Kesabaran teruji di bulan puasa

Assalamualaikum...

Alhamdulillah pejam celik pejam celik dah empat hari kita sebagai umat Islam berpuasa di bulan Ramadhan....Syukur masih diberi peluang untuk melakukan ibadah :)

Kali nih entry PU tak bergambar. Entry kali nih lebih pada luahan hati yang tengah sedih. Dugaan di bulan puasa. Kawan kawan bayangkan lah baru baru nih berlaku satu insiden kat office di mana niat sebenar dan tujuan baik PU dan officemate di salah ertikan. Biarkan PU namakan orang nih si A. Dia menuduh PU dan kawan menganiaya dia dan menjatuhkan kredibiliti dia sebagai pegawai. Astaghfirullah mengucap panjang kitorang bila dia cakap macam tuh. Padahal niat sebenar kami hanya untuk mengesahkan kehadiran dia di satu seminar yang dia kata nak hadir. Kitorang call penganjur seminar nak kan kepastian sebab timbulnya masalah yang berpunca daripada dia sendiri. PU dan officemate sebagai orang kuat admin (pentadbiran)   
rasa apa yang kami buat nih betul dan tak salah sebab kami cuma nakkan kepastian.

So, satu hari (minggu lepas lah) PU dan officemate dah pun berjumpa dengan si A nih dan luahkan segala galanya yang terbuku dan tegur kesalahan yang dia lakukan kat office. Dia pun dah minta maaf dekat PU dan PU pun dah minta maaf dekat dia. Dia siap pesan apa yang berlaku, habis setakat tuh saja tak perlu heboh hebohkan. So, PU pegang kata kata dia tuh.

Sekali korang tahu apa yang jadi? Dia suruh PU dan officemate shut our mouth cerita pasal nih tapi sebaliknya yang berlaku. Dia yang heboh hebohkan cerita nih dekat orang hinggakan cerita nih sampai dekat kawan di bahagian yang sama tapi cawangan daerah. Korang faham tak apa yang PU cuba terangkan nih..hehehe...Kira office PU nih, office induk..So, bawah office induk nih ada lagi anak anak bawah dia...Kira kitorang kat sini panggil cawangan daerah la kan...

Bayangkan lah perasaan PU dan officemate nih bila dengar pasal hal nih...Sedih dan marah bercampur baur...Memang rasa nak menangis pun ada, rasa nak tampar tampar orang tuh pun ada. hari nih, PU dengar ada cerita terbaru pulak yang dia tuh dah buat. Ya ALLAH...bulan puasa kali nih memang berat sungguh dugaan yang PU hadapi. Tapi setiap kali solat, PU tak lupa berdoa agar PU diberi kekuatan, ketabahan dan kesabaran dalam menghadapi dugaan yang mendatang.

Alhamdulillah PU dan officemate serta bebebrapa kawan office yang secara tak langsung terlibat dalam hal nih, tetap sabar dan kuat menghadapi masalah yang timbul nih. Kitorang tak gentar langsung sebab kitorang tak salah dan jauh sekali nak menjatuhkan maruah atau kredibiliti dia. BERANI KERANA BENAR, TAKUT KERANA SALAH..Terpulang lah dekat dia sama ada nak bersangka buruk dekat kitorang atau tidak. 

Kesimpulan yang kitorang kat sini buat, kitorang takkan percaya dengan si A nih lagi dan akan lebih berhati hati pada masa akan datang. Kitorang tak sangka si A nih, depan cakap lain belakang cakap lain. Kalau korang jumpa dia mesti tak percaya dia macam nih. Memang nampak seorang yang sangat baik dan lembut tapi.....

PU harap sangat sangat masalah yang timbul nih cepat cepat selesai. Sakit kepala memikirkan hal nih. PU takut sangat sangat kalau sifat mazmumah bermaharajalela dalam hati....Semoga ALLAH jauhkan sifat mazmumah tuh dari hati PU...

Nota kaki* PU cuba bersikap biasa tak nak fikirkan hal nih tapi tak boleh..Masis sedih dengan apa yang berlaku....

13 comments:

  1. sabar PU. dugaan ramadhan..
    tapi bler kite di phak benar, x kan rase takot ngn pape situasi un..

    BalasPadam
  2. ingat filem P.Ramlee... Cobaaannnn

    ujian Ramadhan..sabar yer..

    BalasPadam
  3. Salam PU...bykkan bersabar ya.Allah nk uji tahap kesabaran PU dibulan Ramadhan ni.
    InsyaAllah,jika kita dipihak yg benar..Allah pasti tunjukkan nanti.

    KLu berminat ngan pemanggang ajaib tu..colling2 k.atie ya :D

    BalasPadam
  4. uihh kak umi bia betull org kita eah?? mksud islam? xsgka prgai dia..dia suh kite diam dia pula yg kecohh..lpas tu,

    BalasPadam
  5. selamat berpuasa..kejap lg dh nk berbuka...
    moga awak tabah menghadapi situasi ni...insyaallah semuanya beroleh kejayaan kpd yg benar...

    BalasPadam
  6. sabar ye pu... mmg ada org jnis camtu... suh kita jgn gtau org tp dia plak yg buat...

    BalasPadam
  7. ujian dibulan puasa, sabar jelh dgn sikap manusia yg mcm ni

    BalasPadam
  8. Salam PU..ini lah namanya Office politic....Mual dgn orang macam ni. Sebenarnya kita dikelilingi dgn 1001 jenis orang setiap hari. Dulu masa kerja pun saya dah sampai tahap bertelagah dpn bos psl sikap rakan sekerja.Sekarang dah biz sendiri dan jumpa pelanggan lain pula ceritanya tapi still it is better than working with them...be strong ok.
    LOL syidasham.blogspot.com

    BalasPadam
  9. sabar jer la PU dugaan di bulan ramadhan ni...lepas ni jgn percaya lg dgn orng mcm tuh

    BalasPadam
  10. nampaknya dia yang sengaja menjatuhkan kredibilit dia sebagai pegawai dgn cakap bukan2 kat belakang. sabar je la ye PU.

    BalasPadam
  11. salam sayang dan dya follower sini ya

    BalasPadam
  12. Highly еnегgetic blog, I enjoyed thаt a lοt.
    Will there be а part 2?

    Feel freе to surf to mу web blog :: payday loans

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen.