Rabu, 25 Julai 2012

Nak masak telur dalam kereta ke?

Assalamualaikum....

Entry kali nih nak cerita pasal karenah Auni....Memang betul lah kata orang, anak nombor dua nih memang lain daripada yang lain. Nakal semacam...

Al kisahnya petang semalam lepas ambil Aina dan Auni kat rumah makngah, PU singgah kedai beli telur 5 biji nak masak untuk berbuka nanti. Telur tuh PU letak dekat seat belakang bersebelahan dengan bakul yang berisi botol botol susu, pelas air, air suam, susu dan vitamin si kecik dua orang nih. Kira telur tuh tersorok sikit kira tak lah Aina dan Auni nampak kan....PU rasalah...Tapi rasa PU tuh lah selalu salah...

Dalam perjalanan nak balik tuh, Auni macam biasa lah dalam kereta tak reti duduk diam. Kadang kadang PU nak drive pun payah sebab ada aje kerjanya. Sekejap duduk kat riba PU, kejap duduk kat seat belakang...Nak dijadikan cerita, dari seat depan Auni pindah duduk belakang. Masa tuh PU dah panggil Auni takut dia keluar semua barang dari bakul.

Tapi PU pelik Auni duduk rileks jer kat belakang. Masa tuh, PU nampak tangan dia pegang something. Sekali, PU fokus betul betul apa yang dia pegang. Ingatkan pegang botol vitamin rupanya ya ampunnnnn....Dia pegang telur buat main macam bola. 

PU pun apa lagi, sepantas kilat bagi signal kiri dan berhenti kat tepi jalan. PU cepat cepat ambil telur kat tangan Auni. Ingatkan dapat selamatkan telur rupa rupanya sebiji dah selamat Auni pecahkan....Masa tuh, tinggal kulit aje bersepah sepah kat seat isi dalamnya tak tahu ke mana. PU pun kemas apa yang patut sambil tuh mulut membebel. Aina membebel juga marahkan adik dia yang nakal tuh hehehehe (^_^)

Korang nak tahu kat mana isi telur tuh..Rupa rupanya kat belakang bakul betul betul kat kepala untuk masukkan seat belt tuh....Betul ke apa yang PU cakap nih....Korang tengok jela gambar kat bawah nih nak bagi jelas dan faham sikit kat korang...


Korang nampak kan? Habis basah kusyen seat belakang. PU dah basuh seat tuh dengan air dan lap. Nasib baik dalam kereta ada standby kain lap. Lepas tuh, PU terus mesej incik hubby report kenakalan anak dara dia. Incik hubby memang dah masak sangat dengan perangai anak dara nih. Mula mula incik hubby ingat telur pecah semua, bila PU cakap pecah sebiji dia pun cakap yela....Maknanya dia tak kisah lah kan.....

Nota kaki* Selalunya yang garang dengan anak anak PU lah. Incik hubby sabar layan karenah anak anak dia. Kalau PU dah mula marah marah dan nak pukul anak anak incik hubby bawak anak anak lari masuk bilik sambil duk perli perli PU cakap PU kepala angin..hehehe...

20 ulasan:

  1. samalah ngan anak sya..kalau beli telur kena letak tempat yg tinggi kalau letak dlm peti ais..depa buat bola...

    BalasPadam
  2. alahai, jenuh telur tu.. huhu, sabar jelah kan dengan karenah anak2. tak kira laki ke perempuan sama naik.. huhu

    BalasPadam
  3. auni dh xsabar nk mkn telur... hihii

    mcm saya plak, abah alisha yg garang... kira kita dah bertukar la.. hihi

    normally macam tu lahkan, mesti ada sorg garang n sorg lembut :-)

    BalasPadam
  4. pergh...mmg nguji tahap kesabaran di bolan pose nie...itu lah perangai anak anak....same jugak ler ngan anak dara kiter yg 2 org tuh...bole jadi biul kejap kite di buatnyer...

    BalasPadam
  5. habislah hanyir bau kete tu nanti...adush...

    BalasPadam
  6. huhuhuhu main telur .. dah pecah dahhh
    ekeke macam2 budak2 nie kan ;)

    BalasPadam
  7. auni ni mcm2 akal dia yer sampai pecah telur tu..nasib sebiji jer pecah bukan semua hahaa

    BalasPadam
  8. bahayalah kalau main2 dalam kereta..kan..

    BalasPadam
  9. Kena banyak sabar dgn anak2 kecik ni.. akak dah melaluinya.. kini bersabar dgn karenah anak2 yang dah besar la pulak..

    BalasPadam
  10. adoi....rasa tak sabar nak marah je.. haha nasib la satu biji je tu kak..

    BalasPadam
  11. Kalau saya letak kat bonet. Selamat ;)
    Saya pun tegas dgn anak :)

    BalasPadam
  12. alamak! Nak buat camne..nama pun budak2..
    Sorag garang sorang sabar baru balance..tp bab kena perli x best, sbb kita garang sbb nk tegas dgn anak2.. Sy pun garang dgn anak2..hihi

    BalasPadam
  13. kekekeke... me pun garang skit... kah kah kah...

    BalasPadam
  14. anak2 ni macam2 ragam kan. kalau jadi kat izan pun mmg hangin juga nih... hehe...

    BalasPadam
  15. adoii la... tapi anak nombor dua saya ok sikit. sejuk je orgnya. tp mmg betul la. husben pun manjakan anak2. bila saya marah dia kata "Pergi minta maaf dengan ibu. siapa buat salah pergi mintak maaf."

    BalasPadam
  16. jenuh nak cuci telur tu ..

    apa pun betul kot , anak no 2 ni nakal pelik sikit ..

    anak saya no dua suka sangat usik org ..

    BalasPadam
  17. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen.