Rabu, 10 Oktober 2012

Apa tuh KPSL?


Saya nak jawab pertanyaan Dya Bunga tentang KPSL...Mungkin ada kawan kawan yang bukan kerja government (swasta) ataupun yang masih belajar atau surirumah tak tahu apa itu KPSL....Meh kawan kawan tersayang saya terangkan apa itu KPSL...

Untuk pengetahuan kawan kawan la kan (yang mana tak tahu) KPSL tuh maknanya Kenaikan Pangkat Secara Lantikan....So, salah satu syarat untuk melayakkan diri naik pangkat kena la ambil peperiksaan Kenaikan Pangkat Secara Lantikan nih....

Let say la, masa tuh kawan kawan dapat tawaran kerja jadi N17 (Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi). Lepas tuh, korang terima jawatan tuh...Syarat nak confirm dalam jawatan mestilah antara 1 hingga ke 3 tahun. Bila dah confirm, korang yang tak nak pegang gred N17 nih lama lama dan nak naik pangkat boleh lah mohon kat SPA(bagi yang ada diploma) ataupun ambil peperiksaan KPSL. So, bila korang lulus peperiksaan nih, so korang tinggal satu step lagi iaitu interview untuk kenaikan pangkat. Kalau korang lulus peperiksaan KPSL N27, nanti korang akan diinterview untuk mengisi kekosongan gred N27 la....

Kira macam tuh la cara kenaikan pangkat korang dari N17 ke N27......Ada jugak kawan kawan saya yang dulu gred w17 tapi sekarang jadi N27 tapi diorang mohon thru SPA sebab ada diploma..Kawan kawan yang takde diploma pun boleh mohon. Apa caranya? caranya dengan ambil KPSL nih la....

KIra macam tuh la KPSL nih ye Dya Bunga...Faham tak ayat ayat berbelit saya nih...hehehe

12 ulasan:

  1. mak jemah tau...mak jemah pon jawab camtu gak...tp apo kan dayo 1 paper je lulus last year

    BalasPadam
  2. saya nak tanye lah... betul ke, untuk dapatkan jawatan PPT N27 bg yang KPSL, syaratnye perlu berkhidmat lebih dari 10 tahun?

    BalasPadam
  3. xpenah lulus amik kpsl ni, mls dh nak amik...

    BalasPadam
  4. siapa keje gomen xde diploma nak nek pgkat,moh ler amek KPSL ni...hihihi..ayut promote jer..nak pegi takleh sbb bkn gomen ;)

    BalasPadam
  5. fhm kak...hihihihi.
    akk moga berjaya dlm bidang yg akk ceburi tau !

    BalasPadam
  6. bukan tkt dya jer skali dgn wani dh faham hihi

    BalasPadam
  7. Kalau dr kje swasta,br nk apply dbkl,sekali tanya psl ujian perlantikan kpsl ni..sy xyah isi la kan ruang tu sbb sy br nk apply kje kt gvrmnt?

    BalasPadam
  8. @Tanpa Nama
    hi saya tengah dalam diploma. tinggal 6bulan da nak balik kerja kat kerajaan. adakah perlu CGPA 3.00 atau lulus sahaja?

    BalasPadam
  9. Permohonan Exam KPSL N27 sudah dibuka....
    Siapa yang nak kompilasi past year soalan + jawapan dari thn 1995-2012
    (bah a,b & c) can pm / email me premidharma@yahoo.com

    BalasPadam
  10. kalau saya dah ada diploma, perlu tak saya amik exam kpsl ni?

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen.