Rabu, 31 Oktober 2012

Errkkk apam tembam?

1:54:00 PTG 30 Comments

Pagi pagi datang office bukak Nuffnang...Sekali tengok keyword....Erk?? Terkedu sekejap....Apam tembam?

Apa apa ajelah labu....

Kronologi sakit perut

11:30:00 PG 19 Comments
Assalamualaikum.....

Petang semalam saya ada buat entry ringkas pasal saya sakit perut kan.....Hari nih saya nak buat kronologi tentang sakit perut nih....

30/10/2012 ( 10.30 am ) - Sakit perut.
30/10/2012 ( 11.30 am) - Sakit perut lagi.
30/10/2012 ( 12.00 pm ) - Sakit perut lagi....
30/10/2012 ( 12.09 am ) - Sakit perut lagi dan lagi. Pergi toilet. Sekali auni menangis dan ketuk ketuk pintu toilet sambil menangis. Ambik dia bawak masuk sekali. Masa ambik dia, dia dah bukak seluar pun. Dia fikir ummi dia nak mandi. Auni biasalah kan memang suka mandi. Keluar toilet pukul 1209 am.
30/10/2012 ( 1.00 am) - Sakit perut lagi. Masa dengar Auni menangis jugak tapi kejap jer. Mungkin mengigau...Keluar toilet pukul 1.09 am.
30/10/2012 ( 1.19 am) - Sakit perut lagi. Masa nih dah rasa nak muntah. Mungkin effect asyik membuang jugak.

Sehinggalah hari nih pukul 11.20 am, saya dah tak sakit perut tapi still memulas. Makan pun tak berani nak ambik yang pedas pedas...Tak berani...

Nota kaki* Saya cuba jejak rumah kawan kawan hari nih. Petang nanti saya takde, nak pergi klinik ada appointment...

Selasa, 30 Oktober 2012

Sakit perut.....

5:14:00 PTG 12 Comments
Entry ringkas saya sebelum balik........

Lepas program selesai pukul 11 pagi tadi, saya terus sakit perut...Sampai sekarang perut sakit lagi...tiga kali masuk toilet tau....Adoiii, saya tak tau la saya makan apa sampai sakit perut macam nih...

Saya anggap semua nih ujian dari ALLAH untuk hapus dosa kecil saya.....Dugaan saya untuk hari ini....

Nota kaki* Esok saya sambung terjah rumah kawan kawan ye.....Banyak komen saya dapat tadi 90++...Tak terterjah saya rumah kawan kawan...InsyaALLAH saya janji esok akan cuba terjah rumah kawan kawan sehingga selesai....

Aiskrim goreng bertukar menjadi cheese goreng

12:00:00 PTG 32 Comments
Haaaa...kretip tak saya...Sebelum nih buat asikrim goreng...Kali nih saya buat cheese goreng....Cara nak buat sama macam nak buat aiskrim goreng tapi isi kat dalam tuh saya tukar dengan cheese......

Nak resipi klik bawah nih...Cara nak buat semuanya sama kecuali bahan utama aiskrim tuh aje ditukarkan dengan cheese.....Kalau nak tambah bubuh mayonise pun boleh jugak ikut selera kawan kawan...



Nih lah kerja dua beradik malam semalam....

10:00:00 PG 15 Comments
Malam semalam punye cerita...Disebabkan saya masih mengamalkan cara hidup nomad (sepanjang ketiadaan incik hubby kat rumah) maka banyaklah benda yang nak dibuat...Basuh baju, basuh pinggan, menyapu etc....Dan banyak banyak kerja rumah yang paling malas saya nak buat ialah lipat baju...memang kerja nih paling tak suka nak buat...Kalaulah ada mesin khas untuk lipat baju kan best....

Bakul yang penuh berisi baju Aina Auni saya letakkan kat sebelah katil....Si Auni nih, macam biasalah suka bikin onar punya budak kecik...Dia masuk dalam bakul yang berisi baju tuh...Kakak dia bila tengok adik dia punya fiil, dia pun join sekaki....




Yang penting depan kamera tetap kena pose walaupun hanya pakai dypers saja...Dypers nih hanya digunakan time tidur saja...Nama pun dypers murah kan...Gelebeh sana sini....

Kadang kadang rasa penat nak kemas rumah sebab dua beradik nih tak boleh tengok rumah kemas mesti diorang buat rumah jadi tongkang pecah...Sangat penat hokey!!!!So, korang abaikan lah baju yang hampir nak penuh satu bakul tuh sebab saya memang liat sikit bab bab nak lipat baju....

So, nih la kerja dua beradik malam semalam...Posing dulu lepas tuh keluarkan semua baju dalam bakul kasi sepah atas lantai...Lepas tuh kutip balik baju baju masuk dalam bakul semula...

Santai : Lawak di pagi hari

8:00:00 PG 12 Comments
Assalamualaikum...

SANTAI : Seorang lelaki tengah bawak kereta, tiba2 ada seorang perempuan bawak kereta potong kereta dia .

Lelaki tuu jerit '' woi woi Lembuuuuuuuu '' !!

Perempuan tuu balas balik '' hang tuu kambing, keldai, monyet, orang utan " !!


Tiba2 perempuan tuu eksiden terlanggar sekawan lembu ,

Lelaki : kan aku cakap LEMBU,LEMBU ! tuu laa x nak dengar .

keh keh keh . . .

Isnin, 29 Oktober 2012

Ruang iklan di blog saya

2:57:00 PTG 7 Comments
Setelah saya fikir patplohpat kali..Lepas tuh saya tolak saya campur, bahagi darab bagai, akhirnya saya buat keputusan untuk menempek satu ruang khas iklan untuk kawan kawan letak banner untuk promote blog kawan kawan....Saya akan letak di bahagian atas header....Dan jika sambutan menggalakkan saya akan bukak ruang kat side bar pulak...So, sebagai permulaan saya letak kat header dulu lah ye....Disebabkan baru nak berjinak jinak, saya dengan baik hatinya (cit...angkat bakul sendiri) nak beri peluang kepada kawan kawan untuk promote blog kat ruang iklan nih...Saya hadkan untuk 6 ruang aje...So, siapa cepat dia dapat..untuk bulan pertama nih, FREE aje, maknanya start esok 30 Oktober 2012 hingga 30 Nov 2012..Takde caj tambahan...hehehe....Nanti bulan seterusnya iaitu 01 Disember 2012 saya akan start kenakan bayaran RM5.....Saiz banner adalah 125 x 125....

Kepada sesiapa yang berminat nak saya promote blog memasing just emailkan saya di sini : zahirah.zahrin@gmail.com

Nota kaki*Nanti maklumkan kat saya entry nih kawan kawan dah email kat saya ye....

Roti goreng tepung berinti cheese

2:23:00 PTG 11 Comments
Nih menu untuk makan tengahari saya. Incik hubby dan anak anak makan nasi beriani dan lauk orang bertunang (sepupu incik hubby bertunang masa raya haji pertama)

Disebabkan ada roti, ada cheese dan ada tepung sikit, maka terciptalah resipi saya macam kat gamabr bawah nih.....



Cheese siap meleleh keluar lagi.....Cara nak buat pun senang aje...Roti (beberapa keping ikut pada kemampuan korang nak habiskan) + tepung (lebih kurang 4 sudu untuk 4 keping roti) + air + garam + cheese...Mula mula bancuh tepung dengan air + garam...Bancuhan tuh jangan pekat atau cair sangat. Ala ala macam nak buat jemput jemput tuh...Lepas tuh letakkan cheese kat atas roti dan lipat dua...Kemudian ambik roti yang berlipat dua tuh korang golek golekkan dalam bancuhan tepung...Panaskan minyak..Bila dah agak panas korang masukkan roti dan goreng macam biasa....Tak lama pun nak goreng...Sedap tau bila makan time panas..Rangup je bila makan roti goreng tuh + cheese yang cair meleleh leleh....

Nota kaki* Kejap lagi nak BW sampai berdarah...huhuhu

Stokin Ummi jadi mangsa pulak.....

1:37:00 PTG 13 Comments
Lagi kisah anak saya si Auni...Sudah saya bilang sebelum nih kan....Yang selalu buat onak si Auni lah..kakak dia kurang sikit...hahaha....

Kisah nih berlaku pagi raya korban dekat rumah mak a.k.a nenek....Time nih masing masing dah kepenatan dan kekenyangan lepas menyungkal nasi impit + rendang.....

Budak budak kecik macam biasalah mereka dengan dunia mereka...Main sana sini...Nak dijadikan cerita, saya nak tidur sekejap....Incik hubby pulak dah selamat terbang ke Itali....Time nak tidur sekejap tuh saya bukak stokin. Masa tengah syok nak layan mata, si Auni boleh ambik stoking saya. Saya perhatikan jelah kan, nak tengok apa dia buat dengan stokin Ummi dia tuh...

Sekali dia sarung kat kaki dia..Saya memang tak sangka dia pandai stokin sendiri. Saya fikir dia tak tahu kegunaan stokin tuh..Yelah dalam kepala duk fikir mungkin Auni nak masukkan tangan ke tak pun main campak campak ke kan..Tak sangka lak dia sarung kat kaki dia...Tapi sarung separuh ajelah sebabnya stokin saya tuh panjang..Kalau pakai memang sampai tutup betis lah....

Bila dah pakai stokin tuh, dia terus sarung selipar...Yang buat gelihati tuh dia sarung sebelah kaki aje, lagi sebelah tak berstokin....Lepas tuh, mula lah dia buat catwalk....Aduh lah anak dara saya seorang nih memang macam macam fiil dia tau....Ada saja yang dia nak buat...


Tengoklah kecumilan kaki dia mengenakan stokin saya yang besar dan agak tak sepadan dengan kaki dia...

Nota kaki* Disebabkan sikap nakal + cute Auni nih la buat saya geram dengan dia....

Makan makan @ Sate Kajang Haji Samuri Senawang

12:44:00 PTG 9 Comments
Assalamualaikum....

Malam 25hb lepas, incik hubby nak belanja anak bini dia nih ha makan kat luar. Dia tanya saya nak makan kat mana, saya jawab ikut abang jelah nak bawak pergi mana pun.

Last last incik hubby bawak makan kat Sate Kajang Haji Samuri Senawang. Time nih, saya dah sakit perut sangat sangat. Mencucuk cucuk kat bahagian atas ari ari...Bisa nauzubillah. Saya fikir mungkin nih tanda tanda nak period kot...So, tahan ajelah sakit tuh. Saya jalan pun dah serupa orang dalam pantang. Bukan main kepit lagi..hehehe

Sementara tunggu incik hubby tunggu turn nak order makanan, saya jadi Mem besar jadi penunggu setia kat meja dengan Aina. Bila dah sampai turn incik hubby order makanan, of course lah saya request makanan sendiri kan. Saya makan nasi goreng Pattaya dan ABC Teringin....Entah apa yang teringin pun tak tahu lah....Dah nama ABC tuh teringin kan....

Incik hubby lak order sate ayam 30 cucuk dan air laici dua gelas untuk dia dan anak anak.....Disebabkan menunggu nasi goreng Pattaya yang agak lama tak kunjung tiba, saya bedal ABC dan sate incik hubby dulu....hehehe....


30 cucuk sate ayam incik hubby....Bukan habis pun...Nasib baik saya ada tumpang sekaki makan...Tuh pun tak habis....


ABC Teringin...Ntah apa yang teringin tak tahu lah saya....


Nih isi dalam ABC Teringin tuh...Kacang merah yang besar gedabak, jagung dan kacang yang dihancurkan...Tak sure kacang apa...


Nasi goreng Oattaya yang saya tunggu hampir sejam....Taklah istimewa sangat pun...Boleh lah....


Macam biasa...Auni nih pantang nampak saya pegang hp nak ambik gambar...Mulalah dia pose bagai....


Aina lak kalau dah makan jangan haraplah dia nak pandang kamera...Tak sporting betul...hahaha


Gaya mulut nih bukan Auni sengaja buat buat ye tapi gambar nih saya snap masa dia tengah makan sate...Habis sume sate yang abi die asing aisngkan dalam pinggan dia sumbat dalam mulut dia sampai penuh...Saya dengan incik hubby terus ketawa tengok gelagat Auni masa nih....Alahai sabar jelah...Punyalah perlahan dia nak kunyah sate tuh....

Thanks to incik hubby ye sebab belanja makan, walaupun perut teramat sakit tapi terpaksa tahan sebab dapat makan free...hahaha

Ahad, 28 Oktober 2012

Adab belajar

10:00:00 PG 5 Comments
Antara adab belajar ialah :

Menghormati pendidik - Ibu bapa perlu mendidik anak menghormati pendidik. Tanamkan rasa hormat kepada pendidik dan mengasihi mereka sebagaimana mengasihi ibu bapa.

Meminta izin - Ibu bapa perlu mendidik anak supaya sentiasa meminta izin sama ada mahu bertanya, keluar dari kelas dan sebagainya.

Merendahkan diri - Ibu bapa perlu mendidik anak anak supaya sentiasa merendahkan diri kepada pendidik.

Baca doa - Anak perlu diajar berdoa sebelum belajar. ini bagi memudahkan anak faham dan ingat akan pelajaran.

Berterima kasih - Anak anak perlu dididik supaya sentiasa berterima kasih kepada pendidik.

Menyimpan dan menjaga harta pendidikan - Ibu bapa perlu mendidik anak supaya mencintai ilmu. Justeru, anak anak perlu menyimpan segala buku, buku tulisan dan lain lain dengan sebaiknya. ini menunjukkan individu itu menghargai ilmu.

Umpat yang diharuskan

8:00:00 PG 2 Comments
Imam Nawawi dalam kitab Syarah Shahih Muslim dan Riyadhu As-Shalihin, menyatakan bahwa ghibah atau umpatan hanya diperbolehkan untuk tujuan syara' yaitu yang disebabkan oleh enam hal, yaitu:

1. Orang yang teraniaya boleh menceritakan dan mengadukan kezaliman orang yang menzhaliminya kepada seorang penguasa atau hakim atau kepada orang yang berwenang memutuskan suatu perka

ra dalam rangka menuntut haknya.
Hal ini dijelaskan dalam Al-Qur'an surat An-Nisa ayat 148:

"Allah tidak menyukai ucapan buruk (yang diucapkan) dengan terus terang kecuali oleh orang yang dianiaya. Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui." (QS. An-Nisa' : 148).

Ayat ini menjelaskan bahwa orang yang teraniaya boleh menceritakan keburukan perbuatan orang yang menzhaliminya kepada khalayak ramai. Bahkan jika ia menceritakannya kepada seseorang yang mempunyai kekuasaan, kekuatan, dan wewenang untuk menegakkan amar ma'ruf nahi munkar, seperti seorang pemimpin atau hakim, dengan tujuan mengharapkan bantuan atau keadilan, maka sudah jelas boleh hukumnya.

Tetapi walaupun kita boleh mengghibah orang yang menzhalimi kita, pemberian maaf atau menyembunyikan suatu keburukan adalah lebih baik. Hal ini ditegaskan pada ayat berikutnya, yaitu Surat An-Nisa ayat 149:

"Jika kamu menyatakan kebaikan atau menyembunyikan atau memaafkan sesuatu kesalahan (orang lain), maka sesungguhnya Allah Maha Pemaaf lagi Maha Kuasa." (QS. An-Nisa: 149)

2. Meminta bantuan untuk menyingkirkan kemungkaran dan agar orang yang berbuat maksiat kembali ke jalan yang benar.
Pembolehan ini dalam rangka isti'anah (minta tolong) untuk mencegah kemungkaran dan mengembalikan orang yang bermaksiat ke jalan yang hak. Selain itu ini juga merupakan kewajiban manusia untuk ber-amar ma'ruf nahi munkar. Setiap muslim harus saling bahu membahu menegakkan kebenaran dan meluruskan jalan orang-orang yang menyimpang dari hukum-hukum Allah, hingga nyata garis perbedaan antara yang haq dan yang bathil.

3. Istifta' (meminta fatwa) akan sesuatu hal.
Walaupun kita diperbolehkan menceritakan keburukan seseorang untuk meminta fatwa, untuk lebih berhati-hati, ada baiknya kita hanya menyebutkan keburukan orang lain sesuai yang ingin kita adukan, tidak lebih.

4. Memperingatkan kaum muslimin dari beberapa kejahatan seperti:

a. Apabila ada perawi, saksi, atau pengarang yang cacat sifat atau kelakuannya, menurut ijma' ulama kita boleh bahkan wajib memberitahukannya kepada kaum muslimin. Hal ini dilakukan untuk memelihara kebersihan syariat. Ghibah dengan tujuan seperti ini jelas diperbolehkan, bahkan diwajibkan untuk menjaga kesucian hadits. Apalagi hadits merupakan sumber hukum kedua bagi kaum muslimin setelah Al-Qur'an.

b. Apabila kita melihat seseorang membeli barang yang cacat atau membeli budak (untuk masa sekarang bisa dianalogikan dengan mencari seorang pembantu rumah tangga) yang pencuri, peminum, dan sejenisnya, sedangkan si pembelinya tidak mengetahui. Ini dilakukan untuk memberi nasihat atau mencegah kejahatan terhadap saudara kita, bukan untuk menyakiti salah satu pihak.

c. Apabila kita melihat seorang penuntut ilmu agama belajar kepada seseorang yang fasik atau ahli bid'ah dan kita khawatir terhadap bahaya yang akan menimpanya. Maka kita wajib menasehati dengan cara menjelaskan sifat dan keadaan guru tersebut dengan tujuan untuk kebaikan semata.

5. Menceritakan kepada khalayak tentang seseorang yang berbuat fasik atau bid'ah seperti, minum-minuman keras, menyita harta orang secara paksa, memungut pajak liar atau perkara-perkara bathil lainnya.
Ketika menceritakan keburukan itu kita tidak boleh menambah-nambahinya dan sepanjang niat kita dalam melakukan hal itu hanya untuk kebaikan.

6. Bila seseorang telah dikenal dengan julukan si pincang, si pendek, si bisu, si buta, atau sebagainya, maka kita boleh memanggilnya dengan julukan di atas agar orang lain langsung mengerti.

Tetapi jika tujuannya untuk menghina, maka haram hukumnya. Jika ia mempunyai nama lain yang lebih baik, maka lebih baik memanggilnya dengan nama lain tersebut.
Wallahu a'lam

Rujukan : Fatwa Imam Suyuthi dan Kitab Siyarussalikin

Sabtu, 27 Oktober 2012

SimplySiti Kini di Awan Biru

8:00:00 PG 5 Comments
wah, semakin berkembang maju bisnes Siti Nurhaliza nih....Tahniah untuk Siti Nurhaliza....Murah rezeki dia kan....



SEPANG, 25 OKT 2012: Semakin berkembang maju dan dilihat mampu berdaya saing, jenama kosmetik SimplySiti telah melakar satu lagi sejarah baru selepas menandatangani perjanjian usahasamanya bersama syarikat penerbangan tambang murah, AirAsia.
Kini produk-produk terpilih keluaran SimplySiti boleh dimiliki di laman shopping online AirAsia iaitu AirAsia Megastore yang kini berwajah baru. Apa yang lebih menarik lagi, para penumpang AirAsia kini berpeluang membeli produk SimplySiti ketika dalam penerbangan menuju destinasi sekitar Asia Tenggara.
Sebagai presiden SimplySiti, Dato' Siti Nurhaliza telah berada di ibu pejabat Air Asia di Sepang bersama Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia, Aireen Omar dan juga Pengarah Urusan AirAsia iVentures, En Dany Buldoc bagi memeterai perjanjian usahasama berkenaan.
Bercakap kepada portal murai.com.my, penyanyi tersohor negara itu merasakan peluang tersebut sebagai permulaan untuk label Simplysiti menembusi pasaran luar negara.
"SimplySiti kini boleh dimiliki oleh sesiapa sahaja yang menggunakan Air Asia. Ini perkembangan yang sangat bagus dan dalam masa yang sama kami mengintai peluang untuk menembusi pasaran luar.
"Kalau dahulu ada juga peminat daripada negara jiran yang bertanya bagaimana untuk memiliki produk SimplySiti. Kini kemudahan dan platform telah dibuka oleh AirAsia dan saya berterima kasih bagi pihak SimplySiti setelah diberikan kepercayaan ini,"ucapnya ketika ditemui di ibu pejabat AirAsia, Sepang dua hari lalu.
Perjanjian ini juga dibuat selepas AirAsia Megastore yang telah diperbaharui memilih Simplysiti untuk dipasarkan di dalam laman online shopping milik AirAsia.
"Lebih menarik apabila produk Simplysiti yang dipasarkan di laman ini lain daripada yang boleh didapati di kaunter kosmetik berkenaan. Istimewa buat pelanggan AirAsia Megastore, Simplysiti akan memasarkan barangan terpilih kami eksklusif di laman ini.
"Ini termasuklah pempakejan dan saiz yang dibuat khas untuk dipasarkan di sini dan menepati piawaian serta mudah untuk dibawa jika bercuti. Begitu juga dengan harga yang ditawarkan adalah lebih murah dan terdapat potongan harga daripada 10 hingga 25 peratus daripada harga dipasaran sebenar,"tambahnya lagi.
Sementara itu Aireen Omar melihat perjanjian ini sebagai langkah mereka membantu syarikat daripada Asia Tenggara seperti mereka untuk berkembang dengan lebih pesat.
"Sebagai antara syarikat daripada Asia Tenggara, SimplySiti dilihat sebagai rakan kongsi yang tepat untuk dibawa bersama untuk dikembangkan ke pasaran global. Kini setelah ia dipasarkan di dalam penerbangan dan AirAsiaMegastore.com, Simplysiti boleh dimiliki oleh sesiapa sahaja di seluruh dunia,"ujarnya.

Sumber : Murai.com.my

Jumaat, 26 Oktober 2012

Bila lelaki menjadi dayus?

10:00:00 PG 2 Comments
Secara mudahnya cuba kita lihat betapa ramainya lelaki akan menjadi DAYUS apabila :-

1) Membiarkan kecantikan aurat, bentuk tubuh isterinya dinikmati oleh lelaki lain sepanjang waktu pejabat (jika bekerja) atau di luar rumah.

2) Membiarkan isterinya balik lewat dari kerja yang tidak diketahui bersama dengan lelaki apa dan siapa, serta apa yang dibuatnya di pejabat dan

 siapa yang menghantar.

3) Membiarkan aurat isterinya dan anak perempuannya dewasanya terlihat (terselak kain) semasa menaiki motor atau apa jua kenderaan sepanjang yang menyebabkan aurat terlihat.

4) Membiarkan anak perempuannya ber’dating’ dengan tunangnya atau teman lelaki bukan mahramnya.

5) Membiarkan anak perempuan berdua-duaan dengan pasangannya di rumah kononnya ibu bapa ‘spoting’ yang memahami.

6) Menyuruh, mengarahkan dan berbangga dengan anak perempuan dan isteri memakai pakaian yang seksi di luar rumah.

7) Membiarkan anak perempuannya memasuki akademi fantasia, mentor, gang starz dan lain-lain yang sepertinya sehingga mempamerkan kecantikan kepada jutaan manusia bukan mahram.

8) Membiarkan isterinya atau anaknya menjadi pelakon dan berpelukan dengan lelaki lain, kononnya atas dasar seni dan lakonan semata-mata. Adakah semasa berlakon nafsu seorang lelaki di hilangkan?. Tidak sekali-sekali.

9) Membiarkan isteri kerja dan keluar rumah tanpa menutup aurat dengan sempurna.

10) Membiarkan isteri disentuh anggota tubuhnya oleh lelaki lain tanpa sebab yang diiktoraf oleh Islam seperti menyelematkannya dari lemas dan yang sepertinya.

11) Membiarkan isterinya bersalin dengan dibidani oleh doktor lelaki tanpa terdesak dan keperluan yang tiada pilihan.

12) Membawa isteri dan anak perempuan untuk dirawati oleh doktor lelaki sedangkan wujudnya klinik dan hospital yang mempunyai doktor wanita.

13) Membiarkan isteri pergi kerja menumpang dengan teman lelaki sepejabat tanpa sebarang cemburu.

14) Membiarkan isteri kerap berdua-duan dengan pemandu kereta lelaki tanpa sebarang pemerhatian.

Terlalu banyak lagi jika ingin saya coretkan di sini. Kedayusan ini hanya akan sabit kepada lelaki jika semua maksiat yang dilakukan oleh isteri atau anaknya secara terbuka dan diketahui olehnya, adapun jika berlaku secara sulit, suami tidaklah bertanggungjawab dan tidak sabit ‘dayus’ kepad dirinya.

Mungkin kita akan berkata dalam hati :-

” Jika demikian, ramainya lelaki dayus di kelilingku”

Lebih penting adalah kita melihat, adakah kita sendiri tergolong dalam salah satu yang disebut tadi.

Awas wahai lelaki beriman..jangan kita termasuk dalam golongan yang berdosa besar ini.

Wahai para isteri dan anak-anak perempuan, jika anda sayangkan suami dan bapa anda, janganlah anda memasukkan mereka dalam kategori DAYUS yang tiada ruang untuk ke syurga Allah SWT.

Sayangilah dirimu dan keluargamu. Jagalah dirimu dan keluargamu dari api neraka.

Akhirnya, wahai para suami dan ayah, pertahankan agama isteri dan keluargamu walau terpaksa bermatian kerananya. Nabi SAW bersabda :

من قتل دون أهله فهو شهيد

Ertinya : “Barangsiapa yang mati dibunuh kerana mempertahankan ahli keluarganya, maka ia adalah mati syahid” ( Riwayat Ahmad , Sohih menurut Syeikh Syuaib Arnout)

Sekian

Oleh : Ust Dr Zaharuddin Abd Rahman

Khamis, 25 Oktober 2012

Ce teka

4:32:00 PTG 8 Comments

Kalau korang bijak bestari, cuba teka perkataan apa yang ditulis kat gambar di atas? 

Klu : Nama Negeri...

Jawapan : saya akan beritahu kemudian (berdasarkan jawapan spontan empunya tulisan kat atas nih..

Dua beradik nih memang suka memanjat

1:06:00 PTG 5 Comments
Malam tadi saya bawak anak anak, mama dan adik adik pergi rumah mak (nenek). Saja jalan jalan dah lama tak singgah rumah mak kan. Lagipun saya nak bayar duit upah jahit baju kat pakcik....

Macam biasa la duduk lepak lepak borak borak bincanhg hal semasa....Hal semasa la sangat kan....hehehe....Aina dan Auni macam biasalah kan kalau dah ramai dengan saudara mara seronok bukan main lagi diorang....

Dah penat main dengan pak mak saudara, Aina dan Auni pulak buat kerja lain.....Nak tahu apa kerja diorang buat? Ce korang tengok gambar kat bawah nih....


Auni bergayut....

12:18:00 PTG 7 Comments
Ish anak dara saya seorang nih memang ada jer kerja dia tau. Memang tak tahu nak duduk diam.....Semalam saya dengan family lepak lepak tengok drama Julia....Auni pulak lain kerja yang dia buat....Dia boleh main gayut gayut pulak...Bukan suka lagi dia...


Yang penting posing cucuk pipi dulu okey....


Masa nih Auni tengah bergayut kat tempat penyidai tuala mandi. Gambar bergoyang sebab masa nih bukan main suka lagi dia bergayut sambil main enjut enjut kat besi pemijak tuh...Mama saya pun dah pening kepala tengok fiil cucu dia seorang nih....

Pergi Maybank dapat nih!!!

12:07:00 PTG 9 Comments
Assalamualaikum....

Semalam saya pergi Maybank dengan officemate. Nak reset password M2u yang dah kena block. Sampai sampai jer dapat kad untuk no giliran terus pergi ke kaunter 13 untuk urusan M2u. Bila dah dilatih nih, kakitangan bank nih memang pandailah bab bab suruh customer buat insurans la, savings la....

Bincang punya bincang dan lepas buat timbang tara saya buat keputusan buat simpanan RM60 sebulan....Selesai masalah M2u tuh, kakitangan yang melayan segala karenah saya nih bagi goodies....


Dapatlah dua cupcakes nih...Saya tak makan pun. Bawak balik rumah bagi mama,adik adik dan anak anak..


Air kotak Kundur nih manis....Nih pun bawak balik rumah jugak...Hahaha...Pergi Maybank nak reset password alih alih jadi lain...Dapat pulak goodies nih...

Rabu, 24 Oktober 2012

Hadiah daripada officemate (^_^)

3:58:00 PTG 27 Comments
Bila tengah tension nih, dapat pulak hadiah daripada orang memang tension hilang terus...hahaha...Sah material punya orang daku nih...kihkihkih...

officemate saya pergi Kelantan ada perlawanan futsal. tak sangka pulak ada buah hati tangan dari sana....Yang penting kaler pink okeh!!!


Hehehe....Saya suka!Saya suka (^_^)

Selasa, 23 Oktober 2012

Aina sebaya dengan moksu dia ke?

3:25:00 PTG 20 Comments
Tadi saya ada update pasal Aina dan Auni yang tekun mengaler buku memasing. Lepas tuh saya ada baca komen Mrs Velentine nih tanya Aina sebaya dengan moksu dia ke? So saya nak jawab pertanyaan Mrs Velentine tuh..

Untuk pengetahuan Mrs Velentine dan kawan kawan Aina tak sebaya pun ddengan moksu dia. Aina baru dua tahun sembilan bulan manakala moksu dia dah enam tahun. Mesti Mrs Velentine fikir Aina sebaya dengan moksu dia sebab saiz badan diorang lebih kurang sama kan?Hehehe....

Badan adik bongsu saya memang kecik...Tapi dia tinggi sikit daripada Aina. Kalau berdiri nampak adik saya besar lah daripada Aina tapi kalau diorang duduk sama sama memang nampak sama besar. Sebab tuh nampak macam diorang sebaya....

Lapar sangat la tuh!!!

2:13:00 PTG 13 Comments
Semalam, saya berbuka puasa makan sambal ikan dengan bihun. Macam biasalah kan...Kalau saya makan, Auni mesti nak join makan sekali tapi tak nak makan bersuap ye...Tapi nak makan sendiri. Bila dah makan sendiri tuh, jangan sekali kali kacau Auni. Mesti dia mengamuk + sentap + majuk + menjerit....

Yang tak menahan tuh cara Auni makan bihun...Ya Allah, buruk pulak perangai anak dara saya nih...Ish...malu Ummi...


Tengoklah Auni makan bihun...Sekali dia ngap umanggg aii....Macam macamlah perangai Auni nih lah...kelakar pun ada tengok gelagat anak dara saya nih...

Nota Kaki* Auni memang kuat makan...Tolak batu dan kayu je anak dara saya nih...

Bukan sombong tapi......

12:51:00 PTG 16 Comments
Saya bukan sombong ye....Kalau ada blog baru yang follow blog saya mesti saya kan terjah balik blog tersebut...Tapi macam mana saya nak follow tuh kalau :

1. Takde link blog disertakan....Bila klik kat pic follower tersebut jez keluar gambar dan link blog yang disertai...Link blog dia takde...So macam mana saya nak jejak korang?

2. Bila klik button follow mesti keluar benda alah macam kat gambar bawah nih....


Banyak kali saya masukkan password tuh. Sebelum klik submit akan makesure betul betul ejaan yang saya taip sama dengan perkataan yang diberi. Bila submit, incorrect pulak. Bukan sekali dua tapi banyak kali buat tak boleh jugak....So, apa lagi kan terus out jelah dari blog tuh. Elok elok nak follow terus tak jadi follow...Kenapa erk mesti keluar macam tuh. Mesti kawan kawan yang sewaktunya dengannya ada do something kat setting...Ce rajin rajinkan diri tukar balik setting korang...Tak best kalau korang follow blog saya tapi saya tak follow blog korang....Bukan saya sombong tapi disebabkan masalah masalah kat atas nih la buat saya tak boleh nak follow....

Tekun betul dua beradik nih kaler kaler buku

12:16:00 PTG 7 Comments
Malam tadi saya keluar pergi TF (Kat Port Dickson kat tempat lain saya tak pasti ada ke tak....)..Macam biasalah nak beli pampers dan susu anak anak....Sambil sambil tuh belikan dua beradik nih puting botol susu, berus botol susu, shampoo + body wash Carrie Junior....Dah alang alang belikan untuk adik bongsu saya jugak....Lepas 2 saya carikan buku ABC untuk Aina dan Auni dan 123 untuk adik bongsu saya. ALang laang cari yang boleh kaler kaler sekali. 2 in 1. Sambil belajar boleh kaler kaler. Dah tuh, beli kan diorang kaler Stabilo...Kecik je..Janji ada kaler.

Balik jer rumah, terus dua beradik nih tak sabar nak kaler buku masing masing....Macam mana ghoman buku tuh diorang kaler tak payah tanya lah. Tak sanggup dah tengok buku tuh...hehehe...Takpe takpe janji saya dah buat anak anak happy..


Tengok gaya Auni kaler buku dia...Dah takde rupa buku gayanya...hehehe...Apa apa lah janji Auni dah ada buku kaler kaler


Ye ye ooo je Auni lah...


Aina dan moksu dia....Port kaler buku kat tangga...


Gaya Aina mengaler....hehehe




Dengan bangganya Aina tunjuk kaler baru dia..Bukan main senyum lebar dia kan...

Nota kaki* Lepas nih nak beli drawing block pulak untuk diorang....

TAHNIAH kepada Kak Ina sebab selamat melahirkan anak ke-2 petang semalam. Berat 2.65kg...yeay!!!Alisha dah dapat adik...Sama samalah kita tunggu entry kak Ina update pasal gender baby dia...

JOM JADI GENG BUI

11:42:00 PG 7 Comments
Sekian lama saya tak menjoinkan diri dalam sebarang segmen, maka hari nih dengan rasa bangga yang teramat amat saya nak menyibukkan diri join segmen dari Blog Bui jugak...Syarat syarat nak join segmen nih pun senang jer...


Kepada kawan kawan yang belum join, jom join ramai ramai. Tarikh tutup nak join segmen nih 30 Oktober 2012. Kalau nak join segmen nih sila klik banner kat atas okeh (^-^)

Alhamdulillah akhirnya BE pertama menari nari kat blog saya (^-^)

10:38:00 PG 16 Comments
Assalamualaikum...

Sekian lama menjerumuskan diri dalam dunia berblogging nih, akhirnya saya dapat BE. Syukur alhamdulillah...Terima kasih Nuffnang, terima kasih advertiser sebab pilih blog picisan saya nih. Walaupun amountnya masih ciput tapi rezeki jugakkan.....Kira nih sebagai permulaan untuk saya mengumpul duit. Actually banyak benda saya nak buat antaranya nak sambung belajar dan banyak lagilah.....Nih kira permulaan untuk saya menyimpan...


BE yang sedang menari nari kat blog saya DiGi Samsung Galaxy Note.....Rasa seronok sangat sangat tapi tak lah terover seronok kan....hehehe....

Isnin, 22 Oktober 2012

Kat mana nak dapatkan benda nih?

3:49:00 PTG 8 Comments
Tadi masa check inbox blogger nih ada Anon tanya kat mana nak dapatkan spray Aquara...Saya ada buat entry pasal spray nih sebelum nih. So, bila ada hamba Allah yang bertanya mana nak dapatkan produk tersebut saya jawab jelah ye.....

Sebelum tuh saya tempekkan semula gambar produk yang Anon nak tanya...


Nak tahu lebih lanjut tentang produk nih, just klik perkataan nih --> Spray Aquara
Harga sebotol RM 18.00....Kalau berminat nak jadi ahli RM 35.00 sahaja seumur hidup. Bukan setakat produk nih saja yang dijual ye, antara produk lain yang mendapat sambutan ialah Jus Delima (Granada). Semua produk nih keluaran Giffarine.

Kalau ada yang berminat nak beli produk nih just pm saya kat email nih zahirah.zahrin@gmail.com

Saya nak memandu jugak!!!

3:00:00 PTG 9 Comments
Lagi sekali cerita pasal Auni....Terus terang saya cakap, cerita Auni paling banyak saya simpan sebab dia yang selalu "buat perangai". Kakak dia Aina kurang sikit. So, sebab tuh lah kawan kawan tengok saya kerap pdate cerita pasal Auni. Harap harap hari nih adalah fiil baru Aina pulak..hehehe...

Nih cerita 2 hari lepas. Masa nih saya dah jemput Aina dan Auni dari rumah makngah saya dan on the way nak pergi rumah mama. Start dari rumah makngah lagi, Auni dah merengek dan terus duduk atas pangku saya sambil pegang stereng. Sambil tuh dia siap keluar bunyi "Oooonnnnngggggggggggggggggggg...ooonnnnngggggggggggggg" Konon konon bunyi kereta punya enjinlah kan..

So, bila dia dah duduk kat pangku saya tuh kenalah drive seperlahan yang mungkin. memang pergerakan terbatas lah kan....


Gambar nih saya snap masa kat persimpangan rumah makngah nak ke jalan utama. Auni dengan lagak ala ala pemandu pro, siap pandang kiri kanan tengok kereta. Tengoklah muka dia, serius je kan...Nampak gayanya Auni dah tunjuk ke'profesional'an dia memandu.

Nota kaki* Saya sedar memang bahaya kalau memandu bila pangku anak nih. Sedang berusaha untuk memahamkan anak anak supaya tak duduk atas peha Ummi bila ummi memandu.

Terlalu kecewa kerana tak dapat mandi!!!

1:32:00 PTG 7 Comments
Hehehe...Tajuk tak menahan. Siapa pulak yang kecewa sangat sebab tak dapat mandi kan....Nih anak dara yang sorang tuh la. Kejadian berlaku semalam lah kan. Si kakak dah join moksu dia mandi. Si adik pulak saya tak bagi mandi sekali dengan makcik dia sebab saya nak mandi sekali dengan dia. nak jugak ummi dia nak manja manja mandi dengan dia kan...

Sekali dia punya merajuk, nauzubillah. Macam macam la karenah anak dara saya yang sorang nih. Kalau dah mengamuk memang macam nih lah karenah dia....




Masa nih saya duk gelakkan dia. Kelakar ada kesian pun ada. Lepas kakak dan moksu dia dah habis mandi, saya terus cakap kat dia "Jom adik mandi." Terus dia senyap dan senyum...Bila dah bukak baju dan pampers semua dia terus berlari masuk bilik mandi. Punyalah seronok nak mandi.

Nota kaki* Sedang berusaha menerjah rumah kawan kawan. Slow slow dulu la....

Hari ini dalam sejarah!!!

12:48:00 PTG 6 Comments
Assalamualaikum....

Minggu lepas saya ada baca entry kak Ina tentang sharing is caring. Bila kawan dah sharing, apa salahnya kalau kita buat benda yang sama kan. Kat entry kak Ina tu dia ada tempekkan sekali gambar sarung lengan yang dia dapat. So, saya pun tak ketinggalan follow blog dan like page HIJABUL AZZWAA BOUTIQUE....

Alhamdulillah, sekian lama saya dah tak dapat hadiah hari ini tercatat sejarah untuk saya sebab saya dah dapat hadiah sarung lengan tuh..Tadi saya duduk lepak kejap kat office kawan sebab yang lain sedang menjamu selera kat bawah. Ada jamuan perpisahan salah seorang staf kat office saya. Memandangkan saya dan seorang lagi kawan nih puasa, dengan rasa rendah diri dan tawaduknya kitorang mintak diri masuk office dulu...Masuk je office saya nampak bungkusan macam kat gambar bawah nih.


Hehehe...dah tersenyum lebar. So, dengan seberapa yang pantas saya buka bungkusan tersebut. Alhamdulillah, saya dah terima sarung lengan tuh. Kaler putih. Memandangkan sekarang saya sudah pun memakai sarung lengan dan stoking, alhamdulillah bertambah lagi koleksi sarung lengan saya.


Selain daripada tuh, HIJABUL AZZWAA BOUTIQUE ada jugak menjual pelbagai produk kesihatan yang lain. Kalau kawan kawan nak terjah blog nih, just klik aje kat nama butik yang saya dah bold tuh. Lepas tuh, boleh like sekali page fb ye.

Ahad, 21 Oktober 2012

Adab adab dalam Islam Part 1

10:00:00 PG 5 Comments
Assalamualaikum...

Kali nih saya bermurah hati nak share adab adab dalam Islam dengan kawan kawan....Sharing is caring kan. So, entry nih untuk peringatan saya jugak.....

Adab makan dan minum

Membaca Bismillah - Anak perlu dididik supaya membaca bismillah setiap kali mahu makan dan minum. Ini berdasarkan hadis, "Apabila seseorang hendak makan, demikian sebut nama Allah." Hadis ini direkodkan oleh Abu Daud, at-Tirmizi, Ahmad dan Ad-Darrimi.

Membaca zikir sekiranya terlupa - sekiranya individu terlupa membaca bismillah apabila hendak makan, demikian ucapkan dengan nama Allah pada awalnya dan akhirnya dengan ayat di bawah :


بسم الله أوله وآخره

"Dengan nama ALLAH, dari mula awalnya sampai akhirnya."

Makan berjemaah - Makan berjemaah adalah lebih baik daripada makan bersendirian. Ini berdasarkan hadis ini, "Berjemaah apabila makan dan sebut nama Allah, Allah akan memberkati makanan kamu." Hadis ini direkodkan oleh Ahmad, Abu Daud, Ibnu Majah dan Hakim.

Makan makanan di hadapan dahulu - Kita perlu memakan makanan yang ada di hadapan kita dan tidak mengambil makanan yang jauh. Ini berdasarkan hadis, "Baca nama Allah dan makan apa yang ada di hadapan kamu." Hadis ini direkodkan oleh Malik. Ibu bapa perlu mendidik anak bagi mengambil makanan terdekat kerana itu adalah adab yang di ajar Rasulullah.

Jangan membuang makanan jatuh - Sebaiknya, elakkan makanan tumpah atau jatuh. Sekiranya ada makanan jatuh, perlu diambil, dibersihkan dan makan. ini berdasarkan hadis yang menyatakan, "Apabila jatuh secebis makanan, ambil dan bersihkan kotoran, kemudian memakannya dan jangan biarkan syaitan memakannya." Hadis ini direkodkan oleh Muslim.

Elakkan makanan panas - Individu perlu mengelakkan makanan panas. Ini berdasarkan pada hadis yang menyatakan, "Jangan memakan makanan sekiranya belum hilang kepanasannya." Hadis ini direkodkan oleh al-Baihaqi. Selain daripada hadis ini, terdapat hadis lain yang direkodkan oleh Hakim, "Biarkan makanan sejuk dahulu kerana makanan panas tidak berkat."

Elakkan menghembus makanan - Menghembus makanan adalah perbuatan mengeluarkan angin dari mulut. Antara hikmah larangan adalah supaya tidak keluar bau tidak menyenangkan dari mulut ataupun air liur ataupun ludah yang keluar akan menjijikkan orang lain.

Makan duduk - Anas bin Malik berkata, "Aku tidak pernah melihat Rasulullah makan di atas meja sehingga baginda wafat." Hadis ini direkodkan oleh al-Bukhari dan Muslim. Ini lebih baik makan bersila daripada duduk di atas kerusi kerana mengikut sunnah Rasulullah. Namun sekiranya individu makan di atas meja adalah diharuskan dan bukan satu kesalahan.

Elakkan berdiri - Walaupun tidak dilarang, elakkan makan ataupun minum berdiri.

Jangan mengaibkan makanan - Abu Hurairah berkata, "Aku tidak pernah melihat Rasulullah mengaibkan makanan sepanjang masa. Apabila baginda suka, baginda makan. Apabila tidak suka, baginda meninggalkannya." Hadis ini direkodkan oleh al-Bukhari dan Muslim. Makanan adalah rezeki daripada Allah yang Maha Pemurah. Tidak sepatutnya individu mengaibkan makanan. Hikmahnya perbuatan Rasulullah adalah tidak mengecilkan hati individu yang bersusah payah memasak makanan. Malah perbuatan mengaibkan makanan adalah perangai kaum Nasrani kerana mereka suka mengaibkan makanan.

Menggunakan tangan kanan - Rasulullah mengutamakan tangan kanan terutama sekali apabila makan dan minum malah melarang menggunakan tangan kiri.

Membasuh tangan sebelum dan selepas makan - Islam mementingkan kbersihan sebagaimana hadis ini menyatakan, "Kebersihan adalah sebahagian daripada iman." Membasuh tangan adalah membersihkan kekotoran dan mengelakkan kotoran dan kuman memasuki mulut.

Mencungkil gigi - Takhallal ialah mengeluarkan makanan dari celah celah gigi. Sebaiknya selepas makan, memberus gigi bagi membersihkan sisa sisa makanan dalam mulut.

Utamakan makan dahulu - Rasulullah mengajar mendahulukan makan bukan kerana makan lebih besar daripada solat tetapi bagi mengelakkan rasa tidak khusyuk dalam solat. Apabila individu berasa lapar dan makanan sudah tersedia tetapi tidak makan dan menunaikan solat, dikhuatiri fikiran individu sentiasa memikirkan makanan. Justeru, Rasulullah mengajar mendahulukan makan sekiranya sudah tersedia.

Makan sederhana (tidak terlampau kenyang) - Sebaik baiknya makan sederhana iaitu tidak terlampau kenyang. Amalan ini bukan sahaja diamalkan Rasulullah malah para sahabat dan tabiin. Rasulullah menggunakan perutnya 1/3 bagi makan, 1/3 bagi minum dan bakinya untuk diri sendiri.

Mendahulukan orang lebih tua dan mulia - Ibu bapa perlu mendidik anak supaya anak mendahulukan ibu bapa, kakak dan abang, tetamu dan sebagainya. Ini sebagai menghormati orang yang lebih tua dan mulia.

Membaca doa selepas makan - Sekiranya sebelum makan ataupun minum dimulakan dengan bismillah untuk keberkatan rezeki, demikian selepas makan dan minum perlu bersyukur kepada Allah.

Menyelidik halal dan haram - Ibu bapa wajib memberi makan dan minum kepada anak anak daripada rezeki yang halal. Ibu bapa yang memberi makanan dan minum bersumberkan rezeki yang haram adalah ibu bapa yang zalim dan menganiaya anak anak yang bersih dan suci. Ibu bapa juga perlu menyelidiki sebelum membeli makanan dan minuman kerana dikhuatiri makanan dan minuman itu mengandungi pelbagai jenis ramuan yang haram dan syubhah. Sebaiknya ibu bapa perlu mencari logo halal yang disahkan JAKIM sebelum membeli.Ibu bapa perlu mendidik anak anak supaya membeli makanan dan minuman yang mendapat pengesahan halal.

Lalat - "Sekiranya terjatuh lalat di dalam bekas (air atau makanan) seoarang antara kamu, demikian hendaklah dibenamkannya kemudian dikeluarkannya kerana salah satu daripada dua sayapnya mempunyai penawar dan sayapnya yang lain mempunyai penyakit." Hadis ini direkodkan oleh al-Bukhari.

Jangan membazir - Membazir adalah perbuatan syaitan. Ibu bapa perlu mendidik anak menjauhkan pembaziran dalam makan dan minum. Ibu bapa perlu menunjukkan contoh kepada anak anak dengan menjauhkan pembaziran seperti memasak sekadar cukup dan tidak membazir.

Sabtu, 20 Oktober 2012

Tips mendidik dan menjaga anak part 4

10:00:00 PG 5 Comments
(ENTRY AUTO PUBLISH)

Assalamualaikum.....


Semalam saya dah share salah satu tip mendidik dan menjaga anak iaitu Tip Kesihatan. Hari nih nak share tentang Tip Pendidikan dan Tip Kasih Sayang.

Tip Pendidikan

Pendidikan juga adalah perkara penting yang perlu diperhatikan. Ibu bapa perlu mendidik anak supaya mengambil berat aspek pelajaran.

Menanam cita cita - Ibu bapa perlu menanam cita cita ke dalam diri anak mereka sejak kecil supaya anak sentiasa mahu maju dan berjaya dalam pelajaran. Anak perlu dididik supaya berjaya dan cemerlang kerana pendidikan dapat menjadi wahana untuk anak bagi mencapai cita cita.

Mengambil tahu perkembangan - Ibu bapa perlu mengambil tahu perkembangan pelajaran anak anak sejak di bangku sekolah lagi. Ibu bapa juga perlu menyelidiki punca masalah kemerosotan pelajaran anak dan mencari jalan bagi memperbaikinya. Ibu bapa perlu mencari jalam supaya anak menjadi lebih maju dalam pelajaran seperti menghantar anak mengikuti program jati diri, tuisyen dan sebagainya.

Memberi motivasi - Ibu bapa perlu mengelakkan diri daripada memaksa anak ataupun mendesak mereka. Apa yang perli dilakukan adalah memberi mereka motivasi dan rangsangan yang berterusan supaya anak mereka berjaya dan rajin menimba ilmu supaya cemerlang dalam pelajaran.

Tip Kasih Sayang

Ibu bapa perlu memberi kasih sayang kepada anak dan menanam sifat kasih sayang dalam diri anak anak.

Berikan perhatian - Ibu bapa perlu memberi perhatian kepada anak dalam semua perkara sama ada membabitkan perasaan, masalah, kesihatan dan sebagainya. Menunjukkan perhatian adalah bbukti ibu bapa mengasihi anak anak mereka.

Sikap hormat - Ibu bapa perlu mendidik anak mereka supaya menghormati individu lain sama ada ibu bapa, adik-beradik, teman, guru, jiran dan masyarakat. Sikap menghormati individu lain menunjukkan individu itu menyayangi  individu lain.

Mengasihi semua makhluk - Ibu bapa perlu mendidik anak anak mengasihi semua makhluk termasuk haiwan. Ibu bapa perlu mendidik anak mereka supaya menjauhkan perbuatan mendera dan menganiaya haiwan kerana perbuatan seperti itu mendatangkan dosa.

Jumaat, 19 Oktober 2012

Saya dah daftar dengan SAYS.com....Kawan kawan bila lagi?

12:26:00 PTG 14 Comments
Rasanya ada kawan kawan yang dah daftar dengan SAYS. Saya nih kot yang agak ketinggalan..hehehe...Tadi sajalah duduk belek belek SAYS nih. Nak tahu lebih lanjut pasal SAYS nih...Akhirnya terjatuh chenta pulak sama SAYS nih ha. Cara yang mudah nak jana pendapatan selain daripada Nuffnang. Takkan nak mengharapkan Nuffnang jer kan....So, nak tambah income saya join SAYS.



Punyalah pemalas saya nak crop gambar kat atas nih kan...Tempek ajelah....Senang aje nak sign up SAYS nih....Kawan kawan yang belum daftar klik sini >>>>>> daftar SAYS

Kawan kawan yang tak pernah dapat CPUV Nuffnang tuh, boleh join SAYS. Bukan lah nak menidakkan kegagahan Nuffnang nih tapi rasanya tak salah kawan kawan join SAYS nak tambah pendapatan kan. Mana lah tahu nak digunakan untuk anak anak atau masa masa akan datang. Oh ya, SAYS nih lebih kepada share iklan kat twitter dan facebook.

Nota kaki* Saya daftar dengan SAYS (selain Nuffnang) nih boleh lah tokok sikit duit belanja untuk Aina dan Auni sebab sekarang nih saya sedang berusaha untuk mewujudkan mini perpustakaan kat rumah untuk saya dan anak anak....


Sumbat sampai muat!!!

11:00:00 PG 11 Comments
Nih kisah dua beradik yang saya peram agak lama. Memang hobi saya memeram kan entry lama lama sampai basi..lalalala~

Alkisah dua beradik yang mempunyai hobi yang sama iaitu suka main sumbat sumbat dalam baldi. Bukan sumbat barang, baju atau mainan diorang ye tetapi menyumbatkan diri memasing dalam baldi.....Jom belajar cara nak menyumbatkan diri sampai muat....Harap maaf kualiti gambar yang agak kabur dan sila besarkan diameter mata kawan kawan yer...


Step 1 : Masukkan kaki kiri macam Auni buat ye kawan kawan Ummi semua...Jangan lupa pegang baldi ye..


Step 2 : Suruh kakak Aina bangun dan tangan yang pegang baldi tadi letak ke atas badan kakak. 



Step 3 : Bila dah stabil terus duduk sambil ketawa ye...Lepas tuh, baru suruh kakak Aina duduk dalam baldi.

Memang tak boleh blah tengok dua beradik nih berusaha sedaya upaya nak muatkan badan memasing dalam baldi yang tak besar mana. Memang kepantangan bagi dua beradik nih nampak ada baldi kosong, confirm akan jadi mangsa diorang...Sabar jelah melayan karenah anak anak.....

Tips mendidik dan menjaga anak part 3

10:22:00 PG 3 Comments
Assalamualaikum....


Sebelum nih saya dah share tip kebersihan dan tip pemakanan kan...Hari nih nak share tip kesihatan lak...Kepada sesiapa yang terlepas baca entry sebelum sebelum nih, klik aje link kat atas tuh ye....

Tip Kesihatan

Kesiahatan adalah perkara penting yang perlu dijaga. Ibu bapa perlu mengambil berat aspek  penjagaan kesihatan dan mendidik anak supaya mengamalkan gaya hidup sihat.

Pemakanan seimbang - Ibu bapa perlu mendidik anak mengamalkan pemakanan seimbang keranan pemakanan menyumbang kepada kesihatan yang baik.

Penjagaan kesihatan - Ibu bapa perlu mendidik anak menjaga kesihatan dengan baik. Contohnya menjaga kebersihan, mengamalkan senaman, menjauhi persekitaran yang tidak sihat, sentiasa membasuh tangan, mengelakkan penyakit berjangkit, menjauhi nyamuk, mengawal tekanan, mengelakkan penderaan dan sebagainya.

Seimbang fizikal dan mental - Ibu bapa perlu mendidik anak supaya seimbangkan kesihatan fizikal dan mental. Kesihatan fizikal melibatkan tubuh badan, gigi, pendengaran, penglihatan dan sebagainya. Manakala kesihatan mental berhbung kait dengan emosi dan perasaan.

Jadual rawatan - Ibu bapa perlu menyusun jadual rawatan anak-anak dengan baik. Contohnya, pemeriksaan gigi. Ibu bapa perlu membawa anak mendapatkan pemeriksaan gigi setiap enam bulan sekali supaya kesihatan gigi mereka sentiasa berada dalam keadaan yang baik.

Khamis, 18 Oktober 2012

[ Tentang saya ] Fakta 2 - Tak suka makan kacang tanah yang dicampurkan dengan makanan lain TETAPI.....

4:12:00 PTG 19 Comments
Sikit punya panjang saya punya tajuk tuh....Hah nak cerita tentang saya fakta yang kedua...Dah baca tajuk tuh kan..Agak agak faham tak apa yang cuba saya sampaikan?

Kalau rasa tajuk saya tuh berbelit belit atau payah benar nak faham meh sini saya bagi faham lagi....Untuk pengetahuan kawan kawan saya memang suka makan kacang tanah..Suka sangat sangat tapi makan macam tuh jela....Macam kat gambar bawah nih...


Saya suka makan kacang tanah yang terus kopek dari kulit dia. Memang sedap..Tapi saya tak suka makan kacang bila dah dicampur adukkan dengan makanan lain. Contohnya macam gambar gambar kat bawah nih...


Contoh 1 - Nasi lemak : Kalau ada kacang dalam nasi lemak confirm saya ketepikan kacang tuh. Jadi kacang tuh akan ada orang yang tukang habiskan...Yang penting not me!!


Contoh 2 - Soto : Kalau bubuh kacang dalam soto pun saya tak suka...Memang saya pantang betullah kalau ada kacang nih. Kalau pergi mana mana kenduri atau majlis, tuan rumah buat soto ke apa ke confirm takkan saya ambik kacang. Kalau kat kedai makan, awal2 saya dah pesan no kacang please!!!

TETAPI


Kalau kuah kacang saya makan pulak..Nak nak cicah dengan sate..Perghhh...sedap....

Entah apa apa kan saya nih. Pelik tak bertempat...hahahaha....Buat macam nih makan bila buat macam tuh tak makan. Apa pun tak boleh. Sampaikan ayah saya naik pening kepala tengok perangai anak sulung dia nih....hehehe....

Nota kaki* Gambar semua ihsan pakcik google...