Khamis, 31 Januari 2013

Info kesihatan

6:21:00 PTG 7 Comments

Sebelum nih saya ada share dengan kawan kawan kesihatan dan perubatan alternatif yang saya dapat daripada Ketua Eksekutif Dimaz Health & Beauty Encik Che Musa bin Che Salleh. Beliau pernah di temuramah oleh stesen TV1…

Produk yang dihasilkan beliau adalah berteraskan herba semulajadi dan bacaan ayat ayat Al Quran…Produk beliau dihasilkan menggunakan formula sendiri.

Antara info baru yang saya dapat dari ceramah yang disampaikan beliau semalam ialah :

-         Penyakit buah pinggang merupakan penyakit kronik yang dihidapi manusia. Jadi kena minum banyak air suam..

-         Kalau kawan kawan yang suka minum air tin hopefully hentikanlah tabiat tuh mulai hari nih sebab 1 tin minuman berkarbonat tuh bersamaan dengan 14 gelas teh tarik manis.

-         70% penyakit kanser payudara adalah berpunca dari sikap pemarah penghidap tuh sendiri. Kalau bukan masa tua, mungkin masa muda…Dia cakap kalau dah pulih dari kanser, kena jaga emosi jika tak dalam tempoh enam bulan kanser tuh akan datang semula…

-         Dalam badan wanita ada hormon progesteron dan estrogen kan? Hormon progesteroi ada pada ovary dan estrogen pada tulang.

-         Wanita yang berat melebihi 60 kg, sebanyak 85% wanita berisiko ada ketumbuhan.

-         Wanita tidak boleh makan tiga jenis ikan iaitu ikan pari, ikan bawal hitam dan ikan terubok. Ikan pari tuh sebenarnya mengandungi toksik yang banyak kerana hidup di dasar laut dan boleh menyebabkan berlakunya kanser sebanyak 70%. Ikan bawal hitam dan terubok pulak ikan yang difahamkan mempunyai bias yang menyebabkan penyakit. Kalau nak makan ikan bawal makan ikan bawal putih.

-         Jika ada keputihan dan keputihan berwarna hijau, 99% tanda itu menunjukkan wanita itu menhadapai kanser ovari. Jika berwarna putih kekuningan pulak kanser serviks. Serviks yang terkeluar (Tombong/prolapsed) selalunya berlaku kepada wanita yang melahirkan anak lebih dari 5 orang.

-         Orang yang menghidapi buasir TIDAK BOLEH makan makanan atau minuman yang berkaitan limau nipis, tomyam dan cili padi..

-         Sakit gout seperti 7x ganda sakit gigi.

-         Sebenarnya makanan yang kita suka makan itulah merupakan punca penyakit kita.

-         Orang yang sakit tulang dan mengambil ubat untuk cair darah TIDAK BOLEH makan sebarang makanan yang berasaskan kacang seperti kicap, air soya, tempe, kacang panjang dan segala jenis kacang yang ada di dunia nih.

-         Kanser paru paru adalah 95% terdiri daripada perokok.

-         95% kanser berlaku kerana stress.

-         Tapak tangan kanan mempunyai 18 enzim dan tapak tangan kiri 81 enzim yang mampu membunuh bakteria.

-         Kalau nak kurus, senang aje. Makan ikut sunnah Rasulullah iaitu 40-100 kunyahan….

-         Nak mandi kenalah mula dari kaki (elak kena gout),kemudian lutut (elak sakit lutut),tempat sulit (elak cyst),pinggang( tak sakit pinggang, serviks sihat),perut (elak buasir, gastriks, ulser,sembelit),dada (sakit jantung,paru-paru etc) dan akhirnya kepala(elak migraine). Lepas tuh, baru mandi macam biasa. Lepas tuh satu cara lagi nak kurus, mandi di waktu pagi…Air yang sejuk kejung tuh lah. Sebabnya menyingkirkan segala lemak dalam badan.

-         Tidur mesti mengiring ke kanan di mana sebelah kiri ke atas. Cara tidur ini takkan kena sakit jantung.

-         Untuk mengelakkan migraine sujud waktu solat Subuh tuh sujud lama lama.

-         Tahu tak korang yang orang lelaki nih tidak sekuat wanita kerana lelaki mudah diserang jantung jika dibandingkan wanita yang jarang terkena serangan jantung. Ini kerana, wanita mempunyai hormon estrogen yang melindungi jantung. Orang lelaki tidak ada hormon estrogen yang melindungi jantung sebab tuh lelaki mudah terkena.

-         Kalau nak jaga jantung suami supaya sihat banyakkan bawang putih dalam masakan ye kaum wanita semua.

-         Nak mengubati kanser payudara cari kulat susu harimau.

-         Kepada peminat petai, lepas nih kalau nak makan, cukup sekadar 7@8 biji saja kerana petai nih mengandungi kolesterol yang tinggi.

-         Untuk para suami, kalau hormon isteri tak stabil bagi isteri mkn kacang botor.

-         Ibu ibu mengandung sila amalkan makan buah delima bila usia kandungan mencecah 5 bulan ye..

-         Kepada peminat buah epal hijau, makan sebiji sehari ye jangan makan banyak kali sebab epal hijau menyebabkan kita menjadi pelupa.

-         Epal merah untuk ibu ibu mengandung dan pesakit asma. Makan 2 biji sehari ye…

-         Jika ada sakit kencing tak lawas, blend lobak putih minum air lobak putih tuh ye. Amalkan minum 2x seminggu.

-         Kepada penghidap kolesterol tinggi ambik akar pokok semalu dan rebus. Amalkan minum air rebusan tuh ye.

-         Untuk penghisap rokok, kalau kita nak cuci paru paru dia bagi bersih bahagian dalam timun diambik dan di blend. Jika diamalkan, akan membersihkan paru paru perokok…

-         Jika ada sakit kanser tahap 1 amalkan minum air epal hijau+daun belalai gajah 50 helai yang diblend..Dibiarkan 10/15 minit baru minum…Kalau kanser stage dua, daun belalai gajah tuh gandakan jadi 100 helai, kalau stage 3 150 helai dan stage 4 200 helai…

Rabu, 30 Januari 2013

Kesihatan dan Perubatan Alternatif

11:33:00 PTG 13 Comments
Tadi sehari suntuk tak menghadap blog sebab sibuk dengan program kat office yang berkaitan dengan kesihatan...Pakar kesihatan nih didatangkan khas dari Dimaz....Hanya melalui nama dan bulan kelahiran segala penyakit kita terbongkar dan sikap kita akan terkeluar semua.....Segala penyakit yang dia sebut memang ada saya hadapi sekarang nih....

First sekali pakar nih tengok nama saya, dia cakap saya seorang yang suka memendam...If something tuh saya tak suka, saya kan diam saya tak luahkan saya akan pendam...Kalau seseorang tuh kata A, saya akan cakap ok aje sedangkan dalam hati berbuku buku tak setujunya....Ya, memang saya seorang yang suka pendam kalau saya tak puas hati. Bukan tak nak luahkan tapi kerana nak menjaga hati....sebab saya tahu kalau saya terus terang pasti ada hati yang terasa.....

Lepas tuh saya menghadapi masalah lupa...Memang saya mudah lupa dan lupa...So, if ada benda penting, saya memang kena cepat cepat bagitahu seseorang atau tulis dekat kertas nota..Kalau tak, confirm daku lupa...Tua sudah bah...Saya ada jugak tanya penyakit yang dihadapi anak anak saya dan sikap diorang...

Tentang penyakit pulak, dia cakap saya ada masalah darah, lendir +bendalir (resdung), pundi kencing, sendi tulang, rahim dan asma....Ya, semua yang dia sebut tuh saya ada....Dan yang paling saya terkejut dia cakap saya paling teruk hadapi resdung (sinus)...Memang inilah masalah yang saya hadapi. So, dia suruh saya ambik ubat yang berkaitan. Tentang ubat esok saya cerita ye tentang fungsi ubat tuh dan cara amalkan...Saya di nasihatkan katakan TIDAK kepada udang dan sotong. Kalau saya sayang diri, saya kena stop makan semua nih....

Lepas tuh, saya dinasihatkan banyak minum air suam untuk menjaga buah pinggang sebab sekali kita gagal jaga buah pinggang akibatnya kita tanggung kemudian hari (walaupun takde sakit buah pinggang okeh!!!Tetap ikut nasihat jugak)...Lepas tuh, pasal sendi tulang tuh pun betul sebab sebelum nih kan saya ada masalah lutut beralih dari kedudukan asalkan...Masa dia bagitahu tuh saya terkejut okeh!!!Masalah pundi kencing tuh pulak, setiap kali nak bersama atau selepas bersama dengan incik hubby saya akan buang air kecil...Hahaha...betul jugak....Dia cakap memang masalah pundi kencing dan kena jaga jaga....

Asma tuh memang saya akan kena bila demam dan batuk....Disebabkan sinus yang teruk, secara otomatiknya saya akan ada asma....Masalah darah pulak, dia bagitahu darah saya kotor sikit dan agak pekat..Sebenarnya tak elok....Dan akhir sekali tenang rahim tuh ialah masalah period yang tidak konsisten..Ya, memang saya hadapi penyakit sejak dulu tapi sejak makan pil perancang, period saya teratur tapi dia bagitahu tidak elok sebenarnya makan pil perancang nih. Lagipun darah haid kita tidak sihat...

Saya di maklumkan sekiranya seseorang wanita yang datang period pada hari pertama sehingga hari terakhir, kaler darah period ialah MERAH SAGA menunjukkan wanita tuh sihat,sihat,sihat+++++....Memang sihat lah....Tapi kalau kaler coklat, coklat gelap, berketul ketul memang kita ada masalah period....Nih apa yang berkaitan dengan penyakit yang saya hadapi lah....Tapi banyak tips berguna yang diberikan tentang simptom simptom penyakit yang kita hadapi tapi kita tak sedar...Lepas tuh, dia ajar cara mandi dengan betul untuk menghindarkan penyakit....

InsyaALLAH, esok saya share dengan kawan kawan simptom simptom tanda penyakit kronik dan apa yang kita patut makan dan tak patut makan...Mesti korang akan rasa tak percaya tapi itulah hakikatnya....Yang penting perubatan nih berlandaskan Islam ya....

Buah Koko

8:00:00 PG 18 Comments

Tadi sempat jugak say baca komen daripada kak Intanberlian…Dia tanya saya apa buha koko tuh…
Saya suka kak Intan nih banyak soklan dan bikin saya punya idea untuk buat entry…Untuk kak Intan shayang kat bawah nih la buah koko….


Yang bawah nih lak isi buah koko…

carian auncle google..

Untuk pengetahuan kak Intan, dulu ayah saya navy, so, saya berpeluang mengembara ikut ayah pindah sana sini lah kan..Antaranya ialah Sitiawan. Kitorang duduk di kuarters navy, kat sebelah kuarters nih ada kebun buah koko….So, hari hari menghadap buah koko tak makan pun tengok aje lah…lalalalala

Bila, dah duduk N9 nih agak payah sikit nak jumpa pokok buah koko nih. Saya rasa Perak still berlambak lambak kan pokok buah koko nih…Rasa buah koko nih sedap tau kak Intan…Bijik buah koko nih lah boleh buat macam macam…..Macam coklat, air koko, serbuk koko dan macam macam lagi…Kat bawah nih saya tempek kebaikan koko yang saya peroleh dari Laman Web Koko Malaysia….

Kebaikan Khasiat Koko

Setelah kita mengetahui sedikit aspek mengenai makanan bolehlah kita mempertimbangkan pula mengenai koko dan coklat. Mungkin benar apabila dikatakan bahawa koko dan coklat dimakan untuk suka-suka sahaja dan bukan kerana khasiatnya. Walau bagaimanapun, ia menyumbang kepada pemakanan yang seimbang. Kandungan lemak dalam koko bererti minuman koko dapat menyumbang lebih tenaga berbanding dengan minuman kopi atau teh.

Koko apabila dicampurkan dengan susu dan gula akan menjadi minuman yang berkhasiat dan theobromine dan kafein (masing-masing lebih kurang 2 peratus dan 0.1 peratus dalam serbuk koko) pula bertindak sebagai perangsang selain sebagai minuman panas. Pernah dinyatakan bahawa penghadaman susu bertambah baik dengan adanya koko yang bertindak membantu mengubah pembentukan susu beku di dalam perut.

Walau pun telah dinyatakan bahawa coklat dimakan untuk suka-suka sahaja dan bukan kerana khasiatnya, tetapi sebenarnya ia mengandungi 'milk soilids' antaranya 'butter fat', protein susu, kalsium dan lain-lain 'minerals' dan vitamin-vitamin.
*Untuk keterangan selanjutnya sila rujuk artikel berkaitan khasiat koko dan nilai zat pada coklat, lemak koko dan serbuk koko.

Kesan antioksida poliphenol dalam koko :
Khasiat biji koko terhadap kesihatan adalah diperolehi daripada kandungan polyphenols yang tinggi seperti flavanoids. Kandungan yang paling penting didapati dari koko adalah flavan-3-ols atau lebih dikenali sebagai catechin. Flavanoids adalah merupakan kumpulan kandungan kimia yang memberikan tindakan antioksida yang kuat.

Coklat mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular :
Kajian melaporkan bahawa kuantiti antioksida yang diserap dari koko dan coklat adalah lebih tinggi berbanding wain, teh dan sayur. Pengambilan koko sebagai makanan yang kaya dengan antioksida flavanoids dapat mengurangkan risiko atherosclerosis serta mengurangkan kematian akibat penyakit koronari jantung.

Koko meningkatkan kebolehan mengatasi tekanan :
Daripada kajian terhadap tikus, menunjukkan bahawa antioksida yang mengalir semasa dalam keadaan tertekan dan senaman mempunyai kesan yang baik terhadap stamina. Kajian di Jepun menunjukkan bahawa poliphenol dapat menghalang perubahan sikap emosi dibawah tekanan fizikal dan berupaya mengurangkan tekanan.

Koko melambatkan proses penuaan :
Penuaan adalah salah satu proses ynag mengakibatkan kerosakan radikal. Sehubungan itu, pemakanan yang kaya dengan antioksida memainkan peranan dalam melambatkan proses penuaan. Kajian mengenai proses penuaan telah dijalankan secara meluas dimana jangkamasa hayat bagi manusia yang sihat boleh dilanjutkan selama 5 hingga 10 tahun dengan mengamalkan pemakanan seimbang yang kaya dengan antioksida. Kajian yang dijalankan oleh Jabatan Epidemiotologi dari Harvard School of Public Health di Boston U.S.A mendapati bahawa penggemar coklat menikmati purata tambahan umur sebanyak 0.95 tahun berbanding bukan penggemar coklat. Ini menunjukkan wujudnya polyphenol sebagai antioksida dalam coklat.

Coklat sebagai makanan berkhasiat :
Coklat adalah produk koko yang mempunyai khasiat sebenar dan kandungan nutrien dalam coklat merupakan makanan yang seimbang.


Coklat kosong
Coklat susu
Tenaga
511 kcal
514 kcal
Lemak
32.3 g
29.0 g
Protein
4.1 g
8.1 g
Karbohidrat
51.9 g
56.1 g
Zat Besi
2.3 mg
0.8 mg
Kalsium
29.0 mg
233.0 mg
Tiamin
0.04 mg
0.09 mg
Riboflavin
0.02 mg
0.3 mg
Niasin
0.4 mg
0.4 mg
Vitamin A
22.0 mg
84.0


Selasa, 29 Januari 2013

Pengalaman mengandungkan dan melahirkan Aina tiga tahun yang lepas (Part 2)

12:03:00 PTG 11 Comments

Nak baca pengalaman saya mengandungkan Aina klik tajuk kat atas ye...Okey, saya sambung lagi pengalaman mengandungkan Aina. Lepas dapat tahu aje saya pregnant, otomatik sata terus mabuk.wakakaka....Gila kentang punya mabuk....

Saya langsung tak boleh bau masakan, bau nasi dan bau sup...Pendek kata sepanjang tiga bulan tuh saya tak boleh masak langsung. Kesian incik hubby daku kena makan dekat kedai sebab kalau saya masak siaplah satu rmah akan dengar bunyi muntahan saya...

Kalau pergi office pulak, officemate lama beli soto ke, bihun sup ke confirm saya lari keluar sebab memang tak tahan bau sup tuh...Adoilah, sampai sakit sakit perut saya menahan loya...Dan untuk menghilangkan loya saya taka makan asam tau. Orabg cakap tak elok amalkan makan asam. Saya kunyah kunyah biskut kering aje...

Selepas tiga bulan, saya mabuk teruk akhirnya masuk bulan ke 4 saya dah okey. Boleh masak macam biasa....Alhamdulillah. Cuma bila mengandungkan Aina nih saya mengidam nak makan daging rusa dan buah koko...Meroyan incik hubby nak mencari...Kihkihkih..Tapi saya dapat makan jugak daging rusa tuh, incik hubby beli sate kajang daging rusa kat Hj Samuri. Saya order tiga cucuk aje. Saya bukan nak makan banyak pun. Nak rasa je pun. Dapat rasa sikit pun jadilah. Yang incik hubby fikir saya nak makan banyak. Siap tanya kenapa order tiga cucuk...Haiyak...Tuh pun tiga cucuk tak habis. Saya makan setengah cucuk aje...

Yang buah koko tuh pulak, kebetulan officemate lama saya balik kampung dan kampung dia ada buah koko. Dia bagi saya dua biji buah koko. Dapat jugak saya makan...Lepas tuh mengidam nak makan kek coklat tapi tak dapat sebab incik hubby tak faham bahasa kiasan nih. Saya nak mintak kek coklat guna bahasa kiasan manalah incik hubby tahu kan...

Dan fiil saya bila pregnantkan Aina, saya suka makan sesuatu nih. Sehari mesti ada dua tiga saya beli kat kedai. Kalau tak dapat boleh merajuk dengan incik hubby. Bukan saya saja saja ye tapi memang saya hantu benda alah nih...Nak tahu apa?Cuba tengok kat bawah nih.....
*
*

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


Incik hubby sampai pening tengok fiil saya yang suka makan aiskrim Split nih tau....Dan bila pregnantkan Aina nih berat saya banyak kali naik mendadak dan kencing kotor banyak sebab saya bedal apa yang saya nak makan...Minum air suam banyak kali pun still kencing kotor....Apa pun tak boleh saya nih kan...

Nota kaki* Sambung next entry, ok babai...Nak BW pulak..

Ahad, 27 Januari 2013

Pengalaman mengandungkan dan melahirkan Aina tiga tahun yang lepas (Part 1)

7:30:00 PG 9 Comments

Kalau nak ingatkan semual pengalam mengandungkan dan melahirkan Aina dulu, sungguh saya memang tak sanggup nak cerita penderitaan dan kesakitan yang saya tanggung masa tuh.

Saya disahkan mengandung selepas setahun saya dan incik hubby melangsungkan perkahwinan. Masa belum mengandung tuh macam macam pertanyaan yang mengguris hati dan kata kata yang menyakitkan hati kitorang terima. Tapi kitorang sabar aje sebab semua tuh kan kerja Tuahn. Hanya Dia Maha Mengetahui segala galanya kan?

Dalam bulan April, selepas balik dari rombongan Langkawi, beberapa hari lepas tuh saya dah lewat datang period. Saya tak fikir pun saya pregnant sebab sebelum tuh saya pernah lewat period selama 13 hari. Siap pergi klinik check kenapa period tak datang datang. Nurse kat klinik cakap mungkin saya pregnant. Namun hampa, sebab keesokkannya saya period. Sebab tuh bila bulan April, period saya lewat dua minggu saya buat derk aje. Malas nak fikir takut kecewa lagi. Tapi incik hubby pulak, senyap senyap belikan saya sekotak pregnancy test kat farmasi. Dia suruh check manalah tahu ada rezeki. Tapi saya simpan aje. Malas nak check…

Nak dijadikan cerita, keesokkan paginya saya bangun pagi pagi nak buang air kecil. Sekali saya tergerak hati nak buat UPT. Nak tahu sebab apa saya tergerak hati nak buat UPT. Sebabnya masa tidur, saya mimpi saya buat UPT dan keputusannya positif. Sebab tuh, masa nak buang air kecil tuh saya over eksited nak buat UPT sekali. Bajet kalau buat tuh akan positif lah macam mimpi saya kan. Sekali, bila buat….Hamek ko Jah!!! Terus muncul dua line….Saya tergamam sekejap. Macam tak percaya sebab sebelum nih kawan pernah bagitahu saya kalau buat UPT kena tunggu 2,3 minit baru nampak line tuh clear. Tapi macam kes saya nih bukan 2,3 minit dah tapi dua,tiga saat aje terus timbul dua line…

Bila dah buat UPT, terus cuci apa yang patut saya terus duduk sebelah incik hubby dan pandang muka dia yang tengah nyenyak membongkang. Mungkin dia dapat rasa saya tengah tenung dia, dia terjaga dari tidur tanya kenapa? Saya bagutahu saya dah buat UPT dan timbul dua line…Dia tanya apa maksudnya?Saya tunjuk kotak UPT tuh apa maksud dua line. Bila dia baca, dia angguk dan terus tidur!Cis! Sangat tak romantic dan takde perasaan langsung!Huh!!

Tapi…tapi pagi tuh dalam pukul 8 lebih, saya bangun nak terkucil lagi dan sekali lagi saya buat UPT sebab tak puas hati. Takkan lah kejap aje dah timbul dua line. Disebabkan UPT ada lagi satu, saya guna lagi untuk buat ujian tuh lagi. Sah! It’s positive….I am pregnant…Syukur Alhamdulillah. Akhirnya doa saya dan incik hubby termakbul juga. Korang tahu tak apa yang incik hubby buat bila dia bangun pagi tuh? Terus capai handphone, die kol ayah mentua dan ayah saya bagitahu diorang akan jadi datuk tak lama lagi. Aishhh, ingatkan takde perasaan rupa rupanya dia pulak terlebih over okeh!!!

Nota kaki* Next entry sambung esok…Ok bai!

Isnin, 21 Januari 2013

Bahaya meroyan jika tak dirawat

10:30:00 PTG 18 Comments
Nih saya cerita based on my nenek a.k.a mak dan pengalaman saya sendiri yang hampir hampir kena...Menurut mak, lepas bersalin, kalau orang yang dalam pantang tuh tak dijaga betul betul memang akan kena meroyan.

Meroyan nih ada banyak tahap tau...Tahap yang boleh dikawal dan tak boleh dikawal...Yang tak boleh dikawal nih yang bahaya tau boleh sampai tahap nak membunuh....Antara punca meroyan nih disebabkan cara urutan yang tak betul atau ala kadar ,darah meroyan tuh tak keluar habis  ( Menurut mak saya darah meroyan tuh darah beku tuhlah yang akan keluar masa kita tengah pantang tuh lah......) dan disebabkan tekanan hidup yang melampau.

Cerita pertama yang mak saya share dengan saya malam semalam...

Wanita nih kena masa dia tengah mandi. Masa dia mandi tuh, tetiba kepala dia rasa sakit kepala teramat sangat dan dia terus keluar bilik mandi dan baring kat atas katil. Menggigil kesejukan. Bila mak dia tengok, mak dia selimutkan sebab masa tuh fikir dia tak tahan sejuk. Husband dia lak tentera. Mak saya cakap dia tak boleh dengar bunyi trak, tengok tv dan segala bunyilah. Confirm dia akan lari satu rumah. Husband dia terpaksalah skip2 kerja atas faktor kesihatan wife dia...Mak saya cakap memang kesian lah tengok pesakit tuh...Anak dia yang still baby tuh terpaksa dijaga oleh jiran sebelah rumah. Kalau meroyan dia dah sampai, jiran tuh akan call suami dia yang tengah bekerja. So, sepanjang dia meroyan tuh, mak saya urut dia, lepas tuh mak saya bagilah dia minum air halia untuk buang angin dan macam macam rawatan lah mak saya buat. Lebih kurang sebulan jugak lah nak pulihkan pesakit nih. Alhamdulillah, satu hari tuh, mak saya datang rumah pesakit tadi. Apa yang memeranjatkan pesakit tuh sihat semula dan siap berhias cantik. Family dia siapkan ucapkan terima kasih banyak banyak kat mak saya sebab pulihkan dia tapi mak saya cakap dia cuma membantu saja. Tuh semua kuasa Allah SWT.

Cerita kedua pulak

Wanita dah lama kena meroyan since anak sulung. Sampai satu tahap, die ambik pisau nak godok suami die. Nasib baik suami die pandai kawal keadaan. Yang nih berlaku pada jiran sebelah rumah ma saudara saya. Saya tak tahu lah sama die dah buat rawatan ke belum...Punca die kena tekanan sebab kerap ditinggalkan suami yang sibuk dengan kerja.

Macam kes saya pulak

Saya kena masa bersalinkan Auni dulu, masa saya hampir hampir kena tangan saya menggigil dan saya tak suka tengok muka incik hubby. Masa nih, darah meroyan @ darah beku saya tak keluar lagi. Bila saya nak kena tuh, mak suruh saya banyakkan istighfar. Dia cakap tuh semua hsautan syaitan. Alhamdulillah lepas darah meroyan @ darah beku kelaur, saya dah tak kena. Nak nak mak saya yang ururtkan saya.

Menurut mak saya lagi, meroyan nih semua wanita lepas bersalin ADA cuma boleh dikawal dan tak boleh dikawal itu aje.....So, mak saya pesan kena banyakkan istighfar.

Nota kaki* Sebab saya up entry nih ada kena mengena dengan orang yang lepas bersalin datang mengurut dengan mak semalam. Muka masam kelat + mencuka...Bila saya tanya mak kenapa "dia" tuh macam tun mak? Mak cakap "dia" tuh meroyan. So, dah tahu diam diam sudah...

Earning CPUV U Mobile tiba tiba kosong

9:30:00 PTG 10 Comments
Pagi tadi dan kali terakhir saya check pukul 4.30 petang earning U Mobile saya ada. Tadi saya bukak akaun Nuffnang, nak check UV blog. Entah macam mana tergerak hati nak check CPUV/BE....Terkejut saya tau...Earning U Mobile saya yang dah cecah dua angka tiba tiba hilang dan jadi kosong....

CTR Bonus langsung tak appear dan CTR pulak jadi 0.00%....Tapi iklan U Mobile still on going....Sehingga pukul 4.30 petang lah...Lepas tuh terus appear iklan lain....




Huhuhu...sangat sadis di situ.. Ke sistem Nuffnang nih problem erk....Masalah nih sama macam masalah yang dihadapi beberapa blogger sebelum nih seperti Kak Ina....

Nota kaki* InsyaALLAH ada rezeki tak ke mana.

7 cara kempiskan perut

2:19:00 PTG 26 Comments

1. Minum banyak air masak - Apabila tubuh badan kita menerima sumber air yang banyak, keadaan itu akan mencairkan kuantiti sodium dalam tubuh badan sehingga membolehkan kuantiti yang keluar dari tubuh badan juga meningkat. Mendapatkan jumlah air yang banyak juga akan menjaminkan fungsi hempedu yang lebuh efektif sewaktu proses pembuangan air berjalan dengan lancar.

2. Makan perlahan-lahan - Ketika makan, kita tidak digalakkan makan secara cepat kerana udara akan terkepung di dalam usus akan membentuk gas yang menggalakan perut buncit. Makanan yang tidak dikunyah sehingga hancur juga tidak dapat dicerna dengan sempurna seterusnya menyebabkan proses kembung perut berlaku.

3. Kurangkan garam dalam makanan - Terlalu banyak garam ketika proses diet akan menambah ekstrak sodium terhadap cairan dalam tubuh dan melambatkan proses mekanisme proses pengeluaran air dari sel badan. Akibatnya, perut akan menjadi kembung dengan gas gas yang terbentuk.

4. Makan makanan penuh serat - serat adalah elemen terpenting dalam piramid makanan. Untuk mengimbangi kuantiti air dalam tubuh badan, amalan makan sayur sayuran hijau dan buah buahan seperti epal dan pear dapat membantu.

5. Kesan pengambilan ubat - Ada kajian mengatakan, pengambilan pelbagai jenis ubat ubatan menjadi salah satu perut menjadi buncit. Sebagai contoh, ubat Aspirin yang terlalu kerap diambil akan menyebabkan timbul penyakit lain seperti sembelit.

6. Hindari sembelit - Sembelit berlaku apabila seseorang itu mengalami masalah dlam pembuangan dan hanya membuang tidak lebih dari tiga kali seminggu. Kesan daripada penyakit ini, perut akan mengumpul gas gas yang berlebihan dan merangsang isi perut mengumpul lemak lemak yang boleh menyebabkan kekembungan dan buncit. Oleh itu, pengambilan, serat adalah digalakkan.

7. Lakukan senaman atau sukan - Bersukan sebanyak tiga kali seminggu dapat membantu meningkatkan kadar metabolisme dalam tubuh badan, selain bagus untuk pembakaran dan memecahkan lemak. Bersukan akan membantu mengaktifkan cairan berlebihan dalam perut kemudian dikeluarkan dari tubuh badan sebagai peluh. Seterusnya mengekalkan bentuk tubuh badan seseorang sesuai dengan ketinggian dan berat badan.

Nota kaki* Untuk peringatan diri sendiri jugak. Thanks kawan kawan yang tanya kesihatan saya. Saya masih tak sihat. Batuk, selsema dan demam. Doakan saya cepat sembuh ye...

Ahad, 20 Januari 2013

UiTM Lendu : Kisah seram

9:00:00 PG 14 Comments
Sebenarnya UiTM Lendu nih lah tempat saya belajar dulu. Memang tak dinafikan, UiTM Lendu nih memang agak "keras" sikit tempatnya. Dulu masa saya study waktu malam, tiba tiba berlaku kekecohan di mana pelajar wanita histeria. masa tuh saya duduk di Kolej K (Kesidang) bersebelahan blok J di mana histeria berlaku. Kemduain histeria tuh merebak ke student kolej K pulak. Kira berjangkit jangkit pulak histeria nih. Saya masih ingat lagi tau, time tuh kitorang ramai ramai kena turun kat bilik perjumpaan dan baca yassin ramai ramai. Dan menjadi wajib setiap Jumaat lepas solat maghrib kitorang buat bacaan yassin.

Sekarang kat internet kecoh kisah seram kat UiTM Lendu. Memang tak dapat dinafikan, ada kebenaran di sebalik kisah yang berlaku.



KUALA LUMPUR – Kalau anda jenis lemah semangat jangan tenung lama-lama gambar di atas.

Kalau anda jenis berani, lihat di celah-celah besi di belakang gadis dalam gambar itu.

Apa yang anda nampak?

Seolah-olah ada sesuatu bukan di kejauhan itu.

Persoalannya kini apakah ia hanya satu bentuk bayangan di sebuah pokok atau mungkin juga satu gurauan?

Dengar kata ia adalah gambar lama yang diambil berhampiran Jambatan Tasik Tun Fatimah yang menyebabkan Universiti Teknologi Mara (UiTM) Lendu, Melaka sedang kecoh dengan pelbagai kisah seram buat masa ini.

Ada yang mengatakan imej dalam gambar itu adalah orang minyak.
elain itu, tersebar kisah bahawa rasuk dan histeria sedang berleluasa di sana.

“Dengar kata semalam ada budak-budak membuat program Tarian Ulik Mayang yang menyebabkan mula berlaku gangguan,” menurut seorang pensyarah ketika dihubungi di Melaka malam ini.

Apa yang diketahui, kekcohan yang berlaku menyebabkan Majlis Perwakilan Pelajar UiTM Lendu mengadakan bacaan Majlis Bacaan Yassin Perdana di setiap tingkat asrama malam ini.

Keadaan itu juga menyebabkan sebahagian pelajar terutama yang duduk di tempat yang berhampiran dengan kampus kembali ke rumah masing-masing.

Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Ali Rustam ketika dihubungi Mynewshub.my memberitahu beliau belum lagi menerima sebarang laporan mengenai kekecohan di UiTM Lendu malam ini.

Beliau bagaimanapun memberitahu akan melihat kepada isu itu.

Kini, semua pelajar di UITM berkenaan sedang berada dalam keadaan dilema dan trauma berhubung isu tersebut. Terdapat beberapa kes kena rasuk dilaporkan oleh seseetengah pelajar. Berikut adalah perkara yang dibincangkan dilaman twitter ketika ini.

Terpulanglah nak percaya atau tak?Bagi saya "benda" tuh makhluk Allah jugak. So, buat pelajar UiTM Lendu, pandai pandailah bawak diri kat tempat orang. Jangan sebarangan nak buat tak tentu arah. Ikutkan banyak lagi kisah seram yang saya tahu masa belajar dulu tapi malas nak ingatkan balik, Saya nih dah penakut...huhuhu

Nota kaki* Saya demam...

PA & MA Edisi Februari 2013

12:30:00 PG 10 Comments


Kawan kawan yang dah beli majalah Pa & Ma? Banyak info menarik dan best dalam Pa & Ma keluaran Februari nih tau. Majalah nih bukan yang dah bergelar ibu bapa je layak beli yang bakal bergelar ibu bapa dan bujang bujang pun boleh beli apa. Apa salahnya tambah ilmu parenthood dan childhood kan. Sekurang kurangnya kita boleh praktikkan, boleh mengetahui masalah dan penyelesaiannya..kan kan kan…Saya tak pernah miss beli tau. Azam tahun nih tak nak miss walau satu pun majalaj Pa & Ma nih sebab saya tak nak ketinggalan belajar ilmu baru untuk didik anak anak saya yang tengah membesar nih…

Nota kaki* Comel gila baby nih geram aje saya tengok

Sabtu, 19 Januari 2013

8 panduan mudah kenali tanda bersalin

10:30:00 PG 14 Comments

Sakit belakang – merupakan masalah utama wanita yang hamil dan masa yang sama merupakan salah satu petanda awal kelahiran. Sakit ini semakin lama semakin kerap dan kuat. Ia akan jadi teruk pada bahagian bawah belakang. Keadaan ini berlaku kerana bayi dalam kandungan beralih kedudukan dan menekan tulang belakang. Bagi mengurangkan rasa sakit, posisikan diri seperti merangkak kemudian angkat atau tinggikan badan ke atas. Lakukan sehingga kiraan lima. Ulangki langkah yang sama beberapa kali. Selain daripada itu, rasa kesakitan ini boleh dikurangkan dengan banyak berjalan. Malah membantu mempercepatkan proses kelahiran. Jika sukar berjalan, minta suami urut bahagian belaka semasa berbaring secara mengiring.

Kontraksi rahim – Merupakan tanda awal dan isyarat paling penting yang menunjukkan sudah tiba masa bersalin. Kontraksi adalah rasa tegang pada perut dan kadang kadang akan berasa sakit di bahagian tengah perut sehingga ke bahagian ari ari. Jika sudah mengalami kontraksi, cuba perhatikan dan catatkan jarak masa di antaranya. Kontraksi sebenar berlaku secara teratur pada jarak yang konsisten. Jika kontraksi yang dialami berlaku setiap 5 minit dan perut mengeras dalam masa 20 hingga 45 saat setiap kali, secara teratur dan kerap segera bergegas ke hospital dan boleh mendapatkan pemantauan daripada doctor yang memeriksa.

Bloody show – Segelintir wanita mengalami tanda berupa lender pekat bercampur darah yang keluar daripada faraj. Lendir ini merupakan pluk mucus seperti gam lekang yang kelaur dari laluan pintu rahim apabila serviks mula menipis. Apabila lender ini keluar, bererti bayi sudah bersedia untuk bergerak ke saluran peranakan. Lendir yang terhasil dapat menghalang sebarang kemasukan benda asing ke dalam serviks dan juga dapat menghalang kuman yang mungkin ada daripada mengenai bayi. Jika mengalami tanda sebegini. Tidak perlu tergesa gesa ke hospital kerana tanda ini mengambil masa tertentu sebelum melalui proses kelahiran. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin.

Pecah ketuban – Berlaku apabila ada lelehan air yang keluar daripada faraj dalam jumlah yang banyak. Air yang keluar itu seharusnya jernih dan tidak berwarna. Sebaliknya jika air berwarna hijau, menandakan bayi sudah membuang air besar ketika masih dalam kandungan. Ramai wanita yang keliru antara air ketuban dan air kencing. Air ketuban keluar tanpa mengalami rasa ingin membunag air kecil. Air ini berwarna jernih dan tidak berbau manakala air kencing berwarna kuning dan berbau hancing. Apabila mengalami tanda seperti ini, sebaik baiknya segera ke hospital. Jika dibiarkan terlalu lama boleh mneyebabkan jangkitan kuman. Menurut kajian, kebanyakan wanita tidak pecah air ketuban sehingga saat saat akhir dan apa yang kerap berlaku ialah doctor akan memecahkan air ketuban.

Serviks terbuka – Sebaik kontraksi berlaku, pangkal rahim akan jadi lembut dan lebih nipis. Walau bagaimanapun, hanya doctor yang berupaya mengetahui perubahan serviks semasa pemeriksaan faraj dilakukan. Pembukaan di bahagian pangkal rahim dapat dikesan dengan skala 1cm hingga 10cm.
Perut memulas – Disebabkan bayi sudah mula berherak ke saluran peranakan, ia akan memberi tekanan kepada saluran yang dikhususkan untuk membuang air besar, Sesetengah wanita akan mengalami keadaan di mana kerap ke tandas kerana terasa ingin mebuang air besar. Adalah dinasihatkan agar berhati hati dan prihatin dengan tanda tanda ini kerana dikhuatiri timbul kejadian tidak diingini seperti bersalin di dalam tandas dan seumpamanya.

Perut “turun” – Perut akan kelihatan membuncit di bahagian bawah manakala bahagian atas terasa ringan atau kosong. Keadaan ini menunjukkan bayi sudah mula turun ke bawah dan memasuki saluran peranakan. Biasanya berlaku di sekitar dua minggu sebelum kelahiran.

Kerap membuang air kecil – Apabila bayi mula bergerak ke bawah, sudah pasti akan memberi tekanan pada pundi kuncing. Sebab itulah, kekerapan hendak membuang air kecil akan mula dirasai.


*Amalan sepanjang menunggu bersalin

Mengamalkan surah Maryam, surah Al-Anbiya’ ayat 87, surah Al-Baqarah ayat 255, surah Al-A’raf ayat 54, surah Al-Falaq dan surah An-Nas.

Mengamalkan zikir Asmaul Husna : Ya Dzal Jalaali Wal Ikram yang bermaksud Yang MAha Memiliki Keagungan dan Kemuliaan.

Khamis, 17 Januari 2013

6 jenis wanita yang tidak layak bergelar ISTERI

11:07:00 PG 22 Comments
1. Al-Anaanah
Terlalu banyak keluh-kesah kerana merasakan segala pemberian suami dalam kehidupan bersama sentiasa tidak mencukupi. Malah, perbuatan ini juga seolah-olah menunjukkan perasaan tidak redha dengan usaha dan pemberian yang diberikan. Terlalu inginkan suami memenuhi kehendak dan nafsu sendiri tanpa melihat dan menjaga perasaan suami. Perbuatan ini mampu mewujudkan perasaan tidak hormatkan suami apatah lagi berterima kasih.

2. Al-Manaanah
Wanita yang suka mengungkit dalam satu-satu perkara. Sekiranya tidak menyukai dengan pengorbanan atau kerja yang dilakukan oleh suami, setiap perkara itu akan diungkit kerana berasa tidak senang. Mudah untuk mengeluarkan kata-kata seperti suami tidak sayangkan dirinya, tidak bertanggungjawab, tidak mengenang budi dan pelbagai lagi.

3. Al-Hunaanah
Wanita yang mempunyai perasaan menginginkan atau berkenan kepada lelaki lain. Juga suka membandingkan suami dengan lelaki lain dalam kehidupan mereka.

4. Al-Hudaaqoh
Wanita yang suka memaksa suami sekiranya inginkan sesuatu atau dalam menyuruh melakukan sesuatu kerja. Sentiasa menekan suami tidak kira masa kerana mahukan nafsunya dipenuhi dan suami diperlakukan seperti orang suruhan. Jika tidak ditunaikan, akan memberikan ugutan seperti ingin lari dari rumah, mahu bunuh diri atau mencemarkan maruah suami sendiri.

5. Al-Hulaaqoh
Wanita yang sibuk menghabiskan masanya dengan perkara yang tidak berfaedah seperti suka bersolek, tidur, dan sebagainya hingga mengabaikan urusan rumah tangga. Malah, langsung tidak melakukan perkara-perkara yang sunat seperti zikir atau pun menjaga anak-anak.

6. As-Salaaqoh
Wanita yang gemar berbicara dan bergosip mengenai suami. Sentiasa memburukkan perihal diri suami di mata orang lain.

“Wanita-wanita yang keji adalah untuk lelaki-lelaki yang keji, dan lelaki-lelaki yang keji adalah untuk wanita-wanita yang keji. Dan wanita-wanita yang baik adalah untuk lelaki-lelaki yang baik dan lelaki-lelaki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik.” 

Isnin, 7 Januari 2013

Kenapa WAJIB memberus gigi 2 kali sehari?

11:11:00 PG 15 Comments


10 sebab tambahan pentingnya memberus gigi dua kali sehari.


Ubat gigi mengandungi florida yang membentuk satu lapisan untuk melindungi gigi.

Mengahalang bakteria jahat daripada ‘bersarang’ di dalam mulut.

Merangsang fungsi air liur.

Melindungi gusi daripada berlakunya  masalah gigi.

Menjimat duit daripada melakukan rawatn berkaitan sekiranya mengamalkan berus gigi secara konsisten.

Membantu memperbaiki kesihatan diri.

Mengelakkan daripada hilangnya deria rasa.

Mencegah pembentukan plak.

Menjadikan nafas lebih segar.

Gigi menjadi lebih putih



INFO KEBAIKAN MEMAKAN 7 JENIS BUAH

9:52:00 PG 12 Comments

Buah Nanas
Tahukah anda dengan memakan nanas, anda akan menjadi kurus? Ini kerana buah nanas mengandungi khasiat vitamain A, B1 dan bromelain serta paling penting ia mempunyai asid sitrik yang bertindak menghapuskan lemak dalam badan. Buah ini dimakan atau dibuat jus untuk mencuci tubuh, melawaskan pembuangan air kecil,merangsang penghadaman,menghilangkan sakit kerongkong, sesuai juga untuk mereka yang mempunyai masalah hati dan demam kuning. Air nanas muda juga sesuai digunakan untuk rawatan pelbagai penyakit paru paru dan membunuh cacing dalam perut.

Buah Epal Hijau
Rasanya agak masam, tetapi penuh dengan khasiat. Mengunyah sebiji epal hijau atau meminum jusnya setiap hari cukup untuk membekal khasiat bagi mengurangkan kandungan kolesterol dalam badan. Kajian pula menunjukkan epal hijau mengandungi elemen kesihatan phytonutriens yang boleh melambatkan pengoksidaan kolesterol yang tidak baik. Jadi, amat sesuai untuk anda yang ingin berdiet.

Buah Oren
Buah ini memang tinggi dengan Vitamin C dan amat berkuasa bagi memelihara kesihatan sel sel tubuh. Ia juga sangat baik untuk tulang dan juga otak. Namun tahukah anda bahawa kulit oren yang berwarna putih sebenarnya mengandungi Vitamin C yang lebih banyak berbanding isinya sendiri. Jika anda ingin menikamati buah oren, jangan lupa dengan lapisan putihnya sekali.

Buah Strawberi
Buah ini terkenal di kawasan beriklim sejuk. Di Malaysia, Cameron Highland menjadi tempat tumpuan bagi penggemar buah ini. Ini kerana buah yang tumbuh menjalar ini kaya dengan Vitamin C dan mengandungi antioksidan yang memerangi radikal bebas. Unsur antioksidan inilah yang dipercayai memberikan warna merah pada buah strawberi. Selain itu, Buah ini juga mengandungi Vitamin K, mangan, Asid Folik, Potasium, Riboflavin, Vitamin B5, Vitamin B6, Magnesium dan Omega 3.

Buah Kiwi
Tahukah anda buah kiwi kaya dengan phytonutriens serta pelbagai vitamin dan mineral? Jika kita amalkan memakan buah ini, ia mampu mencairkan darah bagi menjaga kesihatan jantung seperti aspirin. Jika kanak kanak pula yang mengambil buah ini, mereka akan kurang dipengaruhi oleh masalah kesihatan yang berkaitan dengan system pernafasan termasuk berdehit, pernafasan pendek dan batuk malam. Yang penting, buah ini baik untuk jantung.

Buah Anggur
Orang kata, saiapa yang gemar makan anggur, dia seorang yang pemalas kerana buah ini tidak perlu dibuang kulit dan bijinya. Teori ini sekadar sampingan tetapi menariknya tentang buah ini ialah ia melambatkan proses penuaan kepada pengamalnya. Ini kerana, anggur bukan sahaja membekalkan kandungan Vitamin C yang tinggi bahkan boleh membaiki tahap antioksida dalam tubuh manusia. Kehadiran radikal bebas yang berpunca daripada pelbagai elemen pencemaran didapati antara punca yang menyebabkan kulit mengalami proses penuaan dengan cepat.

Buah Tembikai
Ketika musim panas, makanlah buah tembikai. Ini kerana kadar kalori dalam tembikai sangat rendah. Kandungan lain dalam buah tembikai ialah kalsium, karbohidrat,lemak,zat besi,magnesium,fofforus,potassium,protein,sodium dan gula.  Kandungan potassium dalam tembikai membantu masalah tekanan darah dan mengurangkan risiko serangan batu karang. Mengamalkan tembikai juga dipercayai dapat meredakan symptom osteoatris. Ia juga kaya bahan anti oksida yang dapat megelakkan serangan kanser dan penyakit jantung. Makan tembikai juga dapat mengatasi masalah penglihatan tidak jelas pada waktu malam.


SUMBER : Dara.com

Sihat dan Cantik Cara Rasulullah

8:31:00 PG 12 Comments

Sihat dan cantik sememangnya tidak boleh dipisahkan. Secara fizikalnya kita boleh sihat dan cantik dengan mengamalkan pemakanan yang berkhasiat, namun jika kita teliti cara Rasulullah, ia sepatutnya diteladani.

SIHAT CARA RASULULLAH

1.      Madu merupakan pilihan terbaik bagi Rasulullah SAW. Baginda mengamalkan madu pada waktu pagi sebelum sarapan. Madu dicampurkan dengan air sejuk sebelum diminum. Ia bertujuan mencairkan lender dan membersihkan system pencernaan.

2.      Rasulullah SAW tidak makan dan minum secara berlebih lebihan. Amalan pemakanan ini amat bertepatan dengan ayat al Quran yang bermaksud “…makan dan minumlah, dan janganlah berlabih-lebihan…” (Surah al-A’raf ayat 31)

3.      Kawal pemakanan seawall usia remaja. Bukan setelah jatuh sakit, barulah kita hendak mengamalkan pemakanan sihat dan mengambil ubat ubatan.

4.      Rasulullah SAW ada mengatakan dalam satu hadis daripada Siti Aisyah r.a, beliau berkata:”Jika Rasulullah diberitahu si fulan sakit dan tiada nafsu makan, baginda bersabda: Berikanlah kepadanya ‘talbiinah’! Kata baginda lagi, Demi Allah, ia mencuci perut seseorang seperti kamu membersihkan mukamu daripada kotoran!”  * Talbinah adalah sejenis makanan masyarakat Arab yang seakan akan bubur atau susu. Ia lembut dan mudah dihadamkan. Jika kita di sini, mungkin boleh dicampurkan oat dengan susu sebagai makanan yang lembut dan mudah dicernakan.

5.      Rasulullah SAW ada menyebut bahawa ‘perut adalah tempat bermulanya penyakit’. Oleh itu, kita perlu mengambil kia kuantiti dan isi padu setiap makanan yang di ambil. Baginda lebih mengutamakan makanan yang lembut kerana ia memudahkan penghadaman. Makanan lembut amat sesuai di ambil jika baru pulih atau sembuh daripada penyakit.

CANTIK CARA RASULULLAH

1.      Dalam tubuh manusia, ada tiga ruang untuk tiga benda: Sepertiga untuk udara,sepertiga untuk air dan sepertiga untuk makanan. Rasulullah SAW mengamalkan berpuasa sunat pada hari Isnin dan Khamis untuk menyimbangkan badan.

2.      Rasulullah SAW gemar berjalan kaki. Baginda berjalan kaki ke masjid,pasar,medan jihad dan berkunjung ke rumah para sahabatnya. Apabila berjalan kaki, peluh pasti mengalir,liang roma akan terbuka dan peredaran darah akan berjalan dengan lancar.

3.      Fizikal Rasulullah SAW adalah tegap,sederhana,kuat dan sihat. Baginda tidak gemuk,tidak buncit perutnya dan raut wajahnya sangat bersih,cantik dan penuh bercahaya.

4.      Dari Aisyah r.a, katanya: Rasulullah SAW bersabda: ”Sepuluh perkara  dari (peraturan-peraturan kebersihan) yang dituntut oleh agama,iaitu: menggunting misai, membiarkan janggut (tumbuh panjang serta mengemaskannya), bersugi (membersihkan gigi), menyedut air (membersihkan hidung), memotong kuku, membasuh buku buku jari, mencabut bulu ketiak, mencukur bulu ari ari dan beristinjak.” Kata Mas’ab (salah seorang rawi hadis ini) ”dan aku lupa akan perkara kesepuluh, aku fikir perkara itu tidak lain dari berkumur kumur...”

5.       Rasulullah SAW sentiasa bersih dan rapi. Baginda mencuci rambut halus di pipi, memotong kuku, bersikat serta memakai minyak wangi pada setiap hari Khamis atau Jumaat. “Mandi pada hari Jumaat adalah sangat dituntut bagi setiap orang dewasa. Demikian pula menggosok gigi dan memakai haruman.”(Hadis riwayat Muslim}

6.      Rasulullah SAW selalu bangun sebelum subuh. Hikmahnya adalah mendapat pahala yang melimpah ruah, udara segar pada subuh dingin yang ternyata dapat merawat penyakit tibi serta menguatkan akal fikiran.
7.       Jika mahu kekal cantik, Rasulullah SAW mengankurkam kepada umatnya agar tidak marah. Nasihat Rasulullah agar ‘jangan marah’ diulang sehingga tiga kali. Ini menunjukkan bahawa kesihatan dan kecantikan bukan pada luaran, malah lebih kepada dalaman iaitu kebersihan jiwa. Tip untuk menahan marah : Ubah posisi ketika marah. Apabila berdiri, maka hendaklah kita duduk. Apabila duduk, maka hendaklah kita berbaring. Kemudian, bacalah ta’awwudz keranan marah itu adalah sikap daripada syaitan. Segera mengambil wuduk dan solat dua rakaat untuk menghilangkan kegusaran dan mendapatkan ketenangan di hati.

8.      Jadilah seorang yang pemaaf untuk kekal cantik. Sifat pemaaf dituntut untuk mententeramkan jiwa. Jika kita memaafkan, pasti badan kita akan sihat dan wajah akan memancarkan sinar yang bercahaya kerana hati kita bersih daripada dendam. “Tetapi barang siapa yang bersabar dan memaafkan, sungguh demikian itu termasuk perbuatan yang mulia.”



SUMBER : Dara.com

Ahad, 6 Januari 2013

Sifat sifat wanita yang dibenci LELAKI

8:00:00 PG 9 Comments
ENTRY AUTO PUBLISH

Assalamualaikum.....

Saya nak share antara sifat buruk wanita yang menjadi kebencian lelaki....

1. Tidak puas

Walaupun lelaki memiliki sifat tidak pernah puas, namun berdasarkan kajian yang dilakukan, wanita lebih sukar untuk dipuaskan dalam apa apa jua aspek. Mereka tidak pernah puas dengan apa apa sahaja termasuklah layanan di bilik tidur. Wanita juga dikatakan sukar untuk menahan diri daripada mahu memiliki sesuatu yang sempurna. Sikap sebegini amat memuakkan lelaki kerana kebanyakkan lelaki sukakan wanita yang sentiasa menghargai dan berterima kasih dengan apa apa sahaja pemberian.

2. Mata duitan

Kebanyakkan wanita sangat tertarik dengan wang. Lelaki akan tertarik dengan wanita disebabkan oleh tarikan seks manakala wanita tertarik dengan lelaki disebabkan oleh dorongan wang dan kemewahan. Wanita yang mempunyai sikap mata duitan keterlaluan, kebanyakkannya sukar untuk mendapatkan cinta sejati.

3. Suka mengatur

Tidak dimafikan semua wanita di dunia ini mengharapkan "Prince Charming" di dalam hidup mereka. Namun bukan semua wanita berpeluang untuk memilikinya. Oleh sebab itu, ramai wanita yang mula mengatur teman lelaki mereka agar menjadi seperti lelaki idaman yang mereka mahukan. Mereka tidak sedar sikap sebegitu bukan dapat menambah baik hubungan yang terjalin, sebaliknya hanya akan membinasakan. Kerana lelaki lebih gemar jika diri mereka diterima seadanya.

4. Cemburu buta

Ada orang berpendapat cemburu tandanya sayang. Namun sikap cemburu yang keterlaluan hanya akan membuatkan lelaki berasa terkongkong dan tidak dipercayai. Hal ini kerana ramai wanita yang cemburu berlebih lebihan semata mata untuk mendapatkan perhatian daripada insan tersayang. Apatah lagi jika teman lelakinya boleh dikategorikan sebagai kacak dan mempunyai yang teguh.

5. Emosional

Wanita sering menjadikan air mata sebagai senjata untuk melembutkan hati lelaki. Malah ketika berdepan dengan sebarang masalah, wanita sering emosional tanpa memikirkan sesuatu secara logik. Apabila ditegur, mudah melenting dan sukar untuk menerima sebarang pandangan yang diutarakan oleh orang lain. Wanita juga selalu tersinggung dan terasa untuk perkara yang tidak perlu. Sikap wanita sebegini hanya merimaskan lelaki dan akhirnya menjauhkan diri daripada mereka.

Sabtu, 5 Januari 2013

Petua Rambut Cantik Dengan Ciptaan Allah SWT

9:00:00 PG 12 Comments
Petua 1 : Mengelakkan Rambut Gugur

Dapatkan beberapa helai daun lidah buaya dan daun banga raya. Ramas atau mesin sehingga lumat dan lumurkan di atas kepala selama lebih kurang 1 jam dan di cuci bersih. Ulangi beberpa kali selama seminggu. InsyaALLAH pasti membuahkan hasil.

* Daun bunga raya bertindak melembutkan rambut dan lidah buaya pula boleh menyejukkan serta menyamankan kulit kepala. Ini dapat mengelakkan rambut gugur dan bertindak sebagai perapi rambut.

Petua 2 : Elak rambut gugur (Rambut lembut dan harum)

Campurkan air asam jawa dan santan ke dalam sebuah bekas. Masukkan beberapa kuntum bunga kenangan atau bunga bunga wangi. BAsuh rambut menggunakan campuran tersebut. Rambut akan berbau harum tanpa di syampu.

Petua 3 : Rambut berminyak

Campurkan sedikit syampu bersama kuning telur di dalam semangkuk air suam dan cucilah rambut seperti biasa. Lakukannya dua kali dalam seminggu. InsyaALLAH masalah ranbut berminyak akan dapat diatasi.

Petua 4 : Masalah rambut kering

Rawatan minyak panas amat sesuai untuk mereka yang mempunyai masalah ini. Caranya ialah panaskan minyak (minyak sayuran) kemudian lumurkan pada rambut menggunakan jari. Kemudian tekupkan kepala dengan tuala yang diwapkan. Biarkan dalam 20 minit dan bersihkan.

Fakta fakta menarik (Bah. 1)

8:00:00 PG 8 Comments
ENTRY AUTO PUBLISH

Assalamualaikum....

Salam Sabtu untuk kawan kawan...Hari nih saya nak share dengan kawan kawan fakta fakta menarik...


Sehelai rambut di kepala kita mempunyai masa tumbuh 2 sampai 6 tahun sebelum diganti dengan rambut baru.
Kuku jari tangan tumbuh 4 kali lebih cepat daripada kuku kaki.


Kita sebenarnya melihat dengan otak. Mata hanya berupa kamera yang mengirim data ke otak. 1/4 bahagian dari otak digunakan untuk mengatur kerja mata.

Walaupun hanya nyamuk betina yang menggigit,namun nyamuk lebih cenderung untuk menghampiri perempuan daripada lelaki. Ini kerana anyamuk amat tertarik dengan bau estrogen iaitu hormon yang dihasilkan oleh perempuan.

Seekor badak air kelihatan besar tetapi ia masih boleh berlari lebih pantas daripada seorang manusia.

Bayi mengelipkan matanya hanya sekali atau dua kali seminit sementara orang dewasa berkelip mata dengan purata kira kira 10 kali seminit.

Ikan paus biru boleh mengeluarkan bunyi paling kuat darpada mana mana haiwan. Pada desibel 188,bunyi itu boleh dikesan sejauh lebih 800 kilometer.

Lelaki boleh membaca tulisan yang lebih kecil berbanding wanita.

Jumaat, 4 Januari 2013

Tutorial : Komen takde word verifications

2:12:00 PTG 13 Comments
Petang nih saya terajin nak buat tutorial untuk kawan kawan yang newbie dalam blog. Saya ada juga terjah beberapa blog yang masih guna word verifications nih....Kepada kawan kawan yang ada guna aplikasi nih bolehlah try tutorial nih...Bukan apa kalau guna word verifications nih menyukarkan dan makan masa untuk tinggalkan komen.

Cara nak hidekan word verifications tuh macam kat bawah ok...

1. Klik dashboard > settings > posts and comments
 (akan keluar seperti gambar bawah)


2. Nampakkan yang saya tunjuk dengan anak panah tuh? Klik kat kotak tuh pilih No...Lepas tuh SAVE ye.
3. Done..Nanti bila orang nak komen takde la kena masukkan word verifications...

SELAMAT MENCUBA!!!

Khamis, 3 Januari 2013

Amalan Murah Rezeki

5:00:00 PTG 30 Comments
Semoga pengisian berguna ini kita boleh amalkan sama sama ye :)..Saya nak share dengan kawan kawan 10 amalan murah rezeki...

1. Beribadah

Allah tidak akan sia siakan pengabdian diri hambaNya

2. Banyakkan beristghfar

Istighfar adalah rintihan dan pengakuan dosa seorang hamba di depan Allah yang menjadi sebab Allah jatuh kasih dan kasihan pada hambaNya lalu Dia berkenan melapangkan jiwa dan kehidupan hambaNya.

3. Berbakti kepada kedua ibu bapa

Dalam hadis riwayat Imam Ahmad, Rasulullah SAW berpesan agar siapa yang ingin panjang umur dan ditambah rezekinya, hendaklah berbakti kepada ibubapanya dan menyambung tali kekeluargaan.

4. Tinggalkan perbuatan dosa

Istighfar tidak laku di sisi Allah jika masih buat dosa. Dosa bukan sahaja membuat hati resah malah menutup pintu rezeki.

5.  Tunaikan hajat orang lain

Menunaikan hajat orang menjadi sebab Allah lapangkan rezeki dalam bentuk tertunainya hajat sendiri.

6. Berpagi pagi

Menurut Rasulullah SAW, berpagi pagi (memulakan aktiviti harian sebaik baik selesai solat Subuh berjemaah) adalah amalan yang berkat.

7. Menjalin silaturahim

Nabi SAW bersabda: "Barang siapa ingin dilapangkan rezekinya dan dilambatkan ajalnya, maka hendaklah dia menghubungi sanak saudaranya." (Riwayat Bukhari)

8. Amal kekal berwuduk

Seorang Arab desa menemui Rasulullah SAW dan meminta pedoman mengenai beberapa perkara termasuk mahu murahkan rezeki oleh Allah. Baginda SAW bersabda: "Sentiasalah berada dalam keadaan bersih (dari hadas) nescaya Allah akan memurahkan rezeki."(Diriwayatkan daripada Sayidina Khalid al-Walid)

8 Rahsia Lelaki Perempuan Perlu Tahu

1:30:00 PTG 14 Comments



1. Lelaki tidak detail dalam percakapan

Cth : Kakaknya baru sahaja putus cinta. Apabila kita tanya "Apa yang telah terjadi? Lelaki hanya menjawab: "Dah nak putus nak buat macam mana..."

Alasan : Sebenarnya secara genetik lelaki tidak dibentuk untuk petah bercakap seperti perempuan. Menurut seorang pakar, wanita boleh mengeluarkan antara 6 hingga 8 ribu kata per hari sementara lelaki rata rata hanya mengeluarkan antara 2 hingga 4 ribu kata.

2. Lelaki tahan berjaga sepanjang malam demi hobi

Cth : Kita sering tidak menemui jawapan sebab lelaki snaggup menghadap game sepanjang malam tanpa henti.

Alasan : Di sebelah kanan otak lelaki mempunyai bahagian yang tidak dimiliki oleh kebanyakan wanita seperti untuk mengukur sudut pandang (angle), kecepatan dan jarak itu adalah Kesedaran Ruang Visual (VSA)

3. Lelaki rela menghabiskan banyak wang untuk peralatan elektronik, permainan atau aksesori kereta

Cth : Lelaki rela mengeluarkan wang simpanan untuk mengubah suai aksesori kereta tapi kenapa mereka membebel apabila melihat perempuan shopping

Alasan : Alat alat elektronik atau aksesori kereta boleh dikatakan sebagai alat permainan lelaki dewasa. Bagi  lelaki, benda 3 dimensi terlihat lebih menarik dan menstimulasi area VSA otak mereka,, dengan demikian mereka secara tidak sedar telah membuang duit untuk hobi mereka.

4. Lelaki jarang muncul dengan jambangan bunga

Cth : Dalam filem, kita sering lihat hero muncul tiba tiba di rumah kekasihnya dengan sejambak bunga, tapi kenyataannya?

Alasan : Sejak awal, otak lelaki lebih mengutamakan hal praktik. Kebetulan pula hal hal bunga tidak menarik ruang logik otak mereka. Beli sesuatu yang bakal layu dalam beberapa hari benar benar satu pembaziran. itu tanggapan orang lelaki....

5. Lelaki tidak bergosip

Cth : Apabila kita kata : "Eh betul ke cerita ni?" Dia pantas memotong : "Pergi makan jom! Dah lapar ni..."

Alasan : Sebenanrnya lelaki juga bergosip. Tapi cara dan gaya mereka bergosip tidak sejelas kita dan juga tidak pada saat objek yang hendak digosip berada dekat situ. Kalau mereka mempunyai masalah dengan seseorang, biasanya mereka menyelesaikannya atau melupakannya.

6. Lelaki selalu mengagungkan ibu mereka

Cth : Lelaki jarang mengkritik ibu mereka, apa lagi hubungan mereka akrab. Lebih panas lagi kalau dia kata : "Eleh, macam tuh pun tak tahu buat? Emask saya pejam mata pun boleh buat."

Alasan : bagi lelaki, ibu mereka merupakan wanita paling ideal dan inti daripa hidup mereka. Lelaki juga belajar mengenal rasa melindungi dari hubungan kedua orang tuanya, bagaimana ayah mereka melindungi ibunya. oleh itu, tidak perlulah minta lelaki persoalkan apa apa tentang ibunya.

7. Lelaki sanggup menyimpan semua edisi terhad komik, cd, jeans, kasut, jam tangan dan sebagainya!

Cth : Bosan! Sekejap dia ajak pergi Petaling Street, kemudian kedai komik, Bundle...sana...sini...semata mata hendak cukupkan koleksinya.

Alasan : Berbalik kepada asal mereka sebagai pemburu, lelaki senang menghimpun persediaan keperluan mereka sebanyak mungkin. Mereka se;lalu berwaspada bakal diadili lelaki lain sehingga tidah hanya mengekar kuantiti tapi juga kualiti yang dimilikinya. Bagi mereka, mempunyai sesuatu yang boleh dibanggakan adalah pretasi tersendiri yang dapat memacu ego mereka.

8. Lelaki suka melihat wanita memakai skirt pendek - Asalkan bukan kekasihnya (isteri)

Cth : lelaki suka memuji setinggi langit kaki perempuan lain ketika perempuan iti memakai mini skirt. Tapi kalau isterinya yang pakai, komennya ringkas saja : "Saya tak suka lah!! Tukar lain..!" Bengang kan?

Alasan : Bagi lelaki, kaki cantik adalah simbol kesuburan wanita. Kalau buah hati sendiri yang mempamerkan kaki dan bahagian "rangsangan" yang lainnya mereka jadi waspada kerana itu merupakan sasaran mata lelaki lelaki lain.