Tutorial : Tempek gambar kat entry ( Print Screen)

Assalamualaikum...

Semalam ada request daripada salah seorang blogger intanfirdaus247 tanya saya macam mana tempek gambar dalam entry tutorial saya semalam. Untuk pengetahuan intanfirdaus247, gambar dalam entry tuh akak guna kaedah print screen dan tempek dalam entry. Akak ajar awak step by step ye....Sebagai contoh akak ajar cara nak ambik header dekat blog akak.


Nih blog akak yang bahagian atas. Let say lah, intanfirdaus247 nak amik header akak saja. Yang lain tak mau.

1. Mula mula intan cari simbol 'fn' dekat keyboard dan 'insert prt sc'. Pastu tekan kedua dua nya secara serentak.
2. Lepas tuh, klik 'Start' (anak panah pink)  dan akan keluar kotak di sebelah kiri. Klik  'Paint' macam gambar kat bawah nih. (yang akak highlightkan dgn kotak pink)


3.  Lepas tuh, klik Paste kat bahagian atas sebelah kiri macam dalam gambar.


4. Bila dah klik Paste, akan keluar blog yang di print screen tadi.


5. Lepas tuh, cara nak amik header tuh, klik Crop. Dah klik Crop, cari satu kotak kecik tepi gambar tadi lepas tuh adjust ikut size yang kita nak. Lepas tuh, leh juga klik Rotate untuk adjust gambar tuh.

6. Bila dah selesai adjust, klik simbol Disket atau Save gambar yang di crop tadi.


Nih lah hasil gambar yang di crop tadi. Just tinggal header aje kan. So, kalau nak tempek dalam entry blog buat macam biasa. Klik kat simbol insert image lepas tuh klik pilih fail/choose file. Nanti intan carilah pic yang di crop tadi dalam fail yang intan save. So, dah siap. Gambar yang di print screen ada dalam entry.

15 comments:

  1. Kak ummiiiiiiiiiiiiiiii..cayang kat akak…tq2….huhuh..love it! Kak , nanti sekodeng entry intan..ada sesuatu..jeng jeng..

    BalasPadam
  2. akk pun dulu x pandai gak. la ni boleh la...

    BalasPadam
  3. salam kenal sis..dah follow sis ;-)

    http://eza-ezara.blogspot.com/

    BalasPadam
  4. pada yang blm tahu silalah belajar ye...

    BalasPadam
  5. eija selalu kalau nak print screen tekan terus dekat keyboard simbol print screen atas sebelah kanan tu..dan paste kan dkt paint :)

    BalasPadam
  6. macam-macam cara boleh buat cari yg mudah kan...

    BalasPadam
  7. dulu xgeti gak,hehee tp thanx kak, utk peringatan bersama

    BalasPadam
  8. akak tak reti kat keybord...guna photoshop jer hihihi

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen.