Tak pernah ajar Aina pun main benda nih!!!

Al kisahnya malam tadi, macam biasa Aina kongker tab ummi dia...Tengok Upin dan Ipin lah, tengok video lagu Medley Mujhse Dosti Karoge lah....Jangan sekali kali ganggu dia main tab, confirm dia menjerit...So, PU diam kan ajelah, biar lah dia nak buat apa pun janji dia tak sepahkan rumah.

Tapi...malam nih rutin harian Aina bertukar... Setiap hari layan Upin dan Ipin & lagu Medley MDK, tiba tiba malam tadi dia dengan penuh kusyuk dan tawaduknya main Kids Preschool Puzzle kat tab PU. PU download puzzle nih dah lama dah nak bagi anak anak belajar. Sekian lama puzzle tuh bermastautin dalam tab PU baru hari nih Aina merasmikan puzzle nih....

Yang buat PU terkejut tuh, PU tak pernah ajar dia pun cara nak susun puzzle tuh ikut bentuk yang diberi. Let say lah bentuk yang appear tuh buah pisang. Then, di sebelah skrin tab tuh ada puzzle yang dipecah pecahkan ikut bentuk dan kaler. Puzzle puzzle tuh perlu disusun pada corak pisang yang diberi sehingga jadi bentuk pisang...Agak agak korang lah kan, faham ke tak PU terangkan nih....

Nak terangkan pun payah juga kalau orang tak faham...Erm...apa kata korang layan pic Aina main puzzle tuh, hopefully korang faham lah kan apa yang cuba PU sampaikan.


Masa nih Aina susun puzzle supaya jadi bentuk pisang...Nampak tak bahagian yang kaler putih tuh...Bahagian nih perlu di susun dengan puzzle berkaler yang sama bentuk dengan bahagian putih tuh....


Gambar nih menjelaskan segala galanya....Nampakkan bahagian putih tuh Aina susunkan puzzle kaler ungu yang sama bentuk..So, bila dah selesai susun, akan appear lah pic pisang.


Aina leka main puzzle nih sampaikan PU snap pic dia pun langsung dia buat tak tahu...


Yang nih PU confuse sikit sama ada bentuk anjing atau musang....Rasanya musang kot....




Lagak gaya macam pro aje guna tab tuh. Padahal tak pernah ajar pun. Betullah kata orang budak budak sekarang nih lebih cekap dan belajar hanya dengan pemerhatian saja....


"Yeayyy!!" Masa nih Aina menjerit kegembiraan sebab berjaya menghabiskan puzzle mengikut bentuk yang diberikan...

Rasa seronok sangat bila tengok Aina main puzzle nih. Yelah kan, puzzle nih salah satu cara mengajar anak anak mengenal warna dan bentuk. Syukur alhamdulillah, PU tak pernah pun ajar Aina main puzzle nih tapi dia tahu bagaimana cara nak susun puzzle nih ikut bentuk....Hopefully after this, Auni pulak ikut jejak Aina...

3 comments:

  1. budak2 kalo bab games mmg deme teror, balqis now lappy & ipad dia pandai bukak sendiri then pandai plak cari cartoon kat youtube, tak nak tengok cartoon yang dah siap download, anak2 sekarang mmg advance tak macam kita dulu2 anak pegang benda alah camni time tecik2 mmg tak merasa la jawabnya...

    BalasPadam
  2. pandai aina ni...!! budak2 mmg cpt balajar kan.. kita tak ajar pun, tibe2 kita tgk mereka dah tau.. kdg2 rtu smpai kita pulak rs mcm tak percaya kan.. :-)

    BalasPadam
  3. pandainyeee aina...best kan tengok perkembangan anak2 kita..teruja giler..mak yg overr ehehe

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen.