Isnin, 19 November 2012

Auni terberak-terberak

Risau pulak saya dengan Auni. Sebelum nih saya kena cirit-birit dan sembelit. Semalam Auni pulak yang kena. Mula mula tuh saya tak syak. Macam biasalah kalau dia dah terbuang dalam pampers, dia akan pegang pampers tuh sambil cakap " Ma, yakk....." So, saya fahamlah yang dia dah terberak....

Lebih kurang 10 minit lepas tuh, dia bagitau dia berak lagi. Kali nih najis dia agak cair dan kekuningan...So, saya tak kisah lagi. Tapi bila masuk kali ketiga dan keempat dia asyik terberak, saya syak yang Auni sakit perut. Lepas tuh badan dia dah mula panas. 

Risau pulak saya. Dah lah abi dia takde kat rumah. Saya tahu macam mana perasaan dan sakitnya bila asyik terberak berak kan atau kata lain cirit birit....Memang azab lah....Saya jadi risau sebab yang kena tuh Auni. Sedangkan saya yand dah tua bangka nih pun tak tahan sakit nih kan pulak anak saya. Dalam kerisauan saya tengok keadaan dia tuh, saya tengok Auni still aktif macam biasa. Lasak bukan main lagi. Ummi dia punya lah risau dia boleh buat derk aje...Sabar ajelah tengok fiil Auni....

Kawan kawan ada tak petua untuk kurangkan sakit perut atau terberak berak untuk budak umur setahun ke atas? Kalau kita yang tua nih boleh lah minum teh pekat atau minum 100 plus kan..Kalau budak kecik nak bagi apa ye? 1st time tau anak saya kena macam nih.

13 ulasan:

  1. ikut pnglaman jg ank sdara xpnh lg la PU jdik..salah mkn ke ni...harap xla serius...pyah sg bwk jmpe doc je kak

    BalasPadam
  2. siannye...tak tau la petua pe...
    sbb tak penah pulak anak-anak terberak2 teruk camtu...

    BalasPadam
  3. kena cirit tuu agaknya dik ..
    hurmm biasa akak bagi anak2 minum air masak banyak2 ..
    dan kalau boleh 100 plus ..
    kalau berlarutan ke klinik lah dik

    BalasPadam
  4. eiqa pun kelmarin sakit2x perut jugak akak..
    Tengah malam asyik terjaga jee..
    Moga Auni sembuh cepat.. aminn

    BalasPadam
  5. kesiannye kalau bdk2 yg kene cerry berry kan..even org tua pun xtahan..tp auni ligat plak..hurmmm, canner tuh..hehehe..get well soon auni..;)

    BalasPadam
  6. sis..ni da beberapa cara nak reduce diarrhea
    1. Kurang susu n lebih air
    2. Beri auni makan or minum air buah delima

    ini mujarab bagi keluarga sy..kerna ammar sy jg mengalami diarrhea last week ..cm kurang sejak sy bg makan buah delima so dia xbrapa kerap membuang even still cair tp tgk popoo dia makin npak solid semula

    BalasPadam
  7. mmg risau bila anak tercirit jerk ni, anak2 eija mmg jenis akan tercirit bila beralih bulan smpai sekarang, tp eija pun bila dia kena cherry berry bg dia mkn ubat smagta jer..beli kat farmasi..kalau x baik jgk baru refer doktor, tp selalunya klinik pun bg ubat garam jerk..

    BalasPadam
  8. kena jumpa doktor kalau camtu.

    sblm ni anak izan pernah kena cirit birit ni. doktor ada pesan... pastikan kebersihan lepas ke tandas dijaga sbb boleh jangkit melalui udara ke camna ntah bakteria dia...

    BalasPadam
  9. try bg 100plus juga kak..xpun jumpa doc kak..

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen.