Khamis, 28 Jun 2012

MengHIJAU di depan rumah


Nih la pokok cili yang incik hubby tanam depan rumah...Actually ada 3 pokok tapi PU snap pokok yang tengah tengah nih sebab dah keluar cili dulu. Serius, tangan incik hubby tanam apa je memang akan tumbuh subur dan besar. Tangan PU bukan jenis yang subur tau...

Dulu masa PU duduk di Pusat Latihan Polis Ayer Hitam, Jempol incik hubby rajin tau tanam sayur sayuran kat belakang rumah. Dia tanam bendi, kacang panjang dan cili.....Yang lain tak ingat la...Semua tanaman yang di tanam incik hubby subur dan besar besar....Bendi yang dia tanam tak payah cakap lah kan, lebarnya dua jari (telunjuk rapatkan hantu).Panjangnya lebih kurang 20cm...Pastu kacang panjang lebar ibu jari, panjangnya sebelah tangan PU nih ha....Memang hidup besar besarlah...

Sampai PU tanya incik hubby guna ilmu apa tumbuhan yang dia tanam hidup subur..Sekali dia jawab," Tangan orang beriman memang macam nih." Agak tersentap hati mak dengar statement perasan dia tuh nok...Apakah???

Tapi tangan dia memang suburlah....PU memang akui tanagn PU nih tak subur. Pernah sekali tanam pokok cili, besar setakat 3cm je pastu mati..hahaha..Ada tuh tak hidup langsung...huhuhu..Sadis sungguh...Memang PU jenis tangan tak subur..Tak kiralah tanam sayur ke, bunga ke...memang takkan hidup punya...

Korang macam mana pulak? Tangan korang subur tak???

11 ulasan:

  1. wah....hidup subur pokok tu, kita suka petik cili api, dulu time my mom tanam pokok cili ni, kita la jadi pemetik setianya k...masak lomak cil api sedap ni

    BalasPadam
  2. lepas ni takpayah dah beli cili.dah ada pokok :D

    BalasPadam
  3. follow ur blog....

    singgah la blog sy juga :D

    afasz.blogspot.com

    BalasPadam
  4. sama la ngan suami sy kalau tanam menanam ni menjadi ajer..tapi kalau sy x hidup pokok tu..hehe

    rimbun tul pokok cili ni..senang nak makan petik jer..:)

    BalasPadam
  5. syoknyaaa tgk cili api kampung tuuu
    menyegarr aje .. geram lak
    aah tangan akk x subur .. org tua2 cakap kena tangan yg subur baru tanaman menjadi .. so kalau kat umah mak akk tuu , mak aje lah yg banyak menanam ;)

    BalasPadam
  6. subur pokok cili tu....lepas ni senang kan xpyh beli cili dh hihihi...untung tnm sendiri :))

    BalasPadam
  7. ade pokok cili boleh save duit. buat tempoyak sedap tu kalau ade cili..hehe

    BalasPadam
  8. bestnye kalau tanam pokok menjadi ek...

    BalasPadam
  9. wah suburnya cili ni pU '',

    orang yg tanagn sejuk tanam apa mudah menjadi

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen.