Siapa yang nak tolong????

 
 
Uols mesti tertanya2 apa maksud persoalan kat tajuk entry nih kan???Sebenarnya dah lame PU fikirkan benda nih tapi xde mase nak post kat entry...(mcm mane nak ada masa kalo PU bz join GA & contest jer..huhu)
Persoalan di atas nih timbul kat kepala brain PU bile PU banyak dengar & bace kisah orang kita yang buat pinjaman kewangan di tempat2 pinjaman wang yang berlesen ( selain drp bank2 & koperasi2) ALONG....siapa yang patut dipersalahkan?Bile PU korek sedalam2nya permasalahan nih PU nak salahkan tuan punya body yg pinjam duit dekat ALONG pun xboleh jugak...
Yela, cube uols fikir situasi yang PU bagi nih...Let say la...wanita A ni bekerja di gomen sector & husband die jez keje biase2 saje (bukan gomen),PU andaikan husband si A ni mekanik...Si A ni dulu pernah jd penjamin kereta besfren die...Mula2 memang xde masalah yg timbul, payment kereta pun cantik, so, si A ni trust sgt2 kat besfren die. 1 ari tuh, si A terkezut bukan monyet cuz dapat surat drp peguam menyatakan kereta yg besfren die beli tak berbayar selama 4 bulan. Maka, terduduk gajah la si A nih...Si A mula fikirkan cara dia nak bayar duit kereta yg tertunggak tu tapi MASALAHNYA dia sendiri pun ada tanggungjawab jugak...Upah pengasuh anak2, bayar PTPTN, bayar pinjaman bank, bayar bil lektrik & air & bla...bla...bla...
Gaji husband die so-so aje..Bayar duit rumah & kereta..Tolak campur dekat tangan tinggal brape aje..Cukup untuk beli barang-barang dapur dan keperluan anak2 untuk sebulan..Si A pulak baru 2 tahun keje gomen..basic pun dlm 800++...Tolak itu ini, ada la baki dalam 500++.Tu belum termasuk lagi belanja2 lain yg PU describe kat atas td....Si A memang tak tau nak buat apa lagi. Dia semahu2nya tak nak nama die blacklist tpi apakan daya dia xmampu nak halang tu semua....Dipendekkan cerita, nama si A ni pun blacklisted. Si A redha dan tawakal aje nasib yg menimpa die. Nak mintak tolong husband brape sen sgt la gaji die.
Nak dijadikan cerita, bengkel husband si A terbakar dan totally hangus dan tak dapat diselamatkan. kerugian dianggarkan 30k. Terduduk gajah lagi la si A nih. Dia berusaha nak tolong husband die. So, dengan kudrat yang ada macam2 bank dan koperasi die pergi sebab nak apply loan...Semua bank totally rejected permohonan si A cuz nme dia dah blacklisted. Nak apply kat koperasi boleh tp......(ada sesetengah koperasi siap promo blacklisted boleh mohon tp bile dah siap semua dokumen & tggu masa nak dpt duit, last2 xlulus dengan alasan blacklisted...x ke BODOH + BANGANG + CILAKOS namenyer tu...agen beriya2 ckp blacklisted boleh mohon tp last2 cakap sorry encik, sorry puan permohonan xlulus cuz blacklisted..taik kucing mu la!!!) Bukan semua koperasi ye ade seteng2 koperasi tu malas PU nak war2kan kat sini....PU tahu pun drp kwn2 & bace dekat tenet...memang de seteng2 koperasi nih menipu customer...
Si A nak mintak tolong kat family, die sendiri tak sampai ati cuz family die pun susah gak..Adik2 masing2 ada tanggungjawab sendiri. Nak mintak tolong family yang len pulak jawapnnya tetap sama gak...komitmen pd family...Mintak tolong kawan2 pulak...faham2 la sendiri...Payah nak mintak tolong dalam zaman sekarang nih...Peratus nak percaya kat orang tuh dah makin kurang..So, kebarangkalian nak pinjam duit drp kawan2 tuh so-so jela...Akhirnya, si A buat keputusan pinjam kat ALONG aje...(Si A dah usulkan pendapat die nih kat husband & si husband setuju wlupun ati berat)....Si A pun dapat pinjam drp ALONG....dan masalah die settle....(Bayaran bulanan si A memang konsisten,so,xde masalah yg timbul dengan ALONG tp masalah lain pulak timbul...ermmmmm de gak masalahkan??)Masalahnya belanja bulanan si A & husband tak cukup, kena rombak semula & terpaksa ikat perut sampai la pinjaman ALONG td selesai.
So..........................Apa kesimpulan yang uols dpt? PU dapat banyak kesimpulan...PU describe kat bwh nih..............-------->>>
  1. Sebagai manusia biasa kita tak tahu apa masalah yang akan timbul...So, bila berlakunya sesuatu dan pelbagai cara yang betul dibuat utk selesaikan masalah tersebut tidak berjaya, percayalah pasti jalan yang singkat jugak yang akan dipilih janji masalah dapat diselesaikan.
  2. Siapa yang dengan rela hati nak tolong kalo kita menghadapi kesulitan?Family?Kawan2?Bos?Bank?Agen2 Koperasi?...Kirim salam la uols...
  3. Siapa yang harus dipersalahkan???Takdir atau diri kita sendiri?(Sebagai seorang muslim, berdosa kita menyalahkan takdir. Setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya.Hanya ALLAH yang Maha Mengetahui Segala-galanya)
  4. Bila timbulnya masalah, diri kita sendiri yang akan cari jalan penyelesaian. Bukan siapa2 kat luar tuh!!!(Maybe dorang jez bagi suggestion..nak hulur duit bagi pinjam?Dorang akan fikir 10-20 kali. Kalo setakat 1k-2k tu mungkin boleh lagi kot?)
Ni kesimpulan yang PU dapat...mungkin uols leh dapat lebih drp PU...PU kesian gak kalo ada sape2 kat luar tuh yg menghadapi situasi macam nih???Kalo la PU ni jutawan PU pasti tolong tp PU sendiri pun cukup2 mamam jer...1 of my fwen de gak jadik mcm cerita kat atas...PU kesian tp tak dpt tolong....Kesian kan???

1 comments:

  1. kesian si A.. tapi sekurangnya di berusaha jugak utk selesaikan masalah...

    kena amik pengajaran.. jgn la mudah nak jd penjamin walaupun dgn adik-beradik sendiri.. kn baik pun buleh jd kawan makan kawan dlm hal melibatkan duit ni...



    n3 terbaru kakyong.com
    Kenali Sahabat Ibu : Ummi Ina @ Our dreams of Life
    Jom beriklan @ kakyong.com
    Asmara versi Flybait

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen.