Tutorial : Top Commenters

Disebabkan saya berjaya buat scroll box untuk top commenters, ada kawan kawan yang request buat tutor tuh. So share kat sini lah ye....

1. Mula mula korang klik SINI
2. Lepas tuh akan korang akan nampak page macam form kat bawah nih

3. Pastu korang ikut step by step...Macam gambar kat bawah nih..Saya dah siap bubuh anak panah dan nombor sekali..Buat ikut turutan...


a) Mula mula sekali kalau korang nak tukar Widget title tuh tukarlah..Kalau tak pun boleh...
b) Masukkan link blog korang ye kat Enter your blog's URL
c) Isikan tempoh masa yang korang nak...Setahun ke sebulan ke....
d) Masukkan jumlah commenters yang korang nak..Saya bubuh 10...
e) Tick kedua dua kotak yang saya tunjukkan dengan anak panah nombor 5 tuh dimana author blog dan pengomen Anon tidak termasuk sekali.
f) Kalau korang ada lagi blog yang korang tak nak masuk dalam list top commenter nih just klik Add Commenter Name..Kalau takde proceed step seterusnya...
g) Dah settle semua klik Add this widget to your blog.
h) Lepas tuh akan keluar Add Page Element. Dekat bahagian nih korang klik saja Add widget.

DAH SIAP.....SELAMAT MENCUBA!!

28 comments:

  1. nice tutor kak :-)


    p/s:-wani dh dpt hadiah akak..thanks tau suka sgt2 (^__^)

    BalasPadam
  2. Haaa..antara yg request tu saya saya kan kan..hehe….balik umah nanti leh ler buat..pastu kan pastu kann errr..cemana amek gambar yg kat atas tuh dan letak dalam entry…ajar jap (rasa nak lempang x? ekekeekek…jngn laa….kak umi comel..alalalala..:)

    BalasPadam
  3. upgrade sudah PU punye top commenter :)

    BalasPadam
  4. tolong buatkan boleh tak....akk buat yang ni x leh..

    BalasPadam
  5. TQ kak, ieyda dh cuba ngan gunakan tutorial akak nie. skrg dh ada kt blog ieyda.
    terima kasih byk2 coz beri tunjuk ajar pada org yg xtau mcm ieyda nie...

    BalasPadam
  6. nanti nak try buat lah, sebab asal saya letak top komen, nama saya pun termasuk jugak, sebab saya balas komen yang lain.

    BalasPadam
  7. nanti shida try pkai yg ni kalo yg lama shida prob hehee :) thanks kak mimi :)

    BalasPadam
  8. wahh..bagus ni, nanti kalau nak boh top komentar bolehlah nur letak.. :)

    terima kaseh atas tutorial ni.. :)

    BalasPadam
  9. thanks for the tuto ye Mimi..
    mmg tringin nk wat, tp xde pluang lg, hehe..

    BalasPadam
  10. PU, terima kasih untuk tutorial ni, teringin juga nak masuk widget ni.

    BalasPadam
  11. yang ni pun bagus kalau nak letak widget kat blog.

    BalasPadam
  12. dkt blog eija xde lagi widget top commentator ni, x berkesempatan lg nak kemaskini blog..kena tunggu mood rajin dtg..ehhe..

    BalasPadam
  13. dh pernah cuba dr dulu tuto nie, xberjaya..xmasuk dkt blog

    BalasPadam
  14. Hi, Νeat post. Тheге is an іѕѕue
    togetheг with уour ѕіtе in internet eхploreг, сοuld test this?
    IE ѕtіll is the market lеadeг and а large part οf рeople ωill omit уоur
    wonԁеrful writing becausе of this ρгoblеm.


    my wеb раge ... moving companies Orlando FL

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen.