Aktiviti Hari Raya 2012 Part 1

Assalamualaikum.....

Selamat Hari Raya kawan kawan yang PU sayang semua. Still dalam mood raya lagi kan??Patutlah PU bw blog korang pun masih takde entry baru sebab mood beraya yang masih segar membugar dalam diri memasingkan.....PU aje yang menyibuk mengupdate entry...Maklumlah kalau orang lain masih bercuti, PU dah start kerja pun....huhuhu....

Okeylah, PU nak share cerita dengan korang cerita PU sekeluarga pada Hari Raya pertama.....Pagi pagi sudah menjadi rutin family besar PU berkumpul pagi pagi kat rumah mak a.k.a nenek PU lah....Tapi pagi raya tuh, PU lewat sikit sampai rumah mak sebab PU dari rumah kat Bandar Seri Sendayan. Perjalanan dari rumah PU ke rumah mak lebih kurang 40 minit lah.....Bila PU sekeluarga hampir sampai rumah mak, kitorang terserempak dengan family besar PU yang on the way nak pergi kubur.

So, rutin biasa kitorang pergi ke kubur arwah arwah keluarga......PU sempat pergi ke kubur arwah atok, nenek dan tok long sebelah ayah....Pastu, kubur arwah tok aki, moyang, atok dan pak ngah sebelah mama PU....Ramai jugak dekat kubur pagi raya kan...Masing masing ada yang berteleku lama sedekahkan yassin, al-Fatihah.....Kira memmasing dengan aktiviti sendiri lah kan...

Lepas balik dari kubur, kitorang pergi rumah mak semula duduk berkumpul. Kat rumah mak nih lah segala aktiviti yang kitorang buat. Makan, tangkap gambar bagaikan ngalahkan ko artis kan.....Sebelum nih, PU ada cakap PU takde baju raya lagi kan...Sekali hamek ngko!!!Sekali tiga pasang PU beli...Semuanya total under RM 150.00....Bajunya cantik dan murah...Puas hati lah..Tapi, bila pakai baju raya yang PU pakai nampak gemuk pulak daku nih hah..Terserlah ketembaman....huhuhu....

Pagi raya tuh, PU tak makan sangat. PU cuma makan pulut kuning dan kari ayam aje. Takut nak makan lebih lebih nanti sakit perut pulak......Masa PU banyak dihabiskan dengan bergambar dan bersalam salaman dengan saudara mara, sepupu sepapat dan seperti biasalah bagi duit raya kan.....


PU dengan adik beradik dan sepupu sepapat...Nih sebahagian aje tau....PU, Dian, Farah, Suria dan Ika..


Keluarga tersayang PU....Dari kiri duduk : Ayah, Auni, Baby (adik bongsu), Mama dan Aina....Dari kiri berdiri : Suria (adik no 3), Amar (adik no 4), Dian (adik no 2) dan PU....Adik lelaki PU no 5 dan no 6 takde dalam gambar sebab diorang dah pergi beraya...Gambar incik hubby takde sebab dia sibuk nak makan, orang panggil bergambar sekali dia tak dengar...Sabar ajelah den....


Yang nih pulak gambar adik beradik mama PU....Pakcik PU yang bongsu takde dalam gambar sebab entah mano menghilang eh...

Duduk dari kiri : Mama, Mak a.k.a nenek, Mak Ngah...Berdiri dari kiri : Mak Lang, Cik Jun dan Mak Uda...



Yang nih pulak gambar mak dengan menantu menantu dia...Seorang jer menantu perempuan yang lain semua menantu lelaki....Dalam gambar nih cuma takde gambar arwah Pak Ngah jer...


Jeng jeng jeng...gambar PU sekeluarga dengan mak pulak....Kitorang diberi layanan istimewa sebab PU merupakan cucu sulung.....So, mak sibuk panggil suruh bergambar dengan dia..hehehe


Haa....Nih lah gambar PU dengan adik beradik dan sepupu sepapat yang perempuan....Yang lelaki dah bertebaran pergi raya....Sepupu sepapat lelaki PU semua budak budak kecik dan bersekolah lagi....Sepupu sepapat perempuan yang kebanyakan dah besar belaka....

 Gambar PU dengan buah hati buah hati kesayangan Aina dan Auni....


Gambar PU sekeluarga............Actually ada dua gambar yang lagi satu tuh Aina dan Auni langsung tak pandang kamera...Yang nih kira boleh lah....hehehe

Lepas aktiviti bergambar nih, ada lah saudara mara datang bertandang ke rumah mak...Lebih kurang pukul 12 lebih kitorang berkonvoi 10 biji kereta pergi Batu Berendam Melaka beraya kat rumah Tok Anjang PU rumah adik mak.....Lepas tuh kitorang beraya kat rumah mak mentua PU kat Sg Rambai Melaka pulak.Kali nih 5 biji kereta jer yang pergi, yang lagi 5 biji pergi beraya kat Tg Bidara...

Kitorang sampai PD dalam pukul 8.00 malam....PU sekeluarga singgah tumpang mandi kat rumah mama.....Lepas tuh terus pergi rumah mak semula sebab malamnya kitorang buat BBQ pulak....PU terlupa nak snap pic suasana BBQ malam tuh sebab masing masing ingat nak makan jer....Satu jer gambar sempat snap tuh pun dengan adik PU yang kedua...Jadilah kan daripada takde...hehehe...


PU pakai baju raya yang kedua...Tahun nih tema baju raya PU ialah kotak kotak.....hehehehe......

Okeylah, dah habis cerita pasal aktiviti PU sekeluarga pada hari Raya pertama....Esok sambung buat entry hari Raya kedua PU pulak....

Nota kaki* Petang nih nak beraya kek Rombau pulak..Kampung jiran PU, nak ziarah wifenya yang dlm pantang.....Lepas nih berduyun duyun entry PU kena taip...Naik kejang lah jari jari PU menaip..hehehe

11 comments:

  1. selamat hari raya kak...rindu pulak suasana pagi raya..hihi

    BalasPadam
  2. selamat hari raya kak...rindu pulak suasana pagi raya..hihi

    BalasPadam
  3. ati kt umah nk p raya..tp badan kt opis.kne kje hari ini..hampehhh !!!
    slamt hari raya jugakkkk !!!

    BalasPadam
  4. selamat hari raya PU
    bergambar sakan nampak...
    meriah sungguh...!!
    ada sedara di melaka yer...da dekat la kite ek?

    BalasPadam
  5. Memang meriah raya kalau keluarga besar macam kita kan..

    BalasPadam
  6. tahun ni tak banyak bergambar sebab hero kecik ni tak berapa nak dgn org.

    BalasPadam
  7. I think this is one of the most vital info for me.
    And i am glаd гeading уоur article.
    Вut should remark on feω geneгal things, The wеb
    site style is wonderful, the articles is really greаt : D.
    Good job, cheеrs

    Here is my blog post ... payday loans

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen.