Resipi Kek Coklat versi PU | Open House di bulan Zulkaedah

Salam peeps!!!

Hari nih badan PU penat, letih cuz malam tadi PU open house. Orang semua dah abis buat open house PU baru terhegah hegeh buat. Dah tuh buat bulan Zulkaedah plak tuh. Ah lantak la, PU punye suka la kan nak buat bila. Janji ada orang datang makan.

Menu malam tadi daging masak kari, sambal belacan + ulam timun, ikan masin, sayur campur lagna, agar-agar Milo dan kek coklat.....Air pulak Sunkist Blackcurrent..

Alhamdullillah habis pun semua makanan. Seronok tengok makan sampai PU tak dan nak makan. memang puas hati la.

Kali nih PU nak share dengan korang resipi Kek Coklat hasil air tangan PU sendiri. Kalau korang nak try, try la yer. Pastu bagi PU rasa sikit boleh ? :P

Sebelum kita proceed dengan resipi kek coklat nih PU nak mintak maaf cuz x sempat nak snap gambar kek. Memang kelam kabut dibuatnya. Denga Auni asyik nangis jer...Haa...cepat cepat amik pen salin resipi nih.. Cepat cepat cepat..

Bahan - bahan 

2 1/2 cawan tepung gandum (guna sukatan cawan lagi senang..bak kata mak@nenek PU)
1 1/2  cawan gula pasir
1/2 cawan serbuk koko
1 sudu teh garam
1 sudu teh bikarbonat soda
1 sudu teh baking powder
4 biji telur
1 cawan susu cair
1 cawan minyak jagung
3 sudu milo (kalau korang nak letak coklat cair pun boleh jugak...nak buh horlick pun bleh..nescafe pun bleh...ikut suka korang la nak buh hape pun)
1 sudu teh esen vanilla
1 susu teh esen colat
1 cawan air panas

Cara - cara
1. Mula mula masukkan tepung gandum, gula pasir, serbuk koko, garam, bikarbonat soda, baking powder dan milo. Gaul sehingga sebati.
2. Kemudian pukul telur dan masukkan ke dalam bahan bahan yang telah digaul sebati tadi. 
3. Kemudian masukkan susu cair dan gaul hingga sebati. Seterusnya masukkan minyak jagung. Gaul lagi sampai sebati yer.
4. jangan lupa bubuh esen vanilla dan esen coklat. PU buh esen coklat nih nak bagi kek coklat lagi nampak gelap. Gaul sehingga sebati lagi.
5. Akhir sekali, masukkan air panas yang menggelegak tuh dalam adunan korang. Gaul lagi hingga sebati.
6. Panaskan oven dan bakar lebih kurang sejam....

Gambar hasil carian gugel...

Fuuuuhhhh......selesai sudah sesi tutotial kita hari ini. Korang try la yer...PU nak test pulak korang buat..hehehe

2 comments:

  1. bhn2 ada je kt umah ni.. tp oven lak xda.. kukus xleh ke?hihii

    BalasPadam
  2. @IntaNBerliaN
    IB boleh jer kukus tapi take time la...lebih kurg 2 jam...

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen.