bacaan ayat ayat Al Quran…Produk beliau dihasilkan menggunakan formula sendiri.

Antara info baru yang saya dapat dari ceramah yang disampaikan beliau semalam ialah :

-         Penyakit buah pinggang merupakan penyakit kronik yang dihidapi manusia. Jadi kena minum banyak air suam..

-         Kalau kawan kawan yang suka minum air tin hopefully hentikanlah tabiat tuh mulai hari nih sebab 1 tin minuman berkarbonat tuh bersamaan dengan 14 gelas teh tarik manis.

-         70% penyakit kanser payudara adalah berpunca dari sikap pemarah penghidap tuh sendiri. Kalau bukan masa tua, mungkin masa muda…Dia cakap kalau dah pulih dari kanser, kena jaga emosi jika tak dalam tempoh enam bulan kanser tuh akan datang semula…

-         Dalam badan wanita ada hormon progesteron dan estrogen kan? Hormon progesteroi ada pada ovary dan estrogen pada tulang.

-         Wanita yang berat melebihi 60 kg, sebanyak 85% wanita berisiko ada ketumbuhan.

-         Wanita tidak boleh makan tiga jenis ikan iaitu ikan pari, ikan bawal hitam dan ikan terubok. Ikan pari tuh sebenarnya mengandungi toksik yang banyak kerana hidup di dasar laut dan boleh menyebabkan berlakunya kanser sebanyak 70%. Ikan bawal hitam dan terubok pulak ikan yang difahamkan mempunyai bias yang menyebabkan penyakit. Kalau nak makan ikan bawal makan ikan bawal putih.

-         Jika ada keputihan dan keputihan berwarna hijau, 99% tanda itu menunjukkan wanita itu menhadapai kanser ovari. Jika berwarna putih kekuningan pulak kanser serviks. Serviks yang terkeluar (Tombong/prolapsed) selalunya berlaku kepada wanita yang melahirkan anak lebih dari 5 orang.

-         Orang yang menghidapi buasir TIDAK BOLEH makan makanan atau minuman yang berkaitan limau nipis, tomyam dan cili padi..

-         Sakit gout seperti 7x ganda sakit gigi.

-         Sebenarnya makanan yang kita suka makan itulah merupakan punca penyakit kita.

-         Orang yang sakit tulang dan mengambil ubat untuk cair darah TIDAK BOLEH makan sebarang makanan yang berasaskan kacang seperti kicap, air soya, tempe, kacang panjang dan segala jenis kacang yang ada di dunia nih.

-         Kanser paru paru adalah 95% terdiri daripada perokok.

-         95% kanser berlaku kerana stress.

-         Tapak tangan kanan mempunyai 18 enzim dan tapak tangan kiri 81 enzim yang mampu membunuh bakteria.

-         Kalau nak kurus, senang aje. Makan ikut sunnah Rasulullah iaitu 40-100 kunyahan….

-         Nak mandi kenalah mula dari kaki (elak kena gout),kemudian lutut (elak sakit lutut),tempat sulit (elak cyst),pinggang( tak sakit pinggang, serviks sihat),perut (elak buasir, gastriks, ulser,sembelit),dada (sakit jantung,paru-paru etc) dan akhirnya kepala(elak migraine). Lepas tuh, baru mandi macam biasa. Lepas tuh satu cara lagi nak kurus, mandi di waktu pagi…Air yang sejuk kejung tuh lah. Sebabnya menyingkirkan segala lemak dalam badan.

-         Tidur mesti mengiring ke kanan di mana sebelah kiri ke atas. Cara tidur ini takkan kena sakit jantung.

-         Untuk mengelakkan migraine sujud waktu solat Subuh tuh sujud lama lama.

-         Tahu tak korang yang orang lelaki nih tidak sekuat wanita kerana lelaki mudah diserang jantung jika dibandingkan wanita yang jarang terkena serangan jantung. Ini kerana, wanita mempunyai hormon estrogen yang melindungi jantung. Orang lelaki tidak ada hormon estrogen yang melindungi jantung sebab tuh lelaki mudah terkena.

-         Kalau nak jaga jantung suami supaya sihat banyakkan bawang putih dalam masakan ye kaum wanita semua.

-         Nak mengubati kanser payudara cari kulat susu harimau.

-         Kepada peminat petai, lepas nih kalau nak makan, cukup sekadar 7@8 biji saja kerana petai nih mengandungi kolesterol yang tinggi.

-         Untuk para suami, kalau hormon isteri tak stabil bagi isteri mkn kacang botor.

-         Ibu ibu mengandung sila amalkan makan buah delima bila usia kandungan mencecah 5 bulan ye..

-         Kepada peminat buah epal hijau, makan sebiji sehari ye jangan makan banyak kali sebab epal hijau menyebabkan kita menjadi pelupa.

-         Epal merah untuk ibu ibu mengandung dan pesakit asma. Makan 2 biji sehari ye…

-         Jika ada sakit kencing tak lawas, blend lobak putih minum air lobak putih tuh ye. Amalkan minum 2x seminggu.

-         Kepada penghidap kolesterol tinggi ambik akar pokok semalu dan rebus. Amalkan minum air rebusan tuh ye.

-         Untuk penghisap rokok, kalau kita nak cuci paru paru dia bagi bersih bahagian dalam timun diambik dan di blend. Jika diamalkan, akan membersihkan paru paru perokok…

-         Jika ada sakit kanser tahap 1 amalkan minum air epal hijau+daun belalai gajah 50 helai yang diblend..Dibiarkan 10/15 minit baru minum…Kalau kanser stage dua, daun belalai gajah tuh gandakan jadi 100 helai, kalau stage 3 150 helai dan stage 4 200 helai…

Keputusan

5:13:00 PTG 9 Comments
Setelah penat saya menimbang, menolak dan bahgai serta puas keputusan menggunakan kata hati, blog saya bertukar semula ke dot my....Bukanlah saya tak serik dengan apa yan g berlaku sebelum nih namun bagi saya kita sebagai manusia biasa tak boleh nak menjatuh hukum kepada pihak AsiaHost dengan apa yang berlaku...Lagipun pihak mereka telah pun beri penerangan secara terperinci. Hopefully, after this tidak berlaku lagi perkara tersebut. Tak salah rasanya kita memberi peluang kedua kepada mereka yang melakukan kesilapan. Bagi saya ini hanyalah kesilapan kecil bukan lah besar mana salah mereka..Mereka telah pun meminta maaf kepada pelanggan pelanggan dot my..



Lagipun bila difikirkan semula, untuk tahun pertama nih  domain nih adalah percuma sekiranya saya tidak berpuas hati saya boleh berhentikan servis mereka mengikut kehendak saya sendiri...Lagipun saya dah fikirkan kebaikan dan keburukan menggunakan dot my nih..Ternyata lebih banyak kebaikan dan ikpak positif yang saya terima kesan dari penggunaan dot my nih...

bukan mudah saya nak buat keputusan nih memandangkan semua nih melibatkan blog kesayangan saya sendiri. Setelah meminta pendapat orang orang kepercayaan saya, maka saya tukar domain semula ke dot my....Hope kawan kawan tetap beri sokongan kepada saya ye...

Di dalam dilema......

12:01:00 PG 27 Comments
Saya betul betul buntu sekarang nih...serius memang saya buntu....Saya takut keputusan yang saya ambik nih akan menimbulkan cakap cakap belakang yang mengatakan saya tidak tetap pendirian...Namun, keputusan hati saya mengiyakan tindakan saya untuk kebaikan jangka masa panjang tapi otak pulak kata tidak....

Betul betul buntu dan dalam dilema....Tak tahu nak buat keputusan.....

Rabu, 30 Januari 2013

Kesihatan dan Perubatan Alternatif

11:33:00 PTG 13 Comments
Tadi sehari suntuk tak menghadap blog sebab sibuk dengan program kat office yang berkaitan dengan kesihatan...Pakar kesihatan nih didatangkan khas dari Dimaz....Hanya melalui nama dan bulan kelahiran segala penyakit kita terbongkar dan sikap kita akan terkeluar semua.....Segala penyakit yang dia sebut memang ada saya hadapi sekarang nih....

First sekali pakar nih tengok nama saya, dia cakap saya seorang yang suka memendam...If something tuh saya tak suka, saya kan diam saya tak luahkan saya akan pendam...Kalau seseorang tuh kata A, saya akan cakap ok aje sedangkan dalam hati berbuku buku tak setujunya....Ya, memang saya seorang yang suka pendam kalau saya tak puas hati. Bukan tak nak luahkan tapi kerana nak menjaga hati....sebab saya tahu kalau saya terus terang pasti ada hati yang terasa.....

Lepas tuh saya menghadapi masalah lupa...Memang saya mudah lupa dan lupa...So, if ada benda penting, saya memang kena cepat cepat bagitahu seseorang atau tulis dekat kertas nota..Kalau tak, confirm daku lupa...Tua sudah bah...Saya ada jugak tanya penyakit yang dihadapi anak anak saya dan sikap diorang...

Tentang penyakit pulak, dia cakap saya ada masalah darah, lendir +bendalir (resdung), pundi kencing, sendi tulang, rahim dan asma....Ya, semua yang dia sebut tuh saya ada....Dan yang paling saya terkejut dia cakap saya paling teruk hadapi resdung (sinus)...Memang inilah masalah yang saya hadapi. So, dia suruh saya ambik ubat yang berkaitan. Tentang ubat esok saya cerita ye tentang fungsi ubat tuh dan cara amalkan...Saya di nasihatkan katakan TIDAK kepada udang dan sotong. Kalau saya sayang diri, saya kena stop makan semua nih....

Lepas tuh, saya dinasihatkan banyak minum air suam untuk menjaga buah pinggang sebab sekali kita gagal jaga buah pinggang akibatnya kita tanggung kemudian hari (walaupun takde sakit buah pinggang okeh!!!Tetap ikut nasihat jugak)...Lepas tuh, pasal sendi tulang tuh pun betul sebab sebelum nih kan saya ada masalah lutut beralih dari kedudukan asalkan...Masa dia bagitahu tuh saya terkejut okeh!!!Masalah pundi kencing tuh pulak, setiap kali nak bersama atau selepas bersama dengan incik hubby saya akan buang air kecil...Hahaha...betul jugak....Dia cakap memang masalah pundi kencing dan kena jaga jaga....

Asma tuh memang saya akan kena bila demam dan batuk....Disebabkan sinus yang teruk, secara otomatiknya saya akan ada asma....Masalah darah pulak, dia bagitahu darah saya kotor sikit dan agak pekat..Sebenarnya tak elok....Dan akhir sekali tenang rahim tuh ialah masalah period yang tidak konsisten..Ya, memang saya hadapi penyakit sejak dulu tapi sejak makan pil perancang, period saya teratur tapi dia bagitahu tidak elok sebenarnya makan pil perancang nih. Lagipun darah haid kita tidak sihat...

Saya di maklumkan sekiranya seseorang wanita yang datang period pada hari pertama sehingga hari terakhir, kaler darah period ialah MERAH SAGA menunjukkan wanita tuh sihat,sihat,sihat+++++....Memang sihat lah....Tapi kalau kaler coklat, coklat gelap, berketul ketul memang kita ada masalah period....Nih apa yang berkaitan dengan penyakit yang saya hadapi lah....Tapi banyak tips berguna yang diberikan tentang simptom simptom penyakit yang kita hadapi tapi kita tak sedar...Lepas tuh, dia ajar cara mandi dengan betul untuk menghindarkan penyakit....

InsyaALLAH, esok saya share dengan kawan kawan simptom simptom tanda penyakit kronik dan apa yang kita patut makan dan tak patut makan...Mesti korang akan rasa tak percaya tapi itulah hakikatnya....Yang penting perubatan nih berlandaskan Islam ya....

Blog saya gemuk!!!

11:07:00 PTG 12 Comments
Hahaha...tadi saya pergi check berat blog saya lepas baca blog kak Fieda...Sebelum nih dah check....Tapi serius saya tak ingat....Sekali timbang berat blog saya nih ambik ko jah!!!Gemuk blog saya nih hah...

See...punyalah gemuk blog saya nih...Nampak aje ringkas dan tak banyak widget tapi beratnya bukan main lagi...

Rasanya saya perlu lakukan sesuatu supaya blog saya nih ringan...Macam nak tukar background blog tapi rasanya baru guna...Belum sampai setahun kan kan kan...

Nota kaki* Esok saya pergi Pusat Dakwah Paroi, Seremban ada program wacana Maulidur Rasul. Petangnya pulak check up Auni....Lepas dah selesai semua nanti, saya BW ye

Pelupa betullah saya nih T_T

1:00:00 PTG 20 Comments

Buku yang wajib dibawa setiap kali nak check up Auni...

Sepatutnya Auni ada check up untuk bula Januari nih..Tapi tarikhnye dah lepas...Saya jarang terlepas tarikh sebab saya akan update dalam diari atau planner...Tapi entah kenapa kali nih menjadi jadi pulak penyakit lupa saya nih....


See...Sepatutnya 03/01/2013 pukul 9.00 pagi saya kena bawa Auni check up tapi hari nih dah berapa hari bulan? 30/01/2013....Huhuhu...Hari nih pulak saya tak boleh nak pergi sebabnya ada program penting pagi nih....Akhirnya, saya decide nak bawak Auni check up 31/01/2013 waktu petang...

Semakin menjadi jadi pulak penyakit lupa saya nih sejak lahir kan Auni..Adoi lah, tak tahu lah apa nak buat...Memang pergi mana kena bawak diari lah jawabnya....Kesian anak anak, disebabkan penyakit lupa saya nih, saya mengabaikan check up kesihatan diorang....Sah, tuo dah den nih hah....

Nota kaki* Hairan jugak takde seorang nurse pun yang call ingatkan..Kalau tak, mesti diorang akan call tanya kenapa tak datang klinik?

Perbezaan kempen CPC dan kempen CPUV

9:00:00 PG 19 Comments

Entry saya nih khas untuk menjawab pertanyaan Kak Intan lagi…Huhuhu…Tak jemu jemu saya nak buat nak jawab pertanyaan kak Intan nih…Syok oooo…

Kak Intan ada tanya saya apa itu CPC dan CPUV..Okeylah, saya terangkan ikut pemahaman saya sebab saya taklah expert sangatkan kak tapi mInsyaALLAH saya boleh share dengan akak ilmu yang saya ada dan faham nih…

Ikut pada apa yang saya tahu, kempen CPC nih ialah iklan iklan yang ada pada blog kita tak kira iklan apa saja yang keluar time orang datang terjah blog…Kempen CPC tuh kita akan dapat bayaran melalui klik yang kita terima. Sebagai contoh, kalau kita check akaun Nuffnang dan takde CPUV yang diterima tetapi kat blog ada iklan, maknanya itu iklan CPC. So, kalau ada sesiapa yang tertarik dengan iklan yang muncul dekat blog kita tuh, diorang akan klik…Tak kisahlah dalam sehari ada berapa klik pada iklan tersebut. Jadi, bayaran dikira melalui per klik setiap iklan….Satu iklan akan dibayar RM 0.25..Kalau satu satu iklan tuh kita dapat 2 klik untuk sehari maknanya akak dapat RM 0.50 lah…Kira CPC nih singkatan daripada Click-Per-Cost…Selalunya iklan CPC nih tak kekal lama di blog akan silih berganti dengan iklan yang lain ye…

Kempen CPUV pulak, iklan yang akan bertempek dekat blog kita dengan jangka masa yang telah ditetapkan. Selalunya, iklan CPUV nih kita terima apabila pihak Nuffnang dan pengiklan telah memilih blog kita untuk mengiklankan sesuatu produk dalam jangka masa yang mereka kehendaki. Sebab tuh kalau kita tengok ada sesetengah iklan CPUV nih akan duduk bertapa lama dalam sesuatu blog dan cara untuk dapatkan CPUV/BE nih saya ada update kat entry nih… Pendapatan CPUV nih pulak dikira melalui berapa kerap blog kita dikunjungi….Sebagai contoh lah, hari nih jumlah Unique Visitors mencecah 1000++..So, secara automatiknya, kalau kita check akaun Nuffnang keesokkannya income untuk CPUV naik mendadak. Kira semakin ramai yang terjah blog kita, semakin tinggilah peluang kita nak jana pendapatan melalui iklan CPUV nih….Sebab itulah, kita digalakkan untuk update survey, profile dan letakkan iklan di tempat yang sepatutnya….Dan yang paling penting kena ada target lah, kalau semakin ramai yang terjah blog kita semakin banyak income masyuk yang kita terima. Sebab itu, kita tengok kalau blogger blogger yang dah terror bab bab nih boleh dapat income melalui suatu iklan tuh cecah RM 1000+++…Tak mustahilkan kalau kita mencuba dan terus mencuba…CPUV nih singkatan untuk Click-Per-Unique-Visit….Sebab tuh mana mana blogger amat mementingkan UV blog mereka….Bila blog kita dah terpilih untuk mengiklankan iklan CPUV nih maka kita kenalah ambik tindakan untuk menaikkan UV blog…Yang paling best, selain kita dapat income dari UV blog, kita jugak akan dapat CTR Bonus tau...Contohlah, CPUV iklan kita dah metered dan kita berjaya kumpul rm 25.23 plus CTR Bonus (Click-Through-Ratio Bonus) RM 5.25 jumlah yang kita dapat ialah RM 30.48…(Contoh ye…Jumlah nih bukan jumlah yang sebenar…) 

Rasanya cukup setakat nih saja, kalau ada apa apa yang kak Intan tak faham tanyalah saya ye…Saya sentiasa bukak kaunter pertanyaan untuk akak dan kawan kawan yang lain…

Nota kaki* Sedang mengkaji dengan mendalam tentang CPUV/BE nih...saya bukan terror sangat..Faham ikut pemahaman sendiri..Kalau salah, sila tegur ye :)

Buah Koko

8:00:00 PG 18 Comments

Tadi sempat jugak say baca komen daripada kak Intanberlian…Dia tanya saya apa buha koko tuh…
Saya suka kak Intan nih banyak soklan dan bikin saya punya idea untuk buat entry…Untuk kak Intan shayang kat bawah nih la buah koko….


Yang bawah nih lak isi buah koko…

carian auncle google..

Untuk pengetahuan kak Intan, dulu ayah saya navy, so, saya berpeluang mengembara ikut ayah pindah sana sini lah kan..Antaranya ialah Sitiawan. Kitorang duduk di kuarters navy, kat sebelah kuarters nih ada kebun buah koko….So, hari hari menghadap buah koko tak makan pun tengok aje lah…lalalalala

Bila, dah duduk N9 nih agak payah sikit nak jumpa pokok buah koko nih. Saya rasa Perak still berlambak lambak kan pokok buah koko nih…Rasa buah koko nih sedap tau kak Intan…Bijik buah koko nih lah boleh buat macam macam…..Macam coklat, air koko, serbuk koko dan macam macam lagi…Kat bawah nih saya tempek kebaikan koko yang saya peroleh dari Laman Web Koko Malaysia….

Kebaikan Khasiat Koko

Setelah kita mengetahui sedikit aspek mengenai makanan bolehlah kita mempertimbangkan pula mengenai koko dan coklat. Mungkin benar apabila dikatakan bahawa koko dan coklat dimakan untuk suka-suka sahaja dan bukan kerana khasiatnya. Walau bagaimanapun, ia menyumbang kepada pemakanan yang seimbang. Kandungan lemak dalam koko bererti minuman koko dapat menyumbang lebih tenaga berbanding dengan minuman kopi atau teh.

Koko apabila dicampurkan dengan susu dan gula akan menjadi minuman yang berkhasiat dan theobromine dan kafein (masing-masing lebih kurang 2 peratus dan 0.1 peratus dalam serbuk koko) pula bertindak sebagai perangsang selain sebagai minuman panas. Pernah dinyatakan bahawa penghadaman susu bertambah baik dengan adanya koko yang bertindak membantu mengubah pembentukan susu beku di dalam perut.

Walau pun telah dinyatakan bahawa coklat dimakan untuk suka-suka sahaja dan bukan kerana khasiatnya, tetapi sebenarnya ia mengandungi 'milk soilids' antaranya 'butter fat', protein susu, kalsium dan lain-lain 'minerals' dan vitamin-vitamin.
*Untuk keterangan selanjutnya sila rujuk artikel berkaitan khasiat koko dan nilai zat pada coklat, lemak koko dan serbuk koko.

Kesan antioksida poliphenol dalam koko :
Khasiat biji koko terhadap kesihatan adalah diperolehi daripada kandungan polyphenols yang tinggi seperti flavanoids. Kandungan yang paling penting didapati dari koko adalah flavan-3-ols atau lebih dikenali sebagai catechin. Flavanoids adalah merupakan kumpulan kandungan kimia yang memberikan tindakan antioksida yang kuat.

Coklat mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular :
Kajian melaporkan bahawa kuantiti antioksida yang diserap dari koko dan coklat adalah lebih tinggi berbanding wain, teh dan sayur. Pengambilan koko sebagai makanan yang kaya dengan antioksida flavanoids dapat mengurangkan risiko atherosclerosis serta mengurangkan kematian akibat penyakit koronari jantung.

Koko meningkatkan kebolehan mengatasi tekanan :
Daripada kajian terhadap tikus, menunjukkan bahawa antioksida yang mengalir semasa dalam keadaan tertekan dan senaman mempunyai kesan yang baik terhadap stamina. Kajian di Jepun menunjukkan bahawa poliphenol dapat menghalang perubahan sikap emosi dibawah tekanan fizikal dan berupaya mengurangkan tekanan.

Koko melambatkan proses penuaan :
Penuaan adalah salah satu proses ynag mengakibatkan kerosakan radikal. Sehubungan itu, pemakanan yang kaya dengan antioksida memainkan peranan dalam melambatkan proses penuaan. Kajian mengenai proses penuaan telah dijalankan secara meluas dimana jangkamasa hayat bagi manusia yang sihat boleh dilanjutkan selama 5 hingga 10 tahun dengan mengamalkan pemakanan seimbang yang kaya dengan antioksida. Kajian yang dijalankan oleh Jabatan Epidemiotologi dari Harvard School of Public Health di Boston U.S.A mendapati bahawa penggemar coklat menikmati purata tambahan umur sebanyak 0.95 tahun berbanding bukan penggemar coklat. Ini menunjukkan wujudnya polyphenol sebagai antioksida dalam coklat.

Coklat sebagai makanan berkhasiat :
Coklat adalah produk koko yang mempunyai khasiat sebenar dan kandungan nutrien dalam coklat merupakan makanan yang seimbang.


Coklat kosong
Coklat susu
Tenaga
511 kcal
514 kcal
Lemak
32.3 g
29.0 g
Protein
4.1 g
8.1 g
Karbohidrat
51.9 g
56.1 g
Zat Besi
2.3 mg
0.8 mg
Kalsium
29.0 mg
233.0 mg
Tiamin
0.04 mg
0.09 mg
Riboflavin
0.02 mg
0.3 mg
Niasin
0.4 mg
0.4 mg
Vitamin A
22.0 mg
84.0


Minyak rambut pilihan incik hubby selamanya (^_^)

12:17:00 PG 15 Comments
Saya percaya somi kawan kawan semua mesti ada minyak rambut feveret kan kan kan...Macam tuh jugak dengan incik hubby saya...Minyak rambut nih memang menjadi pojaan hati dia...Datanglah jenama minyak rambut baru sekali pun dia tetap tak hairan...Minyak nih jugak yang dia akan cari dan beli....Nak tahu minyak apa? Skroll bawah laju laju...

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Tada!!!!!!

Skroll lagi
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Cukup cukup sudah skroll tuh...
Stop jap!!!
Skroll lagi!!!
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Tada!!!!

Hehehe....Minyak Johnson's Baby....Memang pilihan no 1 incik hubby. Kalau dia punya dah habis, anak dia punya dia tarah tau...Bila saya bebel, dia ketawa...

Pertama kali cash out akaun Nuffnang

12:00:00 PG 15 Comments
Alhamdulillah, hari ini dengan rasminya saya telah cash out earning Nuffnang...Malas nak simpan lama lama...Nih pun dah kira banyak...Mudah mudahan selepas nih ada rezeki Aina dan Auni lagi....Tak sabar nak tunggu payment pertama dari Nuffnang...Bila dah dapat nanti nak simpan dulu duit tuh sebab dah janji nak belikan anak anak permainan lego...


Tempoh proses payment ialah 30 hari setiap akhir bulan. Lagipun saya tak kisah lah dapat bila, janji Nuffnang ikhlas nak bagi saya kan....Earnings saya pun dah RM 0.00...Takpe, lepas nih ada rezeki saya lagi. Sekarang still ada satu CPUV saya tengah menari nari dekat blog..Hopefully, tahan lama CPUV nih...

Terima kasih kepada kawan kawan yang singgah dan terjah blog saya dan sudi belek belek iklan kat blog nih...Jasa korang ALLAH sahaja yang dapat membalasnya...

Selasa, 29 Januari 2013

Seperti belajar merangkak semula

11:01:00 PTG 19 Comments
Ramai kawan kawan tahu saya pernah ber dot my sebelum nih...Tapi tuh lah entah di mana silapnya dot my problem kerana Asiahost menukar DNS tanpa memaklumkan kepada kami pengguna dot my nih..Bayangkanlah saya seperti "perempuan" kehilangan arah bila tak boleh bukak blog. Blog tuh dah jadi sebahagian daripada hidupm saya. segala suka duka ada di sini.

Alhamdulillah, hari ini saya dah boleh aktif kembali dengan blog saya. Akhirnya saya buat keputusan untuk kekalkan saja blogspot dot com...Inilah yang terbaik buat saya. Untuk blogger Coklateyes, jangalah salahkan diri atau rasa bersalah sangat kerana berlakunya hal nih. semua yang berlaku ada dugaannya dik. Ikutkan rasa amarah nih memang macam macam boleh jadi, namun usia mematangkan kita. Anggap aje segala yang berlaku tuh ada hikmahnya yang mungkin kita sendiri tak tahu apa kebaikan yang kita akan dapat selepas ini.

Ternyata apa yang berlaku mematangkan saya. dan apa yang berlaku sekarang nih saya sedang berusaha belajar dari bawah. Terpaksa merangkak semula untuk mencari rentak blog saya yang sebelum nih dah mencecah 500++ dan terpaksa memikirkan cara untuk menaikkan semula UV yang jatuh merudum...Mungkin saya perlu kekalkan momentum seperti sebelum nih. Kena banyak mengkaji dan terus mengkaji.

Nota kaki* Saya cuba jejak blog kawan kawan slow slow ye...

Pengalaman bercakap dengan hantu Cina

1:58:00 PTG 26 Comments
Sorry kawan kawan saya lupa nak up entry nih...Semuanya terbantut gara gara dot my problem....Sampai jatuh merudum jiwa saya nih tak boleh nak bukak blog...Habis semua entry yang saya nak up, saya lupa.....Sebelum nih saya beritahu kawan kawan kat entry ringkas pasal saya bercakap dengan hantu cina kan? Kejadian tuh betul betul berlaku. Hantu tuh cakap melayu tapi pelat cina lah...Saya jadi tak takut sebab  hantu kelakar lah..

Cerita dia macam nih, satu hari tuh family saya berkumpul ramai ramai duduk berbual kat beranda rumah nenek a.k.a mak...Entah macam mana, saya perhatikan mak uda saya nih dah lain macam..Tiba tiba dia jadi pendiam...Padahal dia lah yang paling banyak mulut dekat situ...

Saya syak dia lain sebab perwatakan dia tiba tiba bertukar. Saya cakap dekat makngah saya mak uda tuh lain macam tapi dia tak percaya dia cakap mak uda saya layan mesej kat handphone. Berkali kali saya cakap tapi dia tak percaya. Entah macam mana ditakdirkan, incik hubby rampas handphone mak uda saya dan tiba tiba mak uda saya bersuara...

Mak Uda (Hantu Cina) : Ini olang aaa manyak kulang ajar, ambik handphone kawan saya. Bolo punya olang...
Saya : (Ambik handphone kat incik hubby letak depan mak uda saya)...Amoi, jangan marah ye, nih saya dah letak balik handphone.
Mak Uda (Hantu Cina) : Itu amoi hitam mana? (Merujuk kepada adik sepupu saya, anak mak uda yg no 2)
Saya : Dia pergi kedai beli barang..
Mak Uda (Hantu Cina) : Manyak ramai oooo sini. Nih semua siapa?
Saya : Nih semua you punya kawan punya sedara..

Nih antara yang saya borak borak dengan amoi tuh....Ikutkan banyak lagi tapi malas pulak saya nak taip...Saya tanya jugak macam mana dia mati dan kenapa ganggu mak uda saya. Dia jawab dia suka kawan dengan mak uda sebab mak uda saya tak sombong...Alahai...

Sekarang nih saya tak pasti sama ada mak uda saya dah sembuh atau belum...

Sambutan hari lahir Aina

12:39:00 PTG 20 Comments
Sabtu lepas, sebelum balik Melaka saya, incik hubby dan anak anak singgah rumah classmate kahwin. Nanti saya up entry lain..Nih nak cerita sambutan hari lahir Aina kat Sg Rambai, Melaka....Buat biasa biasa aje tak meriah bagai pun. Sambut dengan family mentua aje....Tapi tuhlah dah nama pun nak potong kek kan, Auni pun nak join potong jugak....


 Kek Chocolate Bliss from King's


Nak sambut hari lahir kakak, adik yang terlebih over nak potong kek....Memang buat simple...Auni nanti pun nak buat simple simple aje....Janji ingat hari lahir anak anak...

Pengalaman mengandungkan dan melahirkan Aina tiga tahun yang lepas (Part 2)

12:03:00 PTG 11 Comments

Nak baca pengalaman saya mengandungkan Aina klik tajuk kat atas ye...Okey, saya sambung lagi pengalaman mengandungkan Aina. Lepas dapat tahu aje saya pregnant, otomatik sata terus mabuk.wakakaka....Gila kentang punya mabuk....

Saya langsung tak boleh bau masakan, bau nasi dan bau sup...Pendek kata sepanjang tiga bulan tuh saya tak boleh masak langsung. Kesian incik hubby daku kena makan dekat kedai sebab kalau saya masak siaplah satu rmah akan dengar bunyi muntahan saya...

Kalau pergi office pulak, officemate lama beli soto ke, bihun sup ke confirm saya lari keluar sebab memang tak tahan bau sup tuh...Adoilah, sampai sakit sakit perut saya menahan loya...Dan untuk menghilangkan loya saya taka makan asam tau. Orabg cakap tak elok amalkan makan asam. Saya kunyah kunyah biskut kering aje...

Selepas tiga bulan, saya mabuk teruk akhirnya masuk bulan ke 4 saya dah okey. Boleh masak macam biasa....Alhamdulillah. Cuma bila mengandungkan Aina nih saya mengidam nak makan daging rusa dan buah koko...Meroyan incik hubby nak mencari...Kihkihkih..Tapi saya dapat makan jugak daging rusa tuh, incik hubby beli sate kajang daging rusa kat Hj Samuri. Saya order tiga cucuk aje. Saya bukan nak makan banyak pun. Nak rasa je pun. Dapat rasa sikit pun jadilah. Yang incik hubby fikir saya nak makan banyak. Siap tanya kenapa order tiga cucuk...Haiyak...Tuh pun tiga cucuk tak habis. Saya makan setengah cucuk aje...

Yang buah koko tuh pulak, kebetulan officemate lama saya balik kampung dan kampung dia ada buah koko. Dia bagi saya dua biji buah koko. Dapat jugak saya makan...Lepas tuh mengidam nak makan kek coklat tapi tak dapat sebab incik hubby tak faham bahasa kiasan nih. Saya nak mintak kek coklat guna bahasa kiasan manalah incik hubby tahu kan...

Dan fiil saya bila pregnantkan Aina, saya suka makan sesuatu nih. Sehari mesti ada dua tiga saya beli kat kedai. Kalau tak dapat boleh merajuk dengan incik hubby. Bukan saya saja saja ye tapi memang saya hantu benda alah nih...Nak tahu apa?Cuba tengok kat bawah nih.....
*
*

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


Incik hubby sampai pening tengok fiil saya yang suka makan aiskrim Split nih tau....Dan bila pregnantkan Aina nih berat saya banyak kali naik mendadak dan kencing kotor banyak sebab saya bedal apa yang saya nak makan...Minum air suam banyak kali pun still kencing kotor....Apa pun tak boleh saya nih kan...

Nota kaki* Sambung next entry, ok babai...Nak BW pulak..

Kembali ke asal

11:34:00 PG 15 Comments
Assalamualaikum...

Hari nih dengan rasminya say kembali ke asal iaitu blogspot dot com dan mungkin takkan berpaling ke dot my semula....Selama 3 hari tak dapat update blog saya jadi cacing kepanasan...Banyak benda nak update tapi tergendala gara gara Asiahost menghadapi masalah. Tak boleh nak tunding jari jugak kepada pihak mereka. Kepada blogger coklateys jangan sedih dan rasa bersalah pulak ye...

To kak Ieda saya rasa better akak kekal blogspot nih takut nanti pisang berbuah dua kali. Tak nak nasib akak sama macam kitorang yang lain....

Sesiapa nak terjah blog saya terjah la h ye...Saya dah tutup pintu lagi T_T

Ahad, 27 Januari 2013

Pengalaman mengandungkan dan melahirkan Aina tiga tahun yang lepas (Part 1)

7:30:00 PG 9 Comments

Kalau nak ingatkan semual pengalam mengandungkan dan melahirkan Aina dulu, sungguh saya memang tak sanggup nak cerita penderitaan dan kesakitan yang saya tanggung masa tuh.

Saya disahkan mengandung selepas setahun saya dan incik hubby melangsungkan perkahwinan. Masa belum mengandung tuh macam macam pertanyaan yang mengguris hati dan kata kata yang menyakitkan hati kitorang terima. Tapi kitorang sabar aje sebab semua tuh kan kerja Tuahn. Hanya Dia Maha Mengetahui segala galanya kan?

Dalam bulan April, selepas balik dari rombongan Langkawi, beberapa hari lepas tuh saya dah lewat datang period. Saya tak fikir pun saya pregnant sebab sebelum tuh saya pernah lewat period selama 13 hari. Siap pergi klinik check kenapa period tak datang datang. Nurse kat klinik cakap mungkin saya pregnant. Namun hampa, sebab keesokkannya saya period. Sebab tuh bila bulan April, period saya lewat dua minggu saya buat derk aje. Malas nak fikir takut kecewa lagi. Tapi incik hubby pulak, senyap senyap belikan saya sekotak pregnancy test kat farmasi. Dia suruh check manalah tahu ada rezeki. Tapi saya simpan aje. Malas nak check…

Nak dijadikan cerita, keesokkan paginya saya bangun pagi pagi nak buang air kecil. Sekali saya tergerak hati nak buat UPT. Nak tahu sebab apa saya tergerak hati nak buat UPT. Sebabnya masa tidur, saya mimpi saya buat UPT dan keputusannya positif. Sebab tuh, masa nak buang air kecil tuh saya over eksited nak buat UPT sekali. Bajet kalau buat tuh akan positif lah macam mimpi saya kan. Sekali, bila buat….Hamek ko Jah!!! Terus muncul dua line….Saya tergamam sekejap. Macam tak percaya sebab sebelum nih kawan pernah bagitahu saya kalau buat UPT kena tunggu 2,3 minit baru nampak line tuh clear. Tapi macam kes saya nih bukan 2,3 minit dah tapi dua,tiga saat aje terus timbul dua line…

Bila dah buat UPT, terus cuci apa yang patut saya terus duduk sebelah incik hubby dan pandang muka dia yang tengah nyenyak membongkang. Mungkin dia dapat rasa saya tengah tenung dia, dia terjaga dari tidur tanya kenapa? Saya bagutahu saya dah buat UPT dan timbul dua line…Dia tanya apa maksudnya?Saya tunjuk kotak UPT tuh apa maksud dua line. Bila dia baca, dia angguk dan terus tidur!Cis! Sangat tak romantic dan takde perasaan langsung!Huh!!

Tapi…tapi pagi tuh dalam pukul 8 lebih, saya bangun nak terkucil lagi dan sekali lagi saya buat UPT sebab tak puas hati. Takkan lah kejap aje dah timbul dua line. Disebabkan UPT ada lagi satu, saya guna lagi untuk buat ujian tuh lagi. Sah! It’s positive….I am pregnant…Syukur Alhamdulillah. Akhirnya doa saya dan incik hubby termakbul juga. Korang tahu tak apa yang incik hubby buat bila dia bangun pagi tuh? Terus capai handphone, die kol ayah mentua dan ayah saya bagitahu diorang akan jadi datuk tak lama lagi. Aishhh, ingatkan takde perasaan rupa rupanya dia pulak terlebih over okeh!!!

Nota kaki* Next entry sambung esok…Ok bai!

27.01.2012 – Nur Aina Zahirah 3 tahun

12:00:00 PG 7 Comments

Alhamdulillah, hari nih merupakn hari istimewa puteri sulung saya, Nur Aina Zahirah @ Aina. Anak ummi dah genap 3 tahun pun hari nih. Ummi doakan supaya Aina menjadi anak yang taat kepada ummi dan abi, menjadi anak yang bijak, pintar dan solehah serta menabur bakti kepada agama dan negara. Semoga anak ummi sentiasa dilindungi ALLAH SWT dan hidup anak ummi diberkati olehNya selalu. Ummi doakan Aina dimurahkan rezeki selalu dan dikurniakan kesihatan yang baik….Amin…

SELAMAT HARI LAHIR

NUR AINA ZAHIRAH BITI MOHD FADELI



Ummi dan abi sayangkan Aina sangat sangat. Kalau ummi dan abi marah Aina bukan bermakna kami tak sayang tapi kerana sayanglah kami kena tegur dan marah kalau Aina buat salah. Ibu bapa mana tak sayangkan anak kan?

Nota kaki* Masa nih kitorang satu keluarga celebrate hari lahir Aina kat Sg Rambai, Melaka (rumah MIL & FIL saya). Celebrate hari lahir serentak Aina (27.01), saya (13.01) & incik hubby n MIL (22.01)

Sabtu, 26 Januari 2013

Baju Kami Blogger dalam tangan

12:00:00 PG 11 Comments
Petang tadi dah terima pun baju We Are Blogger yang saya tempah dari Nadia....Baju nih akan dipakai masa event Anak Anak Yatim pada 24 Februari 2013 nanti....Baju saya saiz L tau...


 Nih bahagian belakang baju


Nih pulak bahagian depan baju...Tak sabar rasanya nak pakai masa event nanti...Hopefully takde apa apa hal penting yang berlaku lah kan...

Jumaat, 25 Januari 2013

Saya dapat, Aina dan Auni pun dapat

4:22:00 PTG 15 Comments
Tengahari tadi saya singgah Pejabat Pos ambik bungkusan yang dikirim seorang blogger untuk saya iaitu Waniey a.k.a ibu Qalief...Thanks dik sudi bagi akak hadiah.....Banyak tau kawan kawan Wanie bagi saya. Baik betul Wanie nih saya jadi segan pulak bila nak terima semua nih...Wanie bukan setakat bagi saya saja tau untuk Aina dan Auni pun ada...Sangat terharu saya dibuatnya...T_T...Saya sendiri pun tak bagi Wanie apa apa...Segan saya huhuhu...


Beg syiling kaler pink gitu...hahaha...Saya suka saya suka...Terus saya transfer duit syiling yang saya kumpul dalam beg syiling Wanie bagi nih tau....Betapa saya menghargai pemberian kawan alam maya saya nih...


Keychain bentuk patung yang shomel dan FM sepit baju....Sangat ohsem okeh....


Sepit rambut shomel kaler pink untuk anak anak dara saya Aina dan Auni...Geram aje saya tengok, rasa macam saya pulak yang nak pakai...hahaha....Nih yang tak sabar nak tengok budak kecik dua orang tuh pakai sepit rambut nih...Mesti shomel jer....

Thanks sekali lagi ye Wanie...Terkejut jugak bila Wanie bagi nih semua...Terus terang saya cakap, kawan kawan alam maya memang terbaekkkk la....

:: 16 FAKTA MENARIK TENTANG BAYI ::

12:18:00 PTG 20 Comments
Mesti seronok kan kalau ada baby....Geram aje tengok telatah diorang....huhuhu...Saya nih tak sabar nak tunggu tahun depan nak pregnant lagi kalau diizinkan....InsyaALLAH mudah mudahan....

Apa kata kita baca fakta menarik tentang bayi yang mungkin kita tahu dan tak tahu.....

 Aina


Auni
Saja tempek gambar budak tecik dua orang nih...

1. Bayi tiada kepala lutut. Ia tidak membentuk sehinggalah bayi berusia 6 bulan.

2. Bayi tiada air mata. Mereka menangis dan menjerit tetapi air mata sebenar tidak wujud sehinggalah bayi berusia 5 minggu.

3. Mereka mempunyai lebih tulang. Orang dewasa mempunyai 206 dan bayi pula 300 tulang. Kebanyakan dari tulang tersebut bercantum semasa bayi membesar.

4. Empat dari 10 bayi mempunyai tanda lahir.

5. Bayi mempunyai deria bau yang kuat. Boleh mengenali bau badan ibu sebaik dilahirkan.

6. Penglihatan bayi kabur sebaik sahaja dilahirkan.

7. Rambut bayi yang tumbuh semasa dalam rahim ibu akan gugur beransur ansur dan digantikan sepenuhnya oleh rambut baru apabila berusia 6 bulan.

8. Bayi baru lahir secara genetiknya mempunyai deria bunyi yang kuat. Boleh membezakan bunyi-buyian dan boleh mengenali suara ibu serta merta semasa dilahirkan

9. Deria rasa bayi masih tidak berbentuknya sepenuhnya semasa lahir. Tidak boleh membezakan rasa seperti manis atau masin dengan baik.

10. Jantung bayi baru lahir berdenyut diantara 120-160 degupan seminit berbanding dengan degupan jantung orang dewasa iaitu 60-80 seminit.

11. Bayi bernafas lebih cepat iaitu 30-50 nafas seminit berbanding dengan orang dewasa 16-20 nafas seminit.

12. Berat bayi bertambah 2 kali ganda dari berat semasa lahir pada usia 6 bulan.

13. Mendengarkan music klasikal menambah kepintaran bayi.

14. Bayi baru lahir tidur 15-20 jam sehari.

15. Bayi cuma mempunyai satu lapisan kulit sebab itulah ia akan alah dan kemerahan dengan senang kepada losyen wangi, sentuhan kasar, gigitan serangga dan sebagainya.

16. Bayi mempunyai kebolehan menyelam sebaik dilahirkan tetapi kebolehan tersebut akan hilang dengan cepatnya.

Pengalaman saya berbual dengan hantu cina

11:39:00 PG 19 Comments
Assalamualaikum....

Hari nih saya lambat bersiaran sebabnya saya kurang sihat lagi. Pagi tadi saya rehat sekejap...So, nih dah okey sikit baru saya update entry...

Sebenarnya saya nak cerita pengalaman saya berbual dengan hantu cina yang masuk dalam badan salah seorang ahli keluarga saya semalam. Mesti korang terkejut kan kan kan...Saya nih dah lah penakut tapi boleh lak berbual dengan hantu cina tuh....

Macam mana nak cakap erk....Terus terang saya cakap hantu cina nih tak menimbulkan rasa takut dalam diri saya...Seronok aje berbual dengan dia.....Kelakar pun ada....

Tapi balik nanti lah ye saya cerita...Panjang berjela jela tau...kena buat episod lak..hahaha....Tunggu tau

Nota kaki* Betul saya tak tipu... 

Khamis, 24 Januari 2013

Keyword hot untuk hari ini...

10:27:00 PTG 13 Comments

Tak sangka saya hari nih keyword yang berkaitan dengan UiTM Lendu paling hot hari nih....Sebelum nih saya ada post entry berkaitan. Agaknya kisah seram di UiTM :Lendu dah semakin hangat diperkatakan. Terima kasih buat mereka yang singgah blog saya baca kisah seram tuh ye....Ikutkan saya ada je kisah seram yang berlaku kat UiTM Lendu masa saya balajar dulu tapi tak mahu ambik risiko. Takut mrngundang lagi kontroversi pulak....

Nota kaki* Gigih balas jejak kawan kawan...Slow2 saya balas...Saya kurang sihat lagi...

Tak sabar nak belikan anak anak mainan nih

11:33:00 PG 20 Comments
Sebelum nih saya ada up entry tentang permainan yang sesuai mengikut umur bayi kan....Salah satunya ialah permainan blok warna warni.....Disebabkan jenis permainan nih sesuai dengan anak anak saya selain daripada merangsang minda diorang untuk berfikir dan mencipta sesuatu, saya dah plan nak beli diorang mainan maam kat bawah nih...

ambik dari pakcik google

Hari tuh saya survey harga permainan Lego nih RM 90++....Saya cadang, nak guna duit Nuffnang nanti. Sekarang nih pun dah boleh cash out tapi saya tunggu amount tuh dah betul betul cukup baru saya cash out...Sikit aje lagi....(^_^)

Nota kaki* Alhamdulillah Auni dah sihat. Cuma saya yang tak sihat..Still batuk,selsema dan demam...

Jom beli buku di Popular (^_^)

12:34:00 PG 12 Comments
Assalamualaikum....

Alhamdulillah baru kejap tadi check akaun Nuffnang, saya tengok ada CPUV/BE baru yang muncul. Syukur alhamdulillah atas rezeki yang Allah beri...CPUV/BE yang saya terima tuh ialah Popular...Terima kasih Nuffnang, terima kasih advertiser..


Sebenarnya Popular merupakan tempat KEGEMARAN saya kalau pergi shopping kompleks. Tak sah kalau tak singgah. Walaupun tak beli apa apa tetap singgah jugak sebab bagi saya Popular ada segala galanya.

Sekarang nih Popular telah mengadakan tawaran baik punya. Confirm kawan kawan suka lah...Tak percaya? Jom tengok apa yang ditawarkan oleh Popular...


Kalau kawan kawan belanja belanja RM 250 menggunakan baucer buku 1 Malaysia di Popular, PERCUMA baucer RM 50 plus kad keahlian...


Kalau belanja sebanyak RM 150 menggunakan baucer buku 1 Malaysia di Popular, PERCUMA RM 10 baucer plus kad keahlian...

Haaa...hebat hebat tawaran yang Popular bagi tau...Bukan setakat nih tau...Ada lagi tawaran yang hebat Popular nak bagi kat korang...


Kalau kawan kawan LIKE page FB Popular Malaysia, korang berpeluang memenangi hadiah hadiah menarik yang berjumlah RM 60,000 dan banyak lagi hadiah bulanan yang akan korang menangi...Tengok hadiah kat banner atas nih pun mesti korang dah tak sabar nak LIKE kan?Ha...Apa tunggu lagi...Cepat cepat lah beli buku di Popular...

Selasa, 22 Januari 2013

Jenis permainan yang boleh merangsang minda anak anak (Part 1)

11:38:00 PTG 22 Comments

Permainan warna hitam dan putih – tahap penglihatan bayi baru lahir terhad iaitu kurang 6 inci dari mukanya. Pilih permainan yang mempunyai warna kontras iaitu hitam dan putih sebagai permulaan.

Permainan kain lembut – Kulit bayai amat sensitive. Jadi bayi memerlukan kain lembut yang tidak mencederakan kulitnya.

Gerakan fizikal – Bayi yang masih kecil belum mengalami perkembangan deria genggam dengan baik. Jadi sebagai ibu bapa kita perlu perkenalkan permainan yang merangsang perkembangan fizikalnya.

Mainan gantung – Mainan berwarna cerah dan mengeluarkan bunyi bunyian mampu menarik perhatian si kecil. Ia boleh merangsang penglihatan dan pendengaran si manja. Mainan ini selalunya digantung di katil atau buai.

Blok warna – warni – Melibatkan kanak kanak menyusun kepingan kepingan atau bongkah bongkah yang dipisahkan menjadi satu model yang lengkap sebagai contoh seperti kapal terbang, kereta, bangunan dan sebagainya.

Hadiah menang GA blogger Anje a.k.a mumy Balqis

6:00:00 PTG 16 Comments
Rupa rupanya surat cinta warna kuning tadi tuh hadiah yang saya menang daripada GA yang dianjurkan blogger Anje a.k.a Mummy Balqis....Saya menang kategori saguhati iaitu baucer MPH RM 5.00.

Saya fikir Anje a.k.a Mummy Balqis pos biasa guna sampul kecik je sekali bila dapat punyelah godang sampul yang saya dapat. Saya hairan jugak kenapa dapat sampul besar. Rupa rupanya Anje a.k.a Mummy Balqis baik hati bagi saya extra hadiah....


Saya dapat tujuh tisu....


Baucer MPH RM 5.00

Terima kasih Anje a.k.a Mumy Balqis sebab baik hati bagi extra hadiah kat saya...Macam tahu tahu aje saya nih memerlukan tisu..hahaha

Surat cinta berwarna kuning

12:37:00 PTG 19 Comments

Balik rumah semalam, saya dapat surat cinta nih...Tapi saya tak tahu daripada siapa sebab tak dimaklumkan pun tentang nih.....Saya try trace dekat web Pos Malaysia tapi keluar macam gambar bawah nih...


Saya tawakal ajelah ada ke tak lah kat Pejabat Pos...Sebelum nih pernah jugak jadi kes yang sama dapat surat kuning tapi dan suruh ambik dalam 15 hari dari tarikh yang diberikan tapi bila tiba masa nak ambik diorang dah pulangkan. Padahal belum due pun tarikh yang pihak diorang bagi tuh...

Terima hadiah daripada blogger Dunia Sebenar Shida

11:00:00 PG 18 Comments
Saya tak tahu bila kiriman daripada Shida nih sampai kat rumah sebab sekarang nih saya bernomad semula di rumah nenek a.k.a mak di Telok Kemang...Semalam saya singgah sekejap kat rumah, sekali saya tengok ada surat untuk saya...


Okey, saya dah tahu saya dapat hadiah daripada Shida sebagai top komen (Nov-Dis) yang dipilih Shida. Thanks Shida. Akak dahterima pun hadiah awak..Suke sangat..


Hari ini hari yang istimewa buat incik hubby dan MIL (^_^)

9:47:00 PG 26 Comments
Assalamualaikum....

Hari ini merupakan hari istimewa incik hubby dan MIL saya. Nak tahu sebab saya cakap macam tuh? Sebab mereka berdua berkongsi hari lahir yang sama....So, saya nak buat ucapan untuk mereka berdualah...

Kepada incik hubby, SELAMAT HARI LAHIR yang ke 27. Semoga abang diberkati Allah dan dimurahkan rezeki. Ayang doakan abang terus tabah menghadapi cabaran hidup. Terima kasih kerana sudi jadi suami ayang dan abi kepada anak anak kita. Semoga hubungan kita kekal hingga ke syurga.

Takde gambar lain nak tempek....huhuhu

Untuk MIL, SELAMAT HARI LAHIR yang ke 48. Semoga mak dimurahkan rezeki dan bahagia dunia dan akhirat. Terima kasih sebab sudi terima saya sebagai menantu. Mak dah banyak berkorban dan membantu kami bila kami dilanda masalah. Hanya Allah yang dapat membalas budi baik mak. InsyaALLAH, selagi mampu kami akan cuba bahagiakan mak...

MIL saya yang bertudung kuning....

Nota kaki* Ahad nih nak celebrate 4 hari lahir serentak kat Sg Rambai

Isnin, 21 Januari 2013

Bahaya meroyan jika tak dirawat

10:30:00 PTG 18 Comments
Nih saya cerita based on my nenek a.k.a mak dan pengalaman saya sendiri yang hampir hampir kena...Menurut mak, lepas bersalin, kalau orang yang dalam pantang tuh tak dijaga betul betul memang akan kena meroyan.

Meroyan nih ada banyak tahap tau...Tahap yang boleh dikawal dan tak boleh dikawal...Yang tak boleh dikawal nih yang bahaya tau boleh sampai tahap nak membunuh....Antara punca meroyan nih disebabkan cara urutan yang tak betul atau ala kadar ,darah meroyan tuh tak keluar habis  ( Menurut mak saya darah meroyan tuh darah beku tuhlah yang akan keluar masa kita tengah pantang tuh lah......) dan disebabkan tekanan hidup yang melampau.

Cerita pertama yang mak saya share dengan saya malam semalam...

Wanita nih kena masa dia tengah mandi. Masa dia mandi tuh, tetiba kepala dia rasa sakit kepala teramat sangat dan dia terus keluar bilik mandi dan baring kat atas katil. Menggigil kesejukan. Bila mak dia tengok, mak dia selimutkan sebab masa tuh fikir dia tak tahan sejuk. Husband dia lak tentera. Mak saya cakap dia tak boleh dengar bunyi trak, tengok tv dan segala bunyilah. Confirm dia akan lari satu rumah. Husband dia terpaksalah skip2 kerja atas faktor kesihatan wife dia...Mak saya cakap memang kesian lah tengok pesakit tuh...Anak dia yang still baby tuh terpaksa dijaga oleh jiran sebelah rumah. Kalau meroyan dia dah sampai, jiran tuh akan call suami dia yang tengah bekerja. So, sepanjang dia meroyan tuh, mak saya urut dia, lepas tuh mak saya bagilah dia minum air halia untuk buang angin dan macam macam rawatan lah mak saya buat. Lebih kurang sebulan jugak lah nak pulihkan pesakit nih. Alhamdulillah, satu hari tuh, mak saya datang rumah pesakit tadi. Apa yang memeranjatkan pesakit tuh sihat semula dan siap berhias cantik. Family dia siapkan ucapkan terima kasih banyak banyak kat mak saya sebab pulihkan dia tapi mak saya cakap dia cuma membantu saja. Tuh semua kuasa Allah SWT.

Cerita kedua pulak

Wanita dah lama kena meroyan since anak sulung. Sampai satu tahap, die ambik pisau nak godok suami die. Nasib baik suami die pandai kawal keadaan. Yang nih berlaku pada jiran sebelah rumah ma saudara saya. Saya tak tahu lah sama die dah buat rawatan ke belum...Punca die kena tekanan sebab kerap ditinggalkan suami yang sibuk dengan kerja.

Macam kes saya pulak

Saya kena masa bersalinkan Auni dulu, masa saya hampir hampir kena tangan saya menggigil dan saya tak suka tengok muka incik hubby. Masa nih, darah meroyan @ darah beku saya tak keluar lagi. Bila saya nak kena tuh, mak suruh saya banyakkan istighfar. Dia cakap tuh semua hsautan syaitan. Alhamdulillah lepas darah meroyan @ darah beku kelaur, saya dah tak kena. Nak nak mak saya yang ururtkan saya.

Menurut mak saya lagi, meroyan nih semua wanita lepas bersalin ADA cuma boleh dikawal dan tak boleh dikawal itu aje.....So, mak saya pesan kena banyakkan istighfar.

Nota kaki* Sebab saya up entry nih ada kena mengena dengan orang yang lepas bersalin datang mengurut dengan mak semalam. Muka masam kelat + mencuka...Bila saya tanya mak kenapa "dia" tuh macam tun mak? Mak cakap "dia" tuh meroyan. So, dah tahu diam diam sudah...

Earning CPUV U Mobile tiba tiba kosong

9:30:00 PTG 10 Comments
Pagi tadi dan kali terakhir saya check pukul 4.30 petang earning U Mobile saya ada. Tadi saya bukak akaun Nuffnang, nak check UV blog. Entah macam mana tergerak hati nak check CPUV/BE....Terkejut saya tau...Earning U Mobile saya yang dah cecah dua angka tiba tiba hilang dan jadi kosong....

CTR Bonus langsung tak appear dan CTR pulak jadi 0.00%....Tapi iklan U Mobile still on going....Sehingga pukul 4.30 petang lah...Lepas tuh terus appear iklan lain....




Huhuhu...sangat sadis di situ.. Ke sistem Nuffnang nih problem erk....Masalah nih sama macam masalah yang dihadapi beberapa blogger sebelum nih seperti Kak Ina....

Nota kaki* InsyaALLAH ada rezeki tak ke mana.

7 cara kempiskan perut

2:19:00 PTG 26 Comments

1. Minum banyak air masak - Apabila tubuh badan kita menerima sumber air yang banyak, keadaan itu akan mencairkan kuantiti sodium dalam tubuh badan sehingga membolehkan kuantiti yang keluar dari tubuh badan juga meningkat. Mendapatkan jumlah air yang banyak juga akan menjaminkan fungsi hempedu yang lebuh efektif sewaktu proses pembuangan air berjalan dengan lancar.

2. Makan perlahan-lahan - Ketika makan, kita tidak digalakkan makan secara cepat kerana udara akan terkepung di dalam usus akan membentuk gas yang menggalakan perut buncit. Makanan yang tidak dikunyah sehingga hancur juga tidak dapat dicerna dengan sempurna seterusnya menyebabkan proses kembung perut berlaku.

3. Kurangkan garam dalam makanan - Terlalu banyak garam ketika proses diet akan menambah ekstrak sodium terhadap cairan dalam tubuh dan melambatkan proses mekanisme proses pengeluaran air dari sel badan. Akibatnya, perut akan menjadi kembung dengan gas gas yang terbentuk.

4. Makan makanan penuh serat - serat adalah elemen terpenting dalam piramid makanan. Untuk mengimbangi kuantiti air dalam tubuh badan, amalan makan sayur sayuran hijau dan buah buahan seperti epal dan pear dapat membantu.

5. Kesan pengambilan ubat - Ada kajian mengatakan, pengambilan pelbagai jenis ubat ubatan menjadi salah satu perut menjadi buncit. Sebagai contoh, ubat Aspirin yang terlalu kerap diambil akan menyebabkan timbul penyakit lain seperti sembelit.

6. Hindari sembelit - Sembelit berlaku apabila seseorang itu mengalami masalah dlam pembuangan dan hanya membuang tidak lebih dari tiga kali seminggu. Kesan daripada penyakit ini, perut akan mengumpul gas gas yang berlebihan dan merangsang isi perut mengumpul lemak lemak yang boleh menyebabkan kekembungan dan buncit. Oleh itu, pengambilan, serat adalah digalakkan.

7. Lakukan senaman atau sukan - Bersukan sebanyak tiga kali seminggu dapat membantu meningkatkan kadar metabolisme dalam tubuh badan, selain bagus untuk pembakaran dan memecahkan lemak. Bersukan akan membantu mengaktifkan cairan berlebihan dalam perut kemudian dikeluarkan dari tubuh badan sebagai peluh. Seterusnya mengekalkan bentuk tubuh badan seseorang sesuai dengan ketinggian dan berat badan.

Nota kaki* Untuk peringatan diri sendiri jugak. Thanks kawan kawan yang tanya kesihatan saya. Saya masih tak sihat. Batuk, selsema dan demam. Doakan saya cepat sembuh ye...