Isnin, 14 Mei 2012

First time meng'cheese' kek

Semalam kan lepas selesai masak tengahari, PU mulakan operasi dengan membuat kek kek....Mula mula PU buat kek cheese kemudian kek coklat.....

PU nak cerita pasal buat kek cheese dulu...Disebabkan baru nak belajar buat kek cheese nih, PU cuma buat size kecil aje..Nak try menjadi ke tak kan...Alhamdulillah tak sangka menjadi.....

Actually dulu PU nih bukan la terror sangat buat kek2 nih...Memang tak pernah buat la....Masak pun setakat lauk pauk pandai la..Tapi bab bab pastry nih PU rasa PU failed la...Tapi tak sangka lepas dah ada anak dua, pandai juga PU buat kek....Tak sia sia la kan beli oven dan mixer...Selalunya bila PU buat kek, PU akan bagi nenek a.k.a mak, makcik dan pakcik PU rasa.....Bila diorang cakap ok, sedap memang kembang semangkuk la....


Sila abaikan bentuk kek yang tak semenggah tuh ye...Alkisahnya masa letak baking paper tuh PU potong terlebih ukuran...tuh yang jadi senget benget...First time kan...dimaafkan...huhuhu.....


Ha nih la rupa cheese cake yang dah siap di hias....Cheese cake nih kalau makan kan cepat rasa muak, so PU letakkan topping coklat dan buah kiwi supaya rasanya balance....Alhamdulillah, cubaan pertama PU nih mendapat pujian makcik PU yang memang terror bab bab masak memasak nih. Incik hubby PU memang tak makan kek nih....Dia nih agak cerewat bab bab kek nih...Tak kena dengan tekak memang dia tak makan....

So, jom recce resipi kek cheese nih pulak..

Bahan bahan A

150g krim cheese
100 ml susu segar
80g butter 

Semua bahan bahan di atas dimasak degan api yang perlahan hingga sebati. Ketepikan setelah masak sebati.

Bahan bahan B

3 biji putih telur (gred A)
60g gula kastor

Mix putih telur hingga berbuih. Pastu masukkan gula, mix sehingga jadi kaku dan kental (meringue) - Kiranya kalau korang terbalikkan mangkuk tuh, meringue tuh tak jatuh la...maknanya dah ok la tuh...

Bahan bahan C

3 biji kuning telur (gred A)
1sdt esen vanilla
60g tepung gandum
20g tepung jagung

Dalam mangkuk lain masukkan kuning telur...Then, masukkan bahan A yang telah dimasak tadi & esen vanilla...Mix sebati....
Masukkan tepung...Gaul sebati....
Then, masukkan 1/2 meringue...Gaul sebati...
Kemudian masukkan baki meringue dan gaul cara kaup balik sehingga sebati....Masukkan adunan dalam loyang yang telah dilapik baking paper...

Panaskan oven 170 darjah celcius (Macam PU api bawah kekalkan suhu 170, api atas suhu 100 je)...45 minit api bawah...10 minit api atas.....Bakar guna kaedah steam bath yer....

(Suhu tuh kalau korang pandai adjust ikut kesesuaian oven korang...Sebab takut kalau suhu terlalu tinggi kek korang akan hangus)

4 ulasan:

  1. setakat ni sy xpnh try buat kek lagi.. kek yg simple mimple tu pnhlah..hihii

    BalasPadam
  2. mcm senang jer bhn2 nya..kena try ni..

    BalasPadam
  3. oooo guna resepi ni.. alamakkk bhn2 A tu xda kt umah.. kne beli br leh buat.. :-)

    BalasPadam
  4. dah salin dah resepi..mesti kena buat ni..

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen.