Selasa, 8 Mei 2012

Aiskrim Goreng

Sebagai memenuhi request from kak Fieda kat FB PU, PU nak share resipi aiskrim goreng yang PU buat malam tadi....

Actually, senang jer resipi aiskrim goreng nih......

Sebelum bebel pendek pendek pasal resipi aiskrim goreng nih meh layan dulu pic yang PU snap guna hp Samsung Champ...So, kualiti tak sebagus tab...huhuhu...Sangat sadis di situ....


Rupa bentuk aiskrim goreng sebelum digoreng.....Korang dinasihatkan buat aiskrim goreng waktu malam sebab senang nak goreng esok paginya.....Make sure masa nak buat nih aiskrim tuh betul betul beku ye....


Nih rupa aiskrim goreng yang dah siap digoreng.....Waktu menggoreng tak lama mana pun. Hanya beberapa saat saja.

Okey, proceed to resipi ye....

Bahan bahan

Roti Gardenia (atau apa apa pun jenama roti yang korang suka)
Aiskrim (ikut suka nak perisa apa)
Minyak untuk menggoreng

Cara cara

1. Mula mula korang tekan tekan dibahagian tengah roti.
2. Then, korang letak aiskrim kat tengah tengah roti..Makesure jangan letak banyak sangat aiskrim sebab takut nanti payah korang nak lipat roti tuh nanti..
3. Lipat roti yang telah diisi aiskrim jadi bentuk tiga segi.
4. Pastu korang ambil la gelas ke cawan ke tekap kat roti supaya dapat bentuk macam gambar kat atas.
5. Dah siap pun...

Tips nak buat aiskrim goreng

Makesure masa nak buat tuh, aiskrim korang tuh beku. Kalo korang tekan tekan tengah roti dan rasa lembut lagi, masuk dulu dalam freezer. Bagi aiskrim tuh beku.

Sebelum nak goreng, makesure minyak korang betul betul panas. Then, baru kuarkan aiskrim goreng dari freezer dan terus goreng....Waktu menggoreng tak lama mana pun, beberapa saat je....Dah siap menggoreng semua boleh terus makan...Memang sedap....

Selamat mencuba kawan kawan semua....Aiskrim goreng nih memang best!!!!

8 ulasan:

  1. ohhhh no! nak kene try ni di rumah.. senang je kot recipe nye.. hihihi trima kasih kak.. -.-

    BalasPadam
  2. la..sonang sangat rupanya..mesti kena cuba ni..

    BalasPadam
  3. la..sonang sangat rupanya..mesti kena cuba ni..

    BalasPadam
  4. a'aa betoi tu pu.. ais krim goreng ni sgt senang nk buat kn.. :-)

    BalasPadam
  5. nur selalu dlu bli kt pasar mlm tnjung mlim..pas ni leh wt sendri..tpi kt psr mlm tu..dia puny kulit bkn pakai roti..mgkin mcm tepung karipap tu..sedap ye..hehe

    BalasPadam
  6. laa senang ropernyer. harruss buat nih. ;)

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen.