Kereta buat hal T_T

Jumaat lepas saya balik lambat sebab dok temankan officemate, Kak Aida yang tak boleh balik. Bos siap call dia pesan jangan balik dulu. Saya nak temankan dia sebab memang tahu kalau bos tak bagi balik confirm kena balik lambat. Nak nak dalam keadaan dia yang berbadan dua takkan nak tinggalkan dia sorang sorang kat office kan....Yang lain semua dah balik. Kitorang settle buat kerja lebih kurang pukul 6.30 petang.

Nak dijadikan cerita, masa nak start enjin kereta, enjin tak nak hidup. Bila saya putar kunci kereta tuh, enjin kereta keluar bunyi "Tik,tik,tik" Ah sudah.....Saya terus keluar kereta, bagitau Kak Aida tuh kereta saya tak boleh start. Saya terus call incik hubby mintak dia call saya sebab credit tak banyak dah. Bila dia call, saya terus bagitau kereta tak boleh start. Dia cakap nanti dia datang office saya. Bayangkanlah incik hubby saya dari Sg.Besi tuh nak sampai Seremban agak agak berapa lama saya kena tunggu kan. Lepas tuh,saya mesej makngah saya bagitau saya ambik Aina dan Auni sebab kereta tak boleh start...Kak Aida pulak tolong call officemate Us. Hafiz datang tolong.

Masa saya snap gambar enjin nih terang lagi tau, pukul 6.30 lagi.....

Tengah duk kalut tak tahu nak buat apa, rupa rupanya ada sorang officemate, Us. Shukri yang duk kat tingkat bawah tak balik lagi. So, dia tolong lah kan. Dia tukar bateri kereta Kak Aida masuk dalam kereta saya tapi masalah pulak bateri kereta Waja Kak Aida tak ngam dengan kereta Saga saya. Lepas tuh, Hafiz datang. Dia tolong Us. Shukri apa yang patut. Bila tukar bateri tak boleh, diorang caj bateri kereta saya guna jumper pulak....


Masa nih dah mula gelap....Dengan nyamuk yang banyak lagi. Saya dengan Kak Aida bantai tergaru garu sebab kena gigit nyamuk. Time nih US.Shukri dan Hafiz tengah duk pasang bateri kereta semula.



Tengoklah sampai macam nih sekali nak hidupkan enjin kereta. Tapi tuhlah dah berkali kali cuba, tak jugak hidup enjin kereta. Sampailah incik hubby saya datang dengan senyum lebar dia tuh. Us. Shukri cakap nih mungkin bukan masalah bateri.

Penyudahnya, incik hubby duduk dalam kereta Us.Shukri dan Hafiz tolak kereta. Jalan masuk ke office saya nih berbukit sikit tau. So, bila nak kelaur tuh menurun sikit lah kan. So, bila kawan kawan saya tolak kereta dalam masa yang sama incik hubby start enjin kereta. Terus boleh start. incik hubby tekan pedal minyak banyak kali sampai mengaum ngaum lah kereta ala ala bajet macam sport jr bunyi dia kan...Hehehe...

Incik hubby sempat pesan, balik rumah dulu. Nak suruh jiran sebelah rumah tengokkan. Dia pakar bab bab nih...On the way nak balik ayah saya call tanya saya kat mana. Saya ceritalah apa yang jadi dari A-Z. So, ayah saya offer diri nak pergi ambik cucu cucu dia. Lega sikit hati saya, Kesian kat anak anak tunggu Ummi dia tak sampai sampai.....Dugaan betullah Jumaat lepas.....

Nota kaki* Saya nih nama aje tahu drive kereta, apa yang rosak pun saya tak tahu. Yang saya tahu isi minyak petrol dengan minyak power stereng jelah...huhuhu


36 comments:

  1. hihi.. sme lah kite kak.. sy tau isik minyak & anta keta carwash je.. hihihi :P

    BalasPadam
  2. betullsy pun xpandai jgk bab2 kete nie, asal ada minyak...bateri ok, air ok jalan...kalo bab detail smpai ke minyak hitam, filter seme tue..memg fail

    BalasPadam
  3. wani pn bab keta xtau kak..gabra kalu jd mcm ni....

    BalasPadam
  4. 1) untung ada kwn camni yg sanggup temankan kak aida tu
    2) klw saya pun hanya tau isi myk je. Yg len len sume x tau.

    BalasPadam
  5. dugaan kn kak,,smpai mlm lagi,heheh nasib baik xsorang2

    heheh samelah ngn saye, pndai naik jek,hahah smpai abah saye selalu pesan kena pandai sal kete ni, bukn drive jek,hihihih

    BalasPadam
  6. Salam pada semua...
    Kami pembekal strip ujian kehamilan dan ovulasi dengan harga yang murah tetapi berkualiti.
    Kami menjual secara runcit pukal dan dropship.
    Harga serendah RM1.00/pcs.
    Lebih banyak anda beli, lebih DISKAUN kami beri
    Untuk keterangan lanjut lawati blog shop kami:
    http://kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com/

    BalasPadam
  7. falsya penah batt kong kt opis..kene tunggu en somi dtg dekat 3 jam baru smp snn jalan jammed..nak godek2 xreti..itu yg tunggu gka tuh..nasib baik ade kawan kan tunggu skali kan..

    BalasPadam
  8. MV kalau bab kereta kurang sikit tp hubby MV pakar,,

    BalasPadam
  9. Ala... sama je dgn kakak apa pun tak tahu bab kereta walau dah drive sejak umur belasan lagi. Isi minyak aje kakak tahu.

    Kesian hubby Ummi jauh dia drive kan..

    BalasPadam
  10. sama la kite...tau bawak kete jer jaga kete mmg hancuss la..hubby slalu bising sbb kkdg tu air kete abis pun sy xpasan..hahaha...nasib..nasib..ni la owg pompuan!

    BalasPadam
  11. uish...ciannya..sy pon tau drive ja..pebek apa pon tatau

    BalasPadam
  12. Alahai sedih kan bila jadi macam ni... anak2 pun terlibat.. hope semua dah seatle

    BalasPadam
  13. kalo sy jadi ummi mmg dah nangis kot.. gabra nye pasal.. mujur ade kawan2 ummi yg x balik lagi..

    BalasPadam
  14. Sama la kita, naik dan bawak kereta tau, yang lelain tak tau pape..

    Kena belajar jugak ni nanti, at least basic kan ;D

    BalasPadam
  15. sama la... tau drive je. org suruh bawak bengkel, bwk je la bengkel.

    BalasPadam
  16. alahai..mmg serabut skejap bila kete buat halkn..samala kita geng2 BLM,eheheh!!!

    BalasPadam
  17. sama la kita tau drive je.. petrol pun memang dah kena isi kalau tak memang tak tau juga rasanya

    BalasPadam
  18. teringat keta kawan nana rosak ritu,nana ada sekali dlm tu,naseb la ada kawan2 dtg bantu,heee....

    BalasPadam
  19. Alhamdulillah, kebetulan ada dua jejaka menolong kan PU, kalau kita perempuan ni panik sikit dengan situasi macam ni.

    BalasPadam
  20. as salam

    akak dah lama tk ambik tau pasal kete..yg akak tau isi myk..isi angin..hihu:)

    BalasPadam
  21. nih dah boleh katakan pengajaran nihh, kalau bawak kereta mesti belajar tentang kereta lah leps nih.

    BalasPadam
  22. kesiannya...nasib baik ada juga kawan-kawan yang bantu kan...

    BalasPadam
  23. salam..
    nampaknye kite ni same lah ye, nisah ni lagi teruk, tau bawak kete gan isi minyak je..
    yg selebihnya mmg tak de lah.. angin tayar xde pun suh hubby yg settlekan..

    BalasPadam
  24. hehehe..terbaiklah..men tolak je senang je ye..

    BalasPadam
  25. hehe..biasalah org pempuan manalah amk tau bab2 kete nie.. :D

    BalasPadam
  26. nasib ramai ramai yg meolong yea.
    biasa bab kete pompuan jarang ambik tahu tapi adik ni yg pompuan semua bab kete dia tahu..

    BalasPadam
  27. rasanya semua perempuan pun macam tu.. hehehe

    BalasPadam
  28. Hi hi pernah gak berhadapan masalah camni..

    BalasPadam
  29. sy klau tahu xleh start, memang masalah kena tukar bteri la tu..coz pngalaman pernah jadi sekali..dah la depan bank cimb masa tu..nasib ada adik lelaki..sebelah bank ada kedai kete..last2 duit gaji lebur beli bateri..hehe

    BalasPadam
  30. kire ok lg kak tau isi minyak power stereng..ayut tak ingt dh bnda tu kat mne..hahaha..dugaan hari jumaat.mmg takleh nk nafikan la kan..pmpuan gan kete mmg xleh masuk..hikhik :)

    BalasPadam
  31. samalah kita, tau bawak je.. tapi ka ina sejak2 dah kawen ni, dah lama xbwk... hubby je bwk... tapi msih ingat lglah camne nak drive kete... hihi

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen.