Selasa, 30 Oktober 2012

Aiskrim goreng bertukar menjadi cheese goreng

12:00:00 PTG 32 Comments
Haaaa...kretip tak saya...Sebelum nih buat asikrim goreng...Kali nih saya buat cheese goreng....Cara nak buat sama macam nak buat aiskrim goreng tapi isi kat dalam tuh saya tukar dengan cheese......

Nak resipi klik bawah nih...Cara nak buat semuanya sama kecuali bahan utama aiskrim tuh aje ditukarkan dengan cheese.....Kalau nak tambah bubuh mayonise pun boleh jugak ikut selera kawan kawan...



Santai : Lawak di pagi hari

8:00:00 PG 12 Comments
Assalamualaikum...

SANTAI : Seorang lelaki tengah bawak kereta, tiba2 ada seorang perempuan bawak kereta potong kereta dia .

Lelaki tuu jerit '' woi woi Lembuuuuuuuu '' !!

Perempuan tuu balas balik '' hang tuu kambing, keldai, monyet, orang utan " !!


Tiba2 perempuan tuu eksiden terlanggar sekawan lembu ,

Lelaki : kan aku cakap LEMBU,LEMBU ! tuu laa x nak dengar .

keh keh keh . . .

Isnin, 29 Oktober 2012

Makan makan @ Sate Kajang Haji Samuri Senawang

12:44:00 PTG 9 Comments
Assalamualaikum....

Malam 25hb lepas, incik hubby nak belanja anak bini dia nih ha makan kat luar. Dia tanya saya nak makan kat mana, saya jawab ikut abang jelah nak bawak pergi mana pun.

Last last incik hubby bawak makan kat Sate Kajang Haji Samuri Senawang. Time nih, saya dah sakit perut sangat sangat. Mencucuk cucuk kat bahagian atas ari ari...Bisa nauzubillah. Saya fikir mungkin nih tanda tanda nak period kot...So, tahan ajelah sakit tuh. Saya jalan pun dah serupa orang dalam pantang. Bukan main kepit lagi..hehehe

Sementara tunggu incik hubby tunggu turn nak order makanan, saya jadi Mem besar jadi penunggu setia kat meja dengan Aina. Bila dah sampai turn incik hubby order makanan, of course lah saya request makanan sendiri kan. Saya makan nasi goreng Pattaya dan ABC Teringin....Entah apa yang teringin pun tak tahu lah....Dah nama ABC tuh teringin kan....

Incik hubby lak order sate ayam 30 cucuk dan air laici dua gelas untuk dia dan anak anak.....Disebabkan menunggu nasi goreng Pattaya yang agak lama tak kunjung tiba, saya bedal ABC dan sate incik hubby dulu....hehehe....


30 cucuk sate ayam incik hubby....Bukan habis pun...Nasib baik saya ada tumpang sekaki makan...Tuh pun tak habis....


ABC Teringin...Ntah apa yang teringin tak tahu lah saya....


Nih isi dalam ABC Teringin tuh...Kacang merah yang besar gedabak, jagung dan kacang yang dihancurkan...Tak sure kacang apa...


Nasi goreng Oattaya yang saya tunggu hampir sejam....Taklah istimewa sangat pun...Boleh lah....


Macam biasa...Auni nih pantang nampak saya pegang hp nak ambik gambar...Mulalah dia pose bagai....


Aina lak kalau dah makan jangan haraplah dia nak pandang kamera...Tak sporting betul...hahaha


Gaya mulut nih bukan Auni sengaja buat buat ye tapi gambar nih saya snap masa dia tengah makan sate...Habis sume sate yang abi die asing aisngkan dalam pinggan dia sumbat dalam mulut dia sampai penuh...Saya dengan incik hubby terus ketawa tengok gelagat Auni masa nih....Alahai sabar jelah...Punyalah perlahan dia nak kunyah sate tuh....

Thanks to incik hubby ye sebab belanja makan, walaupun perut teramat sakit tapi terpaksa tahan sebab dapat makan free...hahaha

Ahad, 28 Oktober 2012

Adab belajar

10:00:00 PG 5 Comments
Antara adab belajar ialah :

Menghormati pendidik - Ibu bapa perlu mendidik anak menghormati pendidik. Tanamkan rasa hormat kepada pendidik dan mengasihi mereka sebagaimana mengasihi ibu bapa.

Meminta izin - Ibu bapa perlu mendidik anak supaya sentiasa meminta izin sama ada mahu bertanya, keluar dari kelas dan sebagainya.

Merendahkan diri - Ibu bapa perlu mendidik anak anak supaya sentiasa merendahkan diri kepada pendidik.

Baca doa - Anak perlu diajar berdoa sebelum belajar. ini bagi memudahkan anak faham dan ingat akan pelajaran.

Berterima kasih - Anak anak perlu dididik supaya sentiasa berterima kasih kepada pendidik.

Menyimpan dan menjaga harta pendidikan - Ibu bapa perlu mendidik anak supaya mencintai ilmu. Justeru, anak anak perlu menyimpan segala buku, buku tulisan dan lain lain dengan sebaiknya. ini menunjukkan individu itu menghargai ilmu.

Umpat yang diharuskan

8:00:00 PG 2 Comments
Imam Nawawi dalam kitab Syarah Shahih Muslim dan Riyadhu As-Shalihin, menyatakan bahwa ghibah atau umpatan hanya diperbolehkan untuk tujuan syara' yaitu yang disebabkan oleh enam hal, yaitu:

1. Orang yang teraniaya boleh menceritakan dan mengadukan kezaliman orang yang menzhaliminya kepada seorang penguasa atau hakim atau kepada orang yang berwenang memutuskan suatu perka

ra dalam rangka menuntut haknya.
Hal ini dijelaskan dalam Al-Qur'an surat An-Nisa ayat 148:

"Allah tidak menyukai ucapan buruk (yang diucapkan) dengan terus terang kecuali oleh orang yang dianiaya. Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui." (QS. An-Nisa' : 148).

Ayat ini menjelaskan bahwa orang yang teraniaya boleh menceritakan keburukan perbuatan orang yang menzhaliminya kepada khalayak ramai. Bahkan jika ia menceritakannya kepada seseorang yang mempunyai kekuasaan, kekuatan, dan wewenang untuk menegakkan amar ma'ruf nahi munkar, seperti seorang pemimpin atau hakim, dengan tujuan mengharapkan bantuan atau keadilan, maka sudah jelas boleh hukumnya.

Tetapi walaupun kita boleh mengghibah orang yang menzhalimi kita, pemberian maaf atau menyembunyikan suatu keburukan adalah lebih baik. Hal ini ditegaskan pada ayat berikutnya, yaitu Surat An-Nisa ayat 149:

"Jika kamu menyatakan kebaikan atau menyembunyikan atau memaafkan sesuatu kesalahan (orang lain), maka sesungguhnya Allah Maha Pemaaf lagi Maha Kuasa." (QS. An-Nisa: 149)

2. Meminta bantuan untuk menyingkirkan kemungkaran dan agar orang yang berbuat maksiat kembali ke jalan yang benar.
Pembolehan ini dalam rangka isti'anah (minta tolong) untuk mencegah kemungkaran dan mengembalikan orang yang bermaksiat ke jalan yang hak. Selain itu ini juga merupakan kewajiban manusia untuk ber-amar ma'ruf nahi munkar. Setiap muslim harus saling bahu membahu menegakkan kebenaran dan meluruskan jalan orang-orang yang menyimpang dari hukum-hukum Allah, hingga nyata garis perbedaan antara yang haq dan yang bathil.

3. Istifta' (meminta fatwa) akan sesuatu hal.
Walaupun kita diperbolehkan menceritakan keburukan seseorang untuk meminta fatwa, untuk lebih berhati-hati, ada baiknya kita hanya menyebutkan keburukan orang lain sesuai yang ingin kita adukan, tidak lebih.

4. Memperingatkan kaum muslimin dari beberapa kejahatan seperti:

a. Apabila ada perawi, saksi, atau pengarang yang cacat sifat atau kelakuannya, menurut ijma' ulama kita boleh bahkan wajib memberitahukannya kepada kaum muslimin. Hal ini dilakukan untuk memelihara kebersihan syariat. Ghibah dengan tujuan seperti ini jelas diperbolehkan, bahkan diwajibkan untuk menjaga kesucian hadits. Apalagi hadits merupakan sumber hukum kedua bagi kaum muslimin setelah Al-Qur'an.

b. Apabila kita melihat seseorang membeli barang yang cacat atau membeli budak (untuk masa sekarang bisa dianalogikan dengan mencari seorang pembantu rumah tangga) yang pencuri, peminum, dan sejenisnya, sedangkan si pembelinya tidak mengetahui. Ini dilakukan untuk memberi nasihat atau mencegah kejahatan terhadap saudara kita, bukan untuk menyakiti salah satu pihak.

c. Apabila kita melihat seorang penuntut ilmu agama belajar kepada seseorang yang fasik atau ahli bid'ah dan kita khawatir terhadap bahaya yang akan menimpanya. Maka kita wajib menasehati dengan cara menjelaskan sifat dan keadaan guru tersebut dengan tujuan untuk kebaikan semata.

5. Menceritakan kepada khalayak tentang seseorang yang berbuat fasik atau bid'ah seperti, minum-minuman keras, menyita harta orang secara paksa, memungut pajak liar atau perkara-perkara bathil lainnya.
Ketika menceritakan keburukan itu kita tidak boleh menambah-nambahinya dan sepanjang niat kita dalam melakukan hal itu hanya untuk kebaikan.

6. Bila seseorang telah dikenal dengan julukan si pincang, si pendek, si bisu, si buta, atau sebagainya, maka kita boleh memanggilnya dengan julukan di atas agar orang lain langsung mengerti.

Tetapi jika tujuannya untuk menghina, maka haram hukumnya. Jika ia mempunyai nama lain yang lebih baik, maka lebih baik memanggilnya dengan nama lain tersebut.
Wallahu a'lam

Rujukan : Fatwa Imam Suyuthi dan Kitab Siyarussalikin

Jumaat, 26 Oktober 2012

Bila lelaki menjadi dayus?

10:00:00 PG 2 Comments
Secara mudahnya cuba kita lihat betapa ramainya lelaki akan menjadi DAYUS apabila :-

1) Membiarkan kecantikan aurat, bentuk tubuh isterinya dinikmati oleh lelaki lain sepanjang waktu pejabat (jika bekerja) atau di luar rumah.

2) Membiarkan isterinya balik lewat dari kerja yang tidak diketahui bersama dengan lelaki apa dan siapa, serta apa yang dibuatnya di pejabat dan

 siapa yang menghantar.

3) Membiarkan aurat isterinya dan anak perempuannya dewasanya terlihat (terselak kain) semasa menaiki motor atau apa jua kenderaan sepanjang yang menyebabkan aurat terlihat.

4) Membiarkan anak perempuannya ber’dating’ dengan tunangnya atau teman lelaki bukan mahramnya.

5) Membiarkan anak perempuan berdua-duaan dengan pasangannya di rumah kononnya ibu bapa ‘spoting’ yang memahami.

6) Menyuruh, mengarahkan dan berbangga dengan anak perempuan dan isteri memakai pakaian yang seksi di luar rumah.

7) Membiarkan anak perempuannya memasuki akademi fantasia, mentor, gang starz dan lain-lain yang sepertinya sehingga mempamerkan kecantikan kepada jutaan manusia bukan mahram.

8) Membiarkan isterinya atau anaknya menjadi pelakon dan berpelukan dengan lelaki lain, kononnya atas dasar seni dan lakonan semata-mata. Adakah semasa berlakon nafsu seorang lelaki di hilangkan?. Tidak sekali-sekali.

9) Membiarkan isteri kerja dan keluar rumah tanpa menutup aurat dengan sempurna.

10) Membiarkan isteri disentuh anggota tubuhnya oleh lelaki lain tanpa sebab yang diiktoraf oleh Islam seperti menyelematkannya dari lemas dan yang sepertinya.

11) Membiarkan isterinya bersalin dengan dibidani oleh doktor lelaki tanpa terdesak dan keperluan yang tiada pilihan.

12) Membawa isteri dan anak perempuan untuk dirawati oleh doktor lelaki sedangkan wujudnya klinik dan hospital yang mempunyai doktor wanita.

13) Membiarkan isteri pergi kerja menumpang dengan teman lelaki sepejabat tanpa sebarang cemburu.

14) Membiarkan isteri kerap berdua-duan dengan pemandu kereta lelaki tanpa sebarang pemerhatian.

Terlalu banyak lagi jika ingin saya coretkan di sini. Kedayusan ini hanya akan sabit kepada lelaki jika semua maksiat yang dilakukan oleh isteri atau anaknya secara terbuka dan diketahui olehnya, adapun jika berlaku secara sulit, suami tidaklah bertanggungjawab dan tidak sabit ‘dayus’ kepad dirinya.

Mungkin kita akan berkata dalam hati :-

” Jika demikian, ramainya lelaki dayus di kelilingku”

Lebih penting adalah kita melihat, adakah kita sendiri tergolong dalam salah satu yang disebut tadi.

Awas wahai lelaki beriman..jangan kita termasuk dalam golongan yang berdosa besar ini.

Wahai para isteri dan anak-anak perempuan, jika anda sayangkan suami dan bapa anda, janganlah anda memasukkan mereka dalam kategori DAYUS yang tiada ruang untuk ke syurga Allah SWT.

Sayangilah dirimu dan keluargamu. Jagalah dirimu dan keluargamu dari api neraka.

Akhirnya, wahai para suami dan ayah, pertahankan agama isteri dan keluargamu walau terpaksa bermatian kerananya. Nabi SAW bersabda :

من قتل دون أهله فهو شهيد

Ertinya : “Barangsiapa yang mati dibunuh kerana mempertahankan ahli keluarganya, maka ia adalah mati syahid” ( Riwayat Ahmad , Sohih menurut Syeikh Syuaib Arnout)

Sekian

Oleh : Ust Dr Zaharuddin Abd Rahman

Jumaat, 19 Oktober 2012

Tips mendidik dan menjaga anak part 3

10:22:00 PG 3 Comments
Assalamualaikum....


Sebelum nih saya dah share tip kebersihan dan tip pemakanan kan...Hari nih nak share tip kesihatan lak...Kepada sesiapa yang terlepas baca entry sebelum sebelum nih, klik aje link kat atas tuh ye....

Tip Kesihatan

Kesiahatan adalah perkara penting yang perlu dijaga. Ibu bapa perlu mengambil berat aspek  penjagaan kesihatan dan mendidik anak supaya mengamalkan gaya hidup sihat.

Pemakanan seimbang - Ibu bapa perlu mendidik anak mengamalkan pemakanan seimbang keranan pemakanan menyumbang kepada kesihatan yang baik.

Penjagaan kesihatan - Ibu bapa perlu mendidik anak menjaga kesihatan dengan baik. Contohnya menjaga kebersihan, mengamalkan senaman, menjauhi persekitaran yang tidak sihat, sentiasa membasuh tangan, mengelakkan penyakit berjangkit, menjauhi nyamuk, mengawal tekanan, mengelakkan penderaan dan sebagainya.

Seimbang fizikal dan mental - Ibu bapa perlu mendidik anak supaya seimbangkan kesihatan fizikal dan mental. Kesihatan fizikal melibatkan tubuh badan, gigi, pendengaran, penglihatan dan sebagainya. Manakala kesihatan mental berhbung kait dengan emosi dan perasaan.

Jadual rawatan - Ibu bapa perlu menyusun jadual rawatan anak-anak dengan baik. Contohnya, pemeriksaan gigi. Ibu bapa perlu membawa anak mendapatkan pemeriksaan gigi setiap enam bulan sekali supaya kesihatan gigi mereka sentiasa berada dalam keadaan yang baik.

Khamis, 18 Oktober 2012

Tips mendidik dan menjaga anak part 2

3:06:00 PTG 9 Comments

Semalam saya dah share dengan kawan kawan tip kebersihan, hari nih saya nak share tip yang kedua iaitu tip pemakanan.

Rasanya semua tahu pemakanan sangat penting kepada manusia. Ibu bapa perlu mengambil berat pemakanan anak semenjak bayi lagi. Ibu bapa perlu menjaga pemakanan dan mengambil makanan seimbang untuk kesihatan diri sendiri dan perlu mendidik anak mengamalkannya.

Kebersihan makanan - Ibu bapa perlu mendidik anak supaya mengambil makanan dan minuman yang bersih. Buah perlu dibasuh sebelum dimakan dan makanan perlu ditutup. Elakkan makanan dan minuman dalam tin serta jauhi makanan yang mengandungi perisa dan lemak yang keterlaluan. Anak perlu dididik supaya menjauhkan makanan dan minuman yang tidak bersih terutamanya yang dijual di tepi jalan. Anak yang dididik mengambil makanan dan minuman yang bersih akan menjauhi makanan dan minuman tidak bersih serta tahu memilih makanan yang baik.

Makanan berkhasiat - Anak perlu dididik supaya bijak memilih makanan yang berkhasiat dan mempunyai zat yang diperlukan oleh tubuh badan. Sayuran segar, buah-buahan, susu, kekacang, roti, dan ikan perlu dijadikan sebagai menu harian. Anak yang biasa dengan mengambil makanan berkhasiat dapat mebiasakan diri memakan makanan berkhasiat.

Makanan asas kesihatan - Ibu bapa perlu mendidik anak perihal kepentingan kesihatan dan hubung kaitnya dengan pemakanan. Apabila anak memahami kepentingan makanan berkhasiat dengan kesihatan yang baik, anak dapat menjaga gaya pemakanan mereka. Ibu bapa perlu mengambil berat dalam didikan anak anak supaya anak mereka mengutamakan pemakanan yang berkhasiat. Apabila anak tidak mendapat pemakanan seimbang, anak terdorong menghadapi pelbagai masalah dalam perkembangan emosi, fizikal, mental dan sosial. Ini memberi implikasi yang tidak baik kepada anak. Anak bukan sahaja tidak cemerlang secara fizikal tetapi juga mental dan emosi.

Sumber : Buku Tip Menjadi Ibu Bapa Mithali (Saat Sulaiman)

Settle tip yang kedua. esok saya sambung tip yang ketiga pulak iaitu Tip Kesihatan. Saya share untuk kita sama sama menambah ilmu dan berkongsi pendapat ye. Takde maksud lain pun konon nak tunjuk pandai. Sharing is caring kan?

Rabu, 17 Oktober 2012

Tips mendidik dan menjaga anak

1:55:00 PTG 8 Comments
Assalamualaikum...

Hari nih share something yang sangat sangat berguna untuk papa mama, ibu ayah, daddy mommy kat luar sana....Saya nak share tips mendidik dan menjaga anak...Actually entry nih untuk tatapan saya jugak...

Ada empat lima tips mendidik dan menjaga anak anak antaranya Tip Kebersihan, Tip Pemakanan, Tip Kesihatan, Tip Pendidikan dan Tip Kasih Sayang.

Hari nih saya nak share tip kebersihan dulu ye....

Tip kebersihan

Ibu bapa perlu mengambil berat soal kebersihan. Islam mementingkan kebersihan. Allah berkata dalam surah At-Taubah ayat 108 " Dan Allah menyukai orang-orang yang bersih."
Ibu bapa perlu mendidik anak supaya mengamalkan kebersihan seawal usia kecil dan masih kanak kanak.

Didikan awal - ibu bapa perlu mendidik anak menggunakan tong sampah sejak kecil. Ibu abapa perlu menyuruh anak membuang sampah ke dalam tong sampah. Ibu bapa juga perlu membiasakan anak mengemas bilik tidur dan juga melatih menyapu kawasan bilik tidur, ruang tamu, halaman rumah dan sebagainya. Apabila ibu bapa melatih anak anak melakukan kerja kerja tadi, ini akan menjadi kebiasaan kepada mereka dan sekaligus mendidik mereka supaya sentiasa bersikap bersih.

Membiasakan diri - Ibu bapa juga perlu membiasakan diri dengan tabiat yang sihat seperti menggosok gigi selepas dan sebelum tidur, membasuh tangan selepas keluar tandas, mandi dengan menggunakan sabun dan sebagainya. Apabila anak di ajar dari kecil, perkara yang diajar itu kan menjadi rutin. Akhirnya menjadi kebiasaan kepada mereka sehingga dewasa.

Peka pada kebersihan - Ibu bapa perlu mendidik anak supaya peka dengan kebersihan. Anak perlu dididik supya mementingkan kebersihan diri, kebersihan rumah, kebersihan persekitaran dan kebersihan pada setiap situasi dan keadaan. Anak perlu diberi tunjuk ajar dan cara yang betul dalam mengamalkan kebersihan.

Ganjaran - Kanak kanak perli dimotivasikan dengan ganjaran. Ini bagi menarik minat mereka supaya minat melakukan aktiviti seperti mebantu ibu bapa mengemas rumah, membakar sampah dan lain lain. Ganjaran hanya bersifat sementara kerana kanak dapat memahami erti tanggungjawab menjaga kebersihan apabila usia mereka meningkat.

Selasa, 16 Oktober 2012

Adab menuntut ilmu

10:01:00 PG 5 Comments
Assalamualaikum...

Hari nie nak share dengan kawan-kawan adab menuntut ilmu....Saya baca nih dekat page UIA....Sebagai peringatan untuk saya dan kawan kawan jugak....Dalam menuntut ilmu pun ada adab yang perlu kita jaga dan ikut....

1.Ikhlas

Menuntut ilmu tidaklah untuk lulus dalam perperiksaaan, untuk bergaji tinggi, untuk dikatakan orang yang bijak pandai atau lain2 niat melainkan hanya kerana Allah SWT.

Daripada Ibn Umar RA sesungguhnya Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:

"Sesiapa yang menuntut ilmu kerana selain daripada Allah SWT ataupun menghendaki menuntut ilmu selain daripada kerana Allah SWT, maka disediakan tempat duduknya daripada neraka." [HR Tarmizi]

2.Beradab dengan orang yang memberi ilmu

Berkata Imam Syafie :

"Siapa yang ingin dibuka hatinya oleh Allah, maka hendaklah ia bersunyi diri, sedikit makan, menjauhi daripada bergaul dengan orang yang bodoh, dan membenci orang yang tidak berlaku adil dan tidak beradab daripada kalangan mereka yang berilmu" [Syarah Mazhab, jilid 1, m/s 31]

3.Banyak Sabar

Imam Syafie pernah berkata:

"Tidak diperolehi ilmu kecuali dengan bersabar atas kesengsaraan." [Kitab Muntalaqat Talib al Ilmi, m/s: 237]

4. Tulis setiap yang dipelajari

Kata Abu Hurairah ra:

"Tidak ada seorangpun daripada sahabat Rasulullah SAW yang paling banyak meriwayatkan hadis kecuali Abdullah bin Amr bin al Asr, maka sesungguhnya dia telah menulis dan aku tidak menulis" [HR Ahmad dan Baihaqi]

5.Tawadhu'

Imam Ahmad bin Hambal berkata:

"Kami disuruh supaya tawadhu' (rendah diri) kepada siapa yang kami pelajari ilmu daripadanya." [Kitab Muntalaqat Talib al Ilmi, m/s 274]

6.Menjauhi dari makan banyak

Ibn Jama'ah berkata:

"Sebesar-besar perkara yang menolong seorang penuntut ilmu dengan kefahaman dan tidak rasa jemu adalah makan sekadarnya daripada makan yang halal." [Kitab Fadhlu al Ilmi m/s 222]

7.Tidur yang sedikit

Firman Allah SWT yang bermaksud:

"Sesungguhnya orang-orang yang bertakwa berada di dalam taman-taman (syurga) dan mata air, mereka mengambil apa yang diberikan Tuhan kepada mereka. Sesungguhnya mereka sebelum itu (di dunia) adalah orang-orang yang berbuat baik; mereka sedikit sekali tidur di waktu malam dan pada akhir malam mereka meminta ampun (kepada Allah SWT)." [Az Zariyat 51 : 15 – 18]

8.Kurangkan berkata-kata yang tidak manfaat

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:

"Sesiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, maka bercakaplah dengan perkataan yang baik ataupun diam."

Wallahua'lam

Selasa, 9 Oktober 2012

Tips @ cara menjawab soalan KPSL (N27)

4:02:00 PTG 43 Comments
Assalamualaikum....

Hari nih PU nak share tips @ cara nak jawab soalan KPSL...Disebabkan semalam ada kawan kawan request PU bagi tips nak jawab soalan KPSL, so dengan penuh kasih sayang PU share tips nak jawab soalan soalan peperiksaan KPSL...

Hopefully tips @ cara yang PU bagi nih dapat bantu kawan kawan yang akan ambil peperiksaan KPSL nih nanti..

Tips@ cara jawab soalan KPSL

1. Semak kertas soalan
2. Pilih soalan yang betul betul kita faham kehendak soalan dan yakin boleh jawab
3. Bahagikan masa yang diberikan sama rata untuk menjawab setiap soalan yang dipilih.
4. Lepas dah pilih soalan, opkos la kita akan baca soalan kan..Bila baca soalan tuh, gariskan KEYWORD penting soalan tersebut.
4. Yang penting tulisan kena kemas dan cantik....(^_^)

Seterusnya PU bagi soalan contoh dan cara jawab sekali ye. Yang nih PU bagi contoh untuk soalan dari Perintah Am, arahan Perbendaharaan dan Tatacara Pengurusan Stor.

Soalan :

Semasa menghadiri majlis anjuran kesatuan sekerja, Encik Samad telah diberikan hadiah kerana kesudiannya menghadirkan diri. Selepas membukanya, Encik Samad mendapati ianya satu hadiah yang cukup bernilai. JELASKAN dari segi peraturan sedia ada mengenai syarat pemberian hadiah yang diterima oleh Encik Samad.                     
                 (5 markah)
Soalan nih nak kita jelaskan syarat pemberian hadiah. So, HADIAH nih subtopik BAHAGIAN II TATAKELAKUAN dalam BAB D - Peraturan2 Peg. Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993

Jawapan :

(1) Tertakluk kepada peruntukan-peruntukan ini, seseorang pegawai tidak boleh menerima atau memberikan dan tidak boleh membenarkan isteri atau suaminya atau mana-mana orang lain untuk menerima atau memberikan bagi pihaknya ap-apa hadiah, sama ada dalam bentuk zahir atau selainnya, daripada atau kepada mana-mana orang, persatuan, badan atau kumpulan orang jika penerimaan atau pemberian hadiah itu dalam apa-apa segi mempunyai kaitan, sama ada secara langsung atau tidak langsung, dengan tugas rasminya.

(2) Ketua Jabatan seseorang pegawai boleh, jika difikirkannya patut, membenarkan pegawai itu untuk menerima suatu surat pujian daripada mana-mana orang, persatuan, badan atau kumpulan orang sempenan persaraan atau pertukaran pegawai itu asalkan surat pujian itu tidak terkandung dalam suatu bekas yang bernilai.

Rujukan : Perintah Am - Bab D Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993 - Bahagian II Tatakelakuan - 8 ( 1-2)

Macam nih la cara PU jawab soalan soalan KPSL....Agak2 kawan kawan nampak tak gambaran yang PU nak jelaskan nih.....

PU bagi contoh lain pulak ye...

Soalan :

Doktor Vanessa, seorang ahli Persatuan Pergigian Malaysia (MDA) ingin menghadiri mesyuarat tahunan persatuan berkenaan. Apakah jenis cuti khusus yang boleh diberikan? Nyatakan kadar dan syarat-syaratnya?
(4 markah)

Jawapan :

Tertakluk kepada kepentingan perkhidmatan, Ketua Jabatan boleh meluluskan  cuti tidak berekod kepada pegawai pegawai ikhtisas bagi menghadiri mesyuarat-mesyuarat persatuan-persatuan ikhtisas mereka. Persatuan-persatuan yang dimaksudkan ini adalah seperti yang diisytiharkan oleh Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam dari semasa ke semasa. mesyuarat-mesyuarat yang dibenarkan ialah Mesyuarat Agung Tahunan dan Mesyuarat Agung Luar biasa sahaja.

Rujukan : Rujukan : Perintah Am - Bab D Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993 - Bahagian VI Cutu Tidak Berekod (45)

So, macam nih la cara PU jawab soalan soalan KPSL...Setiap kali tulis jawapan mesti kena ada rujukan dibawah jawapan supaya jawapan yang kita bagi tuh nampak lebih jelas....

Kalau ada yang masih tak faham boleh tanya PU ye kawan kawan (^_^)

Isnin, 8 Oktober 2012

RESULT KPSL Pen. Pegawai Tadbir N27 yang ditunggu-tunggu

11:24:00 PG 9 Comments
Assalamualaikum....

Wah..kawan kawan yang ambil periksa KPSL Pen.Peg Tadbir N27 mesti berlumba-lumba check keputusan masing masing kan...Tak terkecuali PU nih ha...Pagi tadi PU check result.....Alhamdulillah nih yang PU dapat sekian lama cuba bersabar tunggu web nih loading result PU....

Hahaha...Mesti korang hangin jer kan..Sebab PU pun hangin satu badan sebab tak tahu apa keptusan PU..Lulus ke tak kan..Kalau LULUS syukur alhamdulillah...Kalau TAK LULUS, kena try tahun depan pulak...

Khamis, 4 Oktober 2012

Kerana Adam dan Hawa

1:15:00 PTG 8 Comments
Assalamualaikum...

Permulaan entry untuk hari ini.......Rasanya kawan kawan ada yang mengikuti cerita Adam dan Hawa masa mula mula ditayangkan di Channel 134 HD....Ada jugak yang sanggup beli novel Adam dan Hawa....

PU lak hari nih sedang bertungkus lumus mendownload video cerita Adam dan Hawa....Baru hari nih berkesempatan mengikuti cerita nih. Novel Adam dan Hawa PU dah pernha baca. Pinjam kawan punya tapi memandangkan Aisya Sofea merupakan salah seorang daripada penulis novel kegemaran PU, so, makanya novel nih PU akan dapatkan jugak buat koleksi.

Novel novel kat rumah pun dah terlalu banyak. Kena beli almari besar sikit. Kat rumah PU cuma ada almari separas pinggang takde pintu...Almari nih dah penuh dengan novel novel dan buku buku ilmiah. Semua tuh PU punya...Sekarang almari tuh dah penuh...Dalam kepala dah mencongak congak nak beli yang besar dan tinggi....Senang sikit nak tambah koleksi pembacaan PU kan.....

So, nanti bila dah selesai download semua video Adam dan Hawa, PU baru update entry baru....Rumah kawan kawan PU dah terjah dan tinggal jejak pagi tadi. Nanti nak BW ke blog blog baru pulak....

Rabu, 3 Oktober 2012

Berikan ciuman untuk ibu,mama,ummi,mak selagi mereka masih ada

2:13:00 PTG 10 Comments

Anak kucing pun sayangkan ibunya...Nih kan pulak kita sebagai manusia punya hati dan perasaan...Sweet sangat gambar kat atas nih kan....

Moral of the pic sayangi dan berikan ciuman yang ikhlas kepada mereka yang bergelar ibu,mama,ummi,mak selagi mereka masih ada.....

10 ciri ciri suami mithali

2:07:00 PTG 5 Comments
Assalamualaikum....

Nak share dengan kawan kawan kesayangan hamba...cewah....Tengah bosan bosan...Google punya google...Tertarik nak share info nih dengan kawan kawan...Semoga jadi panduan dan manfaat bersama.....

10 ciri ciri suami mithali :

1. Berpakaian kemas, bersih dan wangi untuk isteri anda. 
Bilakah kali terakhir anda beli baju tidur yang mahal ? Seperti juga kita mahukan isteri kita berpakaian cantik untuk kita, mereka juga mahukan suami mereka lakukan perkara yang sama juga. Ingat bahawa Rasullullah S.A.W. akan sentiasa menggunakan miswak (kayu sugi) apabila balik rumah dan sentiasa gemarkan bau – bauan yang wangi.

2. Menggunakan nama yang baik untuk isteri anda.
Gunalah nama yang terbaik untuk panggil isteri anda dan elakkan guna nama yang boleh buatkan hati dia terguris. Panggilan yang manja akan membuat hubungan anda sentiasa mesra.
3. Jangan layan dia seperti ‘lalat’. 
Kita tidak pernah fikirkan pasal lalat setiap hari kita kecuali bila dia datang mengganggu kita. Sama juga seperti isteri, dia telah lakukan tanggungjawab sebagai seorang isteri setiap hari tetapi kita tidak pernah menghargainya sehingga dia terbuat silap dan menyusahkan kita. Janganlah kita layan isteri seperti ini, selalulah kita ingat apa kebaikan yang isteri kita lakukan dan fokuskan tentang itu.
4. Elakkan terlampau banyak komplain. 
Jika anda terlihat kesalahan yang isteri anda lakukan, cubalah berdiam sahaja dan tidak memberi komen. Iniadalah salah satu cara Rasulullah S.A.W. gunakan apabila baginda melihat sesuatu yang tidak elok dari isterinya. Ini merupakan salah satu ciri yang amat jarang si suami amalkan.
5. Sentiasa senyum dan peluk isteri anda. 
Senyum merupakan satu sedekah dan sentiasalah senyum dengan isteri anda. Bayangkan hidup dengan isteri anda sentiasa melihat anda tersenyum. Ingat bahawa terdapat hadith dimana Rasulullah S.A.W. akan mencium isterinya sebelum pergi sembahyang, juga semasa baginda sedang berpuasa.
6. Berterima kasih dengan apa yang telah isteri lakukan kepada anda. 
Dan sentiasalah mengucapkan terima kasih. Ambil contoh dimana isteri anda masakkan makanan yang sedap, mengemas rumah dan pelbagai lagi. Kadang – kadang apa yang dia dapat adalah komen dari si suami bahawa sup yang dia masak itu kekurangan garam. Janganlah bersikap begini, berterima kasihlah dengan apa yang dia telah usahakan itu.
7. Mintalah dia tuliskan 10 perkara yang anda telah lakukan membuat dia gembira.
Kemudian lakukan lah perkara itu lagi. Mungkin sukar untuk tahu apa yang dapat membuat isteri anda gembira dan anda tidak perlu untuk teka, tanyalah dia dan ulangkan perkara tersebut sepanjang hidup anda dengan dia.
8. Jangan merendahkan keinginan dia. 
Pujuklah dia. Kadang – kala si suami akan mengambil ringan perkara yang diinginkan oleh si isteri. Rasulullah S.A.W. telah memberi contoh apabila insiden dimana Safiyyah binti Hujaj R.A. menangis kerana baginda telah meletakkan dia diatas unta yang perlahan. Baginda membersihkan air mata dan menenangkan dia, kemudian baginda menukarkan dengan unta yang lain.
9. Yang sentiasa berjenaka dan bergurau.
Jadilah seorang suami yang berjenaka dan sentiasa bergurau senda dengan isteri anda.
Lihatlah bagaimana Rasulullah S.A.W. berlumba dengan isteri baginda Aisyah R.A. di padang pasir. Bilakah kali terakhir kita lakukan perkara demikian ?
10. Pesanan Rasulullah S.A.W.
Sentiasa ingat apa yang Rasulullah S.A.W. pesan, “orang yang terbaik dikalangan kamu adalah mereka yang melayan keluarga dia dengan terbaik. Dan akulah orang yang terbaik dikalangan kamu bagi keluarga aku”. Maka dengan hadith ini, anda lakukan lah yang terbaik, insyaAllah akan bahagia dunia dan akhirat.

Selasa, 2 Oktober 2012

Kelebihan dan kebaikan yang ada pada buah delima (Granada)

1:16:00 PTG 10 Comments
Assalamualaikum....

Sebenarnya takde mood nak taip entry sebab selsema dan batuk2 macam nak demam tapi gagahkan diri jugak lawan rasa tak sihat nih..hehehe....tadi sempat blogwalking dan balas jejak kawan kawan...Tinggal sikit je lagi....Nanti PU nak share tentang cara cara nak pakai shawl yang PU post kat entry semalam. Permintaan daripada UmmiRoss..Nanti PU post entry ye...Harap sabar menanti...



Kali nih nak share pasal kelebihan dan kebaikan yang ada pada buah delima.....Seperti yang kita semua sedia maklum buah delima nih nama unik, cantik dan harum. Buah delima nih dikatakan berasal dari Parsi (Iran) dan di Utara India sekitar banjaran Himalaya. Lebih 8000 tahun yang lalu, buah delima nih digunakan sebagai penawar untuk pelbagai jenis penyakit. Masyarakat Parsi percaya bahawa segala khasiat yang ada pada buah lain terdapat dalam buah delima...

Buah delima juga ditanam secara meluas dan masyarakat Cina kuno mempercayai mitos buah delima sebagai wakil buah syurga ataupun hadiah dari Tuhan yang terdapat dalam kitab perubatan purba. Terdapat banyak khasiat dan vitamin terkandung di dalam buah delima antaranya Magnesium dan Kalsium yang bagus untuk pengaliran darah. Terdapat dalam Al-Quran, Hadis dan kitab purba Parsi menyatakan kebaikan dan khasiat buah ajaib nih antaranya:

- mengekalkan keadaan jantung dan hati yang sihat
- membersihkan hati dan saluran perkumuhan
- menyingkirkan lemak berlebihan
- meningkatkan tenaga
- mencegah rasa mual
- menstabilkan tahap hormon semasa kemuncak haid
- mencantikkan kulit muka
- membantu memulihkan pesakit diabetis
- berupaya mengurangkan kahak ( asma )
- memberi tenaga dan mencegah keletihan
- mencegah angin ahmar bagi warga emas
- melancarkan peredaran darah

“Dan Dialah yang menurunkan hujan..Kami keluarkan daripadanya tanaman yang menghijau, Kami keluarkan pula dari tanaman itu butir-butir (buah) yang bergugus-gugus dan dari pohon-pohon tamar (kurma) dari mayang-mayangnya (Kami keluarkan) tandan-tandan buah yang mudah dicapai dan dipetik dan (Kami jadikan) kebun-kebun dari anggur dan zaitun serta buah delima, yang bersamaan (bentuk, rupa dan rasanya) dan yang tidak bersamaan” AL-ANAAM :99

Hasil dari analisis perubatan moden tentang kebaikan buah delima adalah :

- mengandungi Anti-Oksida yang tinggi.
- Anti oksida yang tinggi dalam buah delima mampu mengurangkan tahap kolesterol yang terkumpul dalam darah.
- Anti oksida ini juga mampu mengurangkan tahap kolesterol dan melembutkan saluran darah yang sempit dan keras.
- meningkatkan keupayaan hati dan membantu mencegah dan mengurangkan kesan 'Hepatoprotective'
- kandungan anti oksidanya mampu menghalang pembentukan sel barah payudara.

Untuk pengetahuan kawan kawan, di Jepun media massa telah mempromosikan khasiat buah delima tau : - merawat sakit jantung, tekanan darah tinggi, memberi tenaga, mencerahkan kulit dll.

Kalau nak tahu lebih lanjut info pasal buah delima dalam Al-Quran kawan kawan boleh baca kat SINI.

Sebenarnya banyak khasiat yang terdalam buah delima yang mungkin kita tak sedar. Ibu ibu mengandung boleh amalkan makan buah delima nih selain dari buah kurma. Buah delima nih boleh mencantikkan kulit bayi yang kita kandung selain kesan khasiatnya yang boleh kita dapat. Masa pregnantkan Auni dulu, PU makan buah delima. Memang kulit Auni cantik dan takde alahan apa apa pun. Kalau kena gigit nyamuk pun takde kesan tak macam kulit Aina..Ada kesan sebab kulit terlalu alergik. Semuanya gara gara minum soya....Dan pengetahuan kawan kawan soya memang tak elok.....

So, kalau nak rasa kesedapan buah delima dan dalam masa yang sama nak jaga kesihatan, PU syorkan cuba Jus Granada (Delima)..Memang bagus....



Kalau kawan kawan nak cuba jus nih boleh email PU terus zahirah.zahrin@gmail.com...InsyaALLAH, PU akan layan pertanyaan kawan kawan....Alhamdulillah ramai yang dah cuba jus nih dan hasil dari penggunaan jus nih amat memberangsangkan..kesan yang mereka terima positif...Syukur..Bila orang lain sihat, secara otomatiknya kita akan happy....