Khamis, 12 Julai 2012

Tak pening ke tukar tukar pil?

Assalamualaikum......

Hari nih PU nak jawab pertanyaan blogger gojes mommy masa blogger nih komen kat entry tentang Auni check up dan ambil perancang Regulon....PU nak jawab pertanyaan kak Izz Iizza nih ha...Dia tanya PU tak pening ke duk tukar tukar pil nih ha...



Firstly, pertanyaan kak Izz Iizza nih macam ada dua persoalan di situ yang PU fahamlah kan...Yang pertama mungkin maksud kak Izz Iizza tuh pening tukar tukar pil sebab tak confuse ke apa kan tukar tukar pil nih dan maksud kedua yang PU faham pening tuh mungkin kesan daripada makan ubat tuh kot. Yelah makan pil tukar tukar kan kot kot datangkan kesan pening kepala kan...So, untuk mengalakkan kekeliruan, PU jawab soalan kak Izz Iizza dengan dua persoalan yang berbeza.


Inilah pil Regulon.....Pil yang ketiga PU ambil...Mula mula dulu Noriday, yang second Regividon dan terkini Regulon.....

Persoalan pertama : pening mungkin dari segi tak confuse ke tukar tukar pil

Actually PU tak "pening" pun tukar tukar pil nih sebab senang aje nak follow rules nak makan pil nih. Macam noriday, kena makan pil hari hari tak boleh miss pun...Pastu, tukar regividon kena makan sampai hari ke 21.Pastu stop 7 hari..So,dalam tempoh 7 hari tuh akan period. Maknanya dalam tempoh hari ke 22 hingga ke 28 memang akan period lah tak kisahlah hari ke 22 ke, ke 24 ke janji dalam tempoh 7 hari nih memamng period akan datang. Macam PU setiap bulan hari ke 25 mesti akan period. Then, hari ke 29 mesti sambung makan pil Regividon yang baru...Begitulah seterusnya....Then, yang terkini PU tukar Regulon pula. Cara nak makan sama macam makan Regividon tak jauh bezanya pun....Yang penting kena alert masa nak makan. Macam PU, PU akan makan pil nih sebelum tidur...

Persoalan kedua : pening sebab kesan makan pil yang bertukar tukar

So far, setakat nih alhamdulillah PU takde pulak rasa pening kepala ke atau apa ke bila bertukar tukar pil perancang nih. Alhamdulillah, setakat nih PU tiada alergik atau dapat kesan sampingan kalau makan ubat ubatan nih..

Kesimpulannya, PU tak pening pun kak Izz Iizza....Alhamdulillah, setakat nih okey lagi (^_^)

10 ulasan:

  1. perancang neh pon kena ikut kesesuaian badan jugak yer..yerlah kalau tak sesuai tuh yg pening kot....pil kena makan hari hari ker..ish tak pandailah hakak

    dah nam tahun cnn kawen belum pernah sekali pon cuba ubat perancangg...rancang sendiri jerk ngan en somi...ahakkks..

    BalasPadam
  2. yup..mane2 pil perancang sama je cara guna.. janji jangan miss makan.. kalau miss kena makan double..hahaha bahaya tu kalau miss...heeee

    BalasPadam
  3. alamak..kak fieda mmg failed bab2 pil perancang ni sbb mmg tak pernah kenal dan guna..

    BalasPadam
  4. ooooo baguslah kalu pu xpnh missed... mmg penting kne alert kalu mkn pil perancang ni.. :-)

    BalasPadam
  5. saya memang tak reti makan pil perancang..jadi saya tak pernah ambik pun pil perancang sepanjang 7 tahun berkawin ni..tak tahu aturan makan nya macam mana..

    BalasPadam
  6. Sis pun fail bab2 pil perancang nie..merancang sendiri jer hihihi

    BalasPadam
  7. makan perancang xboleh lupa kalau lupa habis la hehehe...pu bagus la ingat selalu

    BalasPadam
  8. alamak naik nama sy..hehe

    sebenarnya ni 2 komen untuk maksud berbeza la PU..

    yg firts tu kn PU suruh meneka..hihi..sy dh xleh nk meneka berat dn tinggi auni la..:)

    kedua baru tanya..x pening ker tukar-tukar pil sbb sy jenis memang pening bila makan sebarang pil..sampai sekarang sy boleh makan marvellon jer..yg lain jadi mual,meloya dn pening lagi..

    untung la PU makan apa jenis pun ok..xde masalah..:)

    BalasPadam
  9. nk tnye siket, kalau tinggal brjauhan dngn suami, cmn cara minum pil prancng y ?? sebab saye bru nk try, saye pn bru merid, andbaru lps besalin n baba baby pn xmnyusu badan

    BalasPadam
  10. nk tnye.. Saye bu baru je lpas besalin n saye xduduk same dngn suami, jd kalau nk minum pil prancang cemane carany y? saye baru nk cube, jd x tau carany

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen.