Tag from IntanBerlian | ANAK

First of all, thanks a lot to IB cuz tagged PU….Alahai nak speak London kunun, lidah tergeliat ada hati nak speak London. Hado haku kesah?? Sampai bile nak improve in English kalau tak mula dari sekarang kan..huhu…PU nih sebenarnya tahu tapi bab nak speaking tuh kureng condifent…eh silap confident…So, nih 2nd time PU di tag untuk jawab soalan soalan yang cepugangsa perak nih..

1. How old were you when your first child was born?
26 years old. Tua tak???huhuhu

2. What month and year was your youngest child born?
Nur Auni Najwa @ adik my 2nd baby sekarang 6 bulan lebih…05hb Nov 2011 nih genap umur dia 7 bulan.

3. How did you feel when you first found out you were pregnant?
Excited and touching touching lagi…Happy sesangat..Sebab setahun saya “kosong”..yelah kahwin bulan Mac 2008…Pregnant bulan April 2009..Bersalin bulan Jan 2010…Ha…tengok how long saya kena tunggu my baby born…

4. Who did you tell first?
Opkos la my incik hubby. Lepas jer buat urine test (masa tuh time Subuh), saya duk sebelah incik hubby gitau die, saya dah buat urine test dan kuar dua line. Rasa macam tak percaya jer. So, lebih kurang 7 pagi saya buat urine test sekali lagi. Alhamdullillah….Baru saya percaya yang saya pregnant.

5. How many pounds/kg did you gain during your first pregnancy
Sebelum pregnant berat badan saya maintain 60kg. Dalam tempoh pregnantkan Aina berat saya 79.1kg (dah cukup bulan tunggu time nak due jer)..Pregnantkan Auni pulak berat badan 73.1kg..Sekarang berat badan 57.1kg…..

6. What did you crave while you were pregnant?
Masa saya pregnantkan Aina, saya mengidam makan daging rusa dan buah koko. Alhamdullillah dapat gak merasa daging rusa dan buah koko. Lepas tuh, time pregnant saya tak suka makan asam tapi suka makan aiskrim Split (luar perisa limau dlm vanilla)…Tiap tiap hari mesti makan aiskrim nih….Sebelum bersalin teringin nak makan kek coklat basah kat satu kedai kek tuh tapi tak kesampaian sampai sekarang..hehehe…
Pregnantkan Auni pulak saya teringin makan ikan pari bakar. Tak banyak sangat mengidam macam pregnantkan Aina dulu.

7. Did you find out the gender of your first child? Why or why not?
Masa saya pregnant, saya dan incik hubby memang tak nak tahu jantina baby cuz nak surprise. Actuallly both of us, tak kisah pun gender baby. Janji baby sihat dan sempurna.

8. Did you have any complications during your pregnancy?
Takde…Alhamdullillah..Setakat muntah tuh biasa la.

9. How much did your first child weight?
2.8kg

10. Was your first child early, late, or on time?
Aina lahir lewat dari tarikh jangkaan. Due date 24 Januari 2010 tapi lahir 27 Januari 2010.

11. What is the most difficult challenge or health issue that any of your children have faced?
Perghh..cerita pasal kesihatan Aina nih memang dugaan sesangat. Masa Aina 9 bulan dia demam panas. Suhu dia 41 darjah. Bayangkan perasaan saya masa tuh. Dah la incik hubby takde, terpaksa la uruskan semua sendiri bawak Aina pergi hospital. Masa tuh mak a.k.a nenek saya temankan. Yang paling tak boleh saya lupa saat MA nak amik darah Aina, saya duk tunggu kat luar tak sanggup rasanya nak tengok. Masa MA amik darah, Aina menangis sambil pandang saya yang duk kat luar. Saya tengok terus saya menangis. Memang tak tahan hati nih tengok anak menangis macam tuh.

12. What's your favorite part of being a mom?
Setiap saat, minit, jam adalah saat saat yang paling bermakna dalam hidup saya melihat anak anak membesar depan mata dengan telatah yang mencuit hati.

13. Do you think it's easier to be a mom or a dad?
Tidak semudah yang di sangka bila dah jadi ibu bapa nih. Besar sebenarnya tanggungjawab kita bila dah jadi ibu bapa nih. Banyak perkara yang perlu kita korbankan untuk anak anak. So, sesiapa yang dah pegang title mak,ayah,ummi,walid,mama,papa dan sebagainya akan tahu apa yang saya maksudkan.

14. What is the best piece of advice you could give to someone who is about to have their first child?
Mesti bersedia dari segi kewangan dan mental. Dan yang paling penting, buat bakal bakal ibu, set dalam otak tuh, nak bagi baby full breast feeding. Seronok sebenarnya bagi anak full BF nih tau. (“,)

15. Did you always think you'd have kids?
Yes…

16. What's been the biggest surprise about motherhood?
Bila pertama kali dengar denyutan jantung baby…masa tuh air mata bergenang. Tak terungkap dengan kata kata perasaan masa tuh.

17. Are there things you miss about life before kids?
Apa erk??? Tak ingat..hahaha

18. How many children do you have?
Two…NUR AINA ZAHIRAH BINTI MOHD FADELI & NUR AUNI NAJWA BINTI MOHD FADELI.

19. Do you plan to have any more children?
Yes, but not now!!! Mungkin 4-5 tahun lagi baru tambah. Saya kalau boleh nak 4 orang. Tapi incik hubby kata selagi tak dapat baby boy,dia nak saya pregnant. That’s mean kalau saya dah ada 4 orang anak dan semuanya perempuan, saya kena pregnant lagi sampai dapat baby boy. Terukkan incik hubby saya??huhuhu

20. Who's the mom that you admire most?
My Mama (“,)

3 comments:

  1. wah, PU dpt kurgkn brat bdan eh pas dh b'salin ank 2nd.. bestnye.. nie sbb full BF eh? huhu..

    BalasPadam
  2. wah.. siap mngidam daging rusa lg.. hihi

    bguslah pu ni.. berat skrg dh kurg dr berat sblm pknen.. best kan...

    betoi tu.. bf ank kita mmg best.. sy pun bf alisha gak.. target smpai 2 thn la.. :-)

    BalasPadam
  3. erm, saya pun kosong jugak setahun..dh ler masa 2 x dok dgn hubby...sedih tul...

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen.